Inhoud van deze blog
Insulineresistentie speelt een belangrijke rol in bijna alle chronische klachten en ziekten. In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen wat insulineresistentie precies is. Kortdurende insulineresistentie is een slimme overlevingsstrategie, maar als het te lang duurt maakt het ons dik, moe en ziek. Veel mensen zijn chronisch insulineresistent. Hoe komt dit?
Het gevolg van een actief immuunsysteem
Als er een ziekteverwekker binnendringt wordt het immuunsysteem actief en ontstaat er een ontstekingsreactie. Deze activiteit kost enorm veel energie. Het immuunsysteem verbruikt hierbij snelle energie in de vorm van glucose (suikers). Dit wordt uit de bloedbaan gehaald. Omdat er slechts een beperkte hoeveelheid glucose in de bloedbaan beschikbaar is, maakt het immuunsysteem andere delen van het lichaam insulineresistent. Hierdoor kunnen zij niet meer zo goed glucose uit de bloedbaan opnemen, waardoor er meer glucose voor het immuunsysteem beschikbaar is. Het immuunsysteem rooft als het ware de energie weg. Bij een kortdurende ontsteking is dit geen probleem. Insulineresistentie is nodig om te kunnen overleven. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem genoeg energie krijgt om goed te kunnen functioneren. Hierdoor ben je goed beschermt tegen ziekteverwekkers. Maar als het immuunsysteem continu aan staat, blijven sommige lichaamsdelen langdurig insulineresistent. En dit leidt uiteindelijk tot problemen.
Westerse leefstijl maakt ziek
De hele dag door eten, verkeerde voeding, langdurig stilzitten, weinig bewegen en chronische stress is kenmerkend voor onze Westerse leefstijl. Deze moderne leefstijl leidt tot laaggradige ontsteking, een situatie waarbij het immuunsysteem continu aan staat. Hierdoor zijn bepaalde lichaamsdelen dus chronisch insulineresistent en krijgen zij te kampen met een energietekort. Het maakt ons ziek.
Laaggradige ontsteking met bijbehorende insulineresistentie ligt aan de basis van het metabool syndroom en alle ziektes die hiermee in verband staan, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve aandoeningen (o.a. Alzheimer), zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en vruchtbaarheidsstoornissen zoals PCOS.[1]
*In mijn vorige artikel vind je alle oorzaken van laaggradige ontsteking.
Kortom
Kortdurende insulineresistentie is een slimme overlevingsstrategie van het lichaam. Het zorgt ervoor dat de beschikbare energie op de juiste manier over het lichaam verdeeld wordt. Wanneer het immuunsysteem actief is, en veel energie nodig heeft, maakt het andere lichaamsdelen insulineresistent. Op deze manier eist het immuunsysteem alle snelle energie op. Hierdoor kan het goed functioneren en ben je goed beschermd tegen ziekteverwekkers. Anderzijds is langdurige insulineresistentie ziekmakend. Doordat bepaalde lichaamsdelen langdurig insulineresistent zijn, krijgen zij te kampen met een energietekort. Alle snelle energie gaat namelijk naar het immuunsysteem. Hierdoor worden bepaalde lichaamsdelen verwaarloosd en kunnen zij niet meer goed functioneren. Dit leidt tot klachten. Insulineresistentie wordt dus veroorzaakt door laaggradige ontsteking. In mijn vorige artikel lees je wat de oorzaak van laaggradige ontsteking is.
- Klik hier om de bron te zien
- [1] F.A.J. Muskiet (2011). De evolutionaire achtergrond, oorzaak en consequenties van chronische systemische lage graad ontsteking; betekenis voor de klinische chemie. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2011, vol. 36, no. 4.
Dit e-book scheelt je een consult
Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen, heb ik een e-book met meer dan 50 praktische leefstijltips geschreven. Het lezen van dit e-book bespaart je een consult. Door deze tips toe te passen versterk je je gezondheid.
De basis van herstel
P.S. Dit is het tweede artikel uit een serie van 3:
1. Insulineresistentie maakt je dik, moe en ziek
2. De oorzaak van insulineresistentie (en daarmee van overgewicht, moeheid, diabetes en libidoverlies)
3. De oplossing van insulineresistentie (en daarmee bijna alle chronische klachten)