AIP meel, waarvoor en hoe gebruik je de verschillende meelsoorten (tips)

AIP meel: waarvoor en hoe gebruik je de verschillende meelsoorten? (tips)

Avatar for Ruud Rotteveel
Ruud Rotteveel Coach, therapeut, docent & bestsellerauteur

Inhoud van deze blog

    Het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet) betekent meestal nogal wat schrappen uit je dagelijkse menu. Dat geldt ook voor veelgebruikte meelsoorten, zoals tarwemeel. Je denkt misschien: โ€˜Geen pannenkoek met stroop meer of een lekkere pizzaโ€™. Best balen. Maar niet getreurd, want er zijn gelukkig veel AIP meelsoorten – glutenvrij en notenvrij – die je als vervanging kunt gebruiken. Denk aan meel van tapioca, cassave, arrowroot, kokos en tijgernoten. Zo kun je toch blijven genieten van heerlijke variaties op traditionele pannenkoeken, wraps, pizzaโ€™s, brood, crackers, cake en zelfs taart. Ook zijn deze meelsoorten soms heel geschikt voor allerlei andere toepassingen, zoals het draaien van een gehaktbal. Maar ook als paneermeel of bindmiddel om sauzen mee te binden.

    Om welke meelsoorten gaat het? We zetten ze hier voor je op een rijtje. Laat je niet afschrikken door de (exotische) namen. Ze zijn over het algemeen al best gangbaar en in veel (online) winkels te krijgen. We beginnen met arrowroot en eindigen met tijgernoten (chufa). Wat dan weer geen echte noten blijken te zijn, zoals we zullen zien. En die kunnen dienen als vervanging van pindakaas. Dus ook kipsatรฉ zit er nog in als je het AIP dieet volgt.

    Arrowrootmeel

    Arrowroot is het Engelse woord voor pijlwortelplant. Al zal je het in Nederland vooral onder de Engelse naam in het schap aantreffen. Als je arrowroot koopt, dan gaat het om het poeder dat uit de wortel van deze plant wordt gewonnen. Een fijn, wit poeder dat een beetje plakkerig wordt als je het tussen je vingers wrijft. Het heeft een milde, neutrale smaak en geeft je gerecht dan ook geen extra smaak. Waar gebruik je het voor?

    • Verdikken: het kan gebruikt worden als bindmiddel om je saus, jus of stoofschotel te verdikken. Het is een goede vervanging van het gangbare maรฏszetmeel โ€“ ook wel bekend onder de merknaam maรฏzena. Gebruik alleen niet te veel. Dat geeft klonten. Richtlijn: hou in een recept de helft aan van de aanbevolen maรฏzena. Maak er โ€“ net als bij maรฏzena โ€“ een papje van met een beetje water en voeg het pas de laatste twee minuten toe – anders verdwijnt het verdikkingseffect weer.
    • Een knapperig korstje maken: arrowroot kun je prima gebruiken om je zoete aardappelfrietjes of kip uit de oven wat knapperiger te maken. Voeg samen met wat olie ook wat arrowroot toe, voordat je bataat of kip de oven ingaat. Het resultaat wordt er crispy van.
    • Aanvullend meel in baksels: in veel recepten wordt arrowroot gebruikt als aanvulling op andere meelsoorten. Het is ook niet handig om alleen maar honderd procent arrowroot te gebruiken. Ook al is het een zetmeel. Daarvoor is het gewoonweg niet geschikt.

    Je kunt arrowroot soms in de winkel tussen de bakproducten vinden, maar meestal staat het in de โ€˜alternatieveโ€™ hoek met biologische producten. Uiteraard is het ook online te verkrijgen.

    Cassavemeel

    Cassave wordt ook wel yuca of maniok genoemd. Cassavemeel bestaat uit de fijngemalen wortel van de cassaveplant. Cassavemeel is een zacht, licht gekleurd meel. Het is wat zwaarder dan het meel van arrowroot. Het heeft een beetje een nootachtige, bijna โ€˜aardseโ€™ smaak. Het kan zijn dat je daar een beetje aan moet wennen.

    Cassavemeel is een van weinige AIP-meelsoorten die je succesvol โ€˜in zโ€™n eentjeโ€™ kunt gebruiken. Zonder toevoeging van andere meelsoorten dus. In veel gerechten die je met tarwemeel maakt kun je dit meel vervangen door cassavemeel. Zo kun je toch een lekkere pannenkoek bakken. Al wil je ze niet te groot maken, zoals wij Hollanders gewend zijn. Dan krijgt de pannenkoek een beetje een โ€˜gummie-achtigeโ€™ structuur. Hou ze iets kleiner dan het formaat van een bierviltje, in plaats van de grootte van een dinerbord.

    Wat is nog meer wetenswaardig? Cassave is rijk aan koolhydraten โ€“ eet er dus niet te veel van als je problemen met je bloedsuikerregulatie, insulinegevoeligheid of insulineproductie hebt โ€“ dit is vaak te herkennen aan energiedips gedurende de dag. Dan kun je namelijk last krijgen van grote bloedsuikerschommelingen en dat belemmert je herstel. Maar zo nu en dan is het natuurlijk een heerlijke basis voor bijvoorbeeld een tortilla, pizzabodem, taartbodem, wafels en pannenkoeken.

    Je vindt cassavemeel vermoedelijk in het schap van je biologische winkel, of misschien ook in Aziatische tokoโ€™s. Probeer een beetje uit welk merk je het lekkerst vindt โ€“ want er zijn wel veel verschillen.

    Kokosmeel

    Dit meel is wat korreliger dan de vorige twee. Soms proef je nog de kokosnoot waarvan het gemaakt is. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Zeker als je kokosmeel mixt met andere meelsoorten. Kokosmeel is in feite compleet iets anders dan tarwemeel en kan ook niet als vervanger van meel worden gebruikt. Waarom โ€˜verwerktโ€™ het zo anders in de keuken? Dat komt vooral omdat kokosmeel veel water opzuigt. Je gerecht moet dus veel vocht bevatten om het toe te kunnen voegen. Hoe kun je kokosmeel gebruiken? Een paar tips.

    • Bakken: muffins, koekjes, broodachtige producten – je kunt kokosmeel goed toevoegen aan andere meelsoorten en op die manier wat lekkers fabriceren. Kokosmeel is duur en neemt zoals gezegd veel water op, dus daarom: gebruik echt maar een paar lepels. Anders wordt je baksel heel droog. Bovendien: eieren toevoegen is hier niet de oplossing, want als AIP dieet volger wil je hiervan niet te veel eten – of misschien wel helemaal niet, afhankelijk van de fase waarin je zit: eliminatiefase of herintroductiefase.
    • Paneermiddel: grappig genoeg kun je kokosmeel wel inzetten als paneermeel, waar recepten aangeven dat je โ€˜gewoon paneermeelโ€™ met tarwemeel zou gebruiken. Al wordt het effect wel minder krokant dan met arrowroot. Voor een echt knapperig laagje, daarvoor moet je dus arrowroot pakken.

    Wat is nog meer interessant om te weten over kokosmeel?

    • Kokosmeel bevat veel vezels en ook wat eiwitten. De vezels zijn van het prebiotische type inuline, en dat betekent dat ze niet alleen jou voeden, maar ook je darmbacteriรซn. Let alleen op als je darmmicrobioom nog niet op orde is, want dan kan kokosmeel zorgen voor een opgeblazen gevoel en andere ongewenste darmklachten.
    • Neus eerst in kookboeken of op internet naar lekkere gerechten voordat je zelf gaat experimenteren. Kokosmeel heeft nou eenmaal die wateraanzuigende werking en dat maakt het wat tricky om te gebruiken. Het is beter om eerst een paar recepten te proberen.
    • Zeef de klontjes eruit. Kokosmeel kan nogal eens wat klontjes bevatten. Zeef het dus even voor gebruik, anders zit je straks op die klontjes te kauwen.
    • Dik beslag. Meestal is een beslag met kokosmeel dikker dan je gewend bent. Gebruik een lepel om het in een muffinvormpje te krijgen. En laat een beslag ook echt even staan als een recept daarom vraagt โ€“ dan heeft het kokosmeel de tijd om al het vocht op te nemen.

    Zelf aan de slag. Ja, dat kan ook. Kokosmeel is vrij duur en je kunt het ook zelf maken om kosten te besparen. Het begint met zelf kokosmelk maken โ€“ ook leuk – en de pulp bewaren. Die droog je vervolgens op lage temperatuur in de oven, totdat het compleet droog is. En daarna blenden maar tot een fijn poeder overblijft. Op internet vind je gedetailleerde instructies.

    Je vindt kokosmeel op steeds meer plekken, in je biologische winkel en Aziatische toko, maar ook in de schappen van de supermarkt.

    Tapiocameel

    Tapiocameel lijkt veel op arrowroot. Het zijn beide lichte, witte, fijne poeders, die een beetje kunnen stuiven als je ze in een kom doet. Sommige mensen proeven de smaak, maar die is ook in dit geval behoorlijk neutraal. Net als cassavemeel is tapiocameel gemaakt van de cassavewortel. Het verschil zit โ€˜m in de manier waarop het gemaakt wordt. Je kunt tapiocameel niet zomaar vervangen door cassavemeel โ€“ het zijn echt twee verschillende meelsoorten โ€“ vanwege de andere behandeling van de cassavewortel. Je kunt tapiocameel wel 1 op 1 vervangen door arrowroot. Hoe kun je tapiocameel gebruiken?

    • Een knapperig korstje maken: ja, dat gaat misschien nog wel beter dan met arrowroot, zoals hierboven beschreven. Niet alleen je zoete aardappelfrietjes en kip, maar ook baksels, als taarten en broodvervangers kun je hiermee van een krokant korstje voorzien.
    • Bind- en verdikkingsmiddel: tapiocameel kun je ook gebruiken om sauzen, soepen, ragouts etc. te binden, al is arrowroot hiervoor eigenlijk weer geschikter. Maar als je dat niet in huis hebt, dan werkt tapioca dus ook helemaal prima. Ook leuk: als je gehaktballen maakt, dan is tapiocameel ook een prima vervanger van het tarwemeel, wat meestal als bindmiddel wordt gebruikt.
    • Zuivelvrije kaas: dat klinkt apart, maar met tapiocameel kun je een soort kaas maken. Als je tapiocameel verhit met wat vocht dan wordt het gelatineachtig en lijkt het met wat goede wil op kaas. Kijk op internet voor recepten als je kaas mist.

    Net als cassavemeel is tapiocameel heel koolhydraatrijk. Wees je daarvan bewust en eet er dus niet te veel van als je problemen met je bloedsuikerregulatie, insulinegevoeligheid (insulineresistentie) of insulineproductie hebt.

    Tapiocameel is op veel plekken te koop, in de supermarkt, de biologische winkel en Aziatische tokoโ€™s. De kwaliteit van verschillende merken lijkt aardig hetzelfde. Kun je het niet vinden? Dan kun je altijd online terecht.

    Tijgernotenmeel

    Er zijn al wat exotische namen voorbij gekomen, maar deze relatieve nieuwkomer in de glutenvrije wereld, heeft misschien wel de meest intrigerende naam. En eerlijk gezegd moet ik meteen denken aan de tijgernoten van Duyvis. En daar lijken ze ook op. Het zijn namelijk kleine, ronde, een beetje gevlekte, onregelmatige bolletjes. Maar het heeft natuurlijk niets van doen met deze gefabriceerde nootjes voor bij de borrel.

    Tijgernoten worden ook wel chufa of aardamandelen genoemd. De naam is wat verwarrend, want tijgernoten zijn geen noten, maar kleine knolletjes die onder de grond groeien. En omdat het geen noten zijn, zijn ze heel geschikt voor een notenvrij AIP dieet. Het meel dat ervan gemaakt kan worden is lichtbruin en korrelig van structuur. De smaak is een beetje nootachtig โ€“ dat dan weer wel – en zoet. Het is dan ook meer geschikt om iets zoets dan iets hartigs mee te bereiden. Ik raad je aan om eerst wat recepten te proberen, net als ik bij kokosmeel al schreef. Dan leer je de textuur een beetje kennen en hoe het meel zich โ€˜gedraagtโ€™ in je gerechten. Hoe kun je tijgernootmeel gebruiken?

    • Bakken: tijgernootmeel kun je het beste gebruiken om pannenkoeken, crรชpes, koekjes, wafels, etc. mee te bakken โ€“ dus zoete dingen. Het is wel een โ€˜droogโ€™ meel, en absorbeert weinig vocht โ€“ in tegenstelling tot kokosmeel, wat veel vocht opneemt. Daarom is het handig om wat andere meelsoorten toe te voegen die de vochtvasthoudende eigenschappen juist wel hebben โ€“ zoals kokosmeel.
    • Alternatief voor pindakaas en notenpasta: dit is supernieuws voor iedereen die pindakaas en notenpasta zo mist! Mix het tijgernotenmeel met een beetje avocado-olie, net zo lang tot het qua structuur op pindakaas lijkt. Op internet vind je instructiefilmpjes.

    Wat is nog meer interessant om te weten over tijgernootmeel? Het bevat aardig wat magnesium, namelijk zoโ€™n 94-105 mg per 100 gram tijgernoten. Ook bevat het veel vitamine E (80 mg/100 g), mangaan (1,4 mg/100 g), kalium (914 mg/100 g) en koper (0,27 mg/100 g). En net als kokosmeel bevat het veel eiwitten en vezels. Goed nieuws voor je darmen! Al kan ook hier dit meel voor een opgeblazen gevoel zorgen als je darmflora nog niet op orde is. Al blijkt uit de praktijk dat tijgernotenmeel vaak wel wordt verdragen door mensen die moeite hebben met kokosmeel. Dus in dat geval het proberen waard.

    Tijgernotenmeel is in Nederland vooral te koop in biologische winkels. Natuurlijk is het ook online te koop. Klik hier om tijgernotenmeel te kopen. In deze webwinkel vind je ook hele tijgernoten en granola van tijgernoten โ€“ deze zijn echt lekker en kun je als AIP-proof snack gebruiken.

    Bijzondere meelsoorten

    Tot slot enkele speciale meelsoorten die niet zo makkelijk te vinden zijn en vaak ook behoorlijk duur zijn. Denk aan meel van groene bananen, pompoen en weegbree. Op internet vind je veel meer informatie hierover, als je meer wilt variรซren dan met de vijf beschreven soorten.

    Als laatste wil ik je graag wijzen op meel van insecten: krekel-, sprinkhanen- en meelwormenmeel. Je eerste reactie is wellicht GETVER! Maar echt, je kunt prima koekjes bakken met meelwormenmeel! Natuurlijk klinkt het voor ons Hollanders erg apart, maar insecten worden wereldwijd veel gegeten en zijn heel eiwitrijk. Ook natuurvolkeren eten insecten. De productie van insectenmeel is ook nog eens heel duurzaam. Plus: in het eindresultaat proef je echt niet dat er insecten inzitten.

    Overzicht verschillende meelsoorten

    In onderstaand overzicht zie je wat het verschil is tussen arrowrootmeel, cassavemeel, kokosmeel, tapiocameel en tijgernotenmeel. Maar ook wat de eigenschappen zijn en hoe je de meelsoorten kunt gebruiken.

    Verschil tussen arrowrootmeel, tapiocaceem, cassavemeel, tijgernotenmeel en kokosmeel. Hoe gebruik je ze.

    Kortom

    Er zijn verschillende AIP-proof meelsoorten die je kunt gebruiken voor het bakken, maar ook voor het binden van soepen en sauzen of voor het knapperig maken van voeding. Omdat deze meelsoorten vaak veel koolhydraten bevatten is het belangrijk om er niet te veel van te eten als je last hebt van bloedsuikerschommelingen, hyperinsulinemie – overmatige productie van het hormoon insuline – en insulineresistentie – ongevoeligheid voor insuline. Dit is te herkennen aan energiedips die na een maaltijd of tussen de maaltijden door optreden.

    Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

    Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in รฉรฉn oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

    Download dit bestand
    PDF

    Complete AIP Dieet Voedingslijst

    Zet nu de 1e stap naar minder klachten bij auto-immuunziekten

    "*" geeft vereiste velden aan

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Jocelyn Vlaar

      Hoi Ruud, ik heb wel gehoord dat wanneer je schildklierproblemen hebt je beter geen Cassave- en Tapiocazetmeel gebruikt. Wat vind jij daarvan?

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hoi Jocelyn, dat is volgens mij omdat sommige denken dat het een goรฏtrogene werking heeft. Ik heb van Datis Kharrazian geleerd dat voeding geen goรฏtrogeen effect heeft. En dat alleen chemische goรฏtrogenen een probleem voor de schildklier zijn. Ik heb zelf ook geen enkel wetenschappelijk onderzoek gezien waaruit bleek dat het eten van zogenoemd ‘goรฏtrogene voeding’ – zoals cassave en koolsoorten – een negatief effect op de schildklier van de mens heeft.

        • avatar

          Saskia Noordewier

          Dank voor de uitgebreide info. Ik heb ook je kookboeken en ven er erg blij mee! Alleen elke keer als ik wraps oid wil maken, dan vind ik ze niet lekker. Volgens mij is dat door de cassave. Het wordt gummie-achtig, ook bij kleine wraps, en de smaak kan ik niet aan wennen. Is het cassavemeel te vervangen?

        • avatar

          Ruud Rotteveel Auteur

          Hi Saskia, wat leuk om te lezen dat je erg blij bent met mijn AIP dieet kookboeken. Excuses voor mijn late reactie, ik heb jouw vraag over het hoofd gezien. Misschien vind je ze lekkerder als je cassavemeel vervangt door tapiocameel. Je hebt denk ik wel een beetje cassavemeel of tapiocameel nodig om alles te binden. Anders wordt het een losse substantie. Tijgernotenmeel heeft een zoete smaak. Probeer maar eens zoveel mogelijk tijgernotenmeel te gebruiken en zo weinig mogelijk tapiocameel (net voldoende, zodat het wel bindt). Je kunt ook experimenteren met collageenpoeder en gelatine, want die binden ook.

    2. avatar

      Maartje

      2 dingen waarvan 1 tip en 1 vraag

      Tip:
      Bakbanaanmeel, kan je koekjes oid mee maken maar ook wraps en crackers

      Vraag:
      Koolhydraten, bij “masteringdiabetes” en “medical medium” eten mensen bijna alleen maar kh in de vorm van fruit en (zetmeelrijke) groentes en je ziet veel mensen helen, ik twijfel zo over alles

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Maartje, dank voor je tip. Ik begrijp je vraag niet. Kun je die verder toelichten?

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Download dit bestand
    E-mailcursus

    Schildklierklachten Verminderen

    Ontdek in 7 mails hoe je klachten overwint

    "*" geeft vereiste velden aan

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Ik voel me fitter en opgewekter. Ik zou willen dat iedere arts een verwijzing naar jullie geeft om aandacht aan de voeding te besteden. Jullie weten veel en de cursus was kwalitatief zeer goed. Het is heel volledig. Deze kennis zou iedereen... Lees verder
    CB
    Carin B. 12 maart 2025
    Meer energie, dat heb ik gemerkt na een paar weken. Het zit goed in elkaar. Het wordt leuk gebracht en is ook motiverend. Het meest waardevol vond ik de informatie over eiwitten, koolhydraten en de samenhang van deze bestanddelen. Ik zou dit... Lees verder
    JV
    Jan Van der Velde 12 maart 2025
    Jullie programma is heel goed voorbereid en uitgedokterd. De gezonde voeding, verse groenten en fruit, geen bewerkte voeding, suikers schrappen, heeft mij een enorme boost gegeven, veel meer energie, minder vlug vermoeid en welgezind. Ik zou het programma aan iedereen aanraden die... Lees verder
    LV
    Leen Vande Woude 11 maart 2025
    Ben heel positief! Meer inzicht gekregen waarom ik schommel in mijn energie. Daardoor let ik beter op wat ik eet, waardoor ik weer beter in mijn energie zit. Jullie programma brengt rust, omdat je weet waar je je op moet focussen. Ik... Lees verder
    SC
    Susy Cascado 11 maart 2025
    De concrete doelen die ik heb behaald: veel meer energie, veel minder depressieve gevoelens. Tot mijn verbazing heeft het ook een positieve invloed gehad op mijn angst/ onrustgevoel, had ik maar eerder geweten dat voeding daar ook invloed op had. Jullie kennis... Lees verder
    V*
    Vera ****** 11 maart 2025