Auto-immuun protocol AIP dieet superfoods

Auto-immuun protocol (AIP) dieet: 8 superfoods voor auto-immuunziekten

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Bij auto-immuunziekten – waaronder Hashimoto, Graves, psoriasis, diabetes type 1, reumatoïde artritis, multiple sclerose, Crohn en colitis, sarcoïdose, systemische lupus erythematodes – is vaak sprake van voedingstekorten. Het AIP dieet richt zich op het eten van voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid. In dit artikel lees je precies welke superfoods je vaker zou mogen eten en waarom.

    Laten we hier eens op inzoomen.

    Wat zijn AIP superfoods?

    Voedingsdichtheid is een belangrijk aspect van het auto-immuun protocol dieet, ook wel bekend als het auto-immuun paleo dieet en afgekort tot AIP dieet. Naast het elimineren van voedingsmiddelen die problematisch kunnen zijn, is het essentieel om voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid – AIP superfoods – toe te voegen. Voedingstekorten spelen namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het in standhouden van klachten bij auto-immuunziekten.

    Om voedingstekorten te voorkomen of op te lossen is het belangrijk dat je voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid eet. De AIP superfoods hebben een hoge voedingsdichtheid en zouden daarom vaker gegeten mogen worden. Het gaat hierbij om:

    1. Orgaanvlees
    2. Bottenbouillon
    3. Vis
    4. Schaal- en schelpdieren
    5. Zeegroenten/zeewier*
    6. Gefermenteerde voeding
    7. Groene bladgroenten
    8. Paddenstoelen

    *Zeegroenten (zeewier) bevatten veel jodium. Als je een auto-immuunziekte van de schildklier hebt (Hashimoto of Graves), dan kan jodium deze aandoening stimuleren. Zorg dat je in ieder geval niet meer dan de ADH jodium inneemt (150 mcg p.d.). Uit onderzoek blijkt dat jodiumrestrictie tot 100 mcg per dag de schildklierwaarden kan verbeteren bij mensen met een trage schildklier door Hashimoto (in 90% van de gevallen de oorzaak van een trage schildklier).[15]

    Laten we deze superfoods eens één voor één bekijken.

    Orgaanvlees

    Voorbeelden van orgaanvlees zijn lever, nier, hart, zwezerik. Vroeger at men regelmatig orgaanvlees, maar tegenwoordig gruwelen veel mensen ervan. Dat is erg jammer, want orgaanvlees is zeer rijk aan veel verschillende voedingsstoffen. Het heeft een hogere voedingsdichtheid dan het spiervlees – zoals kipfilet en biefstuk – wat de meeste mensen eten.

    Neem bijvoorbeeld lever, wat rijk is aan vitamine A.* Deze vitamine speelt een belangrijke rol binnen het immuunsysteem. Ook is het nodig voor het behalen en onderhouden van een gezonde huid- en darmbarrière. Vitamine A is dus nodig om een ‘lekkende darm’ te voorkomen en te herstellen. Een lekkende darm staat aan de basis van verschillende klachten en auto-immuunziekten.

    *Zwangere vrouwen kunnen beter geen lever eten, aangezien dit veel vitamine A (retinol) bevat en dit negatieve effecten op de foetus kan hebben. Een inname tot 3.000 mcg vitamine A is veilig tijdens de zwangerschap.[1]

    Naast vitamine A bevat orgaanvlees ook:

    Bottenbouillon

    Bottenbouillon kan getrokken worden van botten van rund en gevogelte, maar ook van visgraten. Bottenbouillon bevat de volgende voedingsstoffen:

    Collageen bevat de aminozuren – dit zijn eiwitdeeltjes – proline en glycine. Het is onder andere goed voor de huid, botten, gewrichten en het darmslijmvlies. Daarnaast is glycine in staat om het immuunsysteem tot rust te brengen en ontsteking te remmen.[2]

    Vette vis

    Voorbeelden van vette vis zijn zalm, makreel, sardientjes, haring, sprot en paling. Het merendeel van de Nederlandse bevolking eet te weinig vis. Volgens de Gezondheidsraad zou je minimaal één keer per week vis moeten eten. Slechts 34 procent haalt dit. Dit betekent dat 66 procent van de Nederlanders een verhoogd risico op een omega 3-tekort loopt.

