De 10 beste gezondheidsboeken
Leefstijl
6 december 2017

De 10 beste gezondheidsboeken

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  De afgelopen jaren heb ik heel veel gezondheidsboeken gelezen. Mijn boekenkast staat er vol mee. Sommige gezondheidsboeken waren supergoed, maar andere boeken stelden niets voor. Om jou een hoop tijd te besparen heb ik de 10 beste gezondheidsboeken voor jou op een rijtje gezet. Hieronder zal ik de boeken kort toelichten. Ik heb ze in verschillende categorieën ingedeeld.

  Het totale plaatje

  De boeken die in deze categorie vallen gaan over een gezonde leefstijl in de breedste zin van het woord: voeding, beweging en ontspanning.

  Persoonlijk Leefstijlplan

  Auteur: drs. Richard de Leth (drs. Geneeskunde)
  Aantal bladzijden: 240

  Samenvatting
  Richard de Leth helpt je met dit boek jouw gezondheid te versterken. En hij legt uit hoe je een gelukkiger en waardevoller leven kunt leiden.
  Naast zijn filosofie over een gezonde leefstijl, behandelt hij ook onderwerpen als zingeving, gedrag en mindset.
  Met zijn Persoonlijk Leefstijlplan heeft De Leth een methode ontwikkeld waarmee iedereen ‘op maat’ de regie over zijn of haar eigen lichaam en leven krijgt.
  Het boek Persoonlijk leefstijlplan, voor een gezond en gelukkig leven biedt:
  * Inzicht in de noodzaak te ‘investeren in jezelf’
  * De vier belangrijkste gezondheidspijlers: voeding, beweging, ontspanning en mindset
  * Tien leefstijlregels waarmee je direct aan de slag kunt
  * Het frame voor een Persoonlijk Leefstijlplan
  ‘Richard laat je voelen en inzien dat je weer eigen baas over je lichaam en gezondheid kan worden’

  Dit boek helpt jou een persoonlijk leefstijl plan te maken. Persoonlijk Leefstijlplan is het beste boek voor als je praktisch aan de gang wil.

  OERsterk Leven

  Auteur: drs. Richard de Leth (drs. Geneeskunde)
  Aantal bladzijden: 240

  Samenvatting
  Totaalconcept voor een sterk lichaam en een vrije geest. De huidige mens wordt steeds vermoeider, dikker en zieker. Dit boek geeft een duidelijk inzicht in de oorzaken en biedt praktische tips voor een gezonder en gelukkiger leven. Het is een gids om het beste uit jezelf te halen. Leer hoe je gegarandeerd resultaat behaalt. Is je lijf je lief, werk dan preventief!

  Oervoeding (Paleo)

  De boeken die in deze categorie vallen gaan over oervoeding. Dit wordt ook wel paleo genoemd. Deze voeding is gebaseerd op het voedingspatroon van onze voorouders, de oude jager-verzamelaars (oermensen). Gedurende het grootste gedeelte van onze evolutie heeft de mens als jager-verzamelaar geleefd. Onze genen zijn aangepast op deze voeding. Oervoeding past het best bij ons genetisch materiaal en is daarom optimale mensvoeding.

  OERsterk

  Auteur: drs. Richard de Leth (drs. Geneeskunde)
  Aantal bladzijden: 208

  Samenvatting
  Waarom kwamen er vroeger geen moderne ziektes voor? Waarom schrijft de huisarts geen broccoli voor? Moeten we wachten tot ons lijf iets mankeert of kunnen we zorgen dat we niet ziek worden?
  OERsterk vertelt hoe we onze gezondheid kunnen behouden én verbeteren. Aan de hand van vragen, uitleg en zelfscorelijsten word je gestimuleerd om jouw gezondheidsstaat in kaart te brengen. Daarnaast wordt de invloed van de psyche, voeding, beweging en ontspanning op onze gezondheid duidelijk. Voeding en medicijnen kunnen je gezondheid ondermijnen. Welke voedingsproducten zijn schadelijk en waarom?
  OERsterk is het eerste boek die de brug weet te slaan tussen de westerse geneeskunde en de oosterse geneeskunst. Het beste van twee werelden zorgt voor nieuwe inzichten.
  OERsterk is hét gezondheidsboek dat iedere hype doorstaat!

