is zoete aardappel bataat toegestaan tijdens het aip dieet

Is zoete aardappel (bataat) toegestaan tijdens het AIP dieet?

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Antwoord

  Ja, in tegenstelling tot de standaard witte aardappel, is zoete aardappel (bataat) wel toegestaan tijdens de eliminatiefase van het auto-immuun paleodieet (AIP dieet). De gewone aardappel komt uit de familie van de nachtschades, terwijl de zoete aardappel uit de windefamilie komt. Het zijn beide knolgewassen, maar de zoete aardappel bevat weinig tot geen stoffen waar het lichaam een negatieve reactie op kan geven. De normale aardappel bevat jammer genoeg wel diverse stoffen die bij sommige mensen met een auto-immuunziekte klachten kunnen veroorzaken.

  Gezondheidsvoordelen van zoete aardappel

  Zoete aardappel is gezond en bevat een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en vezels. Het is een bron van de juiste koolhydraten en bevat resistent zetmeel. Dit is een belangrijke voedingsbron voor je darmbacteriën. Een middelgrote zoete aardappel bevat ongeveer 3,8 gram aan vezels en verschillende gezonde voedingsstoffen, waaronder vitamine A en C, vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B11 (foliumzuur) en vitamine E. Verder bevat zoete aardappel de volgende mineralen: mangaan, koper, magnesium, ijzer, calcium, fosfor en zink. Daar komt ook nog bovenop dat zoete aardappel een grote verscheidenheid aan krachtige antioxidanten (polyfenolen) bevat.

  Hoe eet je zoete aardappel?

  Zoete aardappel is een goede vervanger voor de normale aardappel. Je kunt er heerlijke puree van maken. De smaak van de zoete aardappel is wat zoeter dan de normale aardappel en daardoor is het naast een vervanger voor aardappel ook prima te gebruiken voor het bakken van bijvoorbeeld broden of muffins. Over het algemeen vindt men zoete aardappel erg lekker.

  Kortom

  Zoete aardappel is toegestaan tijdens het AIP dieet en is een goede bron van koolhydraten, resistent zetmeel, vezels, vitamines en mineralen.

  Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

  PDF & e-mailcursus

  Complete AIP Dieet Voedingslijst (gratis)

  Met AIP Dieet e-mailcursus voor starters
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023