    In de praktijk blijkt dat één keer per week vis eten niet voldoende is om een optimale omega 3-index te bereiken. Een omega 3-index van minimaal acht procent wordt als optimaal beschouwd.[3], [4] Hoewel een percentage van minimaal 10 procent optimaal lijkt te zijn voor Japanners.[5]

    Om een omega 3-index van acht procent te bereiken, zou je zesmaal per week vis moeten eten of je voeding aan moeten vullen met een omega 3-supplement.[6]

    De omega 3-vetzuren EPA en DHA in vette vis zijn belangrijk voor het hart en de bloedvaten. Ook speelt het een belangrijke rol binnen het immuunsysteem. De omega 3-vetzuren zijn namelijk nodig voor het op tijd beëindigen van een immuunreactie. Zowel voeding als supplementen met de omega 3-vetzuren EPA en DHA blijken ontstekingen te remmen. Dit is erg belangrijk bij auto-immuunziekten, aangezien daar vaak sprake is van chronische – laaggradige – ontsteking.

    Verder speelt omega 3 ook een belangrijke rol binnen de darmgezondheid. De omega 3-vetzuren hebben namelijk een positieve invloed op de samenstelling van darmbacteriën. Dit wordt ook wel de darmflora genoemd. Bij auto-immuunziekten is darmflora meestal verstoord en een hogere inname van omega 3 kan het herstel bevorderen.

    Naast de ontstekingsremmende omega 3-vetzuren EPA en DHA is vette vis rijk aan de volgende voedingsstoffen:

    Schaal- en schelpdieren

    Onder de categorie schaal- en schelpdieren behoren garnalen, coquilles, mosselen, oesters, rivierkreeftjes en kreeft. Net als vis worden schaal- en schelpdieren meestal te weinig gegeten.

    Schaal- en schelpdieren zijn met name rijk aan mineralen, waaronder:

    Deze voedingsstoffen zijn onder andere belangrijk voor een goede functie van het immuunsysteem, zenuwstelsel, de hersenen en de schildklier. Astaxanthine is één van de krachtigste antioxidanten en remt oxidatieve stress en ontsteking. Daarnaast is selenium een belangrijk onderdeel van de krachtige antioxidant glutathion en speelt het een belangrijke rol binnen de ontgifting van onder andere zware metalen, zoals kwik.

    Zeegroenten

    Voorbeelden van zeegroenten zijn zeewier, algen en zeekraal. In Nederland worden zeegroenten maar weinig gegeten. Zeegroenten zijn net als schaal- en schelpdieren rijk aan mineralen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem, de schildklier* en de hersenen.

    Zeegroenten zijn rijk aan:

    *Mensen met auto-immuunziekten van de schildklier (Hashimoto en Graves) raad ik aan om zeewier te vermijden, omdat er veel jodium in zit. Jodium kan bij deze schildklierziekten een negatief effect hebben. Daarom raad ik aan om niet meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van jodium in te nemen als je Hashimoto of Graves hebt. 

    Gefermenteerde voeding

    Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn zuurkool, zoute haring, appelazijn, balsamico azijn, kombucha, kokosyoghurt en waterkefir. Gefermenteerde voeding kun je kopen, maar je kunt het ook vrij gemakkelijk zelf maken. In het boek ‘Verrot lekker’ kun je lezen hoe. Er staan veel recepten in.

    Vroeger at men regelmatig gefermenteerde voeding. Fermentatie was een belangrijke manier om voedsel te conserveren in de tijd dat er nog geen koelkast en vriezer waren. De komst van deze technologie heeft ertoe geleid dat men minder is gaan fermenteren. Een logisch gevolg was de afname van de consumptie van gefermenteerde voeding. Erg zonde, want gefermenteerde voeding is hartstikke gezond.