  Over de auteur:
  Richard de Leth (1982) studeerde geneeskunde aan de VU Amsterdam. Hij ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid, omdat hij in de medische praktijk zag dat veel medicijnen de patiënten niet genezen. In zijn praktijk combineert hij westerse en oosterse geneeskunde om tot een OERsterk resultaat te komen.

  Het paleodieet

  Auteur: Loren Cordain (professor in the Department of Health and Exercise Science)
  Aantal bladzijden: 304

  Samenvatting
  De megabestseller uit de USA nu in Nederland

  Eet zoals je verre voorouders en verlies gewicht. Dat is de kern van het Paleodieet. Na het megasucces in Amerika, waar meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht, is het dieet (in lijn van de Voedselzandloper) eindelijk naar Nederland gehaald.
  Het Paleodieet is een veel gevolgd dieet. Het gaat er vanuit dat je eet zoals je verre voorouders uit de oertijd, omdat onze bouw en ons DNA daar nu eenmaal op zijn ingesteld. Onbewerkte voeding uit het seizoen en de eigen regio is goed voor je, gefabriceerd eten dat je grootouders niet zouden herkennen, is slecht voor je. Eet daarom als een neanderthaler: veel groenten, zaden, bessen, vis en af en toe wat vlees.
  Gluten, geraffineerde suiker, e-nummers en alcohol waren de oermens volkomen vreemd! Auteur Loren Cordain is de grondlegger en expert van het Paleodieet. Hij is gespecialiseerd in voedingswetenschappen en onderzoek naar lichamelijke oefening. Hij schreef deze bestseller aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten en voegde hier tevens heerlijke recepten aan toe. Het resultaat van het Paleodieet? Je bent gezonder, slanker, fysiek sterker en hebt meer energie.

  The paleo diet for athletes

  Auteur: Joe Friel (coach) & Loren Cordain (professor in the Department of Health and Exercise Science)
  Aantal bladzijden: 352

  Samenvatting
  The Paleo diet for athletes is speciaal voor sporters geschreven. Het geeft specifieke richtlijnen voor wat je zou moeten eten voor, tijdens en na een training of wedstrijd. In het boek staan simpele, smakelijke, recepten gebaseerd op paleo voeding. Dit is de voeding waar wij als mens op zijn aangepast. The paleo diet for athletes overlapt voor een deel het andere boek van Loren Cordain (Het paleodieet).

  Voeding van verschillende volkeren

  Het boek dat in deze categorie valt gaat over de voedingspatronen van verschillende volkeren wereldwijd.

  Voeding en fysieke degeneratie

  Auteur: Weston A. Price (Tandarts, kaakchirurg en wetenschapper)
  Aantal bladzijden: 516

  Samenvatting
  Het dikke onderzoeks/reisverslag (560 pag.) met honderden foto’s, in groot formaat (23 x 29,5 cm) met harde kaft van Weston A. Price, tandarts, onderzoeker, kaakchirurg maar bovenal visionair, die in de dertiger jaren bijna 10 jaar lang de gehele wereld over reisde om de geheimen van gezonde mensen te ontdekken.
  Deze zeer gerespecteerde tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen: wat was hún geheim?
  Op zijn zoektocht reisde dr. Price naar honderden steden in 14 landen. Hij bezocht enkele van de meest afgelegen gebieden ter wereld. Hij zag perfecte tandbogen, weinig of geen tandbederf, een hoge weerstand tegen tuberculose en een perfecte gezondheid bij mensen die hun inheemse voeding aten.
  Dr. Price kwam erachter dat bij deze mensen, als zij in aanraking kwamen met modern voedsel als witmeel, geraffineerde plantaardige oliën en voedsel uit blik, zich al snel ernstige vormen van verval voordeden: cariës, misvormde kaakstructuren, scheve tanden en kiezen, artritis en een lage weerstand tegen tuberculose.
  Dr. Price legde in woord en beeld zowel de eeuwenoude wijsheid die leidde tot perfecte gezondheid vast, als het lichamelijke verval dat volgde op de overschakeling naar modern, bewerkt voedsel.
  Een belangwekkende studie, gebundeld in dit boek ‘Voeding en fysieke degeneratie’. Een schokkend en indrukwekkend werk over de negatieve gevolgen van moderne, bewerkte voeding voor de gezondheid.

