Laaggradige ontsteking
Leefstijl
7 februari 2018

Laaggradige ontsteking ligt aan de basis van bijna alle chronische klachten

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Veel mensen lopen rond met (vage) klachten als vermoeidheid, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en een laag libido. Volgens de huisarts en specialist is er niets aan de hand, want er zijn geen afwijkende waarden in het bloed te vinden. Dat klinkt voor veel mensen logisch, maar dat is het niet. De klachten zijn er niet zomaar. Er is iets aan de hand, maar wat?

  Laaggradige ontsteking

  In bijna alle gevallen is er sprake van laaggradige ontsteking. In de wetenschappelijke literatuur wordt dit ook wel low grade inflammation genoemd. Laaggradige ontsteking is een continue lichte activatie van het immuunsysteem. Dit betekend dat het immuunsysteem continu aan staat. Maar waarom?

  Drie opties

  Bij gevaar wordt het immuunsysteem geactiveerd. Het immuunsysteem kan op drie manieren reageren, namelijk met milde immuunreactie, een heftige immuunreactie of een overreactie. Een voorbeeld van een milde immuunreactie is laaggradige ontsteking. Een heftige immuunreactie is bijvoorbeeld koorts of een ontsteking als gevolg op een bacteriële infectie. Bij sepsis kan er een overreactie van het immuunsysteem ontstaan waardoor er zoveel schade wordt veroorzaakt dat het tot de dood leidt.

  Een heftige immuunreactie heeft als doel om ziekteverwekkers te doden. Daarentegen heeft een milde immuunreactie niet als doel om ziekteverwekkers te doden, maar om ze onder controle te houden. Door het vermenigvuldigen van de ziekteverwekkers te remmen, wordt de schade die zij kunnen aanrichten beperkt.

  Wat bepaalt de intensiteit van de immuunreactie?

  De hersenen besluiten hoe sterk het immuunsysteem gaat reageren. Dit besluit hangt af of de kosten van dat besluit opwegen (kleiner of gelijk zijn) tegen het voordeel van de reactie. Een heftige immuunreactie kost veel energie en richt veel schade aan. Terwijl een milde immuunreactie minder energie kost en ook minder schade aanricht.

  Een heftige reactie is niet altijd gewenst. Het immuunsysteem hoort alleen toestemming voor een heftige reactie te krijgen indien het lichaam ook in staat is om deze reactie op tijd te beëindigen. Gebeurt het beëindigen van de reactie niet op tijd, dan kan de dood het gevolg zijn.[1]

  Voor het tijdig beëindigen van een immuunreactie zijn onder andere de omega-3 vetzuren EPA en DHA essentieel. Deze vetzuren komen voornamelijk voor in vis en in schaal- en schelpdieren. EPA en DHA worden omgezet in resolvines en protectines die in staat zijn om een ontstekingsreactie te stoppen.[2]

  Voor het kiezen van de juiste immuunreactie wordt er eerst bepaald of het lichaam de capaciteit heeft om een heftige immuunreactie tijdig te beëindigen. Zo ja, dan kiezen je hersenen voor een heftige reactie. Zo nee, dan kiezen de hersenen voor een milde reactie en ontstaat er laaggradige ontsteking. Aangezien de meeste Nederlanders te weinig vis en schaal- en schelpdieren eten, hebben zij een tekort aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA die nodig zijn voor het beëindigen van een immuunreactie.  Ze krijgen daarom geen toestemming voor een kortdurend, heftige immuunreactie en ontwikkelen daarom een langdurende laaggradige ontsteking.

  De gevolgen

  In eerste instantie merk je niets van een laaggradige ontsteking, maar op de lange termijn leidt het tot (vage) klachten. Zolang het immuunsysteem zich rustig houdt, verbruikt het ongeveer 23 procent van de ruststofwisseling (BMR). Een inactief immuunsysteem is goedkoop, maar een actief immuunsysteem is duur. Zodra het immuunsysteem wordt geactiveerd kan het energieverbruik oplopen met wel 9 tot 30 procent van de ruststofwisseling (BMR).[2]

  Bij een chronische laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continu licht geactiveerd. Hierdoor verbruikt het immuunsysteem flink meer energie (kcal). Dit zorgt ervoor dat de energieverdeling in het lichaam verandert.

