Recept. makkelijke kokosyoghurt - zuivelvrij & lactosevrij (AIP dieet)
AIP recepten
29 juli 2021

Recept: makkelijke kokosyoghurt – zuivelvrij & lactosevrij (AIP dieet)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Zuivelproducten zoals yoghurt kunnen het immuunsysteem stimuleren en ontsteking veroorzaken. Ook kunnen ze voor maag- en darmklachten, vermoeidheid, brain fog en (hoofd)pijn zorgen. Dit lijkt vooral het geval bij mensen met een auto-immuunziekte en chronische klachten. Daarom is het raadzaam om eens alle zuivel te vermijden, zoals we bij het auto-immuun paleodieet (AIP dieet) doen. Op die manier kun je ervaren wat dat met je symptomen doet. Gelukkig kun je dan nog wel yoghurt blijven eten, namelijk kokosyoghurt. Dit is lactosevrij en zuivelvrij. Ik ga je leren hoe je makkelijk zelf kokosyoghurt kunt maken zonder yoghurtmaker.

  Maar laten we eerst even kort kijken naar de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding, zoals kokosyoghurt.

  Gezondheidsvoordelen

  Wist je dat gefermenteerde voedingsmiddelen – waaronder kokosyoghurt – hartstikke gezond zijn? Dit komt omdat zij probiotica – gunstige bacteriën – bevatten. Deze hebben een positief effect op je darmen én je immuunsysteem. Daarom zijn gefermenteerde voedingsmiddelen een belangrijk onderdeel van het AIP dieet. Klik hier om alles te lezen over de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding. En lees verder voor het AIP-proof kokosyoghurt recept.

  Recept: makkelijk te maken kokosyoghurt zonder zuivel en lactose

  Recept: makkelijke kokosyoghurt - zuivelvrij & lactosevrij (AIP dieet)

  Bereidingstijd: 5 min.
  Wachttijd: 2 x 24 uur – tussentijds schudden
  Totale tijd: ongeveer 48 uur

  Ingrediënten

  • 1 pakje santen of kokos crème van 200 g – liefst biologisch en zonder toevoegingen.
  • 400 ml water.
  • Probiotica capsules of sachets wat nodig is voor minimaal 2 miljard – 2 10^9 aantal – diverse lactobacillus soorten. De dosering kan per merk verschillen.

  Let op:

  • Probiotica bevat vaak maiszetmeel als vulmiddel. Ook bevat het vaak maltodextrine wat afkomstig is van granen of aardappelen, maar de meeste mensen hebben geen last van maltodextrine.
  • Alle kant- en klare kokosyoghurt die je in de winkel kunt kopen bevat ingrediënten die niet toegestaan zijn tijdens de eliminatiefase van het AIP dieet. Denk hierbij aan guargom en maiszetmeel.

  Wat heb je nog meer nodig?

  Weckpot met een rubberen ring, nodig om de lactobacillus soorten goed te laten ontwikkelen in een zuurstofarme omgeving.

  Bereiding

  • Doe de santen – kokos crème in een steelpannetje,
  • Kook het water en giet dan 400 ml over de santen.
  • Laat dit staan totdat de santen gesmolten is – beweeg het pannetje regelmatig.
  • Het is van belang dat de gesmolten santen nu afkoelt tot onder de 40 0C.
   Gebruik hiervoor een voedingsthermometer (nauwkeurigste) of je vinger. In dat laatste geval mag het net nog lauwwarm aanvoelen. Dit is echt belangrijk, want bij een te hoge temperatuur overleven de probiotica (bacteriën) het niet.
  • Open het sachet of de capsule. Strooi de probiotica in de gesmolten kokos crème.
   Let op: Gebruik niet het omhulsel van de capsule, maar alleen de inhoud.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Spoel de weckpot om met heet water – om het te reinigen.
  • Giet de kokos crème en probiotica in de weckpot en sluit deze.
  • Zet de weckpot ongeveer 24 uur op een warme plek van ca. 20 graden. De juiste plek hiervoor in huis vinden per seizoen is uitproberen. De probiotica kan zich nu vermenigvuldigen en zorgt voor een fermentatie proces, zoals bij de bereiding van gewone yoghurt gebeurt.
  • Schud de kokosyoghurt regelmatig even door zonder de weckpot te openen.
  • Je ziet de yoghurt steeds iets dikker worden in 24 uur.
  • Na 24 uur kun je de kokosyoghurt in de koelkast zetten en wordt hij nog dikker.
  • Door de hoeveelheid water die je toevoegt kun je spelen met de dikte van de kokosyoghurt.
  • Is hij na 24 uur te dik, voeg dan beetje bij beetje nog wat water toe tot de voor jou juiste dikte. Is hij te dun dan is minder kokend water nodig bij het maken.
  • Afhankelijk van de gebruikte santen kan het zijn dat deze een wat grove structuur heeft in vergelijking met een gewone yoghurt.
  • Je kunt ook de santen nog in de blender of met de staafmixer fijnmalen zodat de kokosdeeltjes fijner worden in je uiteindelijke yoghurt.
  • Open de weckpot voorzichtig, want hij staat onderdruk. Roer voor gebruik de yoghurt even om en schep er uit wat je nodig hebt.

  Variatietips:

  Variatie is belangrijk. Bij een eliminatie-dieet zoals het AIP dieet is men vaak geneigd om telkens hetzelfde te eten, waardoor de variatie vermindert. Voorkom dit en varieer zoveel mogelijk.

  Houdbaarheid

  Ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.

  Verminder klachten met het AIP dieet

  Wil je serieus met het AIP dieet aan de slag om klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, brain fog, maagdarmproblemen, eczeem en ontstekingen te verminderen? Dan kunnen wij jou helpen met ons online Auto-Immuun Programma, een groepsprogramma waarin je door Ruud Rotteveel – gecertificeerd AIP Coach – begeleid wordt bij het toepassen van het AIP.

  Op die manier weet je zeker dat je het juist en effectief doet – veel mensen doen het namelijk niet goed.

  Bovendien zorgt de groep voor motivatie en steun. Daardoor wordt het AIP niet alleen makkelijker, maar ook leuker om te volgen. Je staat er namelijk niet alleen voor.

  Lees meer over het Auto-Immuun Programma
  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Desirée heeft mij enorm geholpen met het verbeteren van mijn vermoeidheid en andere klachten, ik heb veel adviezen en begeleiding mogen krijgen wat ik als erg fijn heb ervaren! De regelmatige check-in momenten en vrijheid om vragen te stellen maakt dit programma... Lees verder
  FD
  Fenna  Dorst 13 februari 2024
  Een toegewijde, aandachtige en hartverwarmende begeleiding met goede praktische tips om aan te werken, die ook succesvol zijn.
  RW
  Roeli Walraven 2 februari 2024
  Goede duidelijke inzichten. Gedurende de dag meer energie.
  MM
  Mandy Muller 9 januari 2024
  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023