Acné brood kaas
Leefstijl
23 september 2018

Acé door brood, kaas, melk en kwark

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Een gezicht vol met puisten. Ik had van alles geprobeerd, maar niets hielp. Uiteindelijk had ik het voor elkaar gekregen om zware medicatie tegen acné te krijgen. Yes! Na een aantal weken verdween de acné volledig en het is nooit meer teruggekomen. Mooi toch? Of niet? Nee, niet helemaal. De medicatie die ik slikte had bijwerkingen en was een aanslag op mijn lichaam.

  De oorzaak van mijn acné

  Nu ik als orthomoleculair kPNI-therapeut werk vallen alle puzzelstukjes in elkaar. In mijn pubertijd moest ik zo’n zes keer per dag eten. Ik at dan voornamelijk brood met kaas, ham en pindakaas. Daarnaast at ik ook dagelijks ontbijtkoek en suikerbrood. Heel lekker, maar desastreus voor je gezondheid.

  Nu weet ik dat het eten van veel koolhydraten, glutenbevattende granen en melkproducten, in combinatie met veel stilzitten, insulineresistentie veroorzaakt. Dit betekend dat je gevoeligheid voor het hormoon insuline afneemt. Het eten van brood en zuivelproducten zorgt voor een insulinepiek. Als dit vaak gebeurt, en het insulinegehalte continu hoog is, wordt je op een gegeven moment steeds ongevoeliger (resistenter) voor insuline. Daarnaast veroorzaken granen en zuivelproducten laaggradige ontsteking, wat weer tot insulineresistentie leidt. Verder verhogen koolhydraten (brood, pasta, rijst etc.) en melk de hoeveelheid insuline-like growth factor (IGF-1). Dit is een groeihormoon dat op het lichaamseigen insuline lijkt en met acné in verband is gebracht.

  Symptomen van insulineresistentie

  Insulineresistentie kan zich op verschillende manieren uiten:

  • Acné
  • Vermoeidheid
  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Slechte concentratie
  • Slecht geheugen
  • Gewrichtsklachten
  • Libidoverlies
  • Mannelijke beharing bij vrouwen (o.a. in het gezicht)
  • Stemmingswisselingen, depressieve gevoelens
  • Slechte wondheling
  • Veel moeten plassen
  • Vocht vasthouden (oedeem)
  • Zwartverkleuring van de huid in de nek en oksels
  • Trek in zoetigheid
  • PCOS
  • PMS
  • Huidflapjes (skin tags), wratjes

  Zo verminder je acné

  Om acné op te lossen moet je ervoor zorgen dat je weer gevoeliger voor insuline wordt. Met andere woorden, je moet de insulineresistentie oplossen. Eerder schreef ik het artikel ‘De oplossing van insulineresistentie’. Ik raad je aan om die eens te lezen.

  Had ik dit maar eerder geweten. Dat had mij een hoop ellende gescheeld. Ik had dan zeker alle zuivelproducten (melk, kaas, kwark, yoghurt, ijs, vla), suikerrijke voeding (snoep, frisdrank, vruchtensap) en graanproducten (brood, ontbijtgranen, ontbijtkoek, crackers, beschuit, pasta, rijst) laten staan. Hopelijk kan ik door het delen van dit inzicht veel ‘puberlevens’ redden ?

  Heb jij aanvullingen of wil jij jouw ervaring delen? Schrijf het gerust in een reactie hieronder.

  P.S. ik hoor graag jouw ervaring na het toepassen van mijn adviezen. Ik zou het leuk vinden als je dit in een reactie hieronder met ons wilt delen.

  Meer artikelen over insulineresistentie

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Deze tips zijn bij veel van mijn patiënten succesvol gebleken. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  Download dit bestand
  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Maud

   Goed artikel! Wel jammer dat er een aantal grammatica fouten inzitten..

  2. avatar

   Yordi Van Wayenbergh

   Hey
   Zou je me kunnen laten weten wat ik dan als ontbijten brood/kwark vervanger moet eten?

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Yordi, je kunt dan denken aan een omelet, gekookte eieren, salade, fruit, noten, kokosyoghurt (zonder melk) etc. Voor inspiratie, zoek op Paleo ontbijt.

  3. avatar

   Henk

   Geen brood = geen acne in mijn geval

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Henk!

  4. avatar

   Petra Schoen

   Met dank voor de info, ik ga ermee aan de slag!

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hopelijk heb ook jij er baat bij, Petra.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022