AIP dieet, orgaanvlees bij auto-immuunziekten

AIP dieet: orgaanvlees als superfood bij auto-immuunziekten

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Orgaanvlees. Het klinkt niet heel appetijtelijk en waarschijnlijk denk je nu ‘is dat eetbaar?’. Het antwoord daarop is volmondig ‘JA’. Sterker nog, orgaanvlees bevat verschillende voedingsstoffen die het spiervlees – wat we normaliter eten – niet heeft. Orgaanvlees is één van de meest voedzame voedingsmiddelen die er bestaan en daarom vormt het een belangrijk onderdeel binnen het auto-immuun paleo (AIP) dieet, ook wel het auto-immuun protocol dieet genoemd. Orgaanvlees is onder andere rijk aan vitamine A, B-vitamines, selenium, zink en ijzer. Het is voor iedereen – met uitzondering van zwangere vrouwen – raadzaam om regelmatig orgaanvlees te eten. Voor mensen met auto-immuunziekten, waaronder de ziekte van Hashimoto, psoriasis, multiple sclerose (MS), reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn of colitis, is het eten van orgaanvlees nóg belangrijker.

  Bij auto-immuunaandoeningen is namelijk vaak een verhoogde behoefte aan allerlei voedingsstoffen. Door regelmatig orgaanvlees te eten kun je de kans op voedingstekorten verkleinen én kun je verschillende voedingstekorten (deels) oplossen. Daardoor kan het helpen klachten om te verminderen.

  Orgaanvlees is dus een belangrijk voedingsmiddel, maar wat valt er precies onder orgaanvlees? Laten we daar eerst eens naar kijken.

  Wat is orgaanvlees?

  De naam zegt het eigenlijk al. Toch zoomen we hier even kort op in. Je hebt namelijk verschillende soorten. Orgaanvlees wordt ook wel het slachtafval genoemd. De meest gebruikte organen zijn afkomstig van koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en eenden. Het orgaanvlees omvat niet alleen de nieren en de lever, maar ook het hart, de zwezerik, de pens, de tong, de testikels (zaadballen) en zelfs de hersenen. Alhoewel, de hersenen worden tegenwoordig bijna niet meer gegeten, op Aziatische landen na. Daar blijkt het eten van apenhersenen een delicatesse te zijn.

  De geschiedenis van orgaanvlees

  Hoe weten we eigenlijk dat orgaanvlees zo gezond is en waarom wordt het in deze tijd dan zo weinig gegeten? Orgaanvlees was voor de industrialisatie van voedsel een zeer gewaardeerd product dat onderdeel vormde van het vaste voedingspatroon. Het maken van een krachtige bouillon van runderharten was de normaalste zaak van de wereld. Dieren werden altijd van kop tot staart bereid en opgegeten. Dat was immers het goedkoopste. Toen de industrialisatie van voedsel opkwam waren de organen een stuk minder aantrekkelijk. Dat is ontzettend jammer, want de organen zijn juist het meest voedzaam.

  In de natuur zie je dan ook dat roofdieren vooral de organen opeten. Dat doen ze niet voor niets ;)

  Naast wat kippenlevertjes zal je orgaanvlees niet snel in de supermarkt aantreffen. Wil je bijvoorbeeld eens runderhart of nieren proberen? Dan zou je bij de slager kunnen kijken of anders bij een lokale boerderij of boerenmarkt.

  Orgaanvlees als AIP superfood

  Orgaanvlees is niet voor niets één van de superfoods binnen het auto-immuun paleo (AIP) dieet. Het bevat in de meeste gevallen een hogere concentratie aan belangrijke voedingsstoffen dan spiervlees en plantaardige voeding. Orgaanvlees zit boordevol voedingsstoffen die ontzettend belangrijk zijn voor de gezondheid. Het bevat bijna elke belangrijke voedingsstof, waaronder essentiële vitamines, mineralen, gezonde vetten en eiwitten.