  Omdat het actieve immuunsysteem meer energie nodig heeft zal het meer energie naar zich toe trekken. Dit gaat ten koste van andere organen. De benodigde energie wordt als het ware ‘geroofd’ van andere organen. Meestal van ‘dure’ organen (die veel energie verbruiken) zoals de spieren en de hersenen. Het immuunsysteem maakt deze ‘dure’ organen insulineresistent. Dit betekent dat zij ongevoelig worden voor insuline, het hormoon dat betrokken is bij de opname van suikers in de cel. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd.

  Als gevolg zijn deze organen niet meer goed in staat om suikers (energie) op te nemen en krijgen zij vervolgens te kampen met een energietekort. Ze worden verwaarloosd en kunnen niet meer naar behoren functioneren. Bij de darmen leidt dit bijvoorbeeld tot een verlies van eetlust. Een energietekort bij de vrouwelijke voortplantingsorganen zorgt voor een verminderd libido en onvruchtbaarheid. Vermijding van lichaamsbeweging is het gevolg van te weinig energie voor de spieren, en depressie en sociale isolatie is het resultaat van een tekort aan energie in de hersenen.

  Ondanks je in eerste instantie niets merkt van een laaggradige ontsteking, leidt dit op den duur tot verschillende klachten en ziektebeelden. Chronische laaggradige ontsteking ligt aan de basis van bijna alle typische Westerse ziektes die met het metabool syndroom samenhangen.[2] Laaggradige ontsteking speelt een rol bij allergieën, chronische pijn, uitputtingsziekten (bijvoorbeeld fibromyalgie), hart- en vaatziekten[3], ontstekingsziekten van de darm[4], psychische aandoeningen (bijv. depressie), auto-immuunziekten (bijv. psoriasis)[5] en sommige vormen van kanker.[6]

  Kortom

  Klachten zijn er niet zomaar. Vaak ligt laaggradige ontsteking aan de basis van deze klachten. Het lichaam kiest voor een milde immuunreactie omdat het niet in staat is om een heftige immuunreactie tijdig te kunnen beëindigen. Voor het stoppen van een ontstekingsreactie zijn onder andere de omega-3 vetzuren EPA en DHA nodig. Veel mensen hebben hier een tekort aan omdat zij te weinig vis, schaal- en schelpdieren eten. Een tekort aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA is een belangrijke oorzaak van laaggradige ontsteking.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1]Ruiz-Núñez, B., Pruimboom, L., Dijck-Brouwer, D. J., & Muskiet, F. A. (2013). Lifestyle and nutritional imbalances associated with Western diseases: causes and consequences of chronic systemic low-grade inflammation in an evolutionary context. The Journal of nutritional biochemistry, 24(7), 1183-1201.
  [2]F.A.J. Muskiet (2011). De evolutionaire achtergrond, oorzaak en consequenties van chronische systemische lage graad ontsteking; betekenis voor de klinische chemie. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2011, vol. 36, no. 4.
  [3] Ridker, P. M., Danielson, E., Fonseca, F. A., Genest, J., Gotto Jr, A. M., Kastelein, J. J., … & Nordestgaard, B. G. (2008). Rosuvastatin to prevent vascular events in men and women with elevated C-reactive protein. New England Journal of Medicine, 359(21), 2195.
  [4] Fasano, A., & Catassi, C. (2012). Celiac disease. New England Journal of Medicine, 367(25), 2419-2426.
  [5] Serafini, G., Pompili, M., Seretti, M. E., Stefani, H., Palermo, M., Coryell, W., & Girardi, P. (2013). The role of inflammatory cytokines in suicidal behavior: a systematic review. European Neuropsychopharmacology, 23(12), 1672-1686.
  [6] Coussens, L. M., Zitvogel, L., & Palucka, A. K. (2013). Neutralizing tumor-promoting chronic inflammation: a magic bullet?. Science, 339(6117), 286-291.

  De informatie in dit artikel komt grotendeels uit de college’s van Dr. Leo Pruimboom.

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  Download dit bestand
  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  P.S. Dit is het eerste artikel uit een serie van 4:

  1. Laaggradige ontsteking ligt aan de basis van bijna alle chronische klachten
  2. Kenmerken van laaggradige ontsteking
  3. De oorzaak van laaggradige ontsteking
  4. De oplossing van laaggradige ontsteking (en bijna alle chronische klachten)
  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Ingrid

   Dit is precies waar ik me nu in bevind…

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Wat vervelend, Ingrid! Mogelijk heb je iets aan de adviezen die in mijn e-book ‘De basis van herstel’ staan.

