gezondheidsvoordelen staand werken aan zit stabureau
Leefstijl
8 februari 2022

6 Gezondheidsvoordelen van staand werken aan een zit-stabureau

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Langdurig stilzitten is schadelijk voor je gezondheid. Sommige wetenschappers noemen zitten zelfs het nieuwe roken. Langdurig stilzitten vergroot je kans op overlijden.[1-4] Het zorgt naar schatting voor 3,8 tot 6 procent van de sterfgevallen wereldwijd.[2],[4] En dat is niet het enige. Te veel zitten staat ook in verband met obesitas, metabool syndroom, depressie en een verhoogde bloeddruk.[5] Wat veel mensen niet weten is dat je de uren die je stilzit niet volledig kunt compenseren door een uur te sporten. Dus ook als je je aan de officiële bewegingsrichtlijnen – 5 dagen per week 40 minuten matig tot intensief bewegen – houdt, is langdurig stilzitten nog steeds schadelijk.

    We zitten te veel en hebben te weinig beweging

    Helaas zijn we in Nederland erg goed in zitten. Vooral de mensen met een kantoorbaan. Gemiddeld zitten we 7 tot 10 uur per dag.[6] En meer dan de helft van de Nederlanders hebben te weinig beweging.[7] Grote kans dus dat jij ook te weinig beweging hebt. Maar gelukkig kun je hier in de meeste gevallen zelf iets aan doen. Te beginnen bij een deel van je werkdag staand te werken achter een zit-stabureau. Dit kost geen extra tijd, maar levert je wel al vele voordelen voor je gezondheid op. Dat is makkelijk verdient, toch? Daarom deel ik graag zes gezondheidsvoordelen van staand werken met je.

    Tip: breng je kennis direct in de praktijk. Schuif je stoel aan de kant en ga even staan terwijl je dit leest.

    1. Staand werken stimuleert afvallen

    Door staand te werken verbrand je meer calorieën, waardoor het afvallen stimuleert. Je moet natuurlijk niet denken dat je kilo’s afvalt met staand werken. Dat is te mooi om waar te zijn en ook niet echt realistisch. Wel is het zo dat je door veel te staan meer calorieën verbrandt vergeleken met wanneer je (bijna) de hele dag zit. Even ter illustratie: een persoon van 70 kg verbrandt 8 kcal per uur meer als hij of zij staat. Dit betekent dat je op een 8-urige werkdag 64 kcal meer verbrand als je de hele dag staat in plaats van zit. En per week – met 5 werkdagen – scheelt dat 320 kcal.

    2. Staand werken versterkt je spieren en botten en verbetert je lichaamshouding

    Door regelmatig te staan kun je verschillende spieren en botten in je benen en voeten versterken. Om te staan gebruik je namelijk een stuk meer spieren dan wanneer je zit en de druk op je botten zorgt ervoor dat ze sterker worden. Het is daarbij wel van belang dat je de juiste houding gebruikt. Veel mensen staan met hun benen ‘op slot’ zonder dat ze het door hebben. Dit heeft juist een negatief effect op de houding van je hele lichaam, doordat de rug sneller een holle positie aanneemt en de buik naar voren wordt gedrukt. Ook wordt het gewicht grotendeels gedragen door de hielen.

    Een goede houding wil zeggen dat je rechtop staat met licht gebogen knieën. Het gewicht van je lichaam wordt dan veel beter verdeeld over je voeten en dat is ook beter voor je spieren. Als je dit niet gewend bent kan het in het begin onnatuurlijk aanvoelen, maar door er steeds een moment bewust bij stil te staan ga je deze houding vanzelf aannemen.

    3. Staand werken verbetert je bloedsuikerbalans

    Staand werken kan de regulatie van je bloedsuikerspiegel verbeteren.[8],[9] Een goede bloedsuikerregulatie is belangrijk voor het voorkomen van eetbuiten, diabetes en hart- en vaatziekten.

    4. Staand werken verbetert je stemming en energieniveau

    Werken aan een zit-stabureau of gewoon voldoende stamomenten inlassen zorgt voor een hoger energieniveau en een betere stemming.[10]

    5. Staand werken vermindert rugklachten en nekklachten

    Als je te veel zit kun je lichamelijke klachten, zoals rugklachten en nekklachten krijgen. Dit is logisch, want we zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten. Door dagelijks een tijd staand te werken kunnen nek- en rugklachten verminderen.[10]

    6. Staand werken verhoogt je productiviteit

    Werken aan een sta-zitbureau verhoogt je productiviteit. Dit blijkt uit een onderzoek waar medewerkers 12 maanden lang werden gemonitord. En dit was niet het enige positieve effect. De medewerkers waren ook minder moe en hadden minder spierklachten.[11]

    Tips voor staand werken

    Het is belangrijk dat je vanaf nu iedere werkdag een deel staand gaat werken. Dit is een belangrijke stap naar een betere gezondheid. Bouw de tijd dat je staand werkt op. Zo voorkom je dat je last van je voeten en benen krijgt. Begin bijvoorbeeld met twee keer per dag een halfuur en bouw het daarna op naar twee keer een uur, drie keer een uur etc.

    Waar moet je op letten bij een zit-stabureau kopen?

