Gedragsproblemen gluten caseïne
Leefstijl
26 september 2018

Casus: gedragsproblemen door broodje kaas (exorfinen: caseïne, gluten)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Plotselinge woedeaanvallen vanuit het niets. Een moeder kwam samen met haar 7-jarige kind bij mij op consult. Het kind had last van extreme woedeaanvallen. Deze aanvallen kwamen vanuit het niets op, meerdere keren per week. Het hele gezin leed hieronder, dus het was tijd om er iets aan te doen.

  Gek op een broodje kaas

  Tijdens het intakegesprek besprak ik samen met de moeder het voedingspatroon van haar kind. Toen ik vroeg of haar kind brood at zei ze: ‘ja, dagelijks. Hij is gek op een broodje kaas’. Op dat moment gingen bij mij alle alarmbellen af. Dus hij is gek op een broodje kaas? Het lijkt net een verslaving. De moeder merkte ook op dat het kind sinds twee weken meer broodjes kaas gegeten had en dat zijn uitspattingen ook toenamen. Verder had hij last van angst (’s nachts), spijsverteringsproblemen en eczeem.

  Waarom is een broodje kaas verslavend?

  In brood zit gluten en in kaas zit caseïne. Beide stoffen worden tijdens de spijsvertering omgezet in exorfinen. Dit zijn opiaat-achtige stoffen die het endorfinesysteem (waarmee je euforie en geluk ervaart) kunnen beïnvloeden. Dit gebeurt wanneer het lichaam onvoldoende in staat is om alle exorfinen af te breken.

  Een overschot aan exorfinen zorgt voor een korte, maar heftige stimulatie van het endorfinesysteem, waardoor je na het eten van gluten en zuivelproducten een lekker gevoel ervaart. Dit gevoel gaat wel weer snel weg. In tegenstelling tot de lichaamseigen endorfinen hebben exorfinen een veel heftiger en korter effect.

  Als het lichaam regelmatig aan exorfinen wordt blootgesteld kan dit het endorfinesysteem verstoren. De exorfinen nemen namelijk de plek van de lichaamseigen endorfinen in, waardoor de endorfinen hun werk niet kunnen doen. Omdat het euforische effect van exorfinen maar van korte duur is (in tegenstelling tot de lichaamseigen endorfinen), vraagt het lichaam telkens om een nieuwe stimulans. Telkens een nieuw broodje kaas dus.

  Heftige afkickverschijnselen

  Ik vroeg het kind en de moeder om gluten en caseïne te vermijden om te kijken of de exorfinen de boosdoener waren. Na ongeveer een week kreeg ik een telefoontje van een bezorgde moeder. Het kind was gestopt met het eten van gluten en caseïne en was nu al een aantal dagen ziek. De moeder vroeg of dat wel goed was. Ik stelde haar gerust en zei dat het niet erg was dat het kind ziek was.

  Na een aantal maanden kreeg ik een mail van een blije moeder. Het kind had al een aantal maanden geen gluten en caseïne meer gehad en zijn woedeaanvallen zijn verdwenen. Dit had een positieve invloed op het hele gezin. Ze vertelde dat het kind enorme afkickverschijnselen had en dat het wel een junk leek, die ’s nachts wakker werd en pasta bolognese met kaas wilde.

  Kun je nagaan hoe verslavend de exorfinen in glutenbevattende granen en zuivelproducten zijn. Ik keek er zelf ook van op dat zijn reactie zo heftig was.

  Onvoldoende DPP4 enzymen

  Het DPP4 enzym (dipeptidylpeptidase) is verantwoordelijk voor de afbraak van exorfinen. Dit enzym wordt onder andere in de darm en de alvleesklier geproduceerd. Een verminderde werking van DPP4 enzymen kan veroorzaakt worden door pesticiden, antibiotica, smaakversterkers en kwik. Allen zijn DPP4 remmers.[1] Een tekort aan DPP4 enzymen of een verminderde werking hiervan, met als gevolg een overschot aan exorfinen, is in verband gebracht met psychische klachten zoals angst, depressie, autisme, ADHD en andere gedragsproblemen. Dit bleek dus ook bij mijn patiëntje het geval. De exorfinen veroorzaakten gedragsproblemen en angst.

  Lekke mond- en darmbarrière

  Het feit dat mijn patiëntje ook last van eczeem had, betekent dat zijn mond- en/of darmbarrière lek was. Hierdoor kunnen ongewenste stoffen, waaronder exorfinen, het lichaam in lekken. Dit leidt tot laaggradige ontsteking, wat aan de basis van vrijwel alle chronische klachten staat. Lekke barrières en laaggradige ontsteking vormen de basis voor eczeem. Doordat de barrières lek waren konden de exorfinen makkelijker in het lichaam terechtkomen en psychische klachten veroorzaken.

  Bewustwording creëren

  Zoals je in deze casus hebt gelezen kunnen leefstijlveranderingen een enorme impact op je gezondheid hebben. De juiste voeding in combinatie met beweging, stressreductie en supplementen zorgt bij veel van mijn patiënten voor een (enorme) vermindering van klachten.

  Omdat ik meer bewustwording rondom de kracht van leefstijlmaatregelen wil creëren, zal ik regelmatig casussen van patiënten beschrijven. Hiermee hoop ik ook reguliere artsen en specialisten te bereiken. Hopelijk wordt dit op een gegeven moment ook door de reguliere geneeskunde opgepikt. Samen staan we sterker.

  Klik hier om de bron te zien
  [1] http://exendo.be/exorfinen/

  Andere patiëntcasussen

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Deze tips zijn bij veel van mijn patiënten succesvol gebleken. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Anja

   Ik zou het graag helemaal lezen maar het lukt niet met die lichtgrijze letters op een witte achtergrond :-(

   • avatar

    jan

    hoi. Je kan de tekst ook selecteren, dan is het wel leesbaar.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Download

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023