Auto-immuun protocol (AIP): antwoord op al jouw vragen over het AIP

Heb jij vragen over het auto-immuun protocol, ook wel auto-immuun paleo (afgekort als AIP) genoemd? Stel ze dan in een reactie onderaan deze pagina. Ruud Rotteveel, 2e AIP Certified Coach in Nederland en gespecialiseerd in voeding en leefstijl bij auto-immuunziekten, zal regelmatig vragen beantwoorden.

AIP Certified CoachRuud Rotteveel

 

Wat zijn auto-immuunziekten?

Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem lichaamseigen cellen aan. Dit leidt tot schade en verlies van orgaanfunctie(s).

Enkele voorbeelden van auto-immuunziekten zijn:

 • Ziekte van Hashimoto (schildklier)
 • Ziekte van Graves (schildklier)
 • Multiple sclerose (MS) (centraal zenuwstelsel)
 • Reumatoïde artritis (bewegingsapparaat)
 • Diabetes type 1 (alvleesklier)
 • Coeliakie (darm)
 • Systemische lupus erythematodes (SLE) (verschillende organen)
 • Syndroom van Sjögren (o.a. ogen)
 • Auto-immuun gastritis (maag)
 • Auto-immuunhepatitis (lever)
 • Vitiligo (huid)
 • Sarcoïdose (longen)

Wat is het auto-immuun protocol (AIP)?

Het auto-immuun protocol (AIP) is een voedings- en leefstijlprotocol waar veel mensen met auto-immuunziekte baat bij hebben. Hieronder vind je meer info over het AIP:

Download de AIP voedingslijsten nu GRATIS

Hieronder kun je twee handige voedingslijsten downloaden:

 1. AIP: toegestane voeding tijdens de eliminatiefase
 2. AIP: te vermijden voeding tijdens de eliminatiefase

De lijsten zijn samengesteld op basis van de kennis van Datis Kharrazian, Sarah Ballantyne, Mickey Trescott en Angie Alt.

Opmerking: lees je goed in en/of laat je begeleiden (door een coach of een online programma) bij het toepassen van het auto-immuun protocol (AIP) dieet, zodat je geen voedingstekorten oploopt.

Voedingslijsten auto-immuun protocol (AIP) dieetOverzicht

Voedingslijsten auto-immuun protocol (AIP) dieet

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je nog vragen? Ik beantwoord ze graag.

Stel jouw vragen over het auto-immuun protocol in een reactie hieronder en AIP Certified Coach Ruud Rotteveel zal jouw vragen beantwoorden.

Reacties op dit artikel

4 reacties
 • Avatar for Monique
  Monique Geplaatst op 21 mrt 2020

  Hallo,
  Een vraag mbt melk, is lactose vrij een goed alternatief? Of liever echt plantaardige melk en yoghurt?
  En kaas bijv? Welke is evt wel geschikt? Geitenkaas lust ik echt niet… en is puur speltbrood ook goed voor Hashimoto? Of moet het echt strikt glutenvrij.
  Vr Gr Monique

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 21 mrt 2020

   Hoi Monique,

   Lactosevrije melk is geen goed alternatief. Melkproducten (van alle zoogdieren, waaronder koeien en geiten) worden namelijk niet alleen vermeden i.v.m. de lactose, maar ook i.v.m. het eiwit caseïne. Dit eiwit kan het immuunsysteem stimuleren, waardoor ontsteking kan ontstaan of in stand kan worden gehouden.

   Een vervanging voor melk is kokosmelk. Plantaardige melk van noten, granen of zaden (zoals amandel-, soja- en rijstmelk) zijn ook niet geschikt. Tijdens de eerste fase (eliminatiefase) van het AIP dieet worden namelijk ALLE granen, noten en zaden vermeden. Kokosmelk is van de kokosnoot gemaakt en dit is geen echte noot. Vandaar dat kokosmelk wel is toegestaan, maar let op dat er geen ongewenste toevoegingen in zitten (zie de AIP-voedingslijsten die je op deze pagina kunt downloaden).

   Wat yoghurt betreft is kokosyoghurt van de Alberth Heijn (Creamy Kokos Naturel) geschikt: https://www.ah.nl/producten/product/wi407960/ah-creamy-kokos-naturel
   Andere merken bevatten vaak maïszetmeel (maïs is een graan en granen worden vermeden bij het AIP) of ongeschikte voedseladditieven.

