Zuivel remt opname schildkliermedicatie (thyroxine) bij lactose-intolerantie

Veel mensen met Hashimoto hebben een lactose-intolerantie zonder dat zij dit weten. Wanneer zij ondanks de lactose-intolerantie toch zuivel met lactose blijven gebruiken, vermindert dit de opname van schildkliermedicatie (thyroxine). Hierdoor hebben zij meer medicatie nodig. Een lactose-intolerantie kan de oorzaak zijn van een toenemende behoefte aan thyroxine, wisselende TSH-waarden en schildkliermedicatie die niet aanslaat. Laten we hier eens dieper op in gaan.

Wat is lactose?

Lactose is een suiker die in melk en in melkproducten voor komt. Daarom wordt het ook wel melksuiker genoemd. Over het algemeen zit er weinig lactose in gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kefir, omdat de bacteriën die erin zitten de lactose afbreken.

Wat is een lactose-intolerantie?

Bij een lactose-intolerantie is het lichaam niet goed in staat om de lactose af te breken. Lactose wordt normaal gesproken door het enzym lactase afgebroken. Dit enzym wordt door de darmwand aangemaakt. Door verschillende factoren kan de lactaseproductie tekortschieten, waardoor de lactose helemaal niet of niet goed afgebroken kan worden. De lactose kan vervolgens niet in de dunne darm worden opgenomen, waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan.

Wat zijn de symptomen van een lactose-intolerantie?

Een lactose-intolerantie kan tot klachten leiden, maar dit gebeurt niet bij iedereen. Symptomen die kunnen ontstaan zijn:[1]

 • diarree of schuimende ontlasting met zure geur
 • winderigheid
 • buikpijn en krampen
 • een opgeblazen gevoel

Hoe kun je een lactose-intolerantie testen?

Meestal wordt een lactose-intolerantie ontdekt omdat de klachten alleen ontstaan na de inname van melkproducten. Om een lactose-intolerantie officieel te diagnosticeren kunnen de volgende testen worden uitgevoerd:

 • eliminatie-provocatietest (weglaten van voeding met lactose en een tijd later weer toevoegen)
 • waterstof-ademtest (meting van waterstof in de uitgeademde lucht vóór en na de inname van een suikeroplossing met lactose)
 • lactose-intolerantie test (d.m.v. bloedonderzoek wordt gemeten of de lactose wordt verteerd en opgenomen)

Wat is de oorzaak van een lactose-intolerantie?

Een lactose-intolerantie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen: primaire lactose-intolerantie, secundaire lactose-intolerantie en aangeboren lactose-intolerantie.[1] Graag leg ik je het verschil uit.

1.     Primaire lactose-intolerantie

Dit is de meest voorkomende vorm van lactose-intolerantie. Het wordt veroorzaakt doordat er tekort lactase aangemaakt wordt. Bijna alle baby’s maken voldoende lactase aan. Dit is nodig voor de vertering van de lactose die in de moedermelk zit. Na het derde levensjaar neemt bij het grootste deel van de wereldbevolking (met name bij Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen) de productie van lactase af, aangezien het kind dan niet meer van moedermelk afhankelijk is.

Het feit dat we in Nederland nog melk drinken na de zoogperiode is eigenlijk heel vreemd wanneer je het vanuit een evolutionair oogpunt bekijkt. Geen enkel zoogdier drinkt nog melk na de zoogperiode, behalve de mens (in sommige delen van de wereld, waaronder in Nederland).

West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven na het derde levensjaar meestal wel voldoende lactase produceren. Dit omdat zij al beter aangepast zijn aan de consumptie van melkproducten na de zoogperiode.

Een primaire lactose-intolerantie komt dus met name voor bij Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen.

2.     Secundaire lactose-intolerantie

Het enzym lactase wordt door de darmwand aangemaakt. Als deze beschadigd is kan de productie van lactase afnemen. Oorzaken van een beschadigde darmwand zijn (chronische) darmontstekingen, darminfecties, darmoperaties of bestraling van de darm. Een tekort aan lactase door een beschadigde darmwand kan tijdelijk zijn. Zodra de darmwand weer herstelt neemt de productie van lactase meestal weer toe, waardoor de lactose-intolerantie verdwijnt.

3.     Aangeboren lactose-intolerantie

In sommige gevallen wordt er al vanaf de geboorte geen of weinig lactase aangemaakt. Dit is erfelijk bepaald. Baby’s die deze erfelijke afwijking hebben kunnen geen moedermelk verdragen. Ook later in het leven schiet hun lactaseproductie tekort, waardoor zij hun hele leven geen melkproducten kunnen verdragen.

Hoe vaak komt lactose-intolerantie voor?

Lactose-intolerantie komt met name voor bij mensen met een Afrikaanse, Aziatische, Zuid-Amerikaanse of Zuid-Europese afkomst. Daarnaast is naar schatting 7 tot 20 procent van de blanke Europeanen lactose-intolerant, maar dit wordt meestal genegeerd.[2]

Vaak lactose-intolerantie bij Hashimoto

Veel mensen met Hashimoto lijken lactose niet goed te kunnen verdragen. Uit een kleinschalig onderzoekje bleek  75 procent van de Hashimoto patiënten lactose-intolerant te zijn. [3]  Vaak weten zij dit niet en blijven zij zuivelproducten met lactose gebruiken.

