Inhoud van deze blog
Heb je regelmatig hoofdpijn of migraine? Een histamine intolerantie zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. In dit artikel lees je wat histamine is, hoe een intolerantie ontstaat, en hoe je het kunt herkennen.
Wat is histamine?
Histamine is een stof die je zelf kunt aanmaken, maar het komt ook in de voeding voor. Het speelt een rol bij de maagzuurproductie, het immuunsysteem en bij het slapen. Verder functioneert het als neurotransmitter, een signaalstof van het centrale zenuwstelsel.
Histamine bevindt zich op allerlei plaatsen. Veel van de histamine zit in mestcellen, die een belangrijke functie binnen het immuunsysteem hebben. Deze cellen bevinden zich in weefsels die in contact met de buitenwereld staan zoals de huid, longen en het spijsverteringskanaal. Zodra er een allergische reactie optreedt komt er veel histamine vrij. Dit veroorzaakt de typische symptomen van een allergie. Naast mestcellen bevatten de hersenen, de longen en het spijsverteringsstelsel ook histamine.
Bij sommige mensen is er sprake van een overschot aan histamine. Wanneer de histamine niet wordt verdragen is er sprake van een histamine intolerantie. Dit kan tot vervelende klachten zoals hoofdpijn en migraine leiden.
De oorzaak van histamine intolerantie
Onverdraagzaamheid van histamine ontstaat nadat de hoeveelheid histamine de tolerantiedrempel heeft overschreden. De hoogte van deze drempel is bij iedereen verschillend. Het is net als een emmer die overloopt. De ene persoon heeft een grotere emmer dan de ander. Zodra de emmer overloopt ontstaan er klachten.
In een normale situatie wordt histamine afgebroken door de enzymen MAO (mono-amini-oxydase), DAO (di-amine-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase). Maar bij sommige mensen gebeurt dit onvoldoende. Dit kan komen door een genetische verandering waardoor zij minder MAO, DAO en NMT aanmaken. Maar een tekort aan DAO kan ook ontstaan door darmproblemen.[1]
Daarnaast wordt het DAO-enzym ook gebruikt voor de afbraak van putrescine in rode wijn en kaas. Indien het DAO-enzym voor de afbraak van putrescine wordt gebruikt, kan het niet tegelijkertijd ook voor de afbraak van histamine zorgen. Verder wordt het DAO-enzym geremd door alcohol en verschillende soorten medicatie zoals dihydralazine, isoniazid, clavulaanzuur, promethazine, verapamil, metoclopramide en ambroxol hydrochloride.[2]
Als gevolg zijn deze mensen minder goed in staat om de histamine af te breken waardoor er teveel histamine in het bloed overblijft. De emmer loopt als het ware over en de histamine wordt niet meer verdragen. Er is er sprake van histamine intolerantie. Bij veel mensen leidt dit tot hoofdpijn en migraine. Uit onderzoek onder 137 migrainepatiënten bleek dat maar liefst 87 procent een tekort aan het DAO-enzym had. [1]
Symptomen van histamine intolerantie
Een teveel aan histamine veroorzaakt symptomen die op een allergische reactie lijken. Denk hierbij aan[1]:
- Hoofdpijn en migraine
- Huidreacties zoals netelroos (snel opkomende, jeukende, scherp gelijnde bulten; ook wel galbulten genoemd), jeuk en atopisch eczeem
- Maag-darmproblemen zoals winderigheid, diarree, misselijkheid en buikpijn
- Niezen, snotneus
- Hartritmestoornissen, lage bloeddruk (hypotensie)
- Spierpijn
Hoe weet ik of ik een histamine intolerantie heb?
Naast de beschreven symptomen kun je een drie dingen doen om erachter te komen of jij een histamine intolerantie hebt:
- Histamine beperkt dieet: beperk vier weken lang je histamine inname en kijk of je klachten verminderen. Zo ja, dan is de kans groot dat een histamine intolerantie de oorzaak van jouw klachten is. Voedingsmiddelen die veel histamine bevatten zijn: tonijn, sardientjes, ansjovis, makreel, zuurkool, tomaten, spinazie, kazen, gedroogde worsten en alcohol.[2]
- DAO supplement: gebruik een aantal weken een DAO supplement en kijk of je klachten verminderen. Zo ja, dan veroorzaakt histamine jouw klachten.
