Cytomel (T3)
Cytomel, ook bekend als liothyronine sodium, is een schildkliermedicijn. Het bevat de synthetische vorm van het schildklierhormoon triiodothyronine (T3). Artsen schrijven het voor bij een trage schildklier (hypothyreoïdie) en als toevoeging op de medicatie die bij een snelle schildklier (hyperthyreoïdie) wordt gebruikt. Dit gebeurt als de lichaamseigen productie van het T3 schildklierhormoon tekort schiet en de T3-waarde in het bloed te laag is. Of als de patiënt niet voldoende baat heeft bij alleen de gebruikelijke levothyroxine (T4 schildklierhormoonmedicatie) en dus restklachten ervaart. In dat geval kan Cytomel als proefbehandeling worden ingezet, in combinatie met levothyroxine, om te kijken of de restklachten dan verminderen.
Het gebruik van Cytomel – Waar moet je op letten?
Het is belangrijk om Cytomel alleen onder supervisie van een gespecialiseerde arts te gebruiken, omdat een verkeerde dosering of overtollig gebruik ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De dosering wordt afgestemd op de individuele behoefte van een schildklierpatiënt en kan regelmatig worden aangepast door de arts. Mensen met cardiovasculaire aandoeningen moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van Cytomel. Vooral bij coronaire insufficiëntie wordt het gebruik van Cytomel alleen toegepast als het strikt noodzakelijk is. Bij hartritmestoornissen wordt het gebruik van Cytomel ontraden, vanwege de kans op aritmieën bij hoge T3-spiegels.
Contra-indicaties van Cytomel
Cytomel heeft de volgende contra-indicaties:
- Niet-gecorrigeerde bijnierschorsinsufficiëntie
- Hypogonadisme
- Nefrotisch syndroom
Cytomel T3 – het gebruik en de mogelijke bijwerkingen
Cytomel kan net als andere medicatie bijwerkingen veroorzaken. Bij een juiste dosering gebeurt dit nauwelijks. Bijwerkingen komen soms voor en worden meestal veroorzaakt door een te hoge dosering. Symptomen hiervan zijn:
- Hoofdpijn
- Zenuwachtigheid
- Angst
- Opwinding
- Oncontroleerbare bewegingen
- Overmatig zweten
- Hartkloppingen
Normaliter verdwijnen deze symptomen enkele dagen na stopzetting van de behandeling of bij het verlagen van de dosering. In zeldzame gevallen kunnen er allergische huidreacties optreden. Het is belangrijk om deze bijwerkingen bij je arts te melden, zodat de dosering aangepast kan worden als dat nodig is.
Cytomel en leefstijl
Cytomel wordt soms als experimentele behandeling voorgeschreven aan schildklierpatiënten die klachten blijven houden, ondanks het gebruik van levothyroxine en normale TSH en FT4 waarden in het bloed. Bij sommige mensen verminderen hierdoor de restklachten, maar helaas niet bij iedereen. Hoewel Cytomel een waardevol onderdeel van de schildklierbehandeling kan zijn, is er vaak meer nodig om restklachten te verminderen of op te lossen. Voeding en leefstijl hebben namelijk ook een grote invloed op hoe jij je voelt. Het aanpassen van de voeding en leefstijl zorgt meestal ook voor een vermindering van restklachten en soms verdwijnen ze daardoor zelfs helemaal. In mijn online workshop Schildklierklachten Verminderen leer je hier alles over.
AIP dieet voedingslijst
Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.