Onderzoek bewijst: glutenvrij dieet helpt bij Hashimoto (trage schildklier)

In de praktijk merken we al jaren dat het vermijden van gluten een positief effect op allerlei verschillende klachten en auto-immuunziekten heeft, waaronder de ziekte van Hashimoto (trage schildklier). Tot voor kort was er nog nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van een glutenvrij dieet op de ziekte van Hashimoto. Maar in juni 2018 kwam daar verandering in. Er verscheen een publicatie met de titel ‘The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study’.[1] De onderzoekers bestudeerde het effect van een glutenvrij dieet op vrouwen met de ziekte van Hashimoto. De resultaten waren positief.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek was om te kijken of een glutenvrij dieet invloed had op schildklier auto-immuniteit, hypothalamus-hypofyse-schildklier as (HPT-as) activiteit en schildklierfunctietesten bij vrouwen met de ziekte van Hashimoto en incidenteel gevonden positieve anti-weefsel transglutaminase-antilichamen.

Onderzoeksmethode

Tijdens het onderzoek werden 34 Poolse vrouwen met de ziekte van Hashimoto in twee groepen verdeeld:

  • Groep A: bestond uit 16 vrouwen en volgde 6 maanden een glutenvrij dieet
  • Groep B: bestond uit 18 vrouwen en volgde hun normale voedingspatroon

Alle deelnemers voldeden aan onderstaande eisen:

  • Geen behandeling (medicatie) voor Hashimoto
  • Anti-TPO >100 U/mL
  • Uit een echo bleek dat er veranderingen van schildklierweefsel aanwezig waren
  • Normale schildklierfunctie: TSH-waarden tussen 4 en 4,5 mU/L
  • Vrij T4 tussen 10 en 21 pmol/L
  • Vrij T3 tussen 2,6 en 6,5 pmol/L
  • Voor het onderzoek hadden alle deelnemers een voedingspatroon met gluten erin
  • Incidenteel gevonden anti-weefsel transglutaminase antilichamen, zonder klinische symptomen van coeliakie

Zowel aan het begin als aan het eind van het onderzoek (na 6 maanden) werden de volgende bloedwaarden gemeten:

  • Antilichamen (anti-TPO, anti-Tg)
  • TSH
  • Vrije schildklierhormonen: vrij T3 en vrij T4
  • Vitamine D
  •  Immunoglobuline A (IgA) antilichamen tegen weefsel transglutaminase antigenen (test voor coeliakie)

Verder werd op basis van de TSH-waarde en het niveau van de vrije schildklierhormonen de Jostel’s TSH-index (schildklier uitscheidingscapaciteit), de SPINA-GT-index en de SPINA-GD-index (capaciteit om schildklierhormonen om te kunnen zetten) berekend.

Resultaten van een glutenvrij dieet op vrouwen met Hashimoto

Bij de groep die geen glutenvrij dieet volgde bleven de waarden van TSH, vrij T3, vrij T4, vitamine D en de berekende indexen (Jostel’s TSH-index, SPINA-GT-index, SPINA-GD-index) ongeveer gelijk. Daarentegen was bij groep die wel een glutenvrij dieet volgde een daling van de antilichamen (anti-TPO, anti-Tg) te zien. Verder was de vitamine D-waarde en de SPINA-GT-index toegenomen.

Overzicht effect glutenvrij dieet op Hashimoto

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat een glutenvrij dieet voordelen kan bieden voor vrouwen met de ziekte van Hashimoto.

In de praktijk

In de praktijk merken kPNI-therapeuten en orthomoleculair therapeuten al jaren dat het vermijden van gluten positieve effecten op auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto heeft. Gluten kunnen op twee manieren bijdragen aan de ontwikkeling van Hashimoto. Ten eerste via het lek maken van de darmen, waardoor chronische laaggradige ontsteking ontstaat. En ten tweede via een mechanisme dat moleculaire nabootsing (molecular mimicry) wordt genoemd. In mijn vorige artikel kun je hier uitgebreid over lezen.

