Artikelen

Multiscan Pro

Multiscan Pro

Tegenwoordig is het mogelijk om tijdens het consult een scan met de Multiscan Pro te maken. Dit is dezelfde scan als die mijn collega Richard de Leth gebruikt bij zijn Personal Health Check. De scan meet o.a. orgaanfuncties, ontstekingen, hormonen, neurotransmitters, mineralen en lichaamssamenstelling (vetmassa, spiermassa, lichaamsvloeistof).

Lees verder
Darmprobleem plakkerige slappe ontlasting
1525 x gelezen

Geen darmprobleem, maar een verstoorde alvleesklierfunctie (incl. tips)

Slappe plakkerige ontlasting (veel wc-papier nodig), een opgeblazen buik, winderigheid en stinkende ontlasting zijn allen symptomen van een verstoorde spijsvertering. Vaak begint hiermee de ontwikkeling van klachten en ziekten. Hoewel men vaak denkt dat dit aan de darm ligt, wordt dit vaak veroorzaakt door een verstoorde alvleesklierfunctie (pancreasfunctie) of een verminderde werking van de spijsverteringsenzymen die door de alvleesklier worden gemaakt.

Lees verder
Risicofactoren ziekte van Hashimoto
750 x gelezen

Ziekte van Hashimoto: 15 risicofactoren

De ziekte van Hashimoto is het eindstation van een spoor aan lichamelijke en psychologische verstoringen. Vanaf het begin van het leven raken mechanismen verstoord. Deze verstoorde mechanismen sommen op en leiden uiteindelijk tot de ontwikkeling van de auto-immuunziekte Hashimoto, waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Als gevolg gaat de schildklier langzamerhand kapot en ontstaat er vroeg of laat een trage schildklier.

Lees verder
Restklachten Hashimoto
1040 x gelezen

Hashimoto: verminder restklachten met DEZE leefstijlaanpassingen

Restklachten als gevolg van Hashimoto kun je in de meeste gevallen verminderen door een combinatie van leefstijlaanpassingen en supplementen. In mijn praktijk maak ik dit regelmatig mee. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Hashimotopatiënten baat kunnen hebben bij het veranderen van hun voedingspatroon en het gebruik van specifieke supplementen zoals cordyceps sinensis, vitamine B1, selenium en vitamine D. Zo blijken antistoffen (anti-TPO en anti-Tg) te dalen en resterende klachten zoals vermoeidheid, haaruitval, een slechte stemming en slaapproblemen te verminderen.

Lees verder
Zoetstoffen auto-immuunziekte Hashimoto
352 x gelezen

Veroorzaken kunstmatige zoetstoffende de auto-immuunziekte Hashimoto?

Recent hebben onderzoekers een verband gelegd tussen de inname van kunstmatige zoetstoffen en de ontwikkeling van Hashimoto, een auto-immuunziekte van de schildklier. Volgens de onderzoekers zou bij iedere Hashimotopatiënt onderzocht moeten worden of hij/zij zoetstoffen binnenkrijgt via de voeding of via drankjes. Wanneer dit het geval is zou de inname van kunstmatige zoetstoffen gestaakt moeten worden en zou de schildklierfunctie van de patiënt snel opnieuw getest moeten worden.

Lees verder
Schildkliermedicatie trage schildklier
503 x gelezen

Schildkliermedicatie bij een trage schildklier: ’s ochtends of ’s avonds?

Onderzoek onder 12 personen met primaire hypothyreoïdie (waaronder Hashimoto) laat zien dat de inname van schildkliermedicatie vlak voor het slapen (i.p.v. ’s ochtends) leidt tot een hogere concentratie van schildklierhormonen en een lagere TSH concentratie. De onderzoekers denken dat de medicatie ’s avonds beter wordt opgenomen. Daarnaast blijkt uit de praktijk dat sommige mensen er baat bij hebben om de schildkliermedicatie ’s avonds in plaats van ’s ochtends in te nemen.

Lees verder