    Tijdens het fermentatieproces wordt de voeding al deels verteerd door de bacteriën, waardoor de voedingsstoffen beter opneembaar worden. De bacteriën breken ook fytinezuur af, waardoor mineralen beter opgenomen kunnen worden.[9] Fytinezuur belemmert namelijk de opname van mineralen.

    Gefermenteerde voeding bevat goede bacteriën die ook wel probiotica worden genoemd. Dit is topvoeding voor de darmen. Probiotica zetten vezels uit voeding om in korteketenvetzuren. Deze vetzuren vormen een voedingsbron voor darmcellen en spelen daarom een belangrijke rol binnen het behalen en behouden van een gezond darmslijmvlies. Dit is belangrijk, want een slechte kwaliteit van het darmslijmvlies – lekkende darm genoemd – staat aan de basis van veel auto-immuunziekten.

    Daarnaast hebben korteketenvetzuren een ontstekingsremmend effect. Probiotica hebben namelijk een positieve invloed op de Treg-cellen van het immuunsysteem. Dit zijn cellen die het immuunsysteem onder controle houden. Ze zorgen ervoor dat het immuunsysteem niet overactief wordt. Bij auto-immuunziekten is er een gebrek aan Treg-cellen of deze cellen werken niet naar behoren. Het eten van gefermenteerde voeding heeft een positieve impact op de Treg-cellen en verbetert daarmee de werking van het immuunsysteem.

    Naast probiotica bevat gefermenteerde voeding ook diverse vitamines en mineralen. Het is één van de weinige bronnen die rijk is aan vitamine K, welke een belangrijke rol speelt binnen het immuunsysteem. Vitamine K is namelijk nodig om ontsteking te kunnen remmen. Daarnaast is het ook nodig voor een gezond hart- en vaatstelsel en voor sterke botten. Vitamine K is een vaatontkalker – gaat aderverkalking tegen – en een botverharder. Bovendien speelt vitamine K een belangrijke rol in de bloedsuikerregulatie. Volgens dé vitamine K-expert Cees Vermeer heeft ongeveer 40 procent van onze bevolking een vitamine K-tekort.[10]

    Verder activeert gefermenteerde voeding het Nrf2-systeem, wat tot de productie van verschillende antioxidanten leidt.[11] Ook wordt hierdoor de ontgifting gestimuleerd. Gefermenteerde voeding kan via deze wegen preventief werken tegen kanker, neuro-degeneratie – aftakeling van zenuwen, zoals bij Parkinson, Alzheimer, ALS en MS -, leeftijdgebonden maculadegeneratie – een oogaandoening – en de longziekte COPD.[12]

    Binnen het auto-immuun protocol wordt geadviseerd om regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen te gebruiken. Let erop dat je de inname van gefermenteerde voeding langzaam opbouwt, want sommige mensen – met een SIBO – ervaren bijwerkingen in de zin van opgeblazenheid en diarree. Neem de eerste keer een heel klein beetje en kijk hoe je erop reageert. Als je er niet goed op reageert, probeer dan de volgende keer een ander gefermenteerd voedingsmiddel.[13]

    Groene bladgroenten

    Onder de groene bladgroenten vallen spinazie, andijvie, boerenkool, veldsla, botersla, ijsbergsla, paksoi en raapstelen. Deze voedingsmiddelen zijn zeer rijk aan vitamine K1, waar dus 40 procent van de Nederlandse bevolking een tekort aan heeft. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is vitamine K erg belangrijk voor een gezond hart- en vaatstelsel en voor gezonde botten. Maar ook voor een goede werking van het immuunsysteem en voor een goede regulatie van de bloedsuiker.

    Groene bladgroenten zijn rijk aan:

    • Vezels
    • Foliumzuur (vitamine B11)
    • Vitamine K1
    • Carotenoïden
    • Luteïne
    • Nitraat
    • Mangaan
    • Kaempferol
    • Quercetine
    • Chlorofyl

    Paddenstoelen

    Er zijn verschillende eetbare paddenstoelen. Voorbeelden hiervan zijn de oesterzwam, portobello, shiitake, witte champignons en kastanjechampignons.

