Bioritme cortisol en melatonine
Leefstijl
24 oktober 2019

Protocol bioritme: tips om beter te slapen

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Je lichaam herstelt tijdens rust en met name tijdens het slapen. Een goed bioritme en goede nachtrust zijn daarom ontzettend belangrijk voor het behalen en behouden van een goede gezondheid. Bovendien loop je een kleiner risico op overgewicht en ziektes als je bioritme en nachtrust goed is.

  Tegenwoordig is het bioritme van veel mensen verstoord en kampt een groot deel van de bevolking met slaapproblemen. Dit heeft veel negatieve gevolgen.

  Wat zijn de negatieve effecten van een verstoord bioritme en slecht slapen?

  Onderschat het belang van je bioritme en een goede nachtrust niet. Een verstoord bioritme leidt tot vermoeidheid en verminderde (werk)prestaties. Ook zorgt het voor een verstoorde werking van het hongerhormoon (ghreline) en de verzadigingshormonen (insuline en leptine). Samen met het verstoorde ritme van cortisol leidt dit tot een grotere voedselinname en meer trek ik ongezond voedsel. Dit bevordert de ontwikkeling van overgewicht en obesitas.

  Daarnaast leidt een verstoord bioritme ook tot een veranderde samenstelling van darmbacteriën. Dit kan vervolgens tot een lekkende darm, laaggradige ontsteking en overgewicht leiden. Ook wordt het immuunsysteem nadelig beïnvloed als de duur en kwaliteit van je slaap onvoldoende is. Zo word je onder andere gevoeliger voor infecties.

  Verder is er bij een verstoord bioritme een verstoorde productie van melatonine. Het hormoon melatonine is een sterke antioxidant en zorgt voor het herstel van DNA. Op die manier herstelt het cellen en beschermt het tegen kanker. Bij een verstoord bioritme raken deze functies van melatonine verstoord.

  Gelukkig kun je zelf veel doen om je nachtrust en bioritme te verbeteren. Hieronder vind je een aantal tips die wetenschappelijk bewezen zijn. Verwacht niet dat je bioritme binnen één week hersteld is. Het kan weken tot maanden duren om te herstellen. Houd hier dus rekening mee.

  Hoe weet je of je bioritme goed is? (Meten = weten)

  Bij een goed bioritme slaap je snel in en word je ’s ochtends vanzelf wakker, zonder wekker. Ook ben je snel fris en fruitig na het opstaan.

  Daarnaast kun je inzicht krijgen in je bioritme door een temperatuurcurve van 24 uur in kaart te brengen. Doe dit op een gemiddelde dag. De temperatuurcurve brengt je als volgt in kaart:

  1. Meet ’s ochtends bij het wakker worden (zonder wekker!) direct je lichaamstemperatuur (rectaal, dus via de anus) en schrijf deze op. Zet ook het tijdstip van meten erbij.
  2. Meet vervolgens iedere 2 uur je rectale lichaamstemperatuur en schrijf dit telkens op met het tijdstip van de meting erbij. Doe in totaal 13 metingen.
  3. Verwerk de opgeschreven gegevens tot een 24-uurscurve. Hiervoor kun je onderstaande tabel gebruiken (print dit artikel, zodat je de tabel kunt gebruiken). Kijk voor elke temperatuurmeting wat het tijdstip van meten was en zet op die lijn een stip ter hoogte van de temperatuur die je gemeten hebt. Verbind vervolgens de stippen met elkaar.

  24-uurs temperatuurcurve bioritme

  Je temperatuurcurve moet er ongeveer als onderstaande afbeelding uitzien. Als je temperatuur iets afwijkt qua hoogte is dat niet erg. Het is belangrijk dat het een curve is waarin je een piek en een dal ziet. Wanneer je meerdere pieken en dalen hebt of wanneer je curve totaal anders verloopt is dat een teken van een verstoord bioritme.

  24-uurs temperatuurcurve voorbeeld

  Bioritme: cortisol vs melatonine

  Binnen het bioritme spelen de hormonen cortisol en melatonine een belangrijke rol. Overdag hoort het niveau van cortisol hoog te zijn. Cortisol zorgt ervoor dat je wakker ben en energie hebt. Daarentegen hoort ‘s avonds en ’s nachts het niveau van het hormoon melatonine hoog te zijn. Melatonine bereid het lichaam voor op het slapen.

   

  Bioritme: cortisol en melatonine

  De hormonen cortisol en melatonine (en daarmee dus ook het bioritme) worden met name beïnvloed door: stress/ontspanning, licht/duister, temperatuur en voedselinname. Voor het verbeteren van je bioritme en nachtrust zijn dit dus punten die aandacht vereisen.

  Bewezen effectieve tips om je bioritme te herstellen en beter te slapen

  Hieronder vind je tips die in de praktijk succesvol blijken te zijn.

