Wat is hemoglobine (Hb) en wat is een normale waarde?

Hemoglobine (Hb) is een eiwit dat zich bevindt in rode bloedcellen (erytrocyten). De rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transporteren van zuurstof en koolstofdioxide (CO2) in het lichaam. Hemoglobine bestaat uit een ijzerhoudend deel, genaamd heemgroep, die de binding van zuurstof en koolstofdioxide mogelijk maakt. De hoeveelheid hemoglobine in het bloed wordt getest om bloedarmoede te diagnosticeren en de gezondheid van de bloedcellen te beoordelen.

Wat zijn de normaalwaarden (referentiewaarden) van hemoglobine (Hb)?

Een normale hemoglobine waarde voor volwassenen ligt tussen de:

  • 8,5-11 mm/L voor mannen
  • 7,5-10 mmol/L voor vrouwen.
  • 6,3 mmol/L of hoger voor zwangere vrouwen (na 30-32 weken zwangerschap)

Wat betekent een verlaagde hemoglobine waarde?

Een verlaagde Hb-waarde kan wijzen op bloedarmoede (anemie), een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft om zuurstof efficiënt te transporteren.

Wat zijn de oorzaken van een verlaagde hemoglobine (Hb) waarde?

Een verlaagd hemoglobine is vaak erfelijk bepaald (zoals bij thalassemie), maar kan ook worden veroorzaakt door bloedingen, regelmatige bloeddonaties, ijzertekort en een vitamine B12– of foliumzuurtekort. Daarnaast hebben veel mensen met een chronische aandoening, zoals beenmergziekten, nierziekten, reuma (reumatoïde artritis) of sommige vormen van kanker. Ook hemolyse en een vergrote milt kunnen bloedarmoede veroorzaken.

Wat betekent een verhoogde hemoglobine waarde?

Bij een verhoogde Hb-waarde is je bloed dikker en stroperiger. Hierdoor loop je een hoger risico op een infarct, omdat je aderen erdoor kunnen dichtslibben. Meestal is een verhoogde Hb-waarde erfelijk bepaald, maar het kan ook veroorzaakt worden door roken, verblijf op grote hoogte, longziekten of Polycythaemia Vera (PV). Dit laatste is een aandoening van het beenmerg, waarbij je te veel rode bloedcellen aanmaakt. Dit leidt tot een te hoog hematocriet (Ht) en hemoglobinegehalte.

Relatie tussen trage schildklier en hemoglobine waarden

Wanneer de schildklier niet goed functioneert, kan dit leiden tot een aantal veranderingen in het bloed, waaronder een verlaging van hemoglobine en ferritine. Dit komt omdat de schildklierhormonen een rol spelen bij de ijzeropname in het lichaam. Je hebt voldoende schildklierhormonen nodig om voldoende maagzuur aan te kunnen maken. En je hebt voldoende maagzuur nodig voor het verteren van eiwitten, waarna het ijzer wat erin zit opgenomen kan worden in je dunne darm. Bij een trage schildklier maak je te weinig schildklierhormonen aan, waardoor je maagzuurproductie en ijzeropname verminderen.

AIP dieet voedingslijst

Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.