    Paddenstoelen zijn rijk aan:

    • Vitamine B2
    • Vitamine B3
    • Vitamine B5
    • Fosfor
    • Koper
    • Selenium
    • Fenolen
    • Triterpenen
    • Unieke vezels die niet of nauwelijks in andere voedingsmiddelen zitten: chitine, chitosan en alfa- en bètaglucanen – deze zijn anders dan die in haver

    Paddenstoelen kunnen de weerstand en bloedsuikerregulatie verbeteren. Fenolen hebben een ontstekingsremmend effect en paddenstoelen zijn daarom een belangrijk voedingsmiddel bij auto-immuunziekten, waarbij vaak sprake is van chronische ontsteking. Daarnaast hebben de vezels in paddenstoelen een positief effect op de darmflora en het darmslijmvlies.[14]

    AIP dieet recepten met superfoods

    Omdat velen het lastig vinden om deze superfoods in lekkere maaltijden te verwerken, hebben wij 3 receptenboeken ontwikkeld. Hierin vind je recepten met bovengenoemde superfoods. Klik hier om de AIP dieet kookboeken te bekijken.

    Kortom

    Voedingsdichtheid is een belangrijk aspect van het AIP dieet. Een van de grootste fouten die gemaakt wordt bij het volgen van het AIP dieet, is dat men te weinig voedingsrijke voedingsmiddelen – AIP superfoods – eet en te weinig varieert. Onder de AIP superfoods vallen orgaanvlees, bottenbouillon, vette vis, schaal- en schelpdieren, zeegroenten, gefermenteerde voeding, groene bladgroenten en paddenstoelen.

    Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

    Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

    PDF & e-mailcursus

    Complete AIP Dieet Voedingslijst (gratis)

    Met AIP Dieet e-mailcursus voor starters
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

    Klik hier om de bronnen te zien
    [1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx
    [2] https://www.thepaleomom.com/health-benefits-of-bone-broth/
    [3] Harris, W. S., & Von Schacky, C. (2004). The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease?. Preventive medicine, 39(1), 212-220.
    [4] Harris, W. S. (2010). The Omega-3 Index: Clinical Utility for Therapeutic Intervention. Current Cardiology Reports, 12(6), 503–508.
    [5] Harris, W. S. (2018). Redefining target omega-3 index levels: The Japan Public Health Center Study. Atherosclerosis, 272, 216-218.
    [6] Jackson, K. H., Polreis, J. M., Tintle, N. L., Kris-Etherton, P. M., & Harris, W. S. (2019). Association of reported fish intake and supplementation status with the omega-3 index. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 142, 4-10.
    [7] https://www.thepaleomom.com/elevating-mushrooms-to-food-group-status/
    [8] https://www.thepaleomom.com/nutrient-game-ways-to-up/
    [9] https://www.thepaleomom.com/the-health-benefits-of-fermented-foods/
    [10] https://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/?tx_news_pi1%5Bnews%5D=349&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=85184bb4046c53c396d87a288fc577af
    [11] Dr. Leo Pruimboom (2017). De darm-microbioom-hersen as. OrthoFyto.
    [12] Senger, D. R., Li, D., Jaminet, S. C., & Cao, S. (2016). Activation of the Nrf2 cell defense pathway by ancient foods: disease prevention by important molecules and microbes lost from the modern western diet. PloS one, 11(2), e0148042.
    [13] https://www.thepaleomom.com/the-benefits-of-probiotics-teaser-excerpt-from-the-Paleo-approach/
    [14] https://www.thepaleomom.com/elevating-mushrooms-to-food-group-status/
    [15] Yoon, S. J., Choi, S. R., Kim, D. M., Kim, J. U., Kim, K. W., Ahn, C. W., … & Huh, K. B. (2003). The effect of iodine restriction on thyroid function in patients with hypothyroidism due to Hashimoto’s thyroiditis. Yonsei medical journal, 44(2), 227-235.
    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Lonneke

      Hoi Ruud, wat fijn dat je jouw waardevolle kennis deelt om mensen beter te laten voelen. Ik heb geleerd dat in rood vlees arachidonzuur zit, wat belastend is bij RA. Daarom eet ik alleen vis en kip. Wat denk/weet je hiervan? Bedankt! Groetjes, Lon

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hi Lonneke,

        Arachidonzuur zit in meerdere dierlijke voedingsmiddelen en is niet per se ongezond. Je hebt het in bepaalde mate juist nodig om ontstekingen te kunnen oplossen.

