Diabetes type 1

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de insulineproducerende (bèta) cellen van de alvleesklier aanvalt. Als gevolg kan de alvleesklier niet meer voldoende insuline produceren om de bloedsuiker in balans te houden, waardoor je van medicatie afhankelijk wordt.

Wat zijn de symptomen van diabetes type 1?

Symptomen die vaak voorkomen bij diabetes type 1 zijn:[2]

  • Erge dorst
  • Veel plassen
  • Afvallen zonder verklaarbare reden
  • Ziek en beroerd gevoel
  • Toegenomen eetlust of juist een verminderde eetlust
  • Moe en prikkelbaar
  • Spierzwakte
  • Wazig zicht
  • Misselijkheid en overgeven

Hoe verloopt het ziektebeeld van diabetes type 1?

Het kan maanden tot jaren duren voordat je merkt dat er iets aan de hand is. Je voelt pas iets op het moment dat je zo weinig insuline aanmaakt dat je bloedsuikerspiegel flink omhoog gaat.[2] Mensen met diabetes hebben in principe een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, maar een goede behandeling van de bloedsuiker, het cholesterol en de bloeddruk vermindert de kans hierop. Verder is er bij diabetes een verhoogde kans op schade aan de kleine bloedvaatjes in de nieren, ogen en zenuwen. Dit kan leiden tot netvliesbeschadiging, nierziekten, verminderd gevoel in de benen en seksuele problemen.[4]

Bij wie komt diabetes type 1 voor?

Diabetes type 1 wordt meestal op jonge leeftijd ontwikkeld, maar het kan ook op oudere leeftijd ontstaan. Diabetes type 1 komt met name voor bij kinderen en jongvolwassenen. Wanneer oudere mensen diabetes type 1 ontwikkelen, wordt dit vaak in eerste instantie als diabetes type 2 gediagnosticeerd.[2]

Hoe wordt de diagnose diabetes type 1 gesteld?

Voor de diagnose diabetes type 1 zijn verschillende bloedwaarden van belang: glucose en antistoffen tegen de pancreas (ZnT8, GAD65 en/of IA2). Een nuchtere bloedglucose boven de 6,9 mmol/L of een niet-nuchtere bloedglucose boven de 11.0 mmol/L duidt op diabetes.[4] Maar dan weet je nog niet of er sprake is van diabetes type 1 of 2. Om dat onderscheid te kunnen maken moet je antistoffen tegen de pancreas meten. Bij een verhoging van één of meerdere pancreasantistoffen is er sprake van diabetes type 1 of van Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA). Dit is een vorm die tussen diabetes type 1 en 2 in zit.

Hoe vaak komt diabetes type 1 voor?

In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1 en het aantal blijft stijgen.[1]

Wat zijn oorzaken van diabetes type 1?

Volgens het Diabetesfonds is het niet precies duidelijk waardoor diabetes type 1 wordt veroorzaakt. Het lijkt erop dat bepaalde virussen in combinatie met een genetische aanleg de ontwikkeling van diabetes type 1 verhogen.[2] Mogelijk spelen ook gluten – een eiwit in granen zoals tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst – en koemelk in flesvoeding voor baby’s een rol bij de ontwikkeling van diabetes type 1.[3]

Hoe wordt diabetes type 1 medisch behandeld?

Omdat de insulineproducerende bètacellen van de alvleesklier uitgeschakeld worden, kun je zelf niet meer voldoende insuline produceren om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Hierdoor ben je genoodzaakt om insuline toe te dienen via bijvoorbeeld een insulinepen of een insulinepomp.[2]

Wat is de rol van voeding bij diabetes type 1?

  • Suikers en koolhydraten in frisdrank, vruchtensap, koek, snoep, snacks, brood, beschuit, ontbijtgranen, pasta, rijst en aardappelen verhogen de bloedsuikerspiegel. Er beginnen steeds meer aanwijzingen te komen dat het beperken van suikers en koolhydraten een positieve invloed heeft op diabetes type 1.[6],[7],[9]
  • Gluten, een eiwit in granen zoals tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst, zijn in verband gebracht met diabetes type 1. Een glutenvrij dieet verminderde spijsverteringsklachten en onrust bij diabetes type 1-patiënten zonder coeliakie. Daarnaast verbeterde het de levenskwaliteit en de bloedsuikerregulatie bij patiënten die regelmatig hypoglykemie – te lage bloedsuiker – hadden.[11] Ook werd een glutenvrij dieet in verband gebracht met een betere HbA1c en een verlengde periode van gedeeltelijke remissie. Bij het onderzoek volgde de patiënten een glutenvrij dieet tot één jaar na de diagnose van diabetes type 1.[12]
  • Caseïne, een eiwit in melkproducten, is in verband gebracht met diabetes type 1.[5]
  • Een magnesiumtekort is in verband gebracht met diabetes type 1, maar men kon niet vaststellen of het een oorzaak van diabetes type 1 was.[8]

Wat is de rol van supplementen bij diabetes type 1?