Wat is het gevolg?

Zuivelproducten die lactose bevatten remmen de opname van schildkliermedicatie (thyroxine), wanneer iemand met een trage schildklier lactose-intolerant is. Dit zorgt ervoor dat diegene meer schildkliermedicatie nodig heeft.[4] Daarom zou men aan een lactose-intolerantie moeten denken wanneer iemand steeds meer thyroxine nodig heeft, onregelmatige TSH-waarden heeft of niet reageert op de thyroxine.[5]

Wat te doen bij een lactose-intolerantie?

Het vermijden van lactose leidde bij lactose-intolerante Hashimoto patiënten tot een verlaging van de TSH-waarde.[5] Mensen die lactose-intolerant zijn wordt geadviseerd om weinig lactose via de voeding binnen te krijgen. Daarnaast zouden zij ook lactosevrije schildkliermedicatie moeten nemen. Hierdoor kan de medicatie beter opgenomen worden, waardoor de dosering thyroxine mogelijk omlaag kan.[6]

Zuivel heeft nog meer nadelen

Lactose is niet het enige stofje in zuivel die een negatieve impact op mensen met Hashimoto kan hebben. Melkproducten bevatten ook het moeilijk verteerbare eiwit caseïne dat mogelijk via moleculaire nabootsing een rol speelt bij Hashimoto. Bovendien bevatten alle zoogdierproducten (dus ook melkproducten) het suikermolecuul Neu5Gc dat in verband is gebracht met Hashimoto.

Kortom

Veel mensen met Hashimoto lijken een lactose-intolerantie te hebben. Wanneer zij toch te veel lactose via de voeding binnen blijven krijgen verhoogt dit bij de meeste de behoefte aan schildkliermedicatie. Anderzijds kan de dosering mogelijk omlaag als men lactose-arme voeding gaat eten en lactosevrije schildkliermedicatie gaat gebruiken. Naast lactose bevatten zuivelproducten ook Neu5Gc en caseïne. Beide zijn in verband gebracht met Hashimoto.

Dit e-book scheelt je een consult

Na maandenlang wetenschappelijke onderzoeken en boeken over de schildklier en de ziekte van Hashimoto te hebben gelezen, heb ik een aantal risicofactoren gevonden. Hiervan heb ik er 7 uitgebreid in mijn e-book beschreven. Veel Hashimoto patiënten hebben baat bij het vermijden van deze risicofactoren en merken een vermindering van restklachten. Waarschijnlijk zul jij dit ook gaan merken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

In dit e-book lees je:

 • Welke voeding je beter NIET kunt eten
 • Welke gifstoffen je schildklierfunctie verstoren
 • Welke supplementen kunnen helpen (gebruik alleen onder begeleiding van een arts of therapeut)

7 risicofactoren voor HashimotoE-book

7 risicofactoren voor Hashimoto

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere artikelen over de schildklier

Bronnen
[1] https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/
[2] Fallahi, P., Ferrari, S. M., Marchi, S., De Bortoli, N., Ruffilli, I., & Antonelli, A. (2017). Patients with lactose intolerance absorb liquid levothyroxine better than tablet levothyroxine. Endocrine, 57(1), 175-178.
[3] Asik, M., Gunes, F., Binnetoglu, E., Eroglu, M., Bozkurt, N., Sen, H., … & Ukinc, K. (2014). Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto’s thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine, 46(2), 279-284.
[4] Cellini, M., Santaguida, M. G., Gatto, I., Virili, C., Del Duca, S. C., Brusca, N., … & Centanni, M. (2014). Systematic appraisal of lactose intolerance as cause of increased need for oral thyroxine. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 99(8), E1454-E1458.
[5] Asik, M., Gunes, F., Binnetoglu, E., Eroglu, M., Bozkurt, N., Sen, H., … & Ukinc, K. (2014). Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto’s thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine, 46(2), 279-284.
[6] Fallahi, P., Ferrari, S. M., Marchi, S., De Bortoli, N., Ruffilli, I., & Antonelli, A. (2017). Patients with lactose intolerance absorb liquid levothyroxine better than tablet levothyroxine. Endocrine, 57(1), 175-178.

Reacties op dit artikel

2 reacties
 • Avatar for tony fransman
  tony fransman Geplaatst op 04 apr 2019

  Wat is het verschil tussen een trage schildklier en Hashimoto?
  Ik heb geen enkele klacht en toch moet ik Levothyroxine slikken omdat ik een TSH waarde heb van 19,9

  Hoe kan dat? Geen moeheid, energie, geen haaruitval, etc.etc.

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 04 apr 2019

   Tony, bij Hashimoto valt het immuunsysteem de schildklier aan. Als gevolg beschadigt de schildklier en vermindert de functie, waardoor op den duur meestal een tekort aan schildklierhormoon ontstaat. Hashimoto is een auto-immuunziekte en is in de meeste gevallen de oorzaak van een trage schildklier. Daarnaast kan een trage schildklier ook door andere factoren worden veroorzaakt, zoals een tekort aan voedingsstoffen (waaronder jodium, selenium, zink, B-vitamines), stress of laaggradige ontsteking.

   Mogelijk ervaar je nog geen problemen omdat je er optijd bij bent. Een TSH van 19,9 is wel veel te hoog. Idealiter zou die rond de 2 moeten liggen.

   0x

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Gerelateerd

Categorieën