Inhoud van deze blog
Als je een auto-immuunziekte hebt – waaronder Hashimoto, Graves, reumatoïde artritis, multiple sclerose, psoriasis, sarcoïdose, syndroom van Sjögren, Crohn, colitis ulcerosa en alopecia areata – is het belangrijk voor jouw immuunsysteem om tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen en dranken te vermijden. Voorbeelden van dranken die worden vermeden tijdens de eliminatiefase van het AIP dieet zijn koffie en alcohol, zoals bier en wijn. Het vermijden van alcohol kan voor de ene persoon moeilijker zijn dan voor de ander, zeker tijdens een gezellig diner of feestje met vrienden. Maar wees niet getreurd, uiteindelijk zal die alcoholische versnapering je weer tegemoet komen, als je volgens het auto-immuun paleo (AIP) dieet eet en merkt dat bepaalde klachten verminderen. Maar waarom is het drinken van alcohol onverstandig bij auto-immuunaandoeningen? Dat kom je te weten in deze blog. Maar laten we positief beginnen en eerst kijken naar de mogelijke voordelen van alcoholische dranken.
De gezondheidsvoordelen van alcohol
Dat alcohol voordelen heeft voor de gezondheid is geen fabel. Matige consumptie blijkt de volgende voordelen met zich mee te brengen: een verminderd risico op hart- en vaatziekten[1], diabetes type 2[2], Alzheimer[3] en een lager risico op sommige vormen van kanker.[4] De onderzoeken bevestigen dus dat matige consumptie van alcohol – vooral wijn- prima is. Waarom is het dan een probleem voor mensen met auto-immuunziekten?
De effecten van alcohol bij auto-immuunziekten
Mensen met auto-immuunziekten hebben gevoeligere systemen en hebben meer moeite met het herstellen van een lekkende darm. Het drinken van alcohol bemoeilijkt dit herstel.
Alcohol veroorzaakt lekkende darm
Alcohol maakt de darmen lek. Dit komt doordat alcohol ervoor zorgt dat bepaalde verbindingen tussen de darmcellen – tight junctions en adherence junctions – van elkaar verwijderd worden.[5] Deze verbindingen vormen samen met de darmcellen een essentieel onderdeel van de scheiding tussen de binnenkant van de darmen – daar waar bacteriën leven en het onverteerde voedsel zich bevindt – en de binnenkant van het lichaam. Deze scheiding noemen we de darmbarrière.
Doordat de verbindingen van elkaar verwijderd worden ontstaan er kleine gaatjes tussen de darmcellen. Deze gaatjes zijn groot genoeg om bepaalde stoffen door te laten, die eigenlijk niet in het lichaam terecht horen te komen. Een van deze stoffen heet endotoxine – onderdeel van lipopolysacchariden, afgekort LPS. Dit is een giftig eiwit dat voorkomt op de celwand van gramnegatieve bacteriën. Deze bacteriën – waaronder de E. coli bacterie – leven in onze darmen. Hier is in principe niets mis mee, zolang er geen overschot ontstaat.
Alcohol voedt de verkeerde darmbacteriën
Eén van de problemen van alcohol is dat het de gramnegatieve bacteriën voedt. Het regelmatig drinken van alcohol kan daardoor tot een overschot aan gramnegatieve bacteriën leiden.[5] En dat is problematisch.
Normaliter bevatten onze darmen met name grampositieve bacteriën en in mindere mate gramnegatieve bacteriën. Een voorbeeld van een grampositieve bacterie is lactobacillus. Dit is een probioticum dat in gefermenteerd voedsel zit, zoals yoghurt of gefermenteerde groenten. Dat deze bacteriën als ‘positief’ benoemd worden wil niet zeggen dat ze altijd goed zijn. Er zijn namelijk ook grampositieve bacteriën – zoals de streptokokken- en stafylokokkenfamilie – die van nature in en op ons lichaam voorkomen en die onder bepaalde omstandigheden een gevaar kunnen vormen.
Alcohol leidt tot endotoxemie en ontsteking
Zodra een gramnegatieve bacterie sterft – wat onderdeel is van zijn levenscyclus – komt de endotoxine uit de bacteriële celwand vrij in de darmen, waarna het via een lekkende darm in de bloedbaan terecht komt – dit wordt endotoxemie genoemd. Als gevolg komt het immuunsysteem in actie en ontstaat er ontsteking. Door een overschot aan gramnegatieve darmbacteriën moet het immuunsysteem nog harder werken om alle endotoxines te vernietigen en worden ontstekingen bevordert. Verder kunnen endotoxines de lever beschadigen.[5]
Ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen schadelijk zijn
Alcohol leidt tot slijmvliesbeschadiging, ook in kleine hoeveelheden. Dit kan hersteld worden, maar neemt tijd in beslag. Mensen met auto-immuunziekten herstellen vaak langzamer van slijmvliesbeschadigingen dan andere mensen. Bij mensen met een auto-immuunaandoening zijn de darmen in veel gevallen kwetsbaarder en is het immuunsysteem overactief. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van een lekkende darm, waardoor het immuunsysteem overuren blijft draaien. Dit is voldoende reden om alles wat de doorlaatbaarheid van de darmen kan verhogen (tijdelijk) te vermijden, dus ook alcohol.
Kortom
Het drinken van alcohol bij een auto-immuunziekte is niet verstandig, ook niet als het om een kleine hoeveelheid gaat. Het verhoogt namelijk de kans op een lekkende darm en de kans is groot dat eventuele klachten waar je van af wilt niet zullen verminderen of zelfs verergeren. Voor jouw immuunsysteem is het belangrijk om alle rust te krijgen die het nodig heeft. Gun jouw immuunsysteem die rust door alcohol te laten staan.
Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten
Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.
Complete AIP Dieet Voedingslijst
Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.
- Klik hier om alle bronnen te zien
- [1] BMJ-British Medical Journal. (2011, February 23). Drinking alcohol in moderation protects against heart disease, meta-analysis finds. ScienceDaily
[2] Mekary RA et al “Joint association of glycemic load and alcohol intake with type 2 diabetes incidence in women” Am J Clin Nutr December 2011 ajcn.023754
[3] https://archive.jsonline.com/features/health/50590097.html/
[4] Shufelt, C., Merz, C. N. B., Yang, Y., Kirschner, J., Polk, D., Stanczyk, F., … & Braunstein, G. D. (2012). Red versus white wine as a nutritional aromatase inhibitor in premenopausal women: a pilot study. Journal of Women’s Health, 21(3), 281-284
[5] Purohit, V., Bode, J. C., Bode, C., Brenner, D. A., Choudhry, M. A., Hamilton, F., … & Turner, J. R. (2008). Alcohol, intestinal bacterial growth, intestinal permeability to endotoxin, and medical consequences: summary of a symposium. Alcohol, 42(5), 349-361
www.thepaleomom.com/the-whys-behind-the-autoimmune-protocol-alcohol
Reacties op deze blog
De Smet Simon
Top