Eet liever 2 of 3 keer per dag dan 5 keer

Vroeger moest ik 5 à 6 keer per dag iets eten en als we ’s avonds ook maar iets later gingen eten werd ik chagrijnig. Ik at voornamelijk brood met ham, kaas en pindakaas. Bij de avondmaaltijd at ik meestal rijst of pasta met vlees en een beetje groente. Daarnaast dronk ik één liter melk per dag. Hartstikke fout, zo weet ik nu. Zoveel eetmomenten is voor de meeste mensen niet gezond.

We eten veel te vaak

Het is veel gezonder om 2 à 3 keer* per dag te eten dan 5 à 6 keer per dag. Waarom zou je de hele dag door eten? Over het algemeen eet de moderne mens veel te veel en te vaak. De mens is beter aangepast aan te weinig eten dan aan te veel eten. Gedurende de evolutie kwam het namelijk regelmatig voor dat er een periode weinig tot geen eten beschikbaar was. Men moest dus verplicht vasten. Dat klink vervelend, maar hierdoor bleef men wel slank en fit. Daarentegen is de gemiddelde westerling ongezond en dik.

*Mogelijk is intermittent fasting/2x p.d. eten niet geschikt voor zwangere vrouwen; vrouwen die borstvoeding geven; kinderen; mensen met een burn-out; mensen met ondergewicht.

5 à 6 keer per dag eten maakt je dik en ziek

Verschillende onderzoeken tonen aan dat je beter minder vaak kunt eten.[1], [2], [3], [4] Mensen die zes keer per dag eten hebben meer leververvetting dan mensen die drie keer per dag eten. Dit verhoogt de kans op insulineresistentie en diabetes type 2.[1] Insulineresistentie uit zich in verschillende symptomen:

  • Acné
  • Vermoeidheid
  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Slechte concentratie
  • Slecht geheugen
  • Gewrichtsklachten
  • Libidoverlies
  • Mannelijke beharing bij vrouwen (o.a. in het gezicht)
  • Stemmingswisselingen, depressieve gevoelens
  • Slechte wondheling
  • Veel moeten plassen
  • Vocht vasthouden (oedeem)
  • Zwartverkleuring van de huid in de nek en oksels
  • Trek in zoetigheid
  • PCOS
  • PMS
  • Huidflapjes (skin tags), wratjes

Uit onderzoek onder diabetes type 2 patiënten blijkt dat zij beter hun dagelijkse calorie-inname via twee grote maaltijden dan via zes kleine maaltijden per dag kunnen binnenkrijgen. Mensen met diabetes type 2 kunnen het best alleen ontbijten en lunchen, en hun avondmaal overslaan. Hierdoor neemt hun leververvetting, nuchtere bloedsuikerwaarde, C-peptide en glucagon af, terwijl hun insulinegevoeligheid verbetert.[5]

Verder blijkt eten een ontstekingsreactie uit te lokken, in ieder geval bij muizen.[6] Omdat er veel overeenkomsten tussen muizen en mensen zijn, zou het best kunnen dat dit ook bij mensen plaatsvindt. Dit zou betekenen dat je chronisch ontstoken zou zijn als je 5 à 6 keer per dag zou eten. Ontsteking na het eten (post prandial inflammatory response) vind in ieder geval wel bij sommige mensen plaats. Dit zijn de mensen die na het eten een energiedip krijgen. Hierbij wordt het immuunsysteem actief, wat veel energie kost. Het immuunsysteem is egoïstisch en trekt alle energie naar zichzelf toe, waardoor andere organen zoals de hersenen minder energie toebedeeld krijgen. Zo’n energietekort in de hersenen leidt tot mentale vermoeidheid, ofwel een energiedip.

Kortom

Een hoge eetfrequentie (5 à 6 keer per dag) is evolutionair gezien een nieuw verschijnsel. De mens is gedurende de evolutie beter aangepast aan weinig eten dan aan veel eten. Het eten van tussendoortjes lokt leververvetting, insulineresistentie en chronische laaggradige ontsteking uit. Dit kan zich in uiteenlopende klachten uiten. Eet daarom liever 2 à 3 keer per dag. Op die manier geef je je spijsverteringskanaal rust, zodat het zich kan herstellen.