  “Absoluut een basisboek over voeding en het voorkomen van ziekte, dat vandaag de dag nog even relevant is als toen het voor het eerst werd uitgebracht. Ver zijn tijd vooruit.”
  – Jonathan V. Wright, arts

  “Optimale en gezonde voeding is het medicijn van de toekomst.”
  – Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar

  “Voeding en fysieke degeneratie zou iedereen moeten lezen. Wij tandartsen weten als geen ander hoe belangrijk voeding is om tandbederf te voorkomen.”
  – Drs. Fred Neelissen, tandarts

  “Dr. Weston Price was een van de eerste vooraanstaande gezondheidswetenschappers van de 20ste eeuw. Dit uitzonderlijke meesterwerk op het gebied van voedingswetenschap behoort in de boekenkast van iedereen die oprecht wil leren hoe voeding de gezondheid kan verbeteren.”
  — Dr. Joseph Mercola

  Evolutionaire geneeskunde (evolutionary medicine)

  Het boek dat in deze categorie valt gaat over evolutionaire geneeskunde. In het Engels wordt dit evolutionary medicine genoemd. De evolutionaire geneeskunde richt zich op de vraag ‘waarom’ ziekte en ongemakken ontstaan. Door klachten en ziekten vanuit een evolutionair perspectief te bekijken kun je inzicht krijgen in de oorzaak. De evolutionaire geneeskunde gaat er vanuit dat bijna alle westerse ziekten het gevolg zijn van evolutionaire mismatch.

  The story of the human body

  Auteur: Daniel Lieberman (professor in the Department of Human Evolutionary Biology)
  Aantal bladzijden: 480

  Samenvatting
  Daniel Lieberman onderzoekt de grote transformaties die ons lichaam gedurende miljoenen jaren onderging: het ontstaan van de tweevoeter, de overgang naar een voedselpatroon dat uit meer dan fruit bestond, de ontwikkeling van ons uitzonderlijk grote brein en ons atletische vermogen. Ons hoofd, onze ledematen, onze stofwisseling, geen deel van het lichaam blijft onbesproken.
  Continue adaptaties brachten ons veel voordeel, maar creëerden een omgeving waartegen ons lichaam niet bestand is, met als resultaat vermijdbare ziektes zoals obesitas en diabetes type 2.
  Lieberman noemt dit ‘dysevolutie’: we leven steeds langer, maar zijn vaker chronisch ziek. Met Darwin als leidraad propageert hij een gezondere leefomgeving, voor ons eigen bestwil.

  Intermittent fasting (periodiek vasten)

  Onderstaande boeken gaan over intermittent fasting, ofwel periodiek vasten. Vasten heeft veel gezondheidsvoordelen en wordt daarom steeds populairder.

  Het vastendieet

  Auteur: Michael Mosley (arts en wetenschapsjournalist) & Mimi Spencer (voedingsjournalist)
  Aantal bladzijden: 196

  Samenvatting
  Val af, blijf gezond en leef langer met het eenvoudige geheim van periodiek vasten

  Mosley en Spencer introduceren een nieuwe, revolutionaire manier van diëten, waar iedereen over de hele wereld het over heeft. Het is echt zo simpel als het klinkt: vijf dagen in de week mag je eten volgens je normale eetpatroon en twee dagen moet je ‘vasten’: 500 calorieën per dag voor vrouwen, 600 voor mannen.
  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit dieet er niet alleen voor zorgt dat de kilo’s ervan afvliegen, maar ook dat het risico op ziektes als diabetes, hartaandoeningen en kanker daalt.
  Het vastendieet bevat een calorieënteller en recepten om dit simpele geheim gemakkelijk en smakelijk deel uit te laten maken van je dagelijkse bestaan. Nooit eerder was diëten zo laagdrempelig!