  Ontspanning

  Zorg ervoor dat je ’s avonds ontspannen bent, want stress leidt tot een hoog cortisolniveau en geeft je energie. Wanneer je cortisolniveau ’s avonds hoog is houdt het je wakker. Evolutionair gezien is dit maar goed ook, want als er gevaar dreigt (bijvoorbeeld een tijger) is het niet slim om te gaan slapen.

  Meditatietechnieken werken goed om tot diepe ontspanning te komen. Door te mediteren kun je je cortisol verlagen, waardoor melatonine beter zijn werk kan doen (jou voorbereiden op de slaap).

  Daarnaast zijn er verschillende kruiden die ontspannend werken. Denk bijvoorbeeld aan citroenmelisse, salie, lavendel en valeriaan. Van deze kruiden kun je thee zetten. Ook kun je etherische olie van lavendel of eucalyptus verspreiden met een zogenoemde diffuser.

  Verder kunnen bepaalde supplementen ingezet worden om het stress-systeem tot rust te brengen en het cortisolniveau te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn adaptogene kruiden zoals Rhodiola, Ginseng en Ashwagandha. Daarnaast werkt magnesium ook ontspannend. Veel mensen slapen beter door het nemen van een magnesiumsupplement voor het slapen.

  Licht

  Licht geeft een signaal aan de hersenen dat het dag is en dat je wakker moet zijn/blijven. Zolang je aan licht van het blauwe lichtspectrum wordt blootgesteld (door kunstlicht/daglicht/schermpjes) wordt de melatonineproductie geremd.[1], [2] De melatonineproductie begint pas goed op gang te komen als de blootstelling aan licht begint af te nemen, dus als het begint te schemeren.

  Vermijd blootstelling aan licht na 20.00 uur, want dit licht kan de melatonineproductie remmen. Je kunt je blootstelling aan licht vermijden (en de melatonineproductie stimuleren) door het licht te dimmen (of bij voorkeur uit te zetten).

  Het is belangrijk dat blootstelling aan licht iedere avond rond hetzelfde tijdstip wordt vermindert (natuurlijk is het soms niet mogelijk i.v.m. feestjes bijvoorbeeld). Ook moet je slaapkamer pikdonker zijn. Er mag geen licht tussen kieren in je slaapkamer terecht komen. Gebruik eventueel een slaapmasker als er toch licht in je slaapkamer terecht komt. Een slaapmasker is ook ideaal voor als je buitenshuis slaap (bijvoorbeeld in een Hotel). Klik hier om een goede slaapmasker te bestellen.

  Overdag moet je juist wel aan licht blootgesteld worden, want daardoor krijgen de hersenen een signaal dat het dag is en dat je wakker moet zijn. Zorg dat je iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip ontwaakt (ook in het weekend)[6] en jezelf aan licht blootstelt. Stel jezelf het liefst bloot aan daglicht na het opstaan. Ga bijvoorbeeld in de zomer direct na opstaan een stukje buiten wandelen (>20 minuten). In de winter is het ’s ochtends nog donker. Je kunt dan gebruik maken van een daglichtlamp met 10.000 LUX. Stel jezelf minimaal 20 minuten bloot aan dit licht. Zet de lamp bijvoorbeeld aan tijdens het ontbijten of terwijl je je make-up op doet. Een goede daglichtlamp is de lamp van Medisana. Klik hier om hem te bestellen. Stel je ook de rest van de dag bloot aan (dag)licht. Zorg dat je zoveel mogelijk in lichte kamers verblijft (met veel ramen of goed kunstlicht).[7]

  Temperatuur

  Zodra je lichaamstemperatuur daalt begint de melatonineproductie te stijgen.

  • Zorg voor een koele slaapkamer (16-18 graden).
  • Neem eventueel een hete douche/bad om 20.00 uur. Hierdoor gaan de bloedvaten aan de buitenkant van het lichaam open staan, zodat het lichaam warmte kwijt kan. Dit leidt tot een afname van de kerntemperatuur van het lichaam, waardoor het de productie van melatonine stimuleert. Je aderen gaan dan namelijk verwijden, waardoor je warmte via je handpalmen en voetzolen kwijtraakt.[8]

  Voedselinname

  Ook voeding kan het bioritme beïnvloeden.

