Inhoud van deze blog
Wat houdt het programma in?
- Online groepsprogramma waarin je 10 weken lang iedere dag begeleid wordt bij het toepassen van het auto-immuun protocol (AIP). Dit is een zeer effectief voedings- en leefstijlprotocol voor het verminderen van klachten bij allerlei auto-immuunziekten.
- Online begeleiding van mij (Ruud Rotteveel) via een speciale besloten Facebookgroep en online vraag & antwoord sessies. Dagelijks kun je al jouw vragen aan mij stellen via de besloten Facebookgroep of e-mail. Zo weet je zeker dat je het AIP goed gaat toepassen.
- Het programma bevat video’s, verdiepende artikelen, dagelijkse actiepunten, voedingslijsten, product vervangerslijsten en recepten.
- In contact met de andere deelnemers via de besloten Facebookgroep. De voorgaande deelnemers vonden dit zeer waardevol. Van tevoren hadden ze de waarde van de besloten Facebookgroep en het contact met elkaar onderschat. Door het contact sta je er niet alleen voor. Je wordt door andere deelnemers geholpen en gesteund. Samen is het veel makkelijker én leuker. Je kunt ook even je ei kwijt als je in een dip zit. En omdat het lotgenoten zijn begrijpen zij je wél.
- Groepsprogramma, maar toch veel persoonlijke aandacht. Heb je een vraag of loop je ergens vast tijdens het programma? Laat het mij weten en ik help je.
Welke resultaten kun je verwachten?
Het programma heeft als doel om klachten te verlichten en je levenskwaliteit te optimaliseren. Deelnemers geven aan dat zij onder andere de volgende resultaten hebben bereikt:
- Minder ontstekingen
- Minder pijn
- Meer energie en stabieler energieniveau
- Betere hersenfuncties: minder brain fog en meer helderheid in hoofd
- Minder hoofdpijn
- Minder spier- en gewrichtsklachten
- Minder eczeem
- Minder spijsverteringsproblemen: brandend maagzuur, opgeblazenheid, buikpijn, winderigheid, obstipatie, slappe en plakkerige ontlasting
- Gewichtsverlies – betere vetverbranding
- Betere bloedwaarden
- Minder medicatie
Wat is het auto-immuun protocol (AIP)?
Het Auto-Immuun Programma is gebaseerd op het auto-immuun protocol (AIP) en op de praktijkervaring van Ruud Rotteveel – expert voeding & leefstijl bij auto-immuunziekten. Het AIP is een effectief voedings- en leefstijlprotocol dat mensen met auto-immuunziekten helpt de belangrijkste onderliggende factoren te overwinnen die herstel voorkomen:
- (Laaggradige) ontsteking
- Lekkende darm
- Verstoord microbioom
- Hormonale verstoringen
- Een verstoorde bloedsuikerspiegel
- Verminderde hersenfunctie
- Tekort aan voedingsstoffen – vitamines, mineralen, vetzuren en eiwitten
- Ontregeling van het immuunsysteem
Het AIP is ontwikkeld door wetenschappers, waaronder dr. Sarah Ballantyne, prof. Loren Cordain en dr. Datis Kharrazian. Het kan worden gezien als een avontuur van zelfontdekking. Het helpt jou:
- De uitlokkers en instandhouders van jouw klachten te ontdekken
- De voedings- en leefstijlvereisten van jouw lichaam te begrijpen
- Bij het ontwikkelen van een persoonlijk dieet – je gaat namelijk ontdekken welke voeding goed en slecht voor jou is
AIP wetenschappelijk onderzocht
Inmiddels is het AIP bij drie verschillende auto-immuunziekten wetenschappelijk onderzocht. Het eerste onderzoek naar de effecten van het AIP werd in 2017 uitgevoerd en richtte zich op mensen met ontstekingsziekten van de darmen, namelijk op de darmziekten Colitis en Crohn.[1],[2] Het tweede onderzoek vond in 2019 plaats en richtte zich op een auto-immuunziekte van de schildklier, namelijk de ziekte van Hashimoto.[3]
Daarnaast is er in 2014 en in 2017 onderzoek gedaan naar AIP-achtige protocollen bij de auto-immuunziekte multiple sclerose (MS).[4],[5]
Al deze onderzoeken lieten gunstige effecten zien.
