Recept: leverpaté met appel (AIP dieet, glutenvrij, zuivelvrij, lactosevrij)

Inhoud van deze blog

    Lever behoort tot de meest voedzame voeding die er bestaat. Daarom is het een belangrijk onderdeel van het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet). Het behoort zelfs tot de zogenoemde AIP superfoods. Voordat we je het recept voor leverpaté geven, willen we je eerst vertellen waarom het raadzaam is om wekelijks lever te eten.

    Gezondheidsvoordelen van lever

    Lever is enorm rijk aan vitamines, mineralen en nucleotiden – bouwstenen van DNA en RNA. Het bevat meer voedingsstoffen dan spiervlees, zoals biefstuk, gehakt, varkenshaas, kalkoen, eend, kipfilet en kippendij. Lever is extreem rijk aan vitamine A, een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem, je huid en je darmslijmvlies. Daarnaast bevat het ook veel ijzer. Het is zelfs één van de beste ijzerbronnen. Verder bevat lever ook B-vitamines – waaronder vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur – koper, fosfor en co-enzym Q10.

    Recept: leverpaté met appel, zoete aardappel en sjalot

    Recept leverpaté (AIP, glutenvrij, zuivelvrij, lactosevrij)

    Bereidingstijd: 40 minuten
    Portie:
    550 ml leverpaté

    Ingrediënten

    450 gr kippen- of runderlever
    80 ml kokosolie
    1 groene appel, klokhuis verwijderd en geraspt
    100 gr geraspte zoete aardappel
    1 sjalotje, fijn gesnipperd
    2 el appelciderazijn
    2,5 tl gedroogde tijm
    2 tl gedroogde rozemarijn
    1 tl fijn zeezout

    Bereiding

    Maak de lever schoon en dep droog. Snijd in kleinere stukken indien nodig.
    Verhit de kokosolie in een grote braadpan op medium vuur tot de olie goed gesmolten. Voeg de appel, geraspte zoete aardappel, sjalotjes en appelcider azijn toe. Dek af en bak onder af en toe roeren tot de groenten zacht zijn geworden. Richtlijn: ongeveer 10-12 minuten.
    Voeg de lever, tijm, rozemarijn en zeezout toe. Bak dit – zonder deksel en onder af en toe roeren – 6-8 minuten of tot de lever gebakken, maar nog wel een beetje roze is.
    Haal van het vuur en laat afkoelen. Doe alles – dus ook het kookvocht – over in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Mix tot je een glad en romig geheel hebt. Het kan zijn dat je het in twee gedeeltes moet verwerken. Proef of er nog wat zout bij moet.
    Doe de paté over in kleine potjes met een deksel en bewaar in de koeling.

    Je kunt de leverpaté 5 dagen in de koeling bewaren of invriezen. Door het gebruik van de kokosolie stolt dit wel in de koeling. Laat de paté voor gebruik op kamertemperatuur komen en roer dan weer even door.

    Serveertips

    De leverpaté is heerlijk als beleg op knoflook-kruidenbroodjes, ui-basilicum crackers, focaccia met rozemarijn en tijm of tapioca-cassave wraps. Maar ook als dip op kruidige broodstengels. Deze recepten vind je in ons e-book ‘Auto-immuun paleo lunch recepten’, dat rond 24 december 2021 in onze webshop verkrijgbaar zal zijn – de webshop wordt nu ontwikkeld.

    Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

    Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

    DownloadPDF

    Complete AIP Dieet Voedingslijsten

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

    Gerelateerde blogs

    Is havermout toegestaan bij het auto-immuun paleodieet (AIP dieet)?

    Lees verder

    Tips voor het bereiden en eten van orgaanvlees (lever) bij het AIP dieet

    Lees verder

    Plaats een reactie op deze blog

    Reageer

    Gerelateerd

    Is havermout toegestaan bij het auto-immuun paleodieet (AIP dieet)?

    Lees verder

    Tips voor het bereiden en eten van orgaanvlees (lever) bij het AIP dieet

    Lees verder

    Categorieën