Inhoud van deze blog
Lever behoort tot de meest voedzame voeding die er bestaat. Daarom is het een belangrijk onderdeel van het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet). Het behoort zelfs tot de zogenoemde AIP superfoods. Voordat we je het recept voor leverpaté geven, willen we je eerst vertellen waarom het raadzaam is om wekelijks lever te eten.
Gezondheidsvoordelen van lever
Lever is enorm rijk aan vitamines, mineralen en nucleotiden – bouwstenen van DNA en RNA. Het bevat meer voedingsstoffen dan spiervlees, zoals biefstuk, gehakt, varkenshaas, kalkoen, eend, kipfilet en kippendij. Lever is extreem rijk aan vitamine A, een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem, je huid en je darmslijmvlies. Daarnaast bevat het ook veel ijzer. Het is zelfs één van de beste ijzerbronnen. Verder bevat lever ook B-vitamines – waaronder vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur – koper, fosfor en co-enzym Q10.
Recept: leverpaté met appel, zoete aardappel en sjalot
Bereidingstijd: 40 minuten
Portie: 550 ml leverpaté
Afkomstig uit receptenboek: Auto-immuun paleo lunchrecepten
Ingrediënten
450 gr kippen- of runderlever
80 ml kokosolie
1 groene appel, klokhuis verwijderd en geraspt
100 gr geraspte zoete aardappel
1 sjalotje, fijn gesnipperd
2 el appelciderazijn
2,5 tl gedroogde tijm
2 tl gedroogde rozemarijn
1 tl fijn zeezout
Bereiding
Maak de lever schoon en dep droog. Snijd in kleinere stukken indien nodig.
Verhit de kokosolie in een grote braadpan op medium vuur tot de olie goed gesmolten. Voeg de appel, geraspte zoete aardappel, sjalotjes en appelcider azijn toe. Dek af en bak onder af en toe roeren tot de groenten zacht zijn geworden. Richtlijn: ongeveer 10-12 minuten.
Voeg de lever, tijm, rozemarijn en zeezout toe. Bak dit – zonder deksel en onder af en toe roeren – 6-8 minuten of tot de lever gebakken, maar nog wel een beetje roze is.
Haal van het vuur en laat afkoelen. Doe alles – dus ook het kookvocht – over in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Mix tot je een glad en romig geheel hebt. Het kan zijn dat je het in twee gedeeltes moet verwerken. Proef of er nog wat zout bij moet.
Doe de paté over in kleine potjes met een deksel en bewaar in de koeling.
Je kunt de leverpaté 5 dagen in de koeling bewaren of invriezen. Door het gebruik van de kokosolie stolt dit wel in de koeling. Laat de paté voor gebruik op kamertemperatuur komen en roer dan weer even door.
Serveertips
De leverpaté is heerlijk als beleg op knoflook-kruidenbroodjes, ui-basilicum crackers, focaccia met rozemarijn en tijm of tapioca-cassave wraps. Maar ook als dip op kruidige broodstengels. Deze recepten vind je in ons AIP dieet receptenboek ‘Auto-immuun paleo lunchrecepten‘.
Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten
Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.
Reacties op deze blog
Elke
Ik vind dit superlekker! Het smaakt zoals de Belgische ‘witte en zwarte pensen’, maar dan de lekkere, amvachtelijke versie ervan. Ik ben fan! Aangezien ik de boeken niet heb is het inderdaad wat zoeken wat ik erbij kan eten.
Sophie
‘De leverpaté is heerlijk als beleg op knoflook-kruidenbroodjes…’
Het verbaast mij nogal dit te lezen. Want hoe maak je dat soort broodjes zonder granen?
Sophie
… en natuurlijk de crackers en broodstengels.
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Hi Sophie, van graanvrij meel. De recepten vind je in de receptenboeken.