  Vergeleken met het spiervlees dat we eten bevat orgaanvlees ten eerste een hogere dosis aan B-vitamines, waaronder vitamine B1, B2, B6, foliumzuur en B12. Daarnaast bevat lever veel vitamine A. Verder bevat orgaanvlees ook een meervoud aan mineralen en spoorelementen, waaronder fosfor, ijzer, koper, selenium en zink. Als het om vetzuren gaat dan bevat orgaanvlees grote hoeveelheden arachidonzuur – familie van omega-6 vetzuren – en de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze omega 6 en omega 3-vetzuren spelen allemaal een belangrijke rol bij het oplossen van ontstekingen.

  Ook handig om te weten: naast de enorme voedzaamheid is orgaanvlees ook nog eens goedkoop in vergelijking tot het spiervlees. Dus als je minder te besteden hebt, dan is orgaanvlees een zeer gezond en goedkoop alternatief. Zo sla twee vliegen in één klap!

  Voedingsstoffen per type orgaanvlees: lever, nieren en hart

  Het ene orgaan heeft natuurlijk een andere functie dan het andere. De voedingsstoffen die in het orgaan zitten zijn dan ook niet exact hetzelfde bij elk orgaan. We zullen wat dieper inzoomen op de meest dominante voedingsstoffen die aanwezig zijn in de lever, de nieren, het hart en tong. Mocht je een van deze organen willen proberen, dan weet je gelijk welke voedingsstoffen je binnenkrijgt. En hopelijk word je hierdoor gemotiveerd om orgaanvlees aan je voedingspatroon toe te voegen.

  Hart

  Het hart bevat veel eiwit en een hoge concentratie van het co-enzym Q10. Daarnaast is het rijk aan B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B12), calcium, ijzer, selenium, zink, fosfor en koper. Hart bevat ook een hogere hoeveelheid collageen en elastine dan spiervlees. Daardoor komt er meer glycine en proline vrij in het lichaam. Die voedingsstoffen zijn belangrijk voor de gezondheid van het bindweefsel, de botten en het spijsverteringssysteem.

  Lever

  Lever staat bekend om haar hoge hoeveelheid aan vitamine A. Het is daarmee één van de meest geconcentreerde bronnen van vitamine A. Daarnaast is lever ook een uitstekende bron van eiwitten, choline en B-vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B12 en foliumzuur. Daarnaast bevat het veel selenium, zink, ijzer, koper en  fosfor. Lever bevat ook het co-enzym Q10 en nucleotiden – bouwstenen van DNA en RNA.

  Nieren

  Nieren hebben een hoge concentratie eiwit, B-vitamines (B1, B2, B6, B12), ijzer, zink en fosfor.

  Testikels (zaadballen)

  Testikels worden ook wel ‘Rocky Mountain Oysters’ genoemd. Testikels van lam en rund zijn rijk aan eiwit, B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B12), selenium, zink en cholesterol. Daarnaast bevatten ze ook een beetje van het hormoon testosteron.

  Tong

  Tong van rund bevat eiwitten, B-vitamines (B1, B2, B3), fosfor en ijzer.

  Zwezerik

  Zwezerik bevat eiwitten, vitamine B3 en B12, selenium, ijzer, fosfor, en choline.

  Hoe bereid en eet je orgaanvlees?

  We hebben een aparte blog geschreven over hoe je orgaanvlees kunt bereiden en eten. Klik hier om de blog met tips te lezen.

  Kortom

  Orgaanvlees behoort tot de meest voedzame voeding en bevat ten opzichte van spiervlees en plantaardig voedsel vaak hogere concentraties aan belangrijke voedingsstoffen. Daarom zou orgaanvlees niet aan je voedingspatroon mogen ontbreken.

  Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

  PDF

  Complete AIP Dieet Voedingslijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

  Klik hier om alle bronnen te zien
  https://www.thepaleomom.com/why-everyone-should-be-eating-organ/
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Harrie geenen

   Orgaanvlees bevat hoge niveaus aan neu5gc, zie internet, kankerverwekkend en ook belangrijke oorzaak voor hart en vaatziekten.

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Hoe kom je hierbij, Harrie?

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022