Medicinale paddenstoelen (Reishi, Shiitake, Cordyceps sinensis) bij auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Hashimoto

Gezondheidsvoordelen van paddenstoelen bij auto-immuunziekten – AIP

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Eet jij wel eens medicinale paddenstoelen? Zo niet, voeg ze dan aan je voedingspatroon toe. Paddenstoelen hebben namelijk een positief effect op het immuunsysteem. Ze werken ontstekingsremmend en hebben een positieve invloed op verschillende lichaamsfuncties die bij auto-immuunziekten – waaronder de ziekte van Hashimoto – aangedaan zijn. In deze blog lees wat ‘medicinale paddenstoelen’ zijn en welke heilzame effecten ze hebben op het immuunsysteem, hormonale stelsel, hart- en vaatstelsel, ademhalingsstelsel de schildklier én de darmen.

  Wat zijn medicinale paddenstoelen?

  Medicinale paddenstoelen komen uit de paddenstoelenfamilie en zijn simpelweg het vruchtlichaam van een schimmel. Ze hebben een unieke samenstelling van vezels die je niet in andere voedingsmiddelen vindt. Medicinale paddenstoelen worden al sinds het begin van de mensheid verzameld en gegeten. Ook worden de paddenstoelen al eeuwen binnen de traditionele geneeskunde gebruikt, aangezien ze heilzame effecten hebben. Ze hebben positieve effecten op het immuunsysteem, hart- en vaatstelsel, ademhalingsstelsel, hormoonstelsel én de darmen.

  Er bestaan ongeveer 14.000 verschillende soorten paddenstoelen, waarvan ongeveer 700 soorten medicinale effecten hebben. We weten jammer genoeg niet precies wat de effecten van alle 700 soorten zijn.

  Voorbeelden van medicinale paddenstoelen zijn:

  • Reishi (Ganoderma lucidum)
  • Shiitake (Lentinus edodes)
  • Chaga (Inonotus obliquus)
  • Lion’s Mane (Hericium erinaceus)
  • Turkey Tail (Trametes versicolor)
  • Cordyceps (Cordyceps sinesis)

  Lees snel verder om erachter te komen welke medicinale effecten deze paddenstoelen hebben.

  Medicinale paddenstoelen en het immuunsysteem

  De effecten van medicinale paddenstoelen op het immuunsysteem omvat verschillende aspecten, namelijk:

  • Immunomodulerend:
   Bepaalde stoffen uit medicinale paddenstoelen hebben een regulerend effect op het immuunsysteem. Hierdoor gaat het beter (correcter) werken, waardoor onnodige ontstekingsreacties worden voorkomen.[1],[2],[3] Dit is voordelig voor mensen met auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem incorrect werkt.
  • Antioxidanten en opruiming van vrije radicalen:
   Antioxidanten en vrije radicalenvangers zorgen ervoor dat vrije radicale in het lichaam geneutraliseerd worden en dus onschadelijk worden gemaakt. Componenten van medicinale paddenstoelen blijken krachtige antioxiderende effecten te hebben. Dit draagt bij aan de ontstekingsremmende eigenschappen van de paddenstoelen.[4],[1] Mensen met auto-immuunziekten hebben vaak een tekort aan antioxidanten ten opzichte van vrije radicalen, waardoor oxidatieve stress ontstaat. Paddenstoelen kunnen helpen om oxidatieve stress te verminderen.
  • Antibacterieel, antiparasitair en schimmelwerend:
   Vooral de shiitake paddenstoel blijkt antimicrobieel te zijn, waardoor het een interessant middel is om in te zetten bij antibioticaresistentie en bacteriën zoals Shigella en E.coli.[3]
  • Ontstekingsremmend:
   Mede dankzij de antioxidanten zijn medicinale paddenstoelen in staat om ontstekingen te remmen.[5]

  Wat betekent dit voor auto-immuunziekten?

  Medicinale paddenstoelen bevatten veel bèta-glucanen. Dit is een bepaald soort vezel. Bèta-glucanen hebben het vermogen om het immuunsysteem te trainen. Ze kunnen zich direct aan immuuncellen binden, wat een gunstig effect op de activiteit van het immuunsysteem heeft. Mensen die aan auto-immuunziekten leiden worden vaak aangeraden voorzichtig te zijn met stoffen die het immuunsysteem stimuleren (immunostimulerendestoffen).