- Bloedonderzoek: je kunt de hoeveelheid van het DAO-enzym in je bloed laten meten. Indien er een tekort aan DAO is kan dat een teken van histamine intolerantie zijn.
Kortom
Histamine wordt normaalgesproken afgebroken door de enzymen MAO, DAO en NMT. Sommige mensen produceren niet genoeg van deze enzymen. Dit kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook het gevolg van een darmaandoening zijn. Verder wordt het DAO-enzym geremd door medicijngebruik, alcohol, en putrescine in kaas en rode wijn. Hierdoor wordt histamine onvoldoende afgebroken waardoor er teveel in de bloedbaan achterblijft. Zodra de hoeveelheid histamine de tolerantiedrempel overschrijdt ontstaan er klachten. De hoogte van deze drempel verschilt per persoon. Indien de drempel wordt overschreden wordt de histamine niet meer verdragen. Dit wordt histamine intolerantie genoemd. De symptomen van een histamine intolerantie zijn vergelijkbaar met die van een allergische reactie. Denk aan symptomen als hoofdpijn, migraine, huidreacties, maag-darmproblemen, snotneus, niezen, hartritmestoornissen, lage bloeddruk en spierpijn. Om erachter te komen of jouw klachten door histamine intolerantie worden veroorzaakt kun je drie dingen doen. Ten eerste kun je 4 weken lang histaminerijke voeding beperken. Een tweede optie is het gebruik van een DAO supplement. En als derde kun je de hoeveelheid DAO in je bloed laten meten.
- Klik hier om de bronnen te zien
-
[1] Izquierdo-Casas J, et al., Diamine oxidase (DAO) supplement reduces headache in episodic migraine patients with DAO deficiency: A randomized double-blind trial, Clinical Nutrition (2018), https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.01.013
[2] Wantke, F., Götz, M., & Jarisch, R. (1993). Histamine?free diet: treatment of choice for histamine?induced food intolerance and supporting treatment for chronical headaches. Clinical & Experimental Allergy, 23(12), 982-985.
Dit e-book scheelt je een consult
Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.
De basis van herstel
Reacties op deze blog
Nele
Deze mooie samenvatting van wat HIT inhoudt, maakt me uiteraard nieuwsgierig naar het e-book…
Rie
Heldere info! histamine-intolerantie of onevenwicht is een netelig probleem waarmee de klassieke geneeskunde niet goed uit de voeten kan. De antihistamine medicatie werkt vaak niet.
Dank voor het e-book. Benieuwd!
mvg
Rie
Iris
Ik ben pas begonnen met het AIP dieet en ik heb een histamine intolerantie. Waar moet ik nu extra opletten?
Ik merk dat mijn gevoeligheid toeneemt op meerdere vlakken, bv bij kaneel, maismeel en ui,prei,
en knoflook..mijn dieet is erg beperkt.
Hoe kan ik bv obstipatie voorkomen..
Ruud Rotteveel MSc. Auteur
@Iris, naast de eliminaties van het AIP dieet, kun je de voedingsmiddelen elimineren waar je sterk op reageert. Probeer zoveel mogelijk te variëren met de voedingsmiddelen die je wel verdraagt. Om meer te kunnen variëren, kun je eventueel de volgende voedingsmiddelen wel blijven eten tijdens de eliminatiefase van het AIP dieet: rijst, amarant, quinoa, boekweit, chiazaad, peulvruchten (m.u.v. soja en pinda’s) en zaden. Deze worden door de meeste mensen goed verdragen. Voor tips tegen obstipatie, zie deze blog: https://www.revolutionairgezond.nl/auto-immuun-protocol/obstipatie-bij-het-aip-dieet-oorzaken-en-oplossingen/
maria
gaarne gratis e boek over histamine intolerantie dank u.
wilma wakker
dank voor fijne en duidelijke uitleg, ben benieuwd naar het ebook, vriendelijke groet wilma