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Arachidonzuur is nodig voor een normale functie van je lichaam en immuunsysteem. Het is ook nodig voor een goede ontstekingsreactie. Sommige mensen kunnen mogelijk last krijgen van een overschot aan arachidonzuur (AA). Verschillende onderzoekers denken dat arachidonzuur bij reumatoïde artritis chronische ontsteking stimuleert. Ik vraag mij af of dit puur door de arachidonzuur komt of door een tekort aan omega 3-vetzuren (EPA/DHA). Deze omega 3-vetzuren heb je namelijk nodig om ontstekingen op te kunnen lossen. Er worden ontstekingsoplossen stoffen van gemaakt, zoals resolvines en protectines. Ik kan mij voorstellen dat als je veel arachindonzuur eet en weinig van de omega 3-vetzuren EPA en DHA, dat er dan problemen kunnen ontstaan (chronische ontsteking). Ik zou in eerste instantie dus niet afraden om rood vlees te eten, maar om je omega 3-inname via vette vis (sardientjes, haring, forel, gestoomde makreel, wilde zalm) te verhogen.Rood vlees is namelijk heel rijk aan eiwit, zink, selenium en andere belangrijke stoffen die nodig zijn voor o.a. de regulatie van je immuunsysteem. Wel zou ik bij voorkeur kiezen voor vlees van grasgevoerde runderen en wild, omdat deze dieren natuurlijke voeding hebben gekregen. Het eten van gras leidt tot een andere vetzuursamenstelling in het vlees: meer omega 3-vetzuren en minder omega 6-vetzuren (linolzuur, wat mogelijk ontsteking kan stimuleren bij sommige mensen). Reguliere runderen krijgen graan te eten, wat veel linolzuur bevat. Hierdoor bevat het vlees ook meer van het omega 6-vetzuur linolzuur. De Woeste Grond, Boeren in het bos en Zorg en natuur zijn goede aanbieders van grasgevoerd vlees en wild.

    2. avatar

      Decrock Nick

      Hallo,

      Ik heb een vraagje over de paddestoelen. Ooit kreeg ik van mijn homeopaat beta-glucanen als supplement. Maar ik heb dit moeten stoppen want ik voelde er me steeds slechter door. Kreeg ten volle herpes, voelde me niet goed in mijn vel. Dokter kon me moeilijk geloven omdat hij zei dat dit een middel bij uitstek was bij auto-immuunziekten. Is het dan beter verse paddestoelen te eten? Mijn chiropractor zei dat dit absoluut niet goed voor me was. Heb Sle. Ik merkte ook soms hoe gezo der ik at, hoe slechter ik me voelde. Maar nu ik je lijsten bekink van AIP merk ik dat ik verkeerde gezonde dingen at. Hopelijk lukt het me met die dingen weg te laten.

      Grtjs en alvast bedankt.

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hi,

        In principe kun je op elk voedingsmiddel reageren, dus ook op paddenstoelen. Maar dit heb ik zelf nog niet meegemaakt. Als je je niet goed voelt bij paddenstoelen, of welk ander voedingsmiddel dan ook, dan zou ik het niet eten. Veel voedingsmiddelen worden als gezond beschouwd, maar kunnen toch vaak klachten veroorzaken. Denk aan nachtschades (tomaten, aardappelen, chilipepers), bonen en erwten. Verder krijgen sommige mensen darmklachten (verandering structuur ontlasting, opgeblazenheid, winderigheid) als zij meer groenten (bevatten vezels, fodmaps) gaan eten. Dit is meestal slechts tijdelijk (aantal weken).