    Het aan te raden om een stabureau te kopen die ergonomisch verantwoord is en waarvan het bureaublad in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd de juiste werkhouding aan kunt nemen. Dit is belangrijk voor je rug, nek en  schouders. Ook is het belangrijk dat het bureau in je werkruimte past. Let dus goed op het formaat.

    Goedkoper stabureau

    Je kunt natuurlijk een compleet zit-stabureau kopen, maar die elektrisch verstelbare bureaus zijn meestal best prijzig. De YOU-STAND is een goedkopere optie die je ook nog eens overal mee naartoe kunt nemen. Dit stabureau is geschikt voor alle werkplekken, zowel voor je thuiswerkplek als voor kantoor. En je kunt gemakkelijk met je collega’s wisselen voor afwisselend staand en zittend werken. De YOU-STAND heeft velen bedrijven en thuiswerkers geholpen om vaker afstand te doen van hun bureaustoel.

    Met de YOU-STAND creëer je gemakkelijk en snel een ergonomische werkplek voor staand en zittend werken. Door de instelbare hoogte heb je altijd de juiste hoogte en juiste werkhouding, zowel thuis als op kantoor. Ook is hij stevig en stabiel. Hij bestaat uit slechts vier onderdelen en is daarom binnen 30 seconden in- en uit elkaar te halen. Je hebt geen schroeven en schroevendraaier nodig voor het monteren.

    De YOU-STAND heeft een ergonomisch design en je kunt de hoogte verstellen. Omdat het een verstelbaar bureau is heb je de juiste houding tijdens het werken. Je kunt hem simpelweg op je tafel of bureau zetten en vervolgens het bureaublad verstellen.

    staand werken aan zit stabureau you stand

    Zelf werk ik al 5 jaar aan de YOU-STAND. Zittend en staand werken afwisselen is lekker. En daarom kan ik met alle zekerheid zeggen dat de YOU-STAND een top stabureau is. Dit is ook de reden waarom ik de YOU-STAND in mijn webshop heb gezet. Het is de perfecte oplossing voor je thuiswerkplek of op kantoor. Er zijn twee versies: YOU-STAND Classic (geschikt voor 1 scherm) en de YOU-STAND XL (geschikt voor twee beeldschermen).

    Meer lezen over YOU-STAND
    Klik hier om de bronnen te zien
    [1] Chau, J. Y., Grunseit, A. C., Chey, T., Stamatakis, E., Brown, W. J., Matthews, C. E., … & van der Ploeg, H. P. (2013). Daily sitting time and all-cause mortality: a meta-analysis. PloS one8(11), e80000.
    [2] Van der Ploeg, H. P., Chey, T., Korda, R. J., Banks, E., & Bauman, A. (2012). Sitting time and all-cause mortality risk in 222 497 Australian adults. Archives of internal medicine172(6), 494-500.
    [3] Biddle, S. J., Bennie, J. A., Bauman, A. E., Chau, J. Y., Dunstan, D., Owen, N., … & Van Uffelen, J. G. (2016). Too much sitting and all-cause mortality: is there a causal link?. BMC public health16(1), 1-10.
    [4] Rezende, L. F. M., Sá, T. H., Mielke, G. I., Viscondi, J. Y. K., Rey-López, J. P., & Garcia, L. M. T. (2016). All-cause mortality attributable to sitting time: analysis of 54 countries worldwide. American journal of preventive medicine51(2), 253-263.
    [5] Garber, C. E., Blissmer, B., Deschenes, M. R., Franklin, B. A., Lamonte, M. J., Lee, I. M., … & Swain, D. P. (2011). Quantity and quality of exercise for developing and maintaining cardiorespiratory, musculoskeletal, and neuromotor fitness in apparently healthy adults: guidance for prescribing exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, 43(7), 1334-1359.
    [6] Leefstijlmonitor, RIVM, i.s.m. VeiligheidNL en CBS (2015).
    [7] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/bewegen/cijfers-context/huidige-situatie#!node-beweegrichtlijnen
    [8] Saeidifard, F., Medina-Inojosa, J. R., Supervia, M., Olson, T. P., Somers, V. K., Erwin, P. J., & Lopez-Jimenez, F. (2018). Differences of energy expenditure while sitting versus standing: a systematic review and meta-analysis. European journal of preventive cardiology25(5), 522-538
    [9] Thorp, A. A., Kingwell, B. A., Sethi, P., Hammond, L., Owen, N., & Dunstan, D. W. (2014). Alternating bouts of sitting and standing attenuate postprandial glucose responses. Med Sci Sports Exerc46(11), 2053-61.
    [10] Pronk, N. P., Katz, A. S., Lowry, M., & Payfer, J. R. (2012). Peer reviewed: reducing occupational sitting time and improving worker health: the take-a-stand project, 2011. Preventing chronic disease9.
    [11] https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/standing-desks-work-office-tiredness-productivity-health-benefits-research-nhs-study-sitting-a8578561.html
    Deel deze blog via

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Download

    AIP dieet voedingslijst

    Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
    s
    st33phi 20 september 2023
    Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
    HV
    Han Veelders 24 augustus 2023
    Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
    MD
    Marit Duits 20 juli 2023
    Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
    AH
    Alice Hendriks 8 mei 2023