  2. avatar

   Yvonne vermeer pool

   Ik had ook deze problemen eb daarnaast huidproblemen.
   Bij huid en bloedonderzoek bleek het de autoimmuunziekte SLE te zijn.
   Zalf en het medicijn Plaqunil gekregen.
   Waardoor ik haarbreuk en kale plekken op mijn hoofd kreeg.
   Moest weer stoppen met de medicijnen.
   Over een week, na weer bloed geprikt te hebben weer naar de reumatoloog toe.
   Zou bovenstaande in je bericht mij helpen.??

   • avatar

    Ron

    Beste Yvonne,

    Ruud heeft helemaal gelijk. Zelf volg ik al een jaar of 6 een collega van Ruud genaamd Richard de Leth.

    Ik heb veel van Richard geleerd. Voeding en leefstijl is ontzettend belangrijk en kunnen ons weer gezond maken / houden.

    In 2013 had ik een longinhoud van 42 procent, ontstekingen in mijn longen, luchtwegen en neusholtes.
    Thuis de trap oplopen koste mij heel veel moeite. Ik was toen 41 jaar oud maar ik voelde me 141 jaar.

    Ik heb mijn voeding compleet aangepast. Geen koek, snoep en chips meer, elke morgen groente / fruit smoothies. En de juiste vetten zijn ook belangrijk voor ons lichaam.
    Na het avondeten niets meer eten, laat je lichaam het gene wat je die dag gegeten hebt rustig verwerken.

    Nu 5 jaar verder zijn alle ontstekingen bijna verdwenen, medicijn gebruik heb ik met 50 – 75 % terug gebracht, mijn longen zijn veel beter en veel rustiger en komt mijn reuk na 17 jaar langzamerhand weer terug.

    Voeding en leefstijl zijn ontzettend belangrijk. Lees en leer meer van Ruud en Richard en pas dat vervolgens ook toe in je dagelijkse leven.

    Verwacht niet dat het in 2 weken allemaal goed komt, want zo werkt het nu eenmaal niet. Maar tussen nu en 5 jaar kom je een heel eind.

    Heel veel succes,

    Groet, Ron

    • avatar

     Ruud Rotteveel Auteur

     Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Ron! Goed om te lezen dat je zulke mooie resultaten hebt behaald, en dat op een natuurlijke manier.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Beste Yvonne,

    Wat vervelend zeg! Uit onderstaand onderzoek bleek het gebruik van omega-3 supplementen te helpen bij SLE. Hier gebruikte men dagelijks:

    1.800 mg EPA + 1.200 mg DHA. = 3.000 mg in totaal.

    De duur was 24 weken.

    “Low-dose dietary supplementation with ?-3 fish oils in systemic lupus erythematosus not only has a therapeutic effect on disease activity but also improves endothelial function and reduces oxidative stress and may therefore confer cardiovascular benefits.”

    Wright, S. A., O’Prey, F. M., McHenry, M. T., Leahey, W. J., Devine, A. B., Duffy, E. M., … & McVeigh, G. E. (2008). A randomised interventional trial of ?-3-polyunsaturated fatty acids on endothelial function and disease activity in systemic lupus erythematosus. Annals of the rheumatic diseases, 67(6), 841-848.

    Uit ander onderzoek blijkt dat 12 weken suppletie van dezelfde hoeveelheid omega-3 (3.000 mg p.d.) niet werkte. Het is dus belangrijk om het langdurig te gebruiken in een hoge dosering.

    Bello, K. J., Fang, H., Fazeli, P., Bolad, W., Corretti, M., Magder, L. S., & Petri, M. (2013). Omega-3 in SLE: a double-blind, placebo-controlled randomized clinical trial of endothelial dysfunction and disease activity in systemic lupus erythematosus. Rheumatology international, 33(11), 2789-2796.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Yvonne, de omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn voor iedereen essentieel. Mogelijk vind je dit artikel ook interessant. https://www.revolutionairgezond.nl/hoofdpijnenmigraine/oplossing-laaggradige-onsteking-chronische-klachten/

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022