Daarnaast zijn er wereldwijd vele succesverhalen van mensen met verschillende auto-immuunziekten die hun klachten hebben verminderd met het AIP.
Voor wie is het online Auto-Immuun Programma geschikt?
Het online Auto-Immuun Programma is geschikt voor mensen met auto-immuunziekten, chronische ontstekingen en spijsverteringsklachten.
Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn:
- Alopecia areata – haar
- Auto-immuun gastritis – maag
- Auto-immuun hepatitis (AIH) – lever
- Coeliakie – dunne darm
- Colitis ulcerosa – dikke darm
- Crohn – dunne en dikke darm
- Diabetes type 1 – alvleesklier
- Multiple sclerose (MS) – centraal zenuwstelsel
- Polymyalgia rheumatica (PMR) – spieren en gewrichten
- Psoriasis – huid
- Reumatoïde artritis – bewegingsapparaat
- Sarcoïdose – longen
- Syndroom van Sjögren – o.a. ogen
- Systemische lupus erythematodes (SLE) – verschillende organen
- Vitiligo – huid
- Ziekte van Hashimoto – schildklier
- Ziekte van Graves – schildklier
Dit zijn veelvoorkomende auto-immuunziekten, maar er zijn er nog veel meer.
Voorbeeld van chronische ontsteking:
- Eczeem
Voorbeelden van spijsverteringsproblemen:
- Buikpijn
- Opgeblazenheid, winderigheid
- Slappe ontlasting
- Obstipatie
- Brandend maagzuur
Voor wie is het Auto-Immuun Programma niet geschikt?
Het programma is niet geschikt voor mensen die:
- Vegetarisch of veganistisch eten en die geen dierlijke voeding willen gaan eten
- Een eetstoornis hebben
- Bijna niets lusten
- Mensen die kant- en klare weekmenu’s willen, want die krijg je bewust niet. Je gaat ze zelf leren maken, want dat is nodig om het vol te kunnen blijven houden. Het is belangrijk dat je eet wat jij lekker vindt. Eventueel kun je natuurlijk hulp krijgen bij het samenstellen van jouw weekmenu. Ook kunnen de deelnemers weekmenu’s met elkaar delen.
Startdatum Auto-Immuun Programma
De eerstvolgende groep start in januari 2023.
Schrijf je hieronder in op de interesselijst en ontvang een mail zodra je je kunt inschrijven voor de eerstvolgende groep.
Interesselijst Online Auto-Immuun Programma
- Klik hier om de bronnen te zien
- [1] Konijeti, G. G., Kim, N., Lewis, J. D., Groven, S., Chandrasekaran, A., Grandhe, S., … & Molparia, B. (2017). Efficacy of the autoimmune protocol diet for inflammatory bowel disease. Inflammatory bowel diseases, 23(11), 2054-2060.
[2] Chandrasekaran, A., Groven, S., Lewis, J. D., Levy, S. S., Diamant, C., Singh, E., & Konijeti, G. G. (2019). An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohn’s & Colitis 360.
[3] Abbott, R. D., Sadowski, A., & Alt, A. G. (2019). Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis.
[4] Bisht B, et al. “A multimodal intervention for patients with secondary progressive multiple sclerosis: feasibility and effect on fatigue.” J Altern Complement Med. 2014 May;20(5):347-55.
[5] Lee JE, et al. “A Multimodal, Nonpharmacologic Intervention Improves Mood and Cognitive Function in People with Multiple Sclerosis.” J Am Coll Nutr. 2017 Mar-Apr;36(3):150-168.
Reacties op deze blog
Esther
Beste ruud, is dit eliminatie dieet mogelijk met een noten allergie? Tevens heb ik een overgevoeligheid voor rauwe zaden, is dat een probleem?
