L-carnitine bij te snel werkende schildklier
Leefstijl
25 december 2020

L-carnitine bij te snelle schildklier en ziekte van Graves

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Bij een te snel werkende schildklier wordt teveel schildklierhormoon aangemaakt. Medisch wordt dit ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Uit onderzoek blijkt dat hyperthyreoïdie de uitscheiding van L-carnitine stimuleert. Hierdoor hebben mensen met een te snelle schildklierwerking lagere L-carnitine gehaltes in de weefsels.[1] Een snelle schildklier wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte van de schildklier.

    Wat is L-carnitine?

    L-carnitine is een bouwsteen van eiwit. Dit wordt ook wel een aminozuur genoemd. Eiwitten zijn opgebouwd uit meerdere aminozuren. Het is te vergelijken met een kralenketting waarbij de ketting het eiwit is en de kralen de aminozuren. L-carnitine bevindt zich voornamelijk in het hart en de skeletspieren.

    In de lever, nieren en hersenen kan L-carnitine uit de aminozuren lysine en methionine worden aangemaakt. Voor dit proces is ook vitamine C, vitamine B6, vitamine B3 en ijzer nodig. L-carnitine is een semi-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam in principe in staat is om het zelf aan te maken, maar dat de lichaamseigen productie in sommige situaties tekort schiet. In zo’n geval is het lichaam afhankelijk van aanvulling uit de voeding.

    Wat is de functie van L-carnitine?

    L-carnitine heeft de volgende functies:[2], [3]

    • Bevordert de vetverbranding doordat het lange ketenvetzuren de mitochondriën (energiefabriekjes in de cel) in transporteert. Vervolgens kunnen de vetzuren verbrand worden, wat energie oplevert. L-carnitine is voornamelijk goed voor het hart, aangezien het hart erg afhankelijk is van energie uit de vetverbranding.
    • Verhoogt de energieproductie in spiercellen en verbetert de opname van zuurstof.
    • Betrokken bij de energieproductie uit ketonlichamen, pyruvaat en aminozuren.
    • Werkt als antioxidant en beschermt het zenuwweefsel en mitochondriën tegen vrije radicalen.
    • Speelt een rol bij de aanmaak en werking van de neurotransmitter (signaalstof van zenuwstelsel) acetylcholine.
    • Ondersteunt de leverdetoxificatie (ontgiftiging).
    • Verbetert de glucosestofwisseling door het tegengaan van insulineresistentie (ongevoeligheid voor het hormoon insuline).
    • Remt de vorming van melkzuur en bevordert de verwijdering, waardoor het spierpijn voorkomt.
    • Beschermt tegen amoniakvergiftiging.

    Risicofactoren voor een tekort aan L-carnitine

    Door bepaalde omstandigheden kan er een tekort aan L-carnitine ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld doordat de lichaamseigen aanmaak daalt zoals bij het ouder worden. Ook kan er te weinig via de voeding binnen komen. Omdat L-carnitine voornamelijk in dierlijke voedingsmiddelen zit lopen veganisten en vegetariërs kans op een tekort.

    Verder kan een tekort ook ontstaan door een verhoogde uitscheiding van L-carnitine. Dit is het geval bij mensen die zware spierinspanningen leveren zoals marathonlopers. Zij hebben een verhoogde uitscheiding via het zweet en de urine. Ook bij nierproblemen kan de uitscheiding verhoogt zijn als de heropname van L-carnitine verminderd is. Mensen met een te snelle schildklierwerking, zoals bij de auto-immuun schildklieraandoening Graves, hebben ook een verhoogde uitscheiding waardoor er een tekort kan ontstaan.

    Verder zijn er verschillende medicijnen die de L-carnitinewaarden kunnen verlagen. Voorbeelden zijn cisplatine, isofosfamide, carboplatine, adefovir, carbamazepine, cefditoren pivoxil, isotretinoïne, fenobarbital, fenytoïne, pivampicilline, pivmecillinam, pyrimethamine, sulfadiazine en valproïnezuur (en andere anticonvulsiva). [3]

    Wat is het effect van L-carnitine bij een te snelle schildklier?

    L-carnitine blijkt in sommige weefsels een tegenhanger van het schildklierhormoon te zijn. Uit onderzoek blijkt dat carnitine de opname van schildklierhormonen in de kern van levercellen, zenuwcellen en bindweefselcellen remt. Een gerandomiseerd dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek van 6 maanden onder 50 vrouwen toont aan dat 2-4 gram L-carnitine de symptomen van een te snel werkende schildklier (veroorzaakt door medisch handelen) kon voorkomen én terugdraaien. Het ging hierbij om asthenie (algehele lichaamszwakte), dyspnoe (ademnood), hartkloppingen, zenuwachtigheid, slapeloosheid, tremors (onwillekeurige aan- en ontspanning van spieren), knie-reflexen en hartslag. L-carnitine had het grootste effect op asthenie, hartkloppingen en zenuwachtigheid. Ook had suppletie met L-carnitine een positief effect op de botten. De positieve effecten van L-carnitine suppletie vonden al na 1 à 2 weken plaats. [4]

    Bronnen van L-carnitine

    L-carnitine zit voornamelijk in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kip en zuivel. Daarnaast zijn er ook supplementen met L-carnitine. Het onderzoek is met een supplement gedaan.

