Tips voor het volgen van het AIP-dieet met een beperkt budget thumb

Tips om geld te besparen bij het auto-immuun paleo (AIP) dieet

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Vaak zeggen mensen: “Ik wil mijn voedingspatroon wel aanpassen, maar het is zo duur!”. Tja, het is maar net hoe je het bekijkt. Je kunt het ook omdraaien: het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon is goedkoop. Je betaalt er minder voor én je krijgt er ook minder voor. Het is wel zo dat als je het auto-immuun paleodieet (AIP-dieet) volgt je waarschijnlijk meer geld kwijt bent aan boodschappen. Het kost dus wel meer, maar je krijgt er ook veel meer voor terug. Veel meer voedingsstoffen die jouw lichaam bij het herstel ondersteunen. Toch kun je wel betaalbaar én AIP-proof eten. Het vergt alleen wat slimmer inkopen. En dat kost in het begin natuurlijk wat moeite. Plus: veranderen is nou eenmaal niet zo makkelijk voor de mens. Ook dat kan ik niet ontkennen. Tegelijkertijd wil je nou eenmaal gezond gaan eten, omdat je gezonder wilt worden. Mijn tips gaan je helpen om geld te besparen, zodat je goedkoper AIP-proof kunt eten.

    Welke tips helpen jou om betaalbaar AIP-proof te eten?

    • Streef niet naar perfectie
      Dat klinkt raar om mee te beginnen, maar het is misschien wel de belangrijkste tip om te slagen op je AIP-pad: streef niet naar perfectie. Je wilt je AIP-dieet natuurlijk zo goed mogelijk volgen en kiezen voor 100 procent biologisch, organisch, grasgevoerd, etc. Maar als je er zo mee om gaat, dan staat er meteen ook wel erg veel druk op de ketel. En dat kan je verlammen. Dus probeer het goed te doen – en NIET PERFECT – binnen de mogelijkheden voor jou!
    • Zelf de keuken in
      Het is wel belangrijk om zelf je maaltijden klaar te maken. Misschien helpt het volgende om je te stimuleren zelf de keuken in te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het supergezond is om zelf te koken met verse groenten, fruit, etc.[1] En nog een opsteker: dat onderzoek gaat over conventionele, ofwel ‘gewone’ producten. Dus niet eens over de biologische versies. Al zal je snappen dat ik hierbij de kanttekening plaats, dat het wel een goed idee is om zoveel mogelijk voor biologisch te kiezen.
    • Deze groenten en fruit zijn in gewone versies ook oké
      Laat je portemonnee het niet toe om alles biologisch te kopen? Bij deze groenten kun je ook kiezen voor niet-biologische versies, omdat ze weinig sporen van pesticiden (bestrijdingsmiddelen) bevatten: avocado’s, uien, courgette, asperges, broccoli, bloemkool, paddenstoelen, ananas, papaja’s, kiwi en meloen. Klik hier voor een lijst met voedingsmiddelen die het meest/minst bespoten zijn.
    • Eet deze groenten en fruit bij voorkeur alleen biologisch
