Inhoud van deze blog
Plotselinge woedeaanvallen vanuit het niets. Een moeder kwam samen met haar 7-jarige kind bij mij op consult. Het kind had last van extreme woedeaanvallen. Deze aanvallen kwamen vanuit het niets op, meerdere keren per week. Het hele gezin leed hieronder, dus het was tijd om er iets aan te doen.
Gek op een broodje kaas
Tijdens het intakegesprek besprak ik samen met de moeder het voedingspatroon van haar kind. Toen ik vroeg of haar kind brood at zei ze: ‘ja, dagelijks. Hij is gek op een broodje kaas’. Op dat moment gingen bij mij alle alarmbellen af. Dus hij is gek op een broodje kaas? Het lijkt net een verslaving. De moeder merkte ook op dat het kind sinds twee weken meer broodjes kaas gegeten had en dat zijn uitspattingen ook toenamen. Verder had hij last van angst (’s nachts), spijsverteringsproblemen en eczeem.
Waarom is een broodje kaas verslavend?
In brood zit gluten en in kaas zit caseïne. Beide stoffen worden tijdens de spijsvertering omgezet in exorfinen. Dit zijn opiaat-achtige stoffen die het endorfinesysteem (waarmee je euforie en geluk ervaart) kunnen beïnvloeden. Dit gebeurt wanneer het lichaam onvoldoende in staat is om alle exorfinen af te breken.
Een overschot aan exorfinen zorgt voor een korte, maar heftige stimulatie van het endorfinesysteem, waardoor je na het eten van gluten en zuivelproducten een lekker gevoel ervaart. Dit gevoel gaat wel weer snel weg. In tegenstelling tot de lichaamseigen endorfinen hebben exorfinen een veel heftiger en korter effect.
Als het lichaam regelmatig aan exorfinen wordt blootgesteld kan dit het endorfinesysteem verstoren. De exorfinen nemen namelijk de plek van de lichaamseigen endorfinen in, waardoor de endorfinen hun werk niet kunnen doen. Omdat het euforische effect van exorfinen maar van korte duur is (in tegenstelling tot de lichaamseigen endorfinen), vraagt het lichaam telkens om een nieuwe stimulans. Telkens een nieuw broodje kaas dus.
Heftige afkickverschijnselen
Ik vroeg het kind en de moeder om gluten en caseïne te vermijden om te kijken of de exorfinen de boosdoener waren. Na ongeveer een week kreeg ik een telefoontje van een bezorgde moeder. Het kind was gestopt met het eten van gluten en caseïne en was nu al een aantal dagen ziek. De moeder vroeg of dat wel goed was. Ik stelde haar gerust en zei dat het niet erg was dat het kind ziek was.
Na een aantal maanden kreeg ik een mail van een blije moeder. Het kind had al een aantal maanden geen gluten en caseïne meer gehad en zijn woedeaanvallen zijn verdwenen. Dit had een positieve invloed op het hele gezin. Ze vertelde dat het kind enorme afkickverschijnselen had en dat het wel een junk leek, die ’s nachts wakker werd en pasta bolognese met kaas wilde.
Kun je nagaan hoe verslavend de exorfinen in glutenbevattende granen en zuivelproducten zijn. Ik keek er zelf ook van op dat zijn reactie zo heftig was.
Onvoldoende DPP4 enzymen
Het DPP4 enzym (dipeptidylpeptidase) is verantwoordelijk voor de afbraak van exorfinen. Dit enzym wordt onder andere in de darm en de alvleesklier geproduceerd. Een verminderde werking van DPP4 enzymen kan veroorzaakt worden door pesticiden, antibiotica, smaakversterkers en kwik. Allen zijn DPP4 remmers.[1] Een tekort aan DPP4 enzymen of een verminderde werking hiervan, met als gevolg een overschot aan exorfinen, is in verband gebracht met psychische klachten zoals angst, depressie, autisme, ADHD en andere gedragsproblemen. Dit bleek dus ook bij mijn patiëntje het geval. De exorfinen veroorzaakten gedragsproblemen en angst.
Lekke mond- en darmbarrière
Het feit dat mijn patiëntje ook last van eczeem had, betekent dat zijn mond- en/of darmbarrière lek was. Hierdoor kunnen ongewenste stoffen, waaronder exorfinen, het lichaam in lekken. Dit leidt tot laaggradige ontsteking, wat aan de basis van vrijwel alle chronische klachten staat. Lekke barrières en laaggradige ontsteking vormen de basis voor eczeem. Doordat de barrières lek waren konden de exorfinen makkelijker in het lichaam terechtkomen en psychische klachten veroorzaken.
Bewustwording creëren
Zoals je in deze casus hebt gelezen kunnen leefstijlveranderingen een enorme impact op je gezondheid hebben. De juiste voeding in combinatie met beweging, stressreductie en supplementen zorgt bij veel van mijn patiënten voor een (enorme) vermindering van klachten.
Omdat ik meer bewustwording rondom de kracht van leefstijlmaatregelen wil creëren, zal ik regelmatig casussen van patiënten beschrijven. Hiermee hoop ik ook reguliere artsen en specialisten te bereiken. Hopelijk wordt dit op een gegeven moment ook door de reguliere geneeskunde opgepikt. Samen staan we sterker.
- Klik hier om de bron te zien
- [1] http://exendo.be/exorfinen/
Andere patiëntcasussen
- Casus: buikpijn door aardappelen en bier (saponinen)
- Casus: 70 procent afname van huidklachten en geen haaruitval meer
Dit e-book scheelt je een consult
Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Deze tips zijn bij veel van mijn patiënten succesvol gebleken. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.
De basis van herstel
Reacties op deze blog
Anja
Ik zou het graag helemaal lezen maar het lukt niet met die lichtgrijze letters op een witte achtergrond :-(
jan
hoi. Je kan de tekst ook selecteren, dan is het wel leesbaar.