hs-CRP
Leefstijl
8 februari 2018

Kenmerken van laaggradige ontsteking

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Je hebt allerlei (vage) klachten, maar de huisarts en specialisten zeggen dat er niets aan de hand is omdat je bloedwaarden niet afwijken. Dat is ook niet gek, want de bruikbaarheid van bloedonderzoek is beperk. Meestal liggen laaggradige ontsteking met bijbehorende insulineresistentie (ongevoeligheid voor het hormoon insuline) aan de basis van deze (vage) klachten. Laaggradige ontsteking is lastig te herkennen in het bloedbeeld. Ten eerste moet je weten naar welke waarden je moet kijken. Ten tweede moet je weten hoe je deze interpreteert. De meeste huisartsen en specialisten zijn hier niet in thuis en zullen jou daarom ook niet de diagnose laaggradige ontsteking geven.

  Bloedwaarden

  De meest bekende bloedwaarde die wordt gebruikt voor de diagnose van laaggradige ontsteking is high sensitive C-reactive Protein (hs-CRP). Een hs-CRP van boven de 1 kan een indicatie van chronische laaggradige ontsteking zijn.

  Maar een geïsoleerde hs-CRP-waarde zegt niet zoveel. Het hs-CRP-gehalte kan bijvoorbeeld ook verhoogd zijn nadat je de avond voor het prikken hebt gesport. Ook kan het tijdelijk verhoogd zijn door een verkoudheid. Daarom moet er naar verschillende bloedwaarden worden gekeken in combinatie met de symptomen.

  Andere waarden[1] die een indicatie van chronische laaggradige ontsteking geven zijn onder andere verhoogde urinezuurwaarden en verhoogde triglyceridenwaarden. Maar let op, want het gehalte aan urinezuur schommelt gedurende de dag. ’s Ochtends vroeg is het urinezuurgehalte lager dan in de loop van de dag.

  Ook een verhoogde ferritinewaarde kan op ontsteking duiden, net als een verhoogde bloedbezinking (BSE) en een verhoogde actieve vitamine D-waarde (1,25-dihydroxy vitamine) en lage inactieve vitamine D-waarde (25-hydroxyvitamine).

  Met geïsoleerde bloedwaarden kun je niet zoveel. Voor een goede diagnose is het essentieel om de verschillende bloedwaarden te combineren met de aanwezige symptomen.

  Symptomen van laaggradige ontsteking

  Een actief immuunsysteem heeft veel energie nodig en eist dit dan ook op. Hierdoor verandert de energieverdeling in het lichaam. Het immuunsysteem rooft energie van andere organen. Vooral van organen die veel energie verbruiken, zoals de hersenen, spieren en darmen. Het roven van energie gaat als volgt. Het immuunsysteem maakt organen die veel energie verbruiken insulineresistent. Dit betekent dat zij ongevoelig worden voor insuline, het hormoon dat betrokken is bij de opname van suikers in de cel. Als gevolg zijn deze organen niet meer goed in staat om suikers (energie) op te nemen en krijgen zij vervolgens te kampen met een energietekort. Ze worden verwaarloosd en kunnen niet meer naar behoren functioneren.

  Door de veranderde energieverdeling (energie naar het immuunsysteem) en verwaarlozing van de ‘dure’ organen gaan mensen met laaggradige ontsteking zich op een bepaalde manier gedragen. Gedragssymptomen zijn:

  • Vermijding van lichaamsbeweging (geen energie voor de spieren om te bewegen of sporten)
  • Vermijden van sociaal contact (geen energie voor de hersenen)
  • Vermindering van libido (geen energie voor het voortplantingssysteem)
  • Eetluststoornissen (geen energie voor spijsverteringsstelsel)
  • Verhoogde pijngevoeligheid (lokaal energietekort)
  • Verandering van lichaamssamenstelling (spierafbraak en verhoogd vetgehalte)

  Ziekten die samenhangen met laaggradige ontsteking

  Chronische laaggradige ontsteking ligt aan de basis van bijna alle typische Westerse ziektes die met het metabool syndroom samenhangen.[2] Laaggradige ontsteking kan leiden tot allergieën, chronische pijn, uitputtingsziekten (bijv. fibromyalgie), hart- en vaatziekten[3], ontstekingsziekten van de darm[4], psychische aandoeningen (bijv. depressie), auto-immuunziekten (bijv. psoriasis)[5] en sommige vormen van kanker.[6]

