Gezondheidsvoordelen van periodiek vasten tijdens de ramadan
Leefstijl
12 juni 2018

5 gezondheidsvoordelen van vasten tijdens de ramadan

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Tijdens de ramadan vasten veel moslims een groot deel van de dag. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit periodieke vasten verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. In dat opzicht kunnen we veel van de ramadan leren. Naar mijn mening is intermitterend vasten (intermittent fasting) zelfs een van de gezondste dingen die je kunt doen.* In dit artikel bespreek ik de gezondheidsvoordelen van het periodieke vasten tijdens de ramadan.

  *Voor sommige mensen is vasten mogelijk niet geschikt. Klik hier voor meer info.

  1.      Remt ontsteking

  Tijdens de ramadan blijken ontstekingsbevorderende stoffen, zoals IL-1?, IL-6 en TNFa lager te zijn dan voor de ramadan. Bovendien blijken IL-6 en TNFa ook één maand na de ramadan nog lager te zijn dan voor de ramadan. Vasten remt dus ontsteking. Dit betekent dat vasten mogelijk een positief effect op ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis heeft.[1], [2]

  2.      Verlaagt nuchtere bloedsuikerspiegel

  Vasten verlaagt de nuchtere bloedsuikerspiegel bij zowel mannen als vrouwen.[3] Dit is met name gunstig voor mensen die moeite hebben met het in balans houden van de bloedsuikerspiegel, zoals mensen met diabetes type 2.

  3.      Verbetert de triglyceriden/HDL-ratio

  Vasten verhoogt bij vrouwen het HDL-cholesterol, terwijl het triglyceridengehalte gelijk blijft. Bij mannen zorgt vasten voor een verlaging van de hoeveelheid triglyceriden, terwijl het HDL-cholesterol gelijk blijft.[4] Deze veranderingen zorgen bij zowel mannen als vrouwen voor een betere verhouding tussen het HDL-cholesterol en de triglyceriden. Deze verhouding wordt de triglyceriden/HDL-ratio genoemd, wat een belangrijke voorspeller voor hart- en vaatziekten is. Het vasten zorgt voor een betere triglyceriden/HDL-ratio, waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt.

  4.      Verlaagt bloeddruk

  Tijdens de ramadan vond men een daling in de bloeddruk. Zowel de boven- als onderdruk was afgenomen.[5], Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het vasten zorgt voor een lagere bloeddruk en daarmee tot een lager risico op hart- en vaatziekten.

  5.      Verlaagt het percentage lichaamsvet

  Tijdens de ramadan neemt het lichaamsgewicht en het vetpercentage af, maar dit is niet blijvend. Eén maand na de ramadan is het lichaamsgewicht en het vetpercentage weer op hetzelfde niveau als voor de ramadan.[6]

  Kortom

  Het vasten tijdens de ramadan verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten en diabetes type 2. Helaas zijn de effecten niet blijvend. Na de ramadan verdwijnen de gezondheidsvoordelen weer. Om van de gezondheidseffecten te blijven profiteren moet je het dus regelmatig blijven doen. Vast bijvoorbeeld twee à drie keer per week 16 uur.* Dit wordt ook wel intermittent fasting (periodiek vasten) genoemd. Zelf doe ik het al een aantal jaren en ik adviseer het ook aan mijn patiënten. Velen hebben er baat bij.

  *Vasten is mogelijk niet voor iedereen geschikt. Klik hier voor meer info.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Kacimi, S., Ref’at, A., Fararjeh, M. A., Bustanji, Y. K., Mohammad, M. K., & Salem, M. L. (2012). Intermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and immune cells in healthy subjects. Nutrition research, 32(12), 947-955.
  [2] Ebrahimi, S., Rahmani, F., Avan, A., Nematy, M., Parizadeh, S. M., Hasanian Mehr, S. M., & Parizadeh, S. M. R. (2016). Effects of Ramadan Fasting on the Regulation of Inflammation. Journal of Fasting and Health, 4(1), 32-37.
  [3] Kul, S., Sava?, E., Öztürk, Z. A., & Karada?, G. (2014). Does Ramadan fasting alter body weight and blood lipids and fasting blood glucose in a healthy population? A meta-analysis. Journal of religion and health, 53(3), 929-942.
  [4] Kul, S., Sava?, E., Öztürk, Z. A., & Karada?, G. (2014). Does Ramadan fasting alter body weight and blood lipids and fasting blood glucose in a healthy population? A meta-analysis. Journal of religion and health, 53(3), 929-942.
  [5] Kacimi, S., Ref’at, A., Fararjeh, M. A., Bustanji, Y. K., Mohammad, M. K., & Salem, M. L. (2012). Intermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and immune cells in healthy subjects. Nutrition research, 32(12), 947-955.
  [6] Kacimi, S., Ref’at, A., Fararjeh, M. A., Bustanji, Y. K., Mohammad, M. K., & Salem, M. L. (2012). Intermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and immune cells in healthy subjects. Nutrition research, 32(12), 947-955.

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Deze tips zijn bij veel van mijn patiënten succesvol gebleken. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  Download dit bestand
  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Ra

   Vasten is goed voor lichaam en geest!

   En het is inderdaad goed om het vaker toe te passen dus ook na de ramadan. Liever minder eten dan te veel!

  2. avatar

   ilahibaks

   Het vasten kan geen gezondheids redenen met zich meenemen. Door niet te eten en te drinken doe je het lichaam al te kort aan alles(ADHD). je etens tijden raken in de war zowel je lichaam. zonder water uitdroging. vooral in woestijn en warm gebieden. Ik studeer aan de uva medisch. en als moslim heb ik deze onderwerp van dichtbij onderzocht. Vasten is een opoffering van alles voor Allah. En zelfs je gezondheid en leven. Martelaarschap is ook afzien van je leven voor Allah. Dit is een test van je imaan. hoever kan jij voor allah wereldse behoeften opgeven Maar voor het lichaam heeft het alleen maar nadelen. Ik hoop dat je begrijp wat ik bedoel. Werelds of aards gezien is dit slecht voor je lichaam, maar geestelijke gezien is dit een verrijking en allah te behagen.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Ilahibaks, uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat periodiek vasten vele voordelen heeft. Dit merk ik ook in de praktijk bij mijn patiënten. De manier waarop wordt gevast tijdens de Ramadan lijkt mij echter niet optimaal (‘s avonds laat eten). In dit artikel doel ik vooral op het niet eten. Wat drinken betreft zou ik niet weten wat de gezondheidseffecten zijn, van zulke lange perioden zonder vocht.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Gratis e-book

  5 Oorzaken van trage schildklier restklachten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022