Wat is de oorzaak van jouw migraine (24 triggers)
Leefstijl
2 maart 2018

Wat is de oorzaak van jouw migraine? (24 triggers)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Last van migraine? Voorkom en verlicht je migraineaanvallen met behulp van leefstijlaanpassingen. Een migraine aanval kan door verschillende factoren worden uitgelokt. Wat is de trigger van jouw migraineaanval? In dit artikel lees je 24 veel voorkomende triggers.

  De oorzaak van migraine

  Er is nog veel onduidelijkheid over de werkelijke oorzaak van migraine. Wel lijken genetische aanleg en omgevingsfactoren een belangrijke rol te spelen bij het uitlokken van een migraineaanval. Omgevingsfactoren die een migraineaanval kunnen uitlokken worden migraine triggers genoemd.

  24 triggers van een migraineaanval

  Er zijn veel verschillende factoren die een migraineaanval kunnen uitlokken. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende triggers.[1],[2]

  1. Slaaptekort

  2. Honger, onvoldoende voeding

  3. Tekort aan coënzym Q10 (door cholesterolverlagers (statines)), magnesium, B-vitaminen, vitamine C, Vitamine D

  4. Uitdroging

  5. Alcohol (rode wijn en bier)

  6. Voedseladditieven (E621, nitrieten, sulfieten)

  7. Zoetstoffen (Aspartaam)

  8. Histaminerijke voedingsmiddelen (o.a. zuurkool, spinazie, tomaat, vis, kaas) door histamineintolerantie

  9. Cafeïne (koffie, zwarte thee, cacao)

  10. Maag-darmproblemen (lekke darm, obstipatie, Coeliakie)

  11. Overbelaste lever door lekke darm en gifstoffen (langdurig gebruik van medicatie, bepaalde stoffen in verzorgingsproducten, kwik uit amalgaamvullingen)

  12. Overmatig sporten

  13. Stress

  14. Medicijnen (anticonceptiepil, nitroglycerine en langdurig gebruik van pijnstillers!)

  15. Roken

  16. Hormoonschommeling tijdens menstruatie (oestrogeen)

  17. Vermoeidheid

  18. Weers- en luchtdrukveranderingen

  19. Verandering van tijdzone door reizen

  20. Allergieën

  21. Schimmelinfectie (Candida)

  22. Fel licht en geluid

  23. Sterke geuren (parfum, verflucht)

  24. Bloedsuikerschommelingen door eten van geraffineerde koolhydraten (brood, crackers, suikers, frisdrank)

  Prikkeldrempel

  Niet bij iedereen leiden bovenstaande prikkels tot een migraine aanval. Het lijkt erop dat migraine pas ontstaat nadat er een bepaalde drempel is overschreden. De zogenoemde prikkeldrempel of migrainedrempel.[3],[2] Het is vergelijkbaar met een emmer water die overloopt. Een bepaalde hoeveelheid prikkels kan ja verwerken, maar zodra de drempel wordt overschreden gaat het fout.

  De hoogte van deze migrainedrempel is bij iedereen anders. Dit zorgt ervoor dat de ene persoon gevoeliger is voor migraineaanval dan de andere persoon. Bij iemand met een lage prikkeldrempel loopt de emmer sneller over dan bij iemand met een hoge prikkeldrempel.

  Niet iedereen is voor dezelfde prikkels gevoelig. Het is dus een zoektocht naar welke prikkels jouw migraineaanval uitlokken. Zodra je deze prikkels hebt gevonden en ze gaat vermijden is de kans groot dat de migraineaanvallen verlichten of zelfs verdwijnen. Door het verlagen van het totale aantal prikkels zorg je ervoor dat je emmer niet overloopt.

  Kortom

  Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van migraine. Genetische aanleg en omgevingsfactoren lijken een rol te spelen. Factoren die migraine uitlokken worden migraine triggers genoemd. Een migraineaanval vindt pas plaats nadat je de prikkeldrempel hebt overschreden. De hoogte van deze drempel verschilt per persoon en daarom is de gevoeligheid voor migraine per persoon verschillend. Niet iedereen is gevoelig voor dezelfde triggers. Je moet dus opzoek gaan naar de triggers waar jij gevoelig voor bent. Door (een aantal van) deze triggers te vermijden en het totale aantal prikkels te verlagen zal je de prikkeldrempel niet overschrijden. Je emmer zal niet meer zo snel overlopen en op die manier kunnen migraineaanvallen worden voorkomen of verlicht.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] Hilde Maris. Artikel Migraine. PlaceboNocebo.
  [2] Neurologie Centrum Amsterdam: https://www.behandelingmigraine.nl/migraine-oorzaken
  [3]Leids Universitair Medisch Centrum: https://www.lumc.nl/org/hoofdpijn-onderzoek/informatie/migraine/

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023