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Esther, ja, dit eliminatie dieet is mogelijk als je overgevoeligheden hebt voor noten en zaden, want alle noten en zaden worden vermeden tijdens het programma.
Cornelie
Hoi Ruud,
Je spreekt van wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar dit protocol. Niet van de resultaten van dat onderzoek.
Kun je de resultaten delen?
Groet, Cornelie
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
Cornelie, ik zie dat ik vergeten was de bronnen erbij te vermelden. Ik heb ze zojuist toegevoegd (onderaan de blog). Hieronder vind je de conclusies van de twee onderzoeken naar het AIP bij Hashimoto, Crohn en colitis. Wetenschappelijk onderzoek staat nog in de kinderschoenen (en gaat zeker niet snel op gang komen, want is niet aantrekkelijk voor financierders/is nauwelijks geld mee te verdienen). Daarom kun je beter naar de praktijk kijken. Naar succesverhalen van mensen die het hebben toegepast. Al veel mensen hebben de positieve resultaten in de praktijk ervaren. Via de volgende link vind je een uitgebreid overzicht van succeservaringen: https://autoimmunewellness.com/stories-recovery-index/
Onderzoek naar AIP bij Hashimoto:
Onze studie suggereert dat een online dieet- en leefstijlprogramma (auto-immuun protocol), gefaciliteerd door een multidisciplinair team, de levenskwaliteit en symptomen aanzienlijk kan verbeteren bij vrouwelijke proefpersonen van middelbare leeftijd met de ziekte van Hashimoto.
Bron: Abbott, R. D., Sadowski, A., & Alt, A. G. (2019). Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis.
Onderzoek naar AIP bij Crohn en Colitis:
Concluderend toont onze studie aan dat dieetaanpassing (auto-immuun protocol) gericht op het elimineren van potentieel immunogene of intolerante voedselgroepen (dus voeding die het immuunsysteem kan stimuleren of waarvoor je intolerant bent) het potentieel heeft om symptomen en endoscopische ontstekingen bij patiënten met IBD (Crohn en Colitis) te verbeteren.
Dieetverandering kan een belangrijke aanvulling zijn op IBD-therapie (therapie bij Crohn en colitis). Misschien kan voor een subgroep van patiënten alleen dieet- en levensstijlaanpassing voldoende zijn om de onderliggende ontsteking onder controle te houden.
Bron: Konijeti, G. G., Kim, N., Lewis, J. D., Groven, S., Chandrasekaran, A., Grandhe, S., … & Molparia, B. (2017). Efficacy of the autoimmune protocol diet for inflammatory bowel disease. Inflammatory bowel diseases, 23(11), 2054-2060.
Hieronder de conclusies van de onderzoeken bij multiple sclerose:
Secundair progressief MS:
In deze kleine, ongecontroleerde pilotstudie was er een significante verbetering in vermoeidheid bij degenen die de studie voltooiden. Er werd een multimodale interventie gebruikt, waaronder een aangepast paleolithisch dieet met supplementen, rekoefeningen, krachtoefeningen met elektrische stimulatie van romp- en onderste ledematen, meditatie en massage (dus AIP achtig protocol).
Bron: Bisht B, et al. “A multimodal intervention for patients with secondary progressive multiple sclerosis: feasibility and effect on fatigue.” J Altern Complement Med. 2014 May;20(5):347-55.
Progressief MS:
Een aangepast paleolithisch dieet, lichaamsbeweging, EStim en stressbeheersingsinterventie zoals deze (dus AIP achtig protocol) heeft het potentieel om de gemoedstoestand en cognitieve symptomen te verbeteren, waardoor de kwaliteit van leven en functioneren van mensen met progressieve MS mogelijk verbetert.
Bron: Lee JE, et al. “A Multimodal, Nonpharmacologic Intervention Improves Mood and Cognitive Function in People with Multiple Sclerosis.” J Am Coll Nutr. 2017 Mar-Apr;36(3):150-168.