Terug

Auto-immuunziekte

Terug naar overzicht

Wat is een auto-immuunziekte?

Een auto-immuunziekte is een ziekte die ontstaat doordat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Hierbij maakt het immuunsysteem antistoffen aan, die gericht zijn op lichaamseigen cellen of stoffen. Het immuunsysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hierdoor beschadigen de cellen, waardoor de functie van desbetreffend orgaan vermindert.

Auto-immuniteit kan bij verschillende organen optreden. Bijvoorbeeld bij de schildklier (ziekte van Hashimoto en ziekte van Graves), de darmen (coeliakie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), en de alvleesklier (diabetes type 1). Deze drie auto-immuunziekten worden vaak in combinatie gezien.

Overzicht auto-immuunziekten

Auto-immuun protocol (AIP)

Het auto-immuun protocol (AIP) is een voedings- en leefstijlprotocol dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met auto-immuunaandoeningen. Het heeft als doel om klachten te verlichten en de levenskwaliteit te optimaliseren. Wereldwijd hebben veel mensen – met verschillende auto-immuunziekten – hun klachten weten te verminderen met behulp van het AIP.

Meer weten over het auto-immuun protocol? Klik hier en download hieronder de complete voedingslijsten van het AIP dieet, ook wel auto-immuun paleo dieet genoemd.

DownloadPDF

Complete AIP Dieet Voedingslijsten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Auto-Immuun Programma

Wil je serieus met voeding en leefstijl aan de slag gaan om klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, brain fog, geheugen- en concentratieproblemen, maagdarmproblemen, huidproblemen en ontstekingen te verminderen? Dan kunnen wij jou helpen met ons online Auto-Immuun Programma, een groepsprogramma waarin je 6 weken lang door Ruud Rotteveel – gecertificeerd AIP Coach – begeleid wordt bij het toepassen van het auto-immuun protocol (AIP).

Op die manier weet je zeker dat je het protocol juist en effectief uitvoert – veel mensen doen het namelijk niet goed, waardoor het niet (zo) effectief is en er mogelijk voedingstekorten optreden.

Bovendien zorgt de groep voor motivatie, steun en een stok achter de deur. Daardoor wordt het AIP niet alleen makkelijker, maar ook leuker om te volgen. Je staat er namelijk niet alleen voor.

Lees meer over het Auto-Immuun Programma

Auto-Immuun Programma (AIP)

Gerelateerde begrippen

Polymyalgia rheumatica (PMR) Thyreoïditis van Hashimoto Ziekte van Hashimoto Psoriasis Sarcoïdose Diabetes type 1

Maak een afspraak

Afspraak maken Voor een eerste consult of vervolgconsult