    *Als je supplementen wilt gebruiken is het verstandig je te laten adviseren door een deskundig orthomoleculair- of kPNI-therapeut. Supplementen kunnen namelijk wisselwerkingen met medicijnen aangaan en bijwerkingen hebben.

    L-carnitine is geen vervanging van een medische behandeling

    L-carnitine supplementen zijn geen vervanging voor een reguliere medische behandeling. Een snelle schildklier kan gevaarlijk zijn en daarom is ons advies om je arts te raadplegen als je een snelle schildklier (ziekte van Graves) hebt of vermoed dat je het hebt.

    Kortom

    Mensen met een te snel werkende schildklier hebben een verhoogde uitscheiding van L-carnitine, waardoor zij risico op een tekort lopen. Uit onderzoek blijkt dat L-carnitine in bepaalde weefsels een tegenhanger van schildklierhormonen is. Het blijkt de opname van schildklierhormonen in de celkernen van levercellen, zenuwcellen en bindweefselcellen te remmen. Suppletie met 2-4 gram L-carnitine bleek bij vrouwen bepaalde symptomen van hyperthyreoïdie te kunnen voorkomen, maar ook terug te kunnen draaien. Positieve effecten traden al binnen 1 à 2 weken op.

    Klik hier om de bronnen te zien
    [1]Benvenga, S., Amato, A., Calvani, M., & Trimarchi, F. (2004). Effects of carnitine on thyroid hormone action. Annals of the New York Academy of Sciences, 1033(1), 158-167.
    [2] http://www.naturafoundation.nl/monografie/L-Carnitine.html
    [3] http://www.orthokennis.nl/nutrienten/acetylcarnitine
    [4] Benvenga, S., Ruggeri, R. M., Russo, A., Lapa, D., Campenni, A., & Trimarchi, F. (2001). Usefulness of L-carnitine, a naturally occurring peripheral antagonist of thyroid hormone action, in iatrogenic hyperthyroidism: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 86(8), 3579-3594.

    Dit e-book scheelt je een consult

    Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

    Download dit bestand
    E-book

    De basis van herstel

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Deel deze blog via

    Reacties op deze blog

    1. avatar

      Monique

      Ik heb Graves, ben nu aan het titreren en zit op normaal-waarden. Is suppletie dan zinvol?

    2. avatar

      Yvon kleurenstijl

      L.carnitine geeft ook meer energie bij te langzaam werkende schildklier is. Mijn ervaring

    3. avatar

      Monique

      Beste Ruud
      Ik heb 30 jaar geleden, na de geboorte van mijn dochter, de ziekte van Graves gekregen (inclusief de ogen), omdat behandeling met Strumazol niet aansloeg heb ik een radio actieve jodiumslok gekregen. Mijn schildklier doet nu al 27 jaar niets meer. Na veel getob met Euthyrox heb ik er 10 jaar geleden Cytomel bij gekregen. Het gaat sindsdien redelijk goed maar nooit optimaal.
      Als ik mijn voeding wil aanpassen, moet ik dan kijken bij Graves, Hashimoto of traagwerkende schildklier. (Schildklier is op echo niet meer te vinden).
      Alvast bedankt.

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Goede vraag, Monique. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Hierbij werkt het immuunsysteem niet zoals het zou moeten werken. De schildklier kan dan wel weg zijn, maar dat wil niet zeggen dat je immuunsysteem nu naar behoren functioneert. Zowel bij Hashimoto als Graves speelt auto-immuniteit. Je zou er dus voor moeten zorgen dat het immuunsysteem tot rust komt. Als je dit niet doet kan het mogelijk later voor andere klachten zorgen.

        Als je naar voeding gaat kijken blijken veel mensen baat te hebben bij het eten van oervoeding (Paleo, maar dan zonder rood (zoogdieren) vlees). Eerder heb ik hier een artikel over geschreven, zie: https://www.revolutionairgezond.nl/leefstijl/oervoeding-voeding-best-genen-past/

        Oervoeding is eigenlijk de voeding die we allemaal zouden moeten eten voor een optimale gezondheid.

        In hoeverre je de lichaamseigen productie van schildklierhormonen kunt stimuleren in jouw situatie kan ik niet zeggen.

    4. avatar

      emmy

      zeer duidelijk uitgelegd , heb ook een te snel werkende schildklier en ga er rekening mee houden en een ortomoluculair arts raadplegen.

      • avatar

        Ruud Rotteveel Auteur

        Succes, Emmy. Deel hier gerust jouw ervaring.

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    AIP dieet voedingslijst

    Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
    BB
    Bibian  Buwalda 28 februari 2023
    Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
    PM
    Petra Mester 16 mei 2022
    Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
    C
    Chantal 16 mei 2022
    Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
    KV
    Katrin Van Laer 16 mei 2022
    Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
    Bv
    Bianca van Leeuwen 16 mei 2022