Kortom

Het positieve effect van een glutenvrij dieet wordt niet alleen door kPNI-therapeuten en orthomoleculair therapeuten opgemerkt, maar wordt sinds juni 2018 ook door wetenschappers waargenomen. Dit onderzoek is een mooie eerste stap. Hopelijk komt er snel meer onderzoek onder grotere groepen Hashimotopatiënten. Verder zou het ook waardevol zijn als er onderzoek wordt gedaan naar het vermijden van Neu5Gc (in rood vlees en zuivel producten) en caseïne (in zuivelproducten). Beide worden namelijk in verband gebracht met auto-immuunziekten en Hashimoto. [2], [3]

P.S. Heb jij ervaring met het vermijden van gluten bij Hashimoto? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Laat het mij gerust weten door hieronder een reactie achter te laten. Ik weet zeker dat andere Hashimotopatiënten het ook fijn vinden om ervaringen te lezen.

Andere artikelen over de ziekte van Hashimoto

Dit e-book scheelt je een consult

Na maandenlang wetenschappelijke onderzoeken en boeken over de ziekte van Hashimoto te hebben gelezen, heb ik een aantal risicofactoren gevonden. Hiervan heb ik er 7 uitgebreid in mijn e-book beschreven. Veel Hashimotopatiënten hebben baat bij het vermijden van deze risicofactoren. Jij waarschijnlijk ook. Je kunt het e-book nu tijdelijk gratis downloaden.

7 risicofactoren voor HashimotoE-book

7 risicofactoren voor Hashimoto

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bronnen
[1] Krysiak, R., Szkróbka, W., & Okopień, B. (2018). The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes.
[2]Eleftheriou, P., Kynigopoulos, S., Giovou, A., Mazmanidi, A., Yovos, J., Skepastianos, P., … & Efterpiou, M. (2014). Prevalence of anti-Neu5Gc antibodies in patients with hypothyroidism. BioMed research international, 2014.
[3] Vojdani, A. (2015). Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med, 21(Suppl 1), 34-45.

Reacties op dit artikel

6 reacties
  • Avatar for Karin Martens
    Karin Martens Geplaatst op 10 okt 2018

    Ik ben nu een aantal weken glutenvrij aan het eten en kan geen grote verschillen merken. Ik ben benieuwd hoe de ervaringen bij anderen zijn.

    1x
    • Avatar for Ruud Rotteveel
      Ruud Rotteveel Geplaatst op 14 okt 2018

      Karin, het kan een tijd duren voordat je positieve effecten merkt. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol bij de ontwikkeling/verergering van schildklierklachten. Bijvoorbeeld: Neu5Gc (zuivel, rood vlees), caseïne (zuivel), chronische stress, ziekteverwekkers (virussen en bacteriën), bisfenol A (BPA) etc.

      0x
  • Avatar for Angéla
    Angéla Geplaatst op 10 okt 2018

    Ik eet al zeker 4 jaar gluten en lactose vrij en dat komt mijn Hashimoto ten goede.
    Lagere Anti Tpo waarde en betere schildklier werking.

    1x
    • Avatar for Ruud Rotteveel
      Ruud Rotteveel Geplaatst op 14 okt 2018

      Mooi om te horen dat het vermijden van gluten en lactose een positieve invloed op jouw Hashimoto heeft, Angéla. Bedankt voor het delen van jouw ervaring met een glutenvrij en lactosevrij dieet bij Hashimoto.

      0x
  • Avatar for Antsje
    Antsje Geplaatst op 21 okt 2018

    Nu 7 weken glutenvrij aan het eten. Ik merk veel verschil! Ik bleef met goede bloedwaardes klachten houden als o.a. vermoeidheid en spierpijn. Deze klachten zijn nu allemaal verdwenen!

    1x
    • Avatar for Ruud Rotteveel
      Ruud Rotteveel Geplaatst op 21 okt 2018

      Bedankt voor het delen van jouw ervaring met een glutenvrij voedingspatroon, Antsje. Mooi om te horen dat je zulke mooie resultaten in slechts 7 weken tijd kunt behalen. Hopelijk inspireert en motiveert dit andere schildklierpatiënten om met leefstijl aan de gang te gaan.

      0x

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Gerelateerd

Categorieën