Enzymremmers
Wat is een enzymremmer?
Een enzymremmer is een stofje dat de werking van spijsverteringsenzymen remt. Hierdoor wordt de vertering van voedsel geremd. Spijsverteringsenzymen zijn namelijk ‘schaartjes’ die voeding – koolhydraten, vetten en eiwitten – in hele kleine stukjes knippen, ofwel verteren. Deze hele kleine voedingsdeeltjes kunnen vervolgens in de dunne darm worden opgenomen.
Voorbeelden van enzymremmers zijn:
- Amylase trypsine remmers – afgekort ATI’s
- Proteaseremmers
Waar zitten enzymremmers in?
Enzymremmers zitten in:
- Granen – zowel glutenbevattende als glutenvrije
- Pseudogranen
- Peulvruchten
- Noten en zaden
- Eieren
- Zuivel
Hoe kun je het gehalte aan enzymremmers verminderen?
Trypsineremmers zijn veel voorkomende enzymremmers in onze voeding. Je kunt het gehalte verminderen door verhitting – zoals koken en stomen -, maar ook door weken en fermentatie. Enzymremmers worden hierdoor deels onschadelijk gemaakt, maar niet helemaal. Er zal altijd een beetje in je voeding blijven zitten.[1]
- Klik hier om alle bronnen te zien
- [1] Reddy, N. R., & Pierson, M. D. (1994). Reduction in antinutritional and toxic components in plant foods by fermentationa. Food Research International, 27(3), 281-290.