Klik hier om de bronnen te zien
[1] Koopman, K. E., Caan, M. W., Nederveen, A. J., Pels, A., Ackermans, M. T., Fliers, E., … & Serlie, M. J. (2014). Hypercaloric diets with increased meal frequency, but not meal size, increase intrahepatic triglycerides: a randomized controlled trial. Hepatology, 60(2), 545-553.
[2] Kahleova, H., Belinova, L., Malinska, H., Oliyarnyk, O., Trnovska, J., Skop, V., … & Hill, M. (2014). Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia, 57(8), 1552-1560.
[3] Munsters, M. J., & Saris, W. H. (2012). Effects of meal frequency on metabolic profiles and substrate partitioning in lean healthy males. PloS one, 7(6), e38632.
[4] Solomon, T. P., Chambers, E. S., Jeukendrup, A. E., Toogood, A. A., & Blannin, A. K. (2008). The effect of feeding frequency on insulin and ghrelin responses in human subjects. British Journal of Nutrition, 100(4), 810-819.
[5] Kahleova, H., Belinova, L., Malinska, H., Oliyarnyk, O., Trnovska, J., Skop, V., … & Hill, M. (2014). Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia, 57(8), 1552-1560.
[6] Dror, E., Dalmas, E., Meier, D. T., Wueest, S., Thévenet, J., Thienel, C., … & Vallois, D. (2017). Postprandial macrophage-derived IL-1? stimulates insulin, and both synergistically promote glucose disposal and inflammation. Nature immunology, 18(3), 283.

Dit e-book scheelt je een consult

Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Deze tips zijn bij veel van mijn patiënten succesvol gebleken. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

De basis van herstelE-book

De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties op dit artikel

6 reacties
  • Avatar for Jacqueline
    Jacqueline Geplaatst op 23 sep 2018

    Het is inmiddels wel het zoveelste advies op eetgebied en diëten.
    Vanwege de vele adviezen weet je op een gegeven moment niet meer wat goed is en wat niet. Maar omdat ik heel nieuwsgierig ben naar de gedachtegang achter dit advies ben ik heel benieuwd naar het E-book.

    1x
    • Avatar for Ruud Rotteveel, MSc
      Ruud Rotteveel, MSc Geplaatst op 23 sep 2018

      Dat klopt, Jacqueline. Het is ook de oudste voedingsgewoonte. Onze ouders en opa’s en oma’s aten ook ongeveer 3 keer per dag, en niet 5 à 6 keer. Ga het maar proberen en zelf ervaren wat het met jou doet. De eerste periode is het misschien zwaar en vervelend, maar na een week of 4-6 gaat je lichaam over op vetverbranding en krijg je meer energie en minder trek.

      1x
  • Avatar for Angela
    Angela Geplaatst op 16 okt 2018

    ‘Mogelijk is dit niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.’

    Valt me op dat veel adviezen (oa intermittend fasten en dit) *mogelijk* niet geschikt zijn voor vrouwen die borstvoeding geven. IF lijkt me vrij logisch, maar welke eetfrequentie is aan te raden?

    1x
    • Avatar for Ruud Rotteveel
      Ruud Rotteveel Geplaatst op 16 okt 2018

      Angela, vrouwen die borstvoeding geven hebben meer voedingsstoffen nodig. Daarom zou ik 3 à 4 eetmomenten per dag aanhouden, waarbij voldoende gegeten wordt. Daarmee bedoel ik dat je echt goed verzadigd bent. Verder zou ik aanraden om in zo’n periode goed naar je gevoel te luisteren.

      0x
  • Avatar for Nicole
    Nicole Geplaatst op 26 jun 2019

    Goed artikel! Vraag me alleen af waarom je aangeeft dat “Vrouwen raad ik aan om 5 dagen in de week 3 maaltijden per dag te eten en 2 dagen in de week 2 maaltijden per dag te eten”. Wat is hier de reden van? En raad je op de overige 2 dagen meer dan 3 maaltijden aan (omdat je 5 dagen in de week zegt)?

    0x
  • Avatar for Dirk
    Dirk Geplaatst op 23 sep 2019

    Het is en blijft een kwestie van uitproberen welk dieet het beste bij je past zo ook met het aantal eetmomenten.

    0x

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Categorieën