  • Resveratrol kan mogelijk een positief effect op diabetes type 1 hebben. Uit een kleine studie onder 13 Iraanse mensen bleek dat de toevoeging van resveratrol aan insulinetherapie bij diabetes type 1-patiënten resulteerde in een significante en snelle verlaging van de nuchtere bloedglucose. Dit ging gepaard met een verlaging van HbA1c en een vermindering van oxidatieve stress. De dosering bedroeg twee keer daags 500 mg resveratrol voor 2 maanden lang.[10]
  • Een vitamine B-complex (B1, B6 en B12) verbeterde de bloedsuikerregulatie en nierfunctie door het verlagen van homocysteïne en zou een veilige en effectieve strategie kunnen zijn voor de behandeling van nefropathie in een vroeg stadium bij kinderen en adolescenten met diabetes type 1. Het vitamine B-complex werd 12 weken genomen.[13]

Wat is de rol van leefstijl bij diabetes type 1?

  • Beweging speelt een belangrijke rol bij de bloedsuikerregulatie. Tijdens en na spierinspanning kunnen spiercellen makkelijker suikers opnemen. Beweging zorgt er namelijk voor dat je suikers kunt opnemen zonder dat daar insuline voor nodig is. Door regelmatig te bewegen hoef je mogelijk minder insuline te gebruiken. Het is aan te raden om minimaal 150 minuten per week matig-intensief te bewegen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren en huishouden. Zorg daarnaast dat je ieder half uur minimaal één minuut beweegt. Langdurig stilzitten heeft namelijk een negatief effect op de bloedsuikerregulatie en vergroot de kans op vroegtijdige sterfte.

Auto-immuun protocol (AIP) bij diabetes type 1

Het auto-immuun protocol (AIP) is een voedings- en leefstijlprotocol dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met auto-immuunaandoeningen. Wereldwijd hebben veel mensen – met verschillende auto-immuunziekten – hun klachten weten te verminderen met behulp van het AIP.

Meer weten over het auto-immuun protocol? Klik hier om blogs over het AIP te lezen of download hieronder de complete voedingslijsten van het AIP dieet.

PDF

Complete AIP Dieet Voedingslijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Begeleiding bij het AIP?

Wil je serieus met het AIP aan de slag? Dan kunnen wij je helpen met ons Auto-Immuun Programma. Door de professionele begeleiding weet je dan zeker dat je het goed doet – veel mensen doen het namelijk niet goed.

Klik hier om de bronnen te zien
[1]. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers/ook-diabetes-type-1-groeit
[2] https://www.diabetestype1.nl/bibliotheek/diagnose/27-wat-is-diabetes-type-1
[3] https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-1
[4] https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/diabetes
[5] Vojdani, A. (2015). Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med, 21(Suppl 1), 34-45.
[6] Tóth, C., & Clemens, Z. (2014). Type 1 diabetes mellitus successfully managed with the paleolithic ketogenic diet. Int J Case Rep Images, 5(10), 699-703.
[7] Lennerz, B. S., Barton, A., Bernstein, R. K., Dikeman, R. D., Diulus, C., Hallberg, S., … & Ludwig, D. S. (2018). Management of type 1 diabetes with a very low–carbohydrate diet. Pediatrics, 141(6), e20173349.
[8] Awuchi, C. G., Echeta, C. K., & Igwe, V. S. (2020). Diabetes and the Nutrition and Diets for Its Prevention and Treatment: A Systematic Review and Dietetic Perspective. Health Sciences Research, 6(1), 5-19.
[9] Crowder, C. M. (2019). The T1DLoCHO Study: Effects of a Low-carb, Non-ketogenic Diet Versus Standard Diabetes Diet on Glycemic Control in Young Adults with Type 1 Diabetes (Doctoral dissertation, University of Oklahoma).
[10] Movahed, A., Raj, P., Nabipour, I., Mahmoodi, M., Ostovar, A., Kalantarhormozi, M., & Netticadan, T. (2020). Efficacy and Safety of Resveratrol in Type 1 Diabetes Patients: A Two-Month Preliminary Exploratory Trial. Nutrients, 12(1), 161.
[11] Miranda, P. M., Rueda, G. H., Calo, N., Seiler, C., Punthakee, Z., Pinto-Sanchez, M. I., & Bercik, P. (2020). A193 GLUTEN-FREE DIET IMPROVES DYSPEPSIA-LIKE SYMPTOMS IN A PILOT STUDY OF PATIENTS WITH TYPE 1 DIABETES MELLITUS. Journal of the Canadian Association of Gastroenterology, 3(Supplement_1), 64-65.
[12] Neuman, V., Pruhova, S., Kulich, M., Kolouskova, S., Vosahlo, J., Romanova, M., … & Sumnik, Z. (2020). Gluten?free diet in children with recent?onset type 1 diabetes: A 12?month intervention trial. Diabetes, Obesity and Metabolism.
[13] Elbarbary, N. S., Ismail, E. A. R., Zaki, M. A., Darwish, Y. W., Ibrahim, M. Z., & El-Hamamsy, M. (2020). Vitamin B complex supplementation as a homocysteine-lowering therapy for early stage diabetic nephropathy in pediatric patients with type 1 diabetes: A randomized controlled trial. Clinical Nutrition, 39(1), 49-56.
Terug naar kennisbank overzicht