Is havermout toegestaan bij het auto-immuun paleodieet (AIP dieet)?

Inhoud van deze blog

  Antwoord

  Nee, havermout is niet toegestaan tijdens de eliminatiefase van het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet). Haver is namelijk een graansoort en tijdens de eliminatie dienen alle granen – waaronder tarwe, rogge, spelt, kamut, gierst, haver, gerst, rijst en maïs – te worden vermeden. Hiertoe behoren dus ook havermelk, havermeel, haverkoekjes, haverbrood en muesli.

  Waarom is haver niet toegestaan?

  De voornaamste reden voor het vermijden van havermout tijdens de eliminatiefase van het AIP dieet is dat het meestal gluten bevat. Oorspronkelijk bevat havermout geen gluten, maar doordat havermout vaak wordt geproduceerd en verwerkt op dezelfde plek als andere graansoorten – zoals tarwe – bevat havermout ook gluten. We noemen dit kruisbesmetting. Als er geen ‘glutenvrij’ op de verpakking staat kun je ervan uit gaan dat de havermout gluten bevat.

  Als dat het enige zou zijn geweest dan zou je glutenvrije havermout kunnen kopen en is er niks aan de hand. Jammer genoeg is dit niet het geval, want havermout bevat nog meer stoffen die voor sommige mensen problematisch kunnen zijn. Hierbij kun je denken aan verschillende lectinen – gluten behoren hier ook toe – saponinen, enzymremmers en fytinezuur. Wil je meer over deze stoffen weten? Klik dan op desbetreffende stof. Je gaat dan naar onze kennisbank, waar je meer informatie vindt.

  Herintroductie van haver

  Nadat je haver één tot drie maanden hebt geëlimineerd, kun je overwegen om het te herintroduceren. Het bevat namelijk ook wel gunstige stoffen, zoals bètaglucanen – uniek soort vezels – en B-vitamines. Volgens het herintroductieprotocol van Sarah Ballantyne kun je haver waarschijnlijk het best in de vierde fase herintroduceren. Kies dan wel voor glutenvrije haver, waarbij dus echt de term ‘glutenvrij’ op de verpakking staat. Zo vermijd je in ieder geval gluten, die bij velen klachten veroorzaken.

  Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

  DownloadPDF

  Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

  Gerelateerde blogs

  Recept: leverpaté met appel (AIP dieet, glutenvrij, zuivelvrij, lactosevrij)

  Lees verder

  Tips voor het bereiden en eten van orgaanvlees (lever) bij het AIP dieet

  Lees verder

  Plaats een reactie op deze blog

  Reageer

  Gerelateerd

  Recept: leverpaté met appel (AIP dieet, glutenvrij, zuivelvrij, lactosevrij)

  Lees verder

  Tips voor het bereiden en eten van orgaanvlees (lever) bij het AIP dieet

  Lees verder

  Categorieën