Zink
Zink is een mineraal wat verschillende functies binnen je lichaam heeft. Het speelt onder andere een rol bij de schildklierfunctie, hersenfunctie, huid, haren, nagels, bloedsuikerregulatie en de werking van je immuunsysteem. Zink zit met name in oesters, rood vlees, orgaanvlees, paardenmelk, zaden en havermout.
Waar heb je zink voor nodig?
Zink heeft verschillende functies binnen je lichaam. Zink is nodig voor onder andere:[1], [3]
- Enzymen die bij de stofwisseling betrokken zijn
- De opbouw en afbraak van koolhydraten
- De productie van het hormoon insuline, wat een rol speelt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel
- Een goede schildklierfunctie, aangezien zink nodig is voor de omzetting van het weinig actieve schildklierhormoon (T4) naar de actievere vorm (T3)
- De opbouw van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsels, zoals de huid en het darmslijmvlies
- Het behoud van gezonde botten, haar, huid
- Het behoud van een goed geheugen
- Het afweersysteem/immuunsysteem
- Een goede vruchtbaarheid
Hoeveel zink heb je dagelijks nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zink is als volgt:[1]
Mannen: 9 milligram (mg) per dag.
Vrouwen: 7 milligram (mg) per dag.
In welke voeding zit zink?
In onderstaande tabel vind je de hoeveelheid zink in verschillende voedingsmiddelen. Zink zit met name in oesters, rood vlees, orgaanvlees, paardenmelk, havermout en in zaden.[2], [3]
Zink | mg/100 g |
Oesters | 59.2 |
Paardenmelk Havermout Hennepzaad Pompoenpitten Krab, Alaska king |
18 15 10 7.9 7,6 |
Lijnzaad Varkenslever |
7.8 6,7 |
Cashewnoten | 5.8 |
Zonnebloempitten | 5.4 |
Sesamzaad | 5.4 |
Entrecôte, kalf/rund Maanzaad |
5
4.9 |
Gehakt, rund Biefstuk Pijnboompitten |
4,8 4,4 4.2 |
Paranoten Runderlever Kreeft Paardenvlees Hert |
4.2 4 4 4 3,9 |
Varkenskotelet Walnoten Kippenlever Lamsvlees, mager Fetakaas, geit Makreel, in water blik Nier, varken, rund Hart, varken Kip drumsticks met vel Eend Mosselen, in zuur Rivierkreeft Hamlappen Kippenbout Hollandse garnalen Ei Makreel, gerookt |
3,4 3.4 3,2 3,2 2,9 2,5 2-2,4 2,2 2 1,9 1,8 1,8 1,7 1,5 1,4 1,3 (0,65 per ei) 0,8 |
Opname van zink uit voeding
Zink uit noten, zaden, granen en peulvruchten wordt minder goed opgenomen. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen fytinezuur en enzymremmers bevatten, wat de opname van zink belemmert. Zink uit rood vlees en orgaanvlees wordt beter opgenomen.
Hoe herken je een zinktekort?
Een tekort aan zink leidt tot de volgende symptomen:[1]
- Afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en skelet
- Anders ruiken en proeven
- Achterblijvende groei en ontwikkeling van het geslacht
- Verminderde afweer tegen infecties en nachtblindheid
- Klik hier om de bronnen te zien
-
[1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zink.aspx
[2] https://www.voedingswaardetabel.nl/
[3] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/