      Bepaalde soorten groenten en fruit bevatten erg veel bestrijdingsmiddelen. Eet deze daarom bij voorkeur alleen biologisch als dat mogelijk is. Het gaat hierbij om spinazie, boerenkool en andere kolen, bleekselderij, rozijnen, aardbeien, nectarines, appels, druiven, kersen, perziken en peren.
    • Niet-biologisch en grasgevoerd vlees is nog steeds heel gezond
      Natuurlijk kies je het liefst voor biologisch vlees van grasgevoerde dieren (zie De Woeste Grond, Zorg & Natuur en Boeren in het bos). Dat raad ik je ook aan. Deze dieren hebben natuurlijk voedsel gegeten – namelijk gras – en daarom bevat het vlees een andere – gunstigere – samenstelling van vetzuren. Grasgevoerde runderen en wild bevatten namelijk meer ontstekingsremmende omega 3-vetzuren in plaats van ontstekingsbevorderende omega 6-vetzuren, die voornamelijk in vlees van graan gevoerde dieren zitten. Investeer daarom zoveel mogelijk in vlees van grasgevoerde runderen en wild. Mocht dit echt niet lukken, weet dan ook dat de niet-biologische versies nog steeds veel eiwitten, B-vitamines en ijzer bevatten. Het grootste verschil tussen grasgevoerd en graangevoerd vlees zit ‘m dus in de omega 3-vetzuren. Die zitten meer in grasgevoerd, biologisch vlees. Verder kun je regelmatig kiezen voor orgaanvlees – dat is meestal goedkoper. Dus maak eens een lekkere paté met kippenlevers of runderlever. En koop de botten, schenkels en graten. Die zijn ook betaalbaar en een supergezonde basis voor heerlijke zelfgetrokken bouillons. Waar je weer lekkere soepen en sauzen mee kunt maken, met onder andere restjes groenten. Zo gooi je ook niks weg!
    • Kies de goedkoopste grasgevoerde stukken vlees
      Gehakt, stoofvlees, poulet en orgaanvlees (waaronder lever, nier, hart) zijn meestal goedkoper dan biefstuk, ribeye etc. Door voor de goedkopere vleessoorten te kiezen, kun je veel geld besparen. En op deze manier kun je misschien toch regelmatig grasgevoerd vlees eten. Voor goed grasgevoerd vlees kun je terecht bij onder andere De Woeste Grond, Zorg & Natuur en Boeren in het bos. Let wel op de ingrediënten, want sommige vleessoorten bevatten kruiden en specerijen die niet AIP-geschikt zijn.
    • Schrap de speciale ingrediënten
      Veel AIP-proof product vervangers zijn duurder dan de gangbare producten. Voorbeelden hiervan zijn kokosyoghurt, kant- en klare tijgernotengranola en AIP geschikte meelsoorten. Als je budget beperkt is, laat deze dure producten dan staan. Leg je prioriteit bij vlees, gevogelte, vis, groenten en fruit, voordat je je mandje vollaadt met relatief dure ingrediënten om lekkere AIP-proof baksels mee te maken.
    • Vermijd hele ingewikkelde recepten met veel ingrediënten
      In lijn met het voorgaande: kies voor eenvoudige recepten met niet al te veel ingrediënten. Het kan helpen om enkele of meerdere goede kookboeken bij de hand te houden. Of op internet te kijken.