    3. avatar

      Sjaak

      Hoi Ruud,
      Nogmaals dank voor het ontvangen van de dieetlijst. Ik ben psoriasis patiënt. Wat ik zo ingewikkeld vindt is dat er vaak verschillende adviezen zijn: zo zie ik dat in jouw lijst rood vlees is toegestaan. En geen noten et cetera. Maar bijna iedereen ook mijn dermatoloog adviseert als eerste te stoppen met vooral rood vlees en wel peulvruchten in het dieet op te nemen.
      Graag jouw mening!
      Dank alvast, Sjaak

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hi Sjaak,

        Waarom raden ze aan om rood vlees te vermijden? Mijn advies is bewerkt vlees te vermijden en alleen onbewerkt vlees te eten. Peulvruchten veroorzaken bij relatief veel mensen klachten. Vandaar dat we ze bij het AIP dieet eerst tijdelijk vermijden. Daarna worden ze weer geherintroduceerd zodat je kunt merken of jij er persoonlijk ook last van hebt of niet. Voedselovergevoeligheden verschillen per individu en door nauwkeurig een eliminatie-provocatie dieet uit te voeren (zoals het AIP dieet) kom je erachter wat voor jou persoonlijk wel/niet goed is. Er is geen enkel standaard dieet wat voor iedereen werkt. Het is echt een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt. En dat kan heel goed via het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet).

    4. avatar

      Sjaak

      Beste Ruud,
      Dank voor je informatieve blogs daar heb ik veel aan. Vooral dat het wetenschappelijk onderbouwd is vind ik fijn! Ik heb periodes waar behoorlijke psoriasis opvlammingen heb. Mijn dieet is : geen zuivel, geen alcohol, geen nachtschades en geen gluten. Stress vermijden. Mijn psoriasis is nu rustiger. Wat ik nergens kan vinden in de literatuur is of ‘zure’ zuivel zoals karnemelk, kwark mager, geitenkaas, kefir een negatief effect op psoriasis?
      Hoor graag jouw mening !

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hi Sjaak,

        Wetenschappelijke literratuur is heel beperkt m.b.t. voeding en auto-immuunziekten. En al helemaal als je zoekt op een specifieke auto-immuunziekte zoals psoriasis. Voorbeeld: een glutenvrij dieet werkt ontzettend goed bij veel mensen met verschillende auto-immuunziekten, maar er is nauwelijks onderzoek naar gedaan. Je hebt de wetenschap niet nodig om te zien dat het bij veel mensen klachten vermindert. Zuivel (zuur of niet zuur) bevat melkeiwitten (o.a. caseïne) die bij veel mensen klachten veroorzaken. Ik zou niet op de wetenschappelijke literatuur afgaan, maar gewoon het e.e.a. proberen en goed voelen wat het met je doet. Daar heb je veel meer aan. Ik ging eerst ook erg op de wetenschap af, maar het is simpelweg te beperkt en kortzichtig. De effecten van voeding op de gezondheid van een mens kun je niet goed onderzoeken. Er zijn te veel andere factoren die ook impact hebben op de gezondheid.

    5. avatar

      Carmen

      Goedemorgen,
      Nadat ik al mijn geliefde Cappuccino na het opstaan a) heb vervangen met suikervrije Haverdrank en b) van deze pas later in de ochtend geniet, veel minder gluten eet en grotendeels zuivel uit mijn voeding haal (na aanleiding van heel veel artikelen van je) kan ik inmiddels minderen met de schildklierhormonen. Van 150 mg naar 125 mg. Dat is al top. Nu moeten nog restklachten stapje voor stapje verdwijnen. Vanaf maandag start ik met je programma. Ben benieuwd.
      Maar….mijn grootste probleem is het lipoedeem. Zal er ook een samenhang kunnen zijn van Hashimoto en het oedeem? Heb je hier al ervaringen mee?

