recept leverpate met appel aip dieet glutenvrij zuivelvrij lactosevrij
AIP recepten
24 december 2021

Recept: leverpaté met appel (AIP dieet, glutenvrij, zuivelvrij, lactosevrij)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Lever behoort tot de meest voedzame voeding die er bestaat. Daarom is het een belangrijk onderdeel van het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet). Het behoort zelfs tot de zogenoemde AIP superfoods. Voordat we je het recept voor leverpaté geven, willen we je eerst vertellen waarom het raadzaam is om wekelijks lever te eten.

    Gezondheidsvoordelen van lever

    Lever is enorm rijk aan vitamines, mineralen en nucleotiden – bouwstenen van DNA en RNA. Het bevat meer voedingsstoffen dan spiervlees, zoals biefstuk, gehakt, varkenshaas, kalkoen, eend, kipfilet en kippendij. Lever is extreem rijk aan vitamine A, een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem, je huid en je darmslijmvlies. Daarnaast bevat het ook veel ijzer. Het is zelfs één van de beste ijzerbronnen. Verder bevat lever ook B-vitamines – waaronder vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur – koper, fosfor en co-enzym Q10.

    Recept: leverpaté met appel, zoete aardappel en sjalot

    Recept leverpaté (AIP, glutenvrij, zuivelvrij, lactosevrij)

    Bereidingstijd: 40 minuten
    Portie:
    550 ml leverpaté
    Afkomstig uit receptenboek: Auto-immuun paleo lunchrecepten

    Ingrediënten

    450 gr kippen- of runderlever
    80 ml kokosolie
    1 groene appel, klokhuis verwijderd en geraspt
    100 gr geraspte zoete aardappel
    1 sjalotje, fijn gesnipperd
    2 el appelciderazijn
    2,5 tl gedroogde tijm
    2 tl gedroogde rozemarijn
    1 tl fijn zeezout

    Bereiding

    Maak de lever schoon en dep droog. Snijd in kleinere stukken indien nodig.
    Verhit de kokosolie in een grote braadpan op medium vuur tot de olie goed gesmolten. Voeg de appel, geraspte zoete aardappel, sjalotjes en appelcider azijn toe. Dek af en bak onder af en toe roeren tot de groenten zacht zijn geworden. Richtlijn: ongeveer 10-12 minuten.
    Voeg de lever, tijm, rozemarijn en zeezout toe. Bak dit – zonder deksel en onder af en toe roeren – 6-8 minuten of tot de lever gebakken, maar nog wel een beetje roze is.
    Haal van het vuur en laat afkoelen. Doe alles – dus ook het kookvocht – over in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Mix tot je een glad en romig geheel hebt. Het kan zijn dat je het in twee gedeeltes moet verwerken. Proef of er nog wat zout bij moet.
    Doe de paté over in kleine potjes met een deksel en bewaar in de koeling.

    Je kunt de leverpaté 5 dagen in de koeling bewaren of invriezen. Door het gebruik van de kokosolie stolt dit wel in de koeling. Laat de paté voor gebruik op kamertemperatuur komen en roer dan weer even door.

    Serveertips

    De leverpaté is heerlijk als beleg op knoflook-kruidenbroodjes, ui-basilicum crackers, focaccia met rozemarijn en tijm of tapioca-cassave wraps. Maar ook als dip op kruidige broodstengels. Deze recepten vind je in ons AIP dieet receptenboek Auto-immuun paleo lunchrecepten‘.

    Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

    Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

    PDF

    Complete AIP Dieet Voedingslijst

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Elke

      Ik vind dit superlekker! Het smaakt zoals de Belgische ‘witte en zwarte pensen’, maar dan de lekkere, amvachtelijke versie ervan. Ik ben fan! Aangezien ik de boeken niet heb is het inderdaad wat zoeken wat ik erbij kan eten.

    2. avatar

      Sophie

      ‘De leverpaté is heerlijk als beleg op knoflook-kruidenbroodjes…’

      Het verbaast mij nogal dit te lezen. Want hoe maak je dat soort broodjes zonder granen?

      • avatar

        Sophie

        … en natuurlijk de crackers en broodstengels.

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hi Sophie, van graanvrij meel. De recepten vind je in de receptenboeken.

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Gratis e-book

    5 Oorzaken van trage schildklier restklachten

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
    PM
    Petra Mester 16 mei 2022
    Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
    C
    Chantal 16 mei 2022
    Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
    KV
    Katrin Van Laer 16 mei 2022
    Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
    Bv
    Bianca van Leeuwen 16 mei 2022