Goede visolie omega-3 vetzuren
Leefstijl
19 oktober 2018

Officiële gezondheidsclaims omega-3 vetzuren (visolie, algenolie, krillolie)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  De inname van omega 3-vetzuren is een basisvereiste voor een goede gezondheid. De omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn zo belangrijk dat er erkende Europese gezondheidsclaims voor zijn. Deze vetzuren zitten in onder andere in zeewieren, vis, mosselen, krab, kreeft, garnalen en oesters. Daarnaast zitten EPA en DHA ook in supplementen zoals visolie, algenolie en krillolie.

  Erkende Europese gezondheidsclaims

  De omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben erkende Europese gezondheidsclaims, namelijk:

  • Goed voor je hart: dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA draagt bij aan een normale hartfunctie.
  • Goed voor je hersenen: Dagelijkse inname van 250 mg DHA draagt bij aan een normale hersenfunctie. Voor zwangere en borstvoedende vrouwen geldt: 200 mg DHA bovenop de dagelijkse inname van 250 mg EPA + DHA draagt bij aan een normale hersenontwikkeling van de foetus / het kind.
  • Goed voor je zicht: dagelijkse inname van 250 mg DHA draagt bij aan behoud van normaal zicht. Voor kinderen tot 1 jaar is dat 100 mg DHA.
  • Goed voor het immuunsysteem: dagelijkse inname draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem.
  • Goed voor bloeddruk en triglyceriden niveau: dagelijkse inname van 2.000 – 5.000 mg EPA + DHA draagt bij aan behoud van een normale bloeddruk en triglyceriden niveaus.
  • Goed voor de spierfunctie: dagelijkse inname draagt bij aan een normale spierfunctie.

  Velen hebben een omega 3-tekort

  Ruim 60 procent van de Nederlanders voldoet niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad om één keer per week vis te eten. Dat is treurig, want zeevoedsel zoals vis is essentieel voor een goede gezondheid. Niet voor niets hebben de omega-3 vetzuren EPA en DHA erkende Europese gezondheidsclaims.

  Omega 3-supplement (algenolie, visolie of krillolie)

  Als je te weinig zeevoedsel eet, zoals vis en schaal- en schelpdieren (en je hier ook niet meer van wilt eten), dan is het gebruik van een omega 3-supplement aan te raden. Denk hierbij aan algenolie, krillolie of visolie. Hierbij is het belangrijk dat je een supplement van hoge kwaliteit kiest. Omega-3 vetzuren oxideren snel, waardoor het lichaam ze niet meer goed kan gebruiken. Het is natuurlijk zonde als je veel geld betaalt voor een product dat niet zo goed werkt. Eerder heb ik een artikel geschreven met kenmerken van een hoge kwaliteit omega 3 visolie. Deze richtlijnen helpen jou bij het kopen van een goede omega 3 visolie.

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Christel

   Beste Ruud,

   Heb je zo juist een berichtje gestuurd of mijn dochter met ADD wat betere concentratie zou hebben bij het gebruik van visolie.
   Ik vergeet daarbij te vermelden dat zij coeliakie heeft.
   Heb je ook advies voor mensen mer artritis/psoriasis?

   Bedankt alvast voor je bericht.

   Groet Christel

  2. avatar

   Arjan Janse

   Hoi Ruud,

   In een artikel van jou over omega-3 lees ik dat het geen zin heeft om bijvoorbeeld twee maanden visolie te slikken. Dit omdat het herstellen van je vetzuurbalans vier maanden duurt.

   Maar je cellen veranderen toch iedere dag? Waarom heeft twee maanden slikken dan geen zin en vier maanden wel? Zou je dit kunnen uitleggen?

   Groetjes.

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Cellen vernieuwen niet iedere dag. De omega 3-index wordt in je rode bloedcellen gemeten. Deze vernieuwen iedere 4 maanden. Als je je omega 3-index echt flink wilt verhogen, dan moet je de omega 3 meestal minimaal 4 maanden gebruiken.

    • avatar

     Arjan Janse

     Hoi Ruud,

     Bedankt voor je reactie. Ik wil zelf mijn omega-index laten testen maar ik slik op het moment ook al visolie. Hoeveel tijd moet er zitten tussen de bloedafname en de laatste keer visolie slikken?

     Of maakt dat niets uit? In de zin van dat de waarde niet beïnvloed wordt.

    • avatar

     Ruud Rotteveel MSc. Auteur

     Arjan, dat maakt niets uit.

  3. avatar

   patricia

   GRaag ontvang ik een advies over welke visolie geschikt is, hij moet duurzaam zijn, en een lage totox waarde

  4. avatar

   Corian

   Welke visolie is geschikt voor mij, vrouw, 70 jaar, arthrose en een wat te hoog cholesterol?
   Er is zóveel op de markt; ik zie door de bomen het bos niet meer.
   Ik kijk uit naar uw antwoord.
   Mvg.
   Corian

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hierboven kun je je inschrijven. Je ontvangt dan een e-mail met info over 4 verschillende goede visolie supplementen.

  5. avatar

   Zonia

   Beste Ruud,

   Welke visolie (omega 3) beveel jij aan?
   Dank en groeten,

   Zonia

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hierboven kun je je inschrijven. Je ontvangt dan een e-mail met info over 4 verschillende goede visolie supplementen.

  6. avatar

   Mike

   Beste Ruud,
   Graag hoor ik van je wat jij -kwalitatief- de beste visolie vindt welke op dit moment verkrijgbaar is? Dank en groet, Mike

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Hierboven kun je je inschrijven. Je ontvangt dan een e-mail met info over 4 verschillende goede visolie supplementen.

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022