Artikelen

Goede visolie omega-3 vetzuren
72 x gelezen

Officiële gezondheidsclaims omega-3 vetzuren (visolie, algenolie, krillolie)

De inname van omega-3 vetzuren is een basisvereiste voor een goede gezondheid. De omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn zo belangrijk dat er erkende Europese gezondheidsclaims voor zijn. Deze vetzuren zitten in onder andere in zeewieren, vis, mosselen, krab, kreeft, garnalen en oesters. Daarnaast zitten EPA en DHA ook in supplementen zoals visolie, algenolie en krillolie.

Lees verder
Glutenvrij dieet bij de ziekte van Hashimoto (trage schildklier)
2802 x gelezen

Onderzoek bewijst: glutenvrij dieet helpt bij Hashimoto (trage schildklier)

In de praktijk merken we al jaren dat het vermijden van gluten een positief effect op allerlei verschillende klachten en ziekten heeft, waaronder de ziekte van Hashimoto. Tot voor kort was er nog nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van een glutenvrij dieet op de ziekte van Hashimoto. Maar in juni 2018 kwam daar verandering in.

Lees verder
Lectinen in gezonde voeding (granen, zuivel, peulvruchten, aardappelen, tomaten, paprika)
413 x gelezen

De verborgen gevaren van lectinen in ‘gezonde’ voeding

Aardappelen, volkoren granen, peulvruchten, zuivelproducten, aubergine, tomaten, paprika, komkommer, chiazaden en pompoenpitten worden over het algemeen als gezond beschouwd. Maar is dat ook echt zo? Steeds meer wetenschappers waarschuwen ons voor de verborgen gevaren van dit soort ‘gezonde’ voedingsmiddelen. Zij bevatten namelijk schadelijke antinutriënten zoals lectinen.

Lees verder
Huidklachten, haaruitval, auto-immuun folliculitis, stress
111 x gelezen

Casus: 70 procent afname van huidklachten en geen haaruitval meer

Op een avond had ik een wanhopige vrouw aan de telefoon. Ze had al een tijdje last van slaapproblemen. Dit was te danken aan haar huidklachten. Ze had branderige, jeukende bultjes op haar hoofdhuid, die  irriteerden als zij op haar kussen lag. De slaapproblemen hadden ertoe geleid dat ze vermoeid was. Daarnaast was de structuur van haar haar veranderd en had ze last van behoorlijke haaruitval.

Lees verder
Buikpijn door saponinen in bier en aardappelen
101 x gelezen

Casus: buikpijn door aardappelen en bier (saponinen)

Heftige buikpijn door aardappelen en bier. Hoe kan dat? De meeste mensen weten dat alcohol niet gezond is, maar aardappelen zijn toch hartstikke gezond? Hoe kunnen die nou voor buikpijn zorgen? In dit artikel beschrijf ik een casus van een van mijn patiënten.

Lees verder