Inhoud van deze blog
Last van migraine? Voorkom en verlicht je migraineaanvallen met behulp van leefstijlaanpassingen. Een migraine aanval kan door verschillende factoren worden uitgelokt. Wat is de trigger van jouw migraineaanval? In dit artikel lees je 24 veel voorkomende triggers.
De oorzaak van migraine
Er is nog veel onduidelijkheid over de werkelijke oorzaak van migraine. Wel lijken genetische aanleg en omgevingsfactoren een belangrijke rol te spelen bij het uitlokken van een migraineaanval. Omgevingsfactoren die een migraineaanval kunnen uitlokken worden migraine triggers genoemd.
24 triggers van een migraineaanval
Er zijn veel verschillende factoren die een migraineaanval kunnen uitlokken. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende triggers.[1],[2]
1. Slaaptekort
2. Honger, onvoldoende voeding
3. Tekort aan coรซnzym Q10 (door cholesterolverlagers (statines)), magnesium, B-vitaminen, vitamine C, Vitamine D
4. Uitdroging
5. Alcohol (rode wijn en bier)
6. Voedseladditieven (E621, nitrieten, sulfieten)
7. Zoetstoffen (Aspartaam)
8. Histaminerijke voedingsmiddelenย (o.a. zuurkool, spinazie, tomaat, vis, kaas) door histamineintolerantie
9. Cafeรฏne (koffie, zwarte thee, cacao)
10. Maag-darmproblemen (lekke darm, obstipatie, Coeliakie)
11. Overbelaste lever door lekke darm en gifstoffen (langdurig gebruik van medicatie, bepaalde stoffen in verzorgingsproducten, kwik uit amalgaamvullingen)
12. Overmatig sporten
13. Stress
14. Medicijnen (anticonceptiepil, nitroglycerine en langdurig gebruik van pijnstillers!)
15. Roken
16. Hormoonschommeling tijdens menstruatie (oestrogeen)
17. Vermoeidheid
18. Weers- en luchtdrukveranderingen
19. Verandering van tijdzone door reizen
20. Allergieรซn
21. Schimmelinfectie (Candida)
22. Fel licht en geluid
23. Sterke geuren (parfum, verflucht)
24. Bloedsuikerschommelingen door eten van geraffineerde koolhydraten (brood, crackers, suikers, frisdrank)
Prikkeldrempel
Niet bij iedereen leiden bovenstaande prikkels tot een migraine aanval. Het lijkt erop dat migraine pas ontstaat nadat er een bepaalde drempel is overschreden. De zogenoemde prikkeldrempel of migrainedrempel.[3],[2] Het is vergelijkbaar met een emmer water die overloopt. Een bepaalde hoeveelheid prikkels kan ja verwerken, maar zodra de drempel wordt overschreden gaat het fout.
De hoogte van deze migrainedrempel is bij iedereen anders. Dit zorgt ervoor dat de ene persoon gevoeliger is voor migraineaanval dan de andere persoon. Bij iemand met een lage prikkeldrempel loopt de emmer sneller over dan bij iemand met een hoge prikkeldrempel.
Niet iedereen is voor dezelfde prikkels gevoelig. Het is dus een zoektocht naar welke prikkels jouw migraineaanval uitlokken. Zodra je deze prikkels hebt gevonden en ze gaat vermijden is de kans groot dat de migraineaanvallen verlichten of zelfs verdwijnen. Door het verlagen van het totale aantal prikkels zorg je ervoor dat je emmer niet overloopt.
Kortom
Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van migraine. Genetische aanleg en omgevingsfactoren lijken een rol te spelen. Factoren die migraine uitlokken worden migraine triggers genoemd. Een migraineaanval vindt pas plaats nadat je de prikkeldrempel hebt overschreden. De hoogte van deze drempel verschilt per persoon en daarom is de gevoeligheid voor migraine per persoon verschillend. Niet iedereen is gevoelig voor dezelfde triggers. Je moet dus opzoek gaan naar de triggers waar jij gevoelig voor bent. Door (een aantal van) deze triggers te vermijden en het totale aantal prikkels te verlagen zal je de prikkeldrempel niet overschrijden. Je emmer zal niet meer zo snel overlopen en op die manier kunnen migraineaanvallen worden voorkomen of verlicht.
- Klik hier om de bronnen te zien
-
[1] Hilde Maris. Artikel Migraine. PlaceboNocebo.
[2] Neurologie Centrum Amsterdam: https://www.behandelingmigraine.nl/migraine-oorzaken
[3]Leids Universitair Medisch Centrum: https://www.lumc.nl/org/hoofdpijn-onderzoek/informatie/migraine/
Dit e-book scheelt je een consult
Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.
De basis van herstel