Wat is orthomoleculaire geneeskunde en kPNI? (en hoe ik jou kan helpen)

Ik kan je helpen bij:

 • Ziekte van Hashimoto* (trage schildklier)
 • Multiple sclerose (relapsing remitting MS)
 • Psoriasis
 • Brain fog, geheugen- en concentratieproblemen
 • Optimalisatie hersenen
 • Restklachten na COVID-19 (Corona)

*In 90% van de gevallen de oorzaak van een trage schildklier. Bij Hashimoto zijn de antistoffen tegen de schildklier (anti-TPO en/of anti-Tg) verhoogd.

Mijn aanpak past bij jou als je snel van A naar B(eter) wilt. Grote stappen, snel thuis. Ofwel: grote stappen, snel resultaat.

Kun jij je hierin vinden? Dan ben je aan het juiste adres. Lees snel verder.

Mijn aanpak

In mijn praktijk maak ik gebruik van kennis uit de orthomoleculaire geneeskunde en de klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI), vandaar orthomoleculair kPNI-therapeut. Ook pas ik kennis van het auto-immuun protocol (AIP; ook wel auto-immuun paleo genoemd) toe. Ik leg je graag uit wat dit allemaal inhoudt.

Orthomoleculaire geneeskunde

‘Orthos’ betekent juist en ‘moleculair’ verwijst naar de stoffen waaruit het lichaam is opgebouwd en die het lichaam nodig heeft om processen goed uit te voeren.

De basis van orthomoleculaire geneeskunde is de reguliere medische kennis in combinatie met kennis uit de voedingswetenschap. Orthomoleculaire geneeskunde gaat over het behouden en/of optimaliseren van de gezondheid door inzet van optimale doseringen van voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren). De kennis en toepassing is veelal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Voedingsstoffen zijn nodig voor de opbouw en het functioneren van het lichaam. Wanneer er een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen ontstaat leidt dat tot een verminderde functie van organen. Als gevolg ontstaan klachten. Door het tekort aan te vullen verminderen of verdwijnen de klachten.

Een orthomoleculaire behandeling is geschikt voor chronische klachten en ziekten. Zo’n behandeling bestaat met name uit advies over voeding en supplementen om tekorten aan te vullen. Daarnaast speelt beweging ook een belangrijke rol binnen de behandeling.

 

Auto-immuun protocol (AIP, ook wel auto-immuun paleo)

Het AIP is een protocol dat speciaal ontwikkeld is om symptomen bij auto-immuunziekten te verlichten, waardoor de levenskwaliteit en het geluk toeneemt. AIP is een effectief protocol dat mensen met auto-immuunziekten helpt de belangrijkste onderliggende factoren te overwinnen die herstel voorkomen: ontsteking, lekkende darm, hormonale verstoringen, een verstoorde bloedsuikerspiegel, verminderde hersenfunctie, tekort aan vitamines en mineralen en ontregeling van het immuunsysteem.

Eigenlijk kan het AIP ook worden toegepast bij andere klachten die met het immuunsysteem te maken hebben, zoals intoleranties, allergieën, hooikoorts en eczeem. Loren Cordain (PhD), Datis Kharrazian (PhD), Chris Kresser, Sarah Ballantyne (PhD), Mickey Trescott en Angie Alt zijn de grondleggers van AIP. Het auto-immuun protocol richt zich op:

 • Een goede nachtrust
 • Voldoende beweging
 • Voldoende ontspanning
 • Het onderhouden van sociale contacten
 • Het verminderen van de blootstelling aan chemicaliën/giftige stoffen
 • Het ondersteunen van het immuunsysteem / bestrijden van ziekteverwekkers (indien aanwezig)
 • Het aanvullen van voedingstekorten
 • Voeding die rijk is aan voedingsstoffen en die het immuunsysteem zo min mogelijk belast

Het AIP dieet is een eliminatie-provocatie dieet, waarbij in eerste instantie (tijdelijk) alle voedingsmiddelen worden vermeden waarvan bekend is dat zij een immuunreactie kunnen uitlokken (granen, nachtschades, peulvruchten, noten, zaden, koffie, chocolade, eieren en zuivelproducten). Je kunt het AIP dieet zien als een gespecialiseerde vorm van Paleo (oervoeding).

Zodra de klachten flink afgenomen of verdwenen zijn (vaak na ongeveer 3 maanden) kan men beginnen met het herintroduceren van bepaalde voedingsmiddelen. Dit gebeurt één voor één en in een vooraf bepaalde volgorde. Het doel hiervan is om te achterhalen welke voedingsmiddelen problematisch voor jou zijn en welke niet. De problematische voeding kun je vervolgens het best blijven vermijden, terwijl je alle niet-problematische voedingsmiddelen weer kunt gaan eten.

Het AIP is een veelbelovende aanpak. Wereldwijd hebben al veel mensen met auto-immuunziekten baat gehad bij het toepassen van AIP (ervaringen kun je via Google vinden). Daarnaast zijn er inmiddels ook een aantal wetenschappelijke publicaties die op positieve effecten wijzen van AIP en soortgelijke protocollen bij multiple sclerose (MS)[1], [2] ontstekingsziekten van de darmen (Crohn en Colitis) [3], [4] en de ziekte van Hashimoto[5].

Het is niet voor iedereen nodig om het AIP voor 100 procent te volgen. Hoe strikt jij je eraan moet houden is afhankelijk van de ernst van je klachten en jouw doel. Meestal werken we in stappen naar het AIP toe. Sommige mensen bereiken al voldoende effect bij alleen het vermijden van gluten en zuivel, terwijl andere mensen meer voedingsmiddelen moeten vermijden om een vermindering van klachten te merken. Door stap voor stap richting het AIP toe te werken komen we er vanzelf achter hoe ver je moet gaan.

kPNI

kPNI staat voor klinische Psycho-Neuro-Immunologie[1], een jonge wetenschap die zich bezig houdt met het onderzoeken van de samenhang tussen de psyche (gedachtes en gevoelens), het zenuwstelsel en het immuunsysteem. PNI had eigenlijk net zo goed Psycho-Neuro-Endocrino-Socio-Musculo-Immunologie kunnen heten, aangezien alle systemen in het lichaam met elkaar samenwerken. Maar om het nog een beetje uitspreekbaar te houden noemen we het simpelweg PNI.  In de loop der jaren is deze wetenschap praktisch gemaakt, zodat we deze kennis in de praktijk kunnen gebruiken.[2] Vandaar het woord ‘klinisch’ voor de PNI.

PNI, Psycho-Neuro-Immunologie

kPNI is dus de praktische toepassing van de wetenschap die zich bezig houdt met de wisselwerking tussen alle verschillende systemen (o.a. de psyche, het zenuwstelsel, het hormonale stelsel, het immuunsysteem) en de invloed hiervan op de gezondheid.

Alles is met elkaar verbonden

De kPNI gaat er vanuit dat alle systemen met elkaar verbonden zijn en dat een verstoorde functie van het ene systeem gegarandeerd leidt tot een verstoring in andere systemen. Om erachter te komen waar de oorzaak van de klachten ligt is het belangrijk om alles in één geheel te bekijken. Ooit keken geneeskundigen op die manier naar klachten, maar na verloop van tijd zijn er in de reguliere geneeskunde specialisaties ontstaan (psycholoog, neuroloog, endocrinoloog, immunoloog, cardioloog etc.). Hierdoor zijn geneeskundigen