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hoi Carmen, goed om te lezen dat je al fanatiek aan de slag bent en dat je mee gaat doen met het Auto-Immuun Programma. Ik weet nog niet zo veel over lipoedeem, maar Hashimoto en lipoedeem hebben wel een aantal verstoorde mechanismen die overeenkomen. Onder andere ontsteking en dat gaan we aanpakken in het programma. Ik zal mij de komende weken meer verdiepen in lipoedeem, zodat ik nóg beter kan helpen.

    6. avatar

      Marei

      Hallo Ruud, allereerst hartelijk dank voor alle informatie die je met ons deelt ! Ik volg nu 7 maanden het AIP protocol en ben daar enorm van opgeknapt! Naast of waarschijnlijk juist door Hashimoto had ik ook last van fybromyalgie . Die specifieke klachten zijn zo goed als verdwenen. Geen pijn en stijfheid meer in m’n spieren, ze worden zelfs weer sterker ?geen enorme kou-intolerantie ( vooral na het diner) geen brain-fog meer en m’n energie is de hele dag stabiel ipv 3 uur s’middags helemaal opgebrand. Jouw artikelen helpen me te sterken met de wetenschap dat het ook echt zo is en niet alleen in m’n hoofd ( hoop) dank daarvoor ??

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Marei, wat leuk om te lezen! Dank voor het delen van jouw ervaring. Wat een mooie resultaten zeg! Ga zo door ;)

        Dit soort reacties zullen andere mensen motiveren om hiermee aan de slag te gaan. Dus voor alle andere lezers: als jij ook goede ervaringen hebt met het auto-immuun protocol (AIP), laat het alsjeblieft in een reactie hieronder weten.

        Ja, ik probeer alles zo goed als mogelijk met wetenschap te onderbouwen, zodat er meer erkenning komt. Het AIP protocol levert geweldige resultaten op bij verschillende auto-immuunziekten, waaronder Hashimoto, Graves, systemische lupus erythematodes (SLE), reumatoïde artritis, psoriasis, multiple sclerose (MS), alopecia areata, ziekte van Crohn, colitis en meer.

        Uit een eigen onderzoekje bleek dat het AIP dieet bij 68 procent van de mensen met Hashimoto symptomen verminderde. Dit was een onderzoekje onder 88 mensen met Hashimoto. Ik denk dat velen het op eigen initiatief hebben gevolgd en dat het percentage nog hoger zou leggen als men ook goed begeleiding zou hebben gehad van een AIP Certified Coach.

        • avatar

          Lya

          Dag,
          Dank voor je info.
          Ik ben echter geheel in verwarring. Dit dieet is helemaal tegenovergesteld aan het geheel plantaardig dieet, wat ook voorgesteld wordt voor auto immuunziektes, vanwege het ontstekingsremmers effect.
          Ik neig meer daarnaar omdat ik vegetarisch eet. De stap naar plantaardig is dan logischer dan naar bottenbouillon, haha. Maar kun je mij uitleggen hoe deze heilzame visies zo haaks op elkaar kunnen staan?
          Groet
          Lya koornneef

