Gezondheidsvoordelen gefermenteerde voeding
Leefstijl
3 juni 2018

6 gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  De mens heeft altijd gefermenteerde voeding gegeten, maar tegenwoordig is de consumptie van gefermenteerde voeding veel lager. En dat is zonde, want het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. In dit artikel lees je wat gefermenteerde voeding is en welke impact het op de gezondheid heeft.

  Wat is gefermenteerde voeding?

  Gefermenteerde voeding ontstaat doordat voedingsmiddelen door bacteriën, schimmels en/of gisten worden bewerkt. Dit proces wordt fermentatie genoemd. Hierbij worden allerlei stoffen door bacteriën, schimmels en gisten omgezet, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk verandert.

  Gefermenteerde voedingsmiddelen

  Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn er zowel in dierlijke als in plantaardige vorm. Voorbeelden van dierlijke gefermenteerde voedingsmiddelen zijn:

  • Yoghurt
  • Kwark
  • Kaas
  • Karnemelk
  • Melkkefir
  • Droge worsten

  Plantaardig gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onder andere:

  • Tempeh
  • Tofu
  • Miso
  • Natto
  • Bier
  • Wijn
  • Kombucha
  • Waterkefir
  • Azijn (o.a. appelazijn en balsamico azijn)
  • Kokosyoghurt (100% van kokosmelk)
  • Zure bommen
  • Kimchi
  • Zuurkool
  • Zoute haring
  • Vissaus (zonder al te veel suiker)

  Mijn voorkeur gaat uit naar de dikgedrukte voedingsmiddelen, aangezien de overige voedingsmiddelen ook een aantal negatieve eigenschappen bevatten.

  6 Gezondheidsvoordelen

  Vroeger werd fermentatie gebruikt om voedingsmiddelen langer te kunnen bewaren. Men at vroeger dus regelmatig gefermenteerde voeding, maar sinds de introductie van de koelkast en conserveermiddelen is fermenteren overbodig geworden en is de consumptie van gefermenteerde voeding flink gedaald. Dit is erg zonde, want het eten van gefermenteerde voeding heeft een zeer grote, positieve impact op de gezondheid.

  1.  Activatie antioxidantsysteem

  De bacteriën die in gefermenteerde voeding zitten zijn in staat om flavonoïden (o.a. sulforafaan en curcumine) uit plantaardige voeding (o.a. broccoli en kurkuma) om te zetten in hormetische stoffen, zoals methylcatechol, ethylcatechol en vinylcatechol.[1] Deze stoffen activeren het Nrf2-systeem, een beschermingsmechanisme die cellen tegen oxidatieve schade beschermt. Hierdoor werken gefermenteerde voedingsmiddelen beschermend tegen kanker, neuro-degeneratie (aftakeling van zenuwen, zoals bij Parkinson, Alzheimer, ALS en MS), leeftijdgebonden maculadegeneratie (oogaandoening) en COPD.[2]

  2. Verbetert de mond- en darmflora

  Gefermenteerde voeding bevat probiotische bacteriën. Dit zijn goede bacteriën, die een positieve invloed op de gezondheid hebben. Gefermenteerde voeding helpt bij het herstellen en optimaliseren van de mond- en darmflora. Dit is de samenstelling van bacteriën, schimmels en gisten in de mond en in de darm. De mond- en darmflora speelt een belangrijke rol binnen het immuunsysteem. Via het eten van gefermenteerde voeding verbetert de mond- en darmflora en daarmee verbetert ook de werking van het immuunsysteem. Een goede mond- en darmflora werkt ontstekingsremmend, terwijl een verkeerde flora ontstekingen bevordert. Door het verbeteren van de mondflora helpt gefermenteerde voeding gaatjes en ontstoken tandvlees te voorkomen.[3]  Ook helpt het een stinkende adem te verminderen. Verder heeft gefermenteerde voeding een positieve invloed op de spijsvertering en stoelgang.

  3. Bevat vitamine K2 en B-vitamines

  Gefermenteerde voeding bevat vitamine K2, wat preventief tegen hart- en vaatziekten werkt. Daarnaast bevat het ook B-vitamines, die onder andere betrokken zijn bij een goede gezondheid van de huid, de energieproductie, ontgifting, en de aanmaak van hormonen (o.a. melatonine, het ‘slaaphormoon’) en neurotransmitters (signaalstoffen van de hersenen).

  4. Stimuleert ontgifting

  De B-vitamines in gefermenteerde voeding ondersteunen de ontgifting, maar ook de probiotische bacteriën hebben een positieve invloed op de ontgiftiging. Deze bacteriën zijn namelijk in staat om gifstoffen, zoals zware metalen uit het lichaam te verwijderen.[4] Het stimuleren van de ontgiftingscapaciteit is erg belangrijk in deze tijd, aangezien onze leefomgeving vol zit met giftige stoffen.

  5. Verbetert de gevoeligheid van het hormoon cortisol

  Gefermenteerde voeding kan de gevoeligheid voor het hormoon cortisol verbeteren. Dit zorgt onder andere voor een betere werking van het immuunsysteem.

  6. Brengt immuunsysteem tot rust

  Gefermenteerde voeding bevat melkzuur, wat in staat is om het immuunsysteem tot rust te brengen. Daarmee wordt laaggradige ontsteking voorkomen en/of verminderd.

  Veel effectiever dan probiotica supplementen

  Het wetenschappelijke bewijs dat probiotica supplementen een positieve invloed op verschillende aandoeningen heeft neemt toe. Probiotica supplementen kunnen helpen bij het herstellen van de mond- en darmgezondheid, maar het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen werkt nog veel beter. Gefermenteerde voeding bevat namelijk veel meer probiotische bacteriën dan een supplement. Bovendien is het ook een stuk goedkoper.

  Zelf fermenteren

  Het is makkelijk om zelf gefermenteerde voeding maken. Hieronder lees je hoe je wortel kunt fermenteren. Dit proces kun je ook op andere voedingsmiddelen toepassen.

  1. Wortel raspen
  2. Probiotica toevoegen
  3. Appelazijn toevoegen
  4. Goed tussen handen wrijven (handen bevatten goede bacteriën)
  5. 20 dagen in weckpot afgesloten houden

  Het boek ‘Verrot lekker’ van Christian Weij is een goede inspiratiebron.

  Kortom

  De mens heeft altijd regelmatig gefermenteerde voeding gegeten, maar sinds de komst van de koelkast en conserveringsmiddelen is de consumptie flink gedaald. Gefermenteerde voedingsmiddelen hebben zeer grote, positieve effecten op de gezondheid. Beperking en/of onthouding van deze voedingsmiddelen speelt waarschijnlijk een rol bij de toename van chronische welvaartsziekten. Het herintroduceren van gefermenteerde voeding, als vast onderdeel van het voedingspatroon, kan klachten voorkomen en zelfs verminderen.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Dr. Leo Pruimboom (2017). De darm-microbioom-hersen as. OrthoFyto.
  [2] Senger, D. R., Li, D., Jaminet, S. C., & Cao, S. (2016). Activation of the Nrf2 cell defense pathway by ancient foods: disease prevention by important molecules and microbes lost from the modern western diet. PloS one, 11(2), e0148042.[3] Koduganti, R., Sandeep, N., Guduguntla, S., & Gorthi, V. C. (2011). Probiotics and prebiotics in periodontal therapy. Indian Journal of Dental Research, 22(2), 324.
  [4] https://articles.mercola.com/fermented-foods.aspx

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Deze tips zijn bij veel van mijn patiënten succesvol gebleken. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Download

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023