Terug

Auto-immuunziekte

Terug naar overzicht

Wat is een auto-immuunziekte?

Een auto-immuunziekte is een ziekte die ontstaat doordat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Hierbij maakt het immuunsysteem antistoffen aan, die gericht zijn op lichaamseigen cellen of stoffen. Het immuunsysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hierdoor beschadigen de cellen, waardoor de functie van desbetreffend orgaan vermindert.

Auto-immuniteit kan bij verschillende organen optreden. Bijvoorbeeld bij de schildklier (ziekte van Hashimoto en ziekte van Graves), de darmen (coeliakie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), en de alvleesklier (diabetes type 1). Deze drie auto-immuunziekten worden vaak in combinatie gezien.

Overzicht auto-immuunziekten

Auto-immuun protocol (AIP)

Het auto-immuun protocol (AIP) is een voedings- en leefstijlprotocol dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met auto-immuunaandoeningen. Het heeft als doel om klachten te verlichten en de levenskwaliteit te optimaliseren. Wereldwijd hebben veel mensen – met verschillende auto-immuunziekten – hun klachten weten te verminderen met behulp van het AIP.

Meer weten over het auto-immuun protocol? Klik hier en download hieronder de complete voedingslijsten van het AIP dieet, ook wel auto-immuun paleo dieet genoemd.

Auto-immuun paleo (AIP) Voedingslijsten

Auto-immuun paleo (AIP)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde begrippen

Psoriasis Polymyalgia rheumatica (PMR) Ziekte van Hashimoto Ziekte van Graves Multiple sclerose (MS) Reumatoïde artritis

Maak een afspraak

Afspraak maken Voor een eerste consult of vervolgconsult