Is zoete aardappel (bataat) toegestaan tijdens het AIP dieet?

Inhoud van deze blog

  Antwoord

  Ja, in tegenstelling tot de standaard witte aardappel, is zoete aardappel (bataat) wel toegestaan tijdens de eliminatiefase van het auto-immuun paleodieet (AIP dieet). De gewone aardappel komt uit de familie van de nachtschades, terwijl de zoete aardappel uit de windefamilie komt. Het zijn beide knolgewassen, maar de zoete aardappel bevat weinig tot geen stoffen waar het lichaam een negatieve reactie op kan geven. De normale aardappel bevat jammer genoeg wel diverse stoffen die bij sommige mensen met een auto-immuunziekte klachten kunnen veroorzaken.

  Gezondheidsvoordelen van zoete aardappel

  Zoete aardappel is gezond en bevat een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en vezels. Het is een bron van de juiste koolhydraten en bevat resistent zetmeel. Dit is een belangrijke voedingsbron voor je darmbacteriën. Een middelgrote zoete aardappel bevat ongeveer 3,8 gram aan vezels en verschillende gezonde voedingsstoffen, waaronder vitamine A en C, vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B11 (foliumzuur) en vitamine E. Verder bevat zoete aardappel de volgende mineralen: mangaan, koper, magnesium, ijzer, calcium, fosfor en zink. Daar komt ook nog bovenop dat zoete aardappel een grote verscheidenheid aan krachtige antioxidanten (polyfenolen) bevat.

  Hoe eet je zoete aardappel?

  Zoete aardappel is een goede vervanger voor de normale aardappel. Je kunt er heerlijke puree van maken. De smaak van de zoete aardappel is wat zoeter dan de normale aardappel en daardoor is het naast een vervanger voor aardappel ook prima te gebruiken voor het bakken van bijvoorbeeld broden of muffins. Over het algemeen vindt men zoete aardappel erg lekker.

  Kortom

  Zoete aardappel is toegestaan tijdens het AIP dieet en is een goede bron van koolhydraten, resistent zetmeel, vezels, vitamines en mineralen.

  Download Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  Ontvang de AIP Dieet Voedingslijsten direct in je mailbox. Zo zie je in één oogopslag wat je wel/niet kunt eten. Download nu tijdelijk gratis.

  DownloadPDF

  Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deze lijsten nemen je twijfels over wat wel/niet AIP-geschikt is weg.

  Gerelateerde blogs

  Is kokos toegestaan bij het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet)?

  Lees verder

  Is kefir toegestaan bij het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet)?

  Lees verder

  Reageren op blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Gerelateerd

  Is kokos toegestaan bij het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet)?

  Lees verder

  Is kefir toegestaan bij het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet)?

  Lees verder

  Categorieën