is quinoa toegestaan bij het auto immuun paleo dieet aip dieet

Is quinoa toegestaan bij het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet)?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Antwoord

  Nee, quinoa is niet toegestaan tijdens de eliminatiefase van het auto-immuun paleodieet (AIP dieet).

  Waarom is quinoa niet toegestaan bij het AIP dieet?

  Quinoa is een pseudograan en dit bevat net zoals alle andere pseudogranen – boekweit, chiazaad en amarant – een aantal stoffen die problematisch kunnen zijn voor mensen met een auto-immuunziekte. Hieronder lees je welke dat zijn.

  Fytinezuur

  Eén van de stoffen die problematisch kan zijn is fytinezuur (inositolhexafosfaat). Dit is de opslagvorm van fosfor in planten. Het bevindt zich in de zaden van planten. Het komt van nature voor in (pseudo)granen, noten, zaden – waaronder koffie en chocolade – en peulvruchten. Fytinezuur is een beschermingsmechanisme van de plant. Het belemmert de spijsvertering en zo beschermt de plant zich tegen vraat, waardoor de kans op succesvolle voortplanting en overleving vergroot wordt.

  Fytinezuur heeft het vermogen om bepaalde stofjes die voedsel verteren (spijsverteringsenzymen) te remmen. Normaal gesproken zorgen spijsverteringsenzymen ervoor dat koolhydraten, vetten en eiwit worden afgebroken, waarna ze door het darmslijmvlies opgenomen kunnen worden. Fytinezuur blokkeert dit afbraakproces, waardoor de voeding niet voldoende wordt afgebroken om opgenomen te kunnen worden. Alleen hele kleine voedingsdeeltjes kunnen namelijk opgenomen worden. Het gevolg is dat de voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vetten, koolhydraten en eiwitten niet goed opgenomen worden.

  De voedingsdeeltjes die niet door de dunne darm opgenomen kunnen worden vormen een voedingsbron voor darmbacteriën. Als de spijsvertering verstoord is en er veel voedingsdeeltjes niet opgenomen kunnen worden, worden de darmbacteriën overspoelt met voeding. Doordat deze bacteriën overvoed worden neemt het aantal toe. Hierdoor ontstaat er een overgroei aan bepaalde bacteriën, wat de darmflora uit balans brengt. Dit kan klachten veroorzaken en resulteren in een lekkende darm en ontsteking.

  Verder is fytinezuur ook in staat om zich aan mineralen en spoorelementen – zoals ijzer, zink, magnesium, mangaan en calcium – te binden, waardoor complexen ontstaan die niet in de dunne darm opgenomen kunnen worden. Vanwege deze bindingscapaciteit en het vermogen om de spijsverteringsenzymen te remmen kan fytinezuur bijdragen aan de ontwikkeling van voedingstekorten.

  Wil je meer weten over fytinezuur? Lees dan dit kennisbankartikel.

  Saponinen

  Een andere stof in quinoa die problemen kan veroorzaken is saponine, een zeepstof. Saponinen zijn ook een afweermechanisme van planten. Ze beschermen planten tegen bacteriën, schimmels en gisten die de plant ziek kunnen maken. Er zijn verschillende soorten saponinen en in zekere zin ook een aantal die zeer gunstig zijn voor de gezondheid.

  Quinoa bevat een soort saponine die bij sommige mensen een immuunreactie kan uitlokken. Door activatie van het immuunsysteem kan laaggradige ontsteking toenemen en dat is juist wat je wilt vermijden bij een auto-immuunziekte.

  Quinoa herintroduceren

  Niet iedereen heeft last van quinoa. Om erachter te komen hoe jij op quinoa reageert zou je het eerst moeten elimineren en daarna herintroduceren – dus opnieuw te gaan eten.

  Kortom

  Quinoa is niet toegestaan tijdens de eliminatiefase van het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet), omdat het stoffen bevat die de gezondheid kunnen schaden. Het gaat hierbij om fytinezuur en saponinen. Niet iedereen heeft hier last van. Door quinoa eerst te vermijden en daarna weer te gaan eten kun je erachter komen hoe jouw lichaam op quinoa reageert.

  Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

  PDF & e-mailcursus

  Complete AIP Dieet Voedingslijst (gratis)

  Met AIP Dieet e-mailcursus voor starters
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Download

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023