Dejodase

Dejodase is een enzym dat betrokken is bij de activering en inactivering van schildklierhormonen. Dejodasen zorgen voor de verwijdering van jodiumatomen. Vandaar de naam dejodase. Bij de activering van schildklierhormonen wordt het weinig actieve thyroxine (T4) naar het actievere triiodothyronine (T3) omgezet. Dit gebeurt doordat er een jodiumatoom op de buitenring wordt verwijdert. Daarentegen wordt bij de inactivering van schildklierhormonen T4 naar reverse triiodothyronine (rT3) omgezet, of wordt T3 naar diiodothyronine (T2) omgezet. In beide gevallen wordt een jodiumatoom op de binnenring verwijdert.

Dejodase type 1, 2 en 3

De mens heeft drie dejodasen: type-1, type-2 en type-3. Deze enzymen bevinden zich in verschillende weefsels. Zo bevindt dejodase 1 zich met name in de lever en nieren. Dejodase 2 bevindt zich vooral in de hersenen, spieren en het vetweefsel. Terwijl dejodase 3 zich met name in de placenta en foetus bevindt.

Om goed te kunnen werken is het enzym dejodase afhankelijk van het mineraal selenium. Een seleniumtekort kan dus leiden tot een verminderde activering of inactivering van schildklierhormonen en daardoor hypothyreoรฏdie (traag werkende schildklier) of hyperthyreoรฏdie (snel werkende schildklier) veroorzaken.

Terug naar kennisbank overzicht