        • avatar

          Ruud Rotteveel MSc. Auteur

          Hi Lya,

          Naar mijn mening hoort een mens zowel dierlijke als plantaardige voeding te eten. Dit is het meest logisch als je kijkt naar het maag-darmstelsel van de mens. Die lijkt niet op het maag-darmstelsel van een planteneter en ook niet op het maag-darmstelsel van een carnivoor. Ook bevatten zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen unieke voedingsstoffen. Bepaalde stoffen vind je alleen in planten en andere alleen in dierlijke voeding. Dat een plantaardig dieet ontsteking kan remmen is geen goed argument. Een paleo dieet en auto-immuun paleo dieet (AIP dieet) doen dat ook, zo blijkt uit verschillende studies. Mensen die plantaardig eten, halen hun eiwitten uit granen, peulvruchten (o.a. soja), noten en zaden. Deze voedingsmiddelen bevatten stofjes zoals lectinen, saponinen en enzymremmers die problematisch kunnen zijn. Plantaardige voeding kan voor sommige in ieder geval op de korte termijn werken (dit lijkt het geval bij reumatoïde artritis), maar een deel van de mensen wordt er ook echt duidelijk slechter van. Meer klachten, slechtere huid. En hoe gaat het over 10-15 jaar als je alleen plantaardig eet? Heb je dan tekorten? Mogelijk heeft het effect van plantaardige voeding ook te maken met of je al van jongs af aan plantaardig eet (kan je lichaam er dan beter mee omgaan?) of pas later in het leven (kan je lichaam er dan slechter mee omgaan?). En misschien hangt het er ook vanaf of je voorouders plantaardig hebben gegeten of niet. Bij een plantaardig dieet moet je in ieder geval opletten dat je geen tekort aan eiwit, jodium en omega 3-vetzuren oploopt. Iedere persoon reageert anders op voeding. Je moet dus uitproberen wat voor jou werkt. Een eliminatie-provocatie dieet (AIP dieet) is een effectieve manier om te achterhalen wat wel/niet voor je werkt.

    7. avatar

      emmy

      Beste Ruud,
      IK heb alopecia areata, dit is ook een auto-immunziekte.
      Ik hoor en lees zoveel wat goed en niet goed is over voeding.
      Als ik probeer zoveel mogelijk gefermenteerde voeding te eten zou ik daar baat kunnen bij hebben.
      Ook zou ik graag weten of ozon therapie goed is voor het immunsysteem.
      Dank voor uw antwoord.
      emmy

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Emmy, het AIP dieet kan ook goed werken bij alopecia areata. Ik heb geen verstand van ozontherapie.

    8. avatar

      Truus

      Mijn ervaring is heel anders. Ik ben sowieso al 35 jaar vegetariër, gebruik al 24 jaar geen zuivel en sinds ergens in het eerste decennium van 2000 ook gestopt met gluten. Zo’n 22 jaar geleden ontstonden er allerlei klachten, die de huisarts steeds aanzag voor psychische problemen en me maar naar de psycholoog bleef sturen. Pas in 2007 na mijn derde keer Lyme durfde ze het niet meer aan en stuurde ze me naar de internist die meteen Hashimoto vaststelde. Ik reageerde goed op levothyroxine. In 2005 ben ik overgestapt op een rawfooddieet met alleen nog fruit (geen appels en nauwelijks sinaasappels en mandarijntjes), groente (geen kool- en uiensoorten,spinazie en andijvie en ook nauwelijks wortelgroentes) noten en zaden. (Daarvoor at ik nog wel vis). Sindsdien hoef ik steeds minder levothyroxine te nemen. Ik ben al gedaald van 125 naar 75 microgram en heb nu het gevoel dat ik weer kan minderen.

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Truus.

    9. avatar

      Linda

      Weer een goed en duidelijk geschreven stuk Ruud! Dankjewel.

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Bedankt voor je compliment, Linda.

    10. avatar

      Marloes

      Hoi Ruud,
      Wat te doen als je vegetarisch bent? Heb je daar ook tips voor?
      Groetjes, Marloes

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Dat is een goede vraag, Marloes. Als je het AIP-protocol precies wilt volgen, dan krijg je onvoldoende eiwitten binnen als je geen vlees, gevogelte, vis en schaal- en schelpdieren eet. Je kunt dan twee dingen doen:
        1. Je gaat toch wel bepaalde vormen van dierlijke eiwitten eten, zoals vlees, gevogelte of vis
        2. Je gaat het AIP-protocol niet strikt volgen en haalt je eiwitten uit noten, zaden, eieren en eiwitpoeders van bijvoorbeeld erwten en zaden.

        Fijne dag en groeten,
        Ruud

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Download

    AIP dieet voedingslijst

    Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
    s
    st33phi 20 september 2023
    Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
    HV
    Han Veelders 24 augustus 2023
    Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
    MD
    Marit Duits 20 juli 2023
    Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
    AH
    Alice Hendriks 8 mei 2023