Block-and-replace

Block-and-replace (rem-en-vervang) is de meest gangbare behandeling bij de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte van de schildklier. Bij block-and-replace wordt de productie van schildklierhormoon helemaal geremd door een schildklierremmend medicijn (thyreostatica). Tegelijkertijd wordt het tekort aan schildklierhormoon aangevuld met medicatie (Levothyroxine, T4).

Bij block-and-replace worden mensen met de ziekte van Graves 12 tot 18 maanden behandeld met een combinatie van schildklierremmende medicatie (Strumazol) en schildklierhormoon (Levothyroxine, T4). Na deze periode wordt gekeken of de medicatie gestopt kan worden zonder dat de ziekte van Graves terugkomt. Ongeveer 50 procent van de mensen met Graves geneest door deze behandeling, terwijl bij ongeveer 50 procent de ziekte weer terugkomt. In dat geval kan men kiezen voor een behandeling met radioactief jodium of een schildklieroperatie.[1]

Titratie is een andere (nog) vrij onbekende behandeling voor de ziekte van Graves. Klik hier om meer over titratie te lezen.

Klik hier om de bronnen te zien
[1]https://www.nve.nl/aandoening/ziekte-van-graves/
Terug naar kennisbank overzicht