    Vijf betaalbare, voedzame opties

    1. Vis uit blik of glas: bevat veel omega-3 vetzuren. Denk aan makreel, sardientjes, ansjovis, haring, kabeljauwlever etc.
    2. Kies regelmatig voor het goedkopere, maar heel voedzame orgaanvlees, zoals hart en lever.
    3. Ingevroren groenten: je zou het niet denken, maar uit onderzoek blijkt dat het evenveel gezonde vitamines en mineralen bevat als de verse versies.[ii] Dus: vergelijk de prijzen en kies je optie! Ook handig bovendien: een vriezer vol lekkere groenten. Je kunt natuurlijk ook seizoensgroenten en -fruit groot inkopen en invriezen.
    4. Losse kruiden: koop kruiden niet in potjes, maar los en doe het zelf thuis in een leuk glazen potje. Dat scheelt enorm in de prijs en ziet er leuk uit in je keuken.
    5. Misschien besef je het niet, maar groenten zijn het meest betaalbare onderdeel van je maaltijd. Zorg er dus voor dat minstens de helft van je maaltijd uit groenten bestaat. En dat is ook nog eens supergezond.
    • Koop juist die lelijkerds
      Inmiddels leggen veel supermarkten de ‘buitenbeentjes’ in een apart schap, omdat veel mensen ze niet willen kopen. Ze zijn natuurlijk net zo voedzaam en prettiger geprijsd. Geen enkele reden dus om ze links te laten liggen.
    • Aanbiedingen in de winkel
      Het klinkt simpel, en je weet het wel, maar ga er ook echt op letten: de aanbiedingen in de winkels en supermarkten. Bedenk wat je kunt koken met die aantrekkelijk geprijsde (seizoens)groenten. Op internet zijn veel inspirerende recepten te vinden. Laat je dus gidsen door die aanbiedingen. En plan je maaltijden pas nadat je de aanbiedingen hebt bekeken. Dat kan natuurlijk lekker online thuis op de bank of aan de keukentafel met een lekker kopje thee. Misschien moet je zo een aantal winkels een tijdje in de gaten houden, en dan weet je op een gegeven moment wel welke winkel(s) uiteindelijk het goedkoopste onder de streep uitkomen én AIP-proof zijn.
    • Albert Heijn Premium
      Meld je aan voor Albert Heijn Premium, zodat je 10% korting ontvangt op biologische producten. Hiermee kun je veel geld besparen.
    • Maak een weekplanning
      Misschien is het handig om uit te zoeken wanneer winkels hun weekaanbiedingen bekend maken. Plan dan vlak daarna een wekelijks moment om die boodschappenlijst te maken.  Want het is handig om ervoor te zorgen dat alle gezinsleden wekelijks voldoende vlees, vis en groenten binnenkrijgen. En je voorraadkast op orde te houden. Dan grijp je niet snel mis.
    • Koop lokale seizoensproducten
      Vaak zijn de aanbiedingen ook de dingen die dan in jouw buurt in het seizoen zijn. Dat is gezond, want verse, lokale groenten en fruit zijn het voedzaamst. Bovendien: het is ook nog eens duurzaam – want deze gewassen komen niet van over de hele wereld ‘aangevlogen’. Wie weet kun je ook regelmatig de fiets pakken en kijken wat boeren in de buurt in de aanbieding hebben. Weer eens wat anders dan je regelmatige gang naar de supermarkt.
    • Bezoek de markt aan het einde van de dag
      Ga aan het einde van de dag naar de markt. Dan willen alle marktkooplui het liefst van hun waar af. Dus dikke kans dat je dan veel goedkoper uit bent.
    • Verspil thuis geen voedsel
      Koop vlees of gevogelte met botten en trek er een bouillon van. Je kunt de botten opsparen in je vriezer totdat je voldoende hebt om er bouillon van te trekken. Ook kun je restjes van je diner bewaren als basis voor een lunch de dag erna. Alle groentenrestjes kun je ook invriezen en uiteindelijk bij elkaar in een pan bottenbouillon doen. Handig en zo verspil je niets. Plus: vaak gooien we een deel van schoongemaakte groente weg, zoals het groen van de prei – terwijl die zo in de soep kan. Hetzelfde geldt voor de bladeren en stam van broccoli. Nog een leuke tip: het groen van een bos wortels kan je verwerken in een pesto. Nou ja, ik denk dat ik mijn punt duidelijk maak: probeer echt ALLES van de groenten te gebruiken. Op internet vind je eindeloos veel leuke recepten om je te inspireren.
    • Koop samen (een stuk) koe
      Sommige boeren verkopen een kwart koe of een half varken. Die krijg je dan verdeeld in allerlei pakjes met verschillende soorten vlees, die zo de vriezer in kunnen. Een kwart koe kan natuurlijk best een aanslag op je budget zijn. Waarom koop je die dan niet samen met vrienden in? Dan verdeel je de buit en heb je voor lange tijd een variëteit aan vlees in je vriezer. Dit kan goedkoper zijn dan in de winkel.
    • Zelf de mouwen opstropen
      Koop (biologische) zaadjes en/of plantjes en ga zelf aan de slag in je tuin of op je balkon. Dan heb je ook de lol van het zien groeien van kruiden, groenten en fruit. Dat is bovendien gezond en stressverlagend. Je brengt tijd door in de frisse buitenlucht en krijgt bovendien de microbiële voordelen mee van een beetje rondwroeten in de aarde. Denk ook eens aan een wildpluksessie om te weten wat er allemaal aan eetbaars groeit in je omgeving en wat je zomaar gratis en voor niets zou kunnen toevoegen aan je menu. Je zult verbaasd staan wat je allemaal zou kunnen ‘brouwen’, denk aan salades met paardenbloemblad, soep van brandneteltoppen en pesto’s van zevenblad of daslook – pluk deze planten wel op een plaats waar geen honden lopen.

    Aanvullingen

    Supplementen kosten vaak aardig wat geld en zullen mogelijk een onderdeel vormen van je therapie. Neem alleen wat in het kader van je therapie nodig is – dus wat jouw therapeut of arts je adviseert en niet wat je verder nog via internet of bladen leest, of wat je buurman je adviseert. Dat scheelt ook weer een bak geld.