  • Eet niets meer na je avondmaaltijd[9], want voedselinname (vooral koolhydraten: brood, pasta, koek, chips, aardappelen, frisdrank alcohol) leidt tot een stijging van het hormoon insuline. Als gevolg wordt de melatonineproductie geremd. Eet bij voorkeur je avondmaaltijd zo vroeg mogelijk op de avond (voor 20.00 uur).
  • Alcohol vermindert de slaapkwaliteit. Het zorgt er misschien voor dat je sneller inslaapt, maar de slaapkwaliteit vermindert door alcoholgebruik. Stop daarom vier uur voor het slapen met het drinken van alcohol.[10]
  • Ook koffie kan de slaapkwaliteit verminderen. Zelfs 16 uur na inname van een kopje koffie kan het nog een negatief effect op de slaapkwaliteit hebben. Dit betekent dat het drinken van een kopje koffie in de ochtend na opstaan de slaap van de komende nacht kan verstoren.[11]
  • Chocolade bevat net als zwarte thee en koffie cafeïne, wat een stimulerend effect heeft. Voeding en dranken met cafeïne kunnen de slaapkwaliteit verminderen.

  Overig

  Voldoende beweging is essentieel voor een goede nachtrust. Zorg daarom dat je in ieder geval de aanbevolen 150 minuten matig-intensieve beweging per week haalt.[15] Dit doe je door bijvoorbeeld vijf dagen per week een halfuur te wandelen.

  Zorg dat je slaapkamer rustig en opgeruimd is en verwijder alle elektronische apparatuur (TV’s, telefoons etc.) met uitzondering van je wekker natuurlijk.[16]

  Evaluatie van effect

  Breng bij voorkeur vóór en één maand na het toepassen van de tips jouw 24-uurs temperatuurcurve in kaart, zodat je het effect van de maatregelen kunt meten.

  En nu?

  Weten hoe je voeding en leefstijl als ‘medicijn’ inzet bij auto-immuunziekten?
  Klik hier om te lezen hoe ik jou met mijn online programma’s kan helpen. En download hieronder gratis de AIP-dieet voedingslijsten.

  PDF

  Complete AIP Dieet Voedingslijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Stenvers, D. J., Scheer, F. A., Schrauwen, P., la Fleur, S. E., & Kalsbeek, A. (2018). Circadian clocks and insulin resistance. Nature Reviews Endocrinology, 1.
  [2] Gooley, J. J., Chamberlain, K., Smith, K. A., Khalsa, S. B. S., Rajaratnam, S. M., Van Reen, E., … & Lockley, S. W. (2011). Exposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96(3), E463-E472.
  [5] Stenvers, D. J., Scheer, F. A., Schrauwen, P., la Fleur, S. E., & Kalsbeek, A. (2018). Circadian clocks and insulin resistance. Nature Reviews Endocrinology, 1.
  [6] Stenvers, D. J., Scheer, F. A., Schrauwen, P., la Fleur, S. E., & Kalsbeek, A. (2018). Circadian clocks and insulin resistance. Nature Reviews Endocrinology, 1.
  [7] Stenvers, D. J., Scheer, F. A., Schrauwen, P., la Fleur, S. E., & Kalsbeek, A. (2018). Circadian clocks and insulin resistance. Nature Reviews Endocrinology, 1.
  [8] Haghayegh, S., Khoshnevis, S., Smolensky, M. H., Diller, K. R., & Castriotta, R. J. (2019). Before-Bedtime Passive Body Heating By Warm Shower Or Bath To Improve Sleep: A Systematic Review And Meta-Analysis. Sleep Medicine Reviews.
  [9] Stenvers, D. J., Scheer, F. A., Schrauwen, P., la Fleur, S. E., & Kalsbeek, A. (2018). Circadian clocks and insulin resistance. Nature Reviews Endocrinology, 1.
  [10] Simpson, N. S., Gibbs, E. L., & Matheson, G. O. (2017). Optimizing sleep to maximize performance: implications and recommendations for elite athletes. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 27(3), 266-274.
  [11] Clark, I., & Landolt, H. P. (2017). Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep medicine reviews, 31, 70-78.
  [15] Hargens, T. A., Kaleth, A. S., Edwards, E. S., & Butner, K. L. (2013). Association between sleep disorders, obesity, and exercise: a review. Nature and science of sleep, 5, 27.
  [16] Simpson, N. S., Gibbs, E. L., & Matheson, G. O. (2017). Optimizing sleep to maximize performance: implications and recommendations for elite athletes. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 27(3), 266-274.
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Joke

   Slapen is een drama. Ook door de verschillende diensten van echtgenoot. Elke week weer een ander ritme. Nacht- ochtend en avond diensten. Heb je tips om dan beter te slapen.

   • avatar

    Dave

    Begin eens met slapen in een apart bed. Zonde om elkaar uit de slaap te houden

  2. avatar

   hedy

   interessant artikel, ik slaap gelukkig heel goed en slaap ook goed door, herkende veel van de tips die ik al doe, maar heel fijn om een soort bevestiging te lezen

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Goed om te lezen, Hedy!

  3. avatar

   Yvonne

   Heel herkenbaar alles ,en blij dat ik veel beweging nog heb …en
   je kunt er steeds weer wat bijleren.

   Sukses verder,

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022