  Kortom

  Laaggradige ontsteking is lastig te diagnosticeren omdat het nauwelijks in het bloed zichtbaar is. Voor een goede diagnose moeten verschillende bloedwaarden in samenhang met de aanwezige symptomen worden bekeken. De meeste huisartsen en specialisten zijn hier niet in thuis en zullen jou daarom niet de diagnose laaggradige ontsteking geven. Chronische laaggradige ontsteking met bijbehorende insulineresistentie ligt aan de basis van bijna alle Westerse ziektes.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1]Barbaresko, J., Koch, M., Schulze, M. B., & Nöthlings, U. (2013). Dietary pattern analysis and biomarkers of low-grade inflammation: a systematic literature review. Nutrition reviews, 71(8), 511-527.
  [2] F.A.J. Muskiet (2011). De evolutionaire achtergrond, oorzaak en consequenties van chronische systemische lage graad ontsteking; betekenis voor de klinische chemie. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2011, vol. 36, no. 4.
  [3] Ridker, P. M., Danielson, E., Fonseca, F. A., Genest, J., Gotto Jr, A. M., Kastelein, J. J., … & Nordestgaard, B. G. (2008). Rosuvastatin to prevent vascular events in men and women with elevated C-reactive protein. New England Journal of Medicine, 359(21), 2195.
  [4] Fasano, A., & Catassi, C. (2012). Celiac disease. New England Journal of Medicine, 367(25), 2419-2426.
  [5] Serafini, G., Pompili, M., Seretti, M. E., Stefani, H., Palermo, M., Coryell, W., & Girardi, P. (2013). The role of inflammatory cytokines in suicidal behavior: a systematic review. European Neuropsychopharmacology, 23(12), 1672-1686.
  [6] Coussens, L. M., Zitvogel, L., & Palucka, A. K. (2013). Neutralizing tumor-promoting chronic inflammation: a magic bullet?. Science, 339(6117), 286-291.

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  P.s. Dit is het tweede artikel uit een serie van 4:

  1. Laaggradige ontsteking ligt aan de basis van bijna alle chronische klachten
  2. Kenmerken van laaggradige ontsteking
  3. De oorzaak van laaggradige ontsteking
  4. De oplossing van laaggradige ontsteking (en bijna alle chronische klachten)
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Wendy

   Super goed artikel, erg intressant. Laatst zelf Hs-crp test laten doen, was verhoogd. Terwijl de gewone Crp laag was, maar door dit artikel snap ik het. Dank u wel.

  2. avatar

   Wendy

   Ik ben al aan het sukkelen met gezondheid van dec 2021. Crp in bloed enkele keer iets verhoogd, nu Hs -crp test zelf laten doen en die is verhoogd. Nu ben ik in behandeling bij Kno arts vanwege holteontstekingen. Ze gaan me ook testen op imuumziekte. Ik heb al eens aan dokters gevraagd of ik laagdradige ontstekingen had, maar nu begrijp ik dat je dat met een gewone crp niet kunt zien, alleen met Hs-crp test. Nu begrijp ik het meer. Goed artikel ??

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Wendy, goed om te lezen dat je nu meer inzicht hebt in de beperking van de het gewone CRP, wat normaal gesproken door artsen gemeten wordt.

    • avatar

     Wendy

     Mijn hs crp was 3,09 dus te hoog, en de crp 2 bij de artsen. Heb aangegeven dat het misschien een laaggradige ontsteking kan zijn, maar artsen doen er niks mee. Heb nu zelf een test besteld voor mijn immuunsysteem te testen.
     Dank u wel

  3. avatar

   Petra

   Ik heb onmeetbare ontstekings waarde wat is dat

  4. avatar

   emmy

   goed artikel en heel intressant om altijd wat meer bij te leren.Ik had er nog weinig van gehoord. danku

  5. avatar

   Eunice

   Interessant

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Desirée heeft mij enorm geholpen met het verbeteren van mijn vermoeidheid en andere klachten, ik heb veel adviezen en begeleiding mogen krijgen wat ik als erg fijn heb ervaren! De regelmatige check-in momenten en vrijheid om vragen te stellen maakt dit programma... Lees verder
  FD
  Fenna  Dorst 13 februari 2024
  Een toegewijde, aandachtige en hartverwarmende begeleiding met goede praktische tips om aan te werken, die ook succesvol zijn.
  RW
  Roeli Walraven 2 februari 2024
  Goede duidelijke inzichten. Gedurende de dag meer energie.
  MM
  Mandy Muller 9 januari 2024
  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023