  Medicinale paddenstoelen werken niet immunostimulerend, maar immunomodulerend. Dit wil zeggen dat ze het immuunsysteem niet stimuleren, maar reguleren. Medicinale paddenstoelen brengen het immuunsysteem in evenwicht, waardoor het correcter gaat functioneren. Dit is juist wel gewenst bij auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Hashimoto, multiple sclerose en psoriasis. De Reishi paddenstoel is hierin het meest onderzocht.[6], [7]

  Medicinale paddenstoelen en het hormoonstelsel

  Een veel onderzocht effect van medicinale paddenstoelen is het effect op de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat medicinale paddenstoelen zeer effectieve prebiotica – een soort vezel – bevatten. Deze vezels zijn belangrijk voor het behoud van een gezond darmmicrobioom, oftewel de micro-organismen in je darmen, waaronder je darmbacteriën.

  Medicinale paddenstoelen helpen bij het in evenwicht houden van het hormonale systeem.[8] Als gevolg daarvan kan de bijnierfunctie verbeteren, welke regelmatig verstoord is bij verschillende auto-immuunziekten, waaronder de schildklierziekte Hashimoto. De bijnieren reguleren namelijk de vrijgave van verschillende soorten hormonen, zoals cortisol, oestrogeen en testosteron. Dit is niet het enige positieve effect van medicinale paddenstoelen. Ook symptomen als vermoeidheid en spiervermoeidheid kunnen afnemen door het gebruik van medicinale paddenstoelen.[8] Dit is een uitkomst voor onder andere mensen met de auto-immuunziekte Hashimoto, die vaak chronische vermoeidheid ervaren.

  Medicinale paddenstoelen en het hart- en vaatstelsel

  Medicinale paddenstoelen blijken ook positieve effecten te hebben bij verschillende hartaandoeningen. Dit heeft te maken met de ontstekingsremmende effecten. Door het nuttigen van medicinale paddenstoelen verwijden de bloedvaten en verbetert de bloedsomloop naar het hart en daarmee ook naar de hersenen.[5] Een goede doorbloeding van de hersenen is belangrijk voor een goede hersenfunctie.

  Medicinale paddenstoelen en het ademhalingsstelsel

  Verschillende medicinale paddenstoelen – waaronder Cordyceps – zijn onderzocht met betrekking tot de gezondheid van de longen. Cordyceps bleek een positief effect te hebben bij mensen met astma.[9]

  Medicinale paddenstoelen en de schildklier

  Extract van cordyceps sinensis blijkt het immuunsysteem te reguleren en in staat te zijn om de schildklierantistoffen anti-TPO en anti-Tg bij Hashimoto te laten dalen. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte van de schildklier, waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt en kapot maakt. Als gevolg kan de schildklier op een gegeven moment niet meer voldoende schildklierhormoon aanmaken, waardoor men afhankelijk wordt van aanvulling via schildkliermedicatie. Cordyceps sinensis brengt het immuunsysteem tot rust, wat zich uit in een verlaging van de antistoffen tegen de schildklier.[10],[11]

  Eerder schreven we een blog over het effect van cordyceps sinensis bij de ziekte van Hashimoto. Klik hier om de blog te lezen.

  Ook bij de ziekte van Graves – auto-immuunziekte van de schildklier waarbij een te snelle schildklier ontstaat – blijkt cordyceps sinensis een regulerend effect op het immuunsysteem te hebben. Uit onderzoek bleek dat cordyceps sinensis-extract de antistoffen tegen de TSH-receptor – welke kenmerkend zijn voor de ziekte van Graves – liet dalen.[12],[13]

  Kortom

  Verschillende paddenstoelen hebben medicinale effecten. Ze hebben een positief effect op het immuunsysteem, hormoonstelsel, hart- en vaatstelsel, ademhalingsstelsel, de schildklier en op de darmen. Eet daarom minimaal tweemaal per week een portie paddenstoelen. Denk bijvoorbeeld aan Shiitakes en oesterzwammen.

  Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

  PDF & e-mailcursus

  Complete AIP Dieet Voedingslijst (gratis)

  Met AIP Dieet e-mailcursus voor starters
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Wasser, S. P. (2017). Medicinal mushrooms in human clinical studies. Part I. Anticancer, oncoimmunological, and immunomodulatory activities: a review. International Journal of Medicinal Mushrooms, 19(4)
  [2] Lu, C. C., Hsu, Y. J., Chang, C. J., Lin, C. S., Martel, J., Ojcius, D. M., … & Young, J. D. (2016). Immunomodulatory properties of medicinal mushrooms: differential effects of water and ethanol extracts on NK cell-mediated cytotoxicity. Innate immunity, 22(7), 522-533
  [3] Wong, K. H., Ng, C. C., Kanagasabapathy, G., Yow, Y. Y., & Sabaratnam, V. (2017). An overview of culinary and medicinal mushrooms in neurodegeneration and neurotrauma research. International journal of medicinal mushrooms, 19(3)
  [4] Elbatrawy, E. N., Ghonimy, E. A., Alassar, M. M., & Wu, F. S. (2015). Medicinal mushroom extracts possess differential antioxidant activity and cytotoxicity to cancer cells. International journal of medicinal mushrooms, 17(5)
  [5] Muszy?ska, B., Grzywacz-Kisielewska, A., Ka?a, K., & Gdula-Argasi?ska, J. (2018). Anti-inflammatory properties of edible mushrooms: A review. Food Chemistry, 243, 373-381
  [6] Cizmarikova, M. (2017). The efficacy and toxicity of using the lingzhi or reishi medicinal mushroom, Ganoderma lucidum (Agaricomycetes), and its products in chemotherapy. International Journal of Medicinal Mushrooms, 19(10)
  [7] Wasser, S. (2014). Medicinal mushroom science: Current perspectives, advances, evidences, and challenges. Biomedical journal, 37(6)
  [8] Geng, P., Siu, K. C., Wang, Z., & Wu, J. Y. (2017). Antifatigue functions and mechanisms of edible and medicinal mushrooms. BioMed research international, 2017
  [9] Das, S. K., Masuda, M., Sakurai, A., & Sakakibara, M. (2010). Medicinal uses of the mushroom Cordyceps militaris: current state and prospects. Fitoterapia, 81(8), 961-968
  [10] He, T., Zhao, R., Lu, Y., Li, W., Hou, X., Sun, Y., … & Chen, L. (2016). Dual-Directional Immunomodulatory Effects of Corbrin Capsule on Autoimmune Thyroid Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.
  [11] Likun, D., & Haili, Z. (2017). OBSERVATION ON THE THERAPEUTIC EFFECT OF BAILING CAPSULE ON HASHIMOTO”S THYROIDITIS. ???????? ??????????? ??????, (3), 28-29.
  [12] He, T., Zhao, R., Lu, Y., Li, W., Hou, X., Sun, Y., … & Chen, L. (2016). Dual-Directional Immunomodulatory Effects of Corbrin Capsule on Autoimmune Thyroid Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2016.
  [13] XU, H. S., XIE, X. Y., ZHAO, S., & YANG, C. J. (2011). Effect of Bailing Capsule on Thyroid Auto Antibodies in Patients with Graves? Disease. Chinese Journal of Experimental Traditional Medical Formulae16, 079.
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Dinah van Hees

   En wat doen de paddenstoelen/champignons die je in de supermarkt koopt?

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Desirée heeft mij enorm geholpen met het verbeteren van mijn vermoeidheid en andere klachten, ik heb veel adviezen en begeleiding mogen krijgen wat ik als erg fijn heb ervaren! De regelmatige check-in momenten en vrijheid om vragen te stellen maakt dit programma... Lees verder
  FD
  Fenna  Dorst 13 februari 2024
  Een toegewijde, aandachtige en hartverwarmende begeleiding met goede praktische tips om aan te werken, die ook succesvol zijn.
  RW
  Roeli Walraven 2 februari 2024
  Goede duidelijke inzichten. Gedurende de dag meer energie.
  MM
  Mandy Muller 9 januari 2024
  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023