    Verder blijft het zaak om te bedenken of je de inhoud van een supplement niet ook – of zelfs beter – uit je voeding kunt halen:

    • In zelfgetrokken bottenbouillon zit gelatine, dat weer rijk is aan aminozuren, onder andere glycine, proline en glutamine.
    • Probiotica vind je ook in gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, waterkefir en kombucha.
    • Omega-3 vetzuren komen niet alleen voor in grasgevoerd vlees, maar vooral in vette vissen, zoals zalm, sardientjes, makreel en haring. Kabeljauwlever in blik op eigen olie is een echte omega 3 bom – ook de olie opeten, want juist dat bevat veel omega 3. Kabeljauwlever is ook nog eens relatief goedkoop. Als je voldoende vette vis en kabeljauwlever eet, dan heb je geen omega 3-supplement nodig.
    • In groene bladgroenten vind je ook allerlei mineralen, zoals calcium en magnesium. Maar ook foliumzuur, vezels, chlorofyl en andere gunstige stoffen.

    Perspectief en prioriteiten

    Hoeveel geld we ook hebben, iedereen zal keuzes moeten maken. Je kunt nou eenmaal niet alles kopen. Zet eens op een rijtje waaraan je je geld nu spendeert, en waaraan je het zou willen uitgeven. Een beetje financiële mindfulness dus. Zo kun je bepalen wat jij het meest waardeert.

    Tot slot: je bent het vast met me eens dat je gezondheid onbetaalbaar is. En gezonde voeding kan nou eenmaal een enorme positieve impact hebben op je gezondheid of specifieker – jouw (auto-immuun) aandoening. Op termijn kan dat bovendien weer kosten aan medische behandelingen schelen. Dan is de investering toch meer dan de moeite waard geweest? Met deze tips kan het ook nog eens veel betaalbaarder zijn dan je had gedacht. In ieder geval wens ik je veel succes op je budgetvriendelijke AIP-pad!

    Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

    Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

    PDF & e-mailcursus

    Complete AIP Dieet Voedingslijst (gratis)

    Met AIP Dieet e-mailcursus voor starters
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

    Klik hier om alle bronnen te lezen
    [1] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/
    [2] https://well.blogs.nytimes.com/2016/11/18/are-frozen-fruits-and-vegetables-as-nutritious-as-fresh/
    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Iris Jaspers - van Katwijk

      Hallo Ruud,
      Ik ben vandaag met jou zelfhulp progamma AIP begonnen. Na zoveel jaren ben ik uitgeput, uitgepuzzeld en weet niet meer goed waar ik moet beginnen.Mijn grootste problemen zijn begonnen na het verwijderen van mijn gal waar ik een beschadigd darm heb opgelopen door perforatie arts, sindsdien heb ik fibromyalgie,RA ,AP en een histamine voedingsintolerantie. Ik ga nu dus beginnen maar maak mij zorgen betreft histamine en de ontstekingen. heb je een tip voor mij?

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Hi Iris, alle dingen die je tijdens het programma gaat doen, kunnen helpen met het remmen van chronische ontstekingen. Als je echt last hebt van histaminerijk voedsel, kies dan vooral voor de voeding die AIP geschikt is en weinig histamine bevat. In de online leeromgeving van het programma vind je hier informatie over. Als je spijsvertering en darmflora verbeteren, dan nemen de histamineproblemen mogelijk af. Suppletie met het DAO enzym kan helpen met het afbreken van histamine en sommige mensen zeggen er baat bij te hebben. Veel plezier met het programma.

    2. avatar

      Sylvia

      Beste Ruud,
      Dank je wel voor je altijd weer motiverende en begripvolle mails.
      Maar zeker ook voor de rust die je uitstraalt in al je blogs en mails.
      Fijn weekend!
      Groet, Sylvia

      • avatar

        Ruud Rotteveel MSc. Auteur

        Leuk om te lezen, Sylvia. Dank! Fijn weekend.

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Download

    AIP dieet voedingslijst

    Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
    s
    st33phi 20 september 2023
    Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
    HV
    Han Veelders 24 augustus 2023
    Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
    MD
    Marit Duits 20 juli 2023
    Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
    AH
    Alice Hendriks 8 mei 2023