Enzymremmers

Wat is een enzymremmer?

Een enzymremmer is een stofje dat de werking van spijsverteringsenzymen remt. Hierdoor wordt de vertering van voedsel geremd. Spijsverteringsenzymen zijn namelijk ‘schaartjes’ die voeding – koolhydraten, vetten en eiwitten – in hele kleine stukjes knippen, ofwel verteren. Deze hele kleine voedingsdeeltjes kunnen vervolgens in de dunne darm worden opgenomen.

Voorbeelden van enzymremmers zijn:

  • Amylase trypsine remmers – afgekort ATI’s
  • Proteaseremmers

Waar zitten enzymremmers in?

Enzymremmers zitten in:

  • Granen – zowel glutenbevattende als glutenvrije
  • Pseudogranen
  • Peulvruchten
  • Noten en zaden
  • Eieren
  • Zuivel

Hoe kun je het gehalte aan enzymremmers verminderen?

Trypsineremmers zijn veel voorkomende enzymremmers in onze voeding. Je kunt het gehalte verminderen door verhitting – zoals koken en stomen -, maar ook door weken en fermentatie. Enzymremmers worden hierdoor deels onschadelijk gemaakt, maar niet helemaal. Er zal altijd een beetje in je voeding blijven zitten.[1]

Klik hier om alle bronnen te zien
[1] Reddy, N. R., & Pierson, M. D. (1994). Reduction in antinutritional and toxic components in plant foods by fermentationa. Food Research International, 27(3), 281-290.
Terug naar kennisbank overzicht