  Over de auteurs:
  Dr. Michael Mosley (1957) werd bekend met zijn bbc-programma’s over biologie, gezondheid, het menselijk lichaam, voedsel en vasten.
  Mimi Spencer (1967) werd bekroond voor haar werk als voedingsjournalist. Zij schrijft voor diverse kranten en bladen zoals The Guardian, Marie Claire en Observer Food Monthly.

  The obesity code

  Auteur: dr. Jason Fung (arts, nierspecialist en toonaangevende expert op het gebied van intermittent fasting)
  Aantal bladzijden: 336

  Samenvatting
  We zitten midden in een obesitas epedemie. Ondanks we worden overspoeld met voedingsadviezen, worden we alleen maar dikker. We tellen calorieën en sporten regelmatig, maar toch vallen we niet af. Waarom?
  In dit boek beschrijft dr. Jason Fung een nieuwe baanbrekende theorie: dat obesitas door hormonen wordt veroorzaakt en niet door een gebrek aan zelfbeheersing. Hij onthuld dat overproductie van het hormoon insuline de oorzaak van obesitas en obesitas-gerelateerde ziekten, zoals diabetes type 2 is.
  Dr. Jason Fung levert wetenschappelijk bewijs dat het oplossen van insulineresistentie de enige manier is om op de lange termijn af te kunnen vallen. Het komt erop neer dat wanneer we eten net zo belangrijk is als wat we eten.
  Naast zijn vijf basisstappen – een set van levenslange eetgewoonten die je gezondheid verbeteren en je insulineniveaus onder controle houden – legt dr. Fung uit hoe je intermittent fasting (periodiek vasten) kunt gebruiken om de cyclus van insulineresistentie te doorbreken en voor goed een gezond gewicht zult bereiken.

  Naslagwerk voeding

  Het boek hieronder is het meest uitgebreide Nederlandse naslagwerk op het gebied van voeding. Een echte aanrader.

  De voedingswijzer

  Auteur: Juglen Zwaan (voedingsdeskundige)
  Aantal bladzijden: 480

  Samenvatting
  Eten doen we allemaal dagelijks. Maar wat stoppen we nu precies in onze mond? Wat zit erin? Wat doet het met onze gezondheid? Dit gebonden, full colour boek van 480 pagina’s geeft daar op een begrijpelijke manier antwoord op.
  Honderden voedingsmiddelen komen uitgebreid aan bod. Uniek is ook de zelfhulpwijzer, waarbij eenvoudig is op te zoeken welke voedingsmiddelen positief kunnen inwerken op bepaalde klachten. Het is een zeer complete gids, waarbij gebruik gemaakt is van de huidige wetenschappelijke kennis over voeding en gezondheid.
  Nog niet eerder is er zo’n compleet naslagwerk verschenen waarin vrijwel alle onbewerkte voedingsmiddelen uit de supermarkt zo uitgebreid besproken zijn. Aan bod komen onder meer groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, kiemen, slasoorten, zeewier, oliën, vetten, vlees, vis, zuivel, dranken en meer.
  Dit boek geeft je alle gereedschappen om je gezondheid op een natuurlijke manier in eigen hand te nemen. Dit boek geeft inzicht in: de heilzame werking van vrijwel alle onbewerkte voedingsmiddelen die in de supermarkt te vinden zijn; de wetenschappelijke kennis over de werking van voeding op onze gezondheid; welke voeding je voor welke klachten kunt inzetten; de voedingsmiddelen met de meeste specifieke vitamines en mineralen; welke nutriënten er in natuurlijke voedingsmiddelen aanwezig zijn; hoe je voeding kunt inzetten om je gezondheid te verbeteren.

  Over de auteur:
  Juglen Zwaan (1982) is voedingsdeskundige en besloot zijn baan als leerkracht op een middelbare school op te zeggen om mensen bewust te gaan maken van de relatie tussen voeding en gezondheid. Via seminars, publicaties en radio-interviews heeft hij al vele mensen geïnspireerd om hun gezondheid in eigen hand te nemen. Hierdoor is hij inmiddels uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van voeding, supplementen en gezondheid.

  De 10 beste gezondheidsboeken op een rij

   

  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022