   Er is helaas geen vervanger voor kaas.

   Spelt behoort tot de granen. Alle granen en pseudogranen worden tijdens de eliminatiefase van het AIP dieet vermeden. Dus ook de glutenvrije granen. Voorbeelden van granen zijn: tarwe, spelt, kamut, gierst, gerst, sorghum, rogge, haver, maïs en rijst. Voorbeelden van pseudogranen zijn boekweit, amarant en quinoa.

   Tip: download de AIP voedingslijsten hierboven om precies te zien welke voeding wel en niet is toegestaan tijdens de eerste fase (eliminatiefase) van het AIP dieet.

   Fijne dag en groeten,
   Ruud Rotteveel – AIP Certified Coach
   AIP Certified Coach

   0x
 • Avatar for Floortje
  Floortje Geplaatst op 21 mrt 2020

  Hoi, geweldig dat we vragen kunnen stellen op deze manier. Bedankt!

  Ik heb een vraag. Sinds ik een jaar geleden ben gestopt met de pil heb ik veel huidklachten. Veel jeuk (vooral na het douchen) en een droge huid. En ik heb last van huidschimmel en soms eczeem. Het lijkt erger te worden bij mijn ovulatie en menstruatie. Ook heb ik vaak last van mijn darmen (opgeblazen buik en/of diarree).

  Ik probeer een histamine arm dieet te volgen omdat ik denk dat histamine overgevoeligheid misschien de oorzaak is… Maarja, histamine overgevoeligheid heeft natuurlijk op zijn beurt ook weer een oorzaak.. Ik weet niet zo goed wat wijsheid is. Wat is jouw advies als je kijkt naar mijn klachten??

  Ik hoor het heel graag! Alvast bedankt Ruud!

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 21 mrt 2020

   Hoi Floortje,

   Bij eczeem is de huidbarrière beschadigd en ontstoken. Histamine veroorzaakt jeuk. Bij histamine overgevoeligheid/histamine intolerantie is er een tekort aan enzymen die de histamine afbreken. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

   Het kan genetisch bepaald zijn, maar het kan ook liggen aan een beschadigd darmslijmvlies. De enzymen die histamine afbreken worden normaal gesproken o.a. door het darmslijmvlies geproduceerd. Het is dus belangrijk dat in ieder geval je darmslijmvlies in goede staat is. Het AIP dieet is gericht op het herstellen van de spijsvertering en het darmslijmvlies. In de voedingslijsten die je hierboven gratis kunt downloaden zie je precies welke voeding binnen het AIP dieet past.

   Zie ook het volgende artikel voor de onderbouwing: https://www.revolutionairgezond.nl/auto-immuun-protocol/auto-immuun-protocol-aip-welke-voeding-vermijden/

   Bij het AIP dieet worden alle voedingstriggers vermeden die het darmslijmvlies kunnen beschadigen en de spijsvertering kunnen verstoren. Daarnaast worden voedingsmiddelen toegevoegd die het darmslijmvlies helpen herstellen: zeevoedsel zoals vis, schaal- en schelpdieren (voor de omega 3-vetzuren EPA en DHA en het mineraal zink); bottenbouillon (zelfgemaakt of gekocht: zie De Woeste Grond bijvoorbeeld, bevat glutamine); orgaanvlees (met name vitamine A); paddenstoelen (bevat vezels) en heel veel groente (bevatten ook vezels). Vezels, omega 3-vetzuren, glutamine, zink en vitamine A zijn belangrijke stoffen die nodig zijn voor het behalen en behouden van een gezond darmslijmvlies en een gezonde huid.

   Daarnaast kun je tijdelijk voedingsmiddelen vermijden die veel histamine bevatten, maar dat is inderdaad slechts symptoombestrijding. Om er snel achter te komen of een tekort aan histamine-afbrekende enzymen écht jouw probleem is, kun je tijdelijk het supplement DAOsin gebruiken. Dit bevat de enzymen die histamine afbreken. Als je symptomen minder worden, dan weet je dat een tekort aan histamine-afbrekende enzymen inderdaad jouw probleem is.

   Ik schat de kans heel groot dat jouw eczeem en spijsverteringsklachten minder zullen worden door het volgen van het AIP.

   Fijne avond en groeten,
   Ruud Rotteveel – AIP Certified Coach
   AIP certified coach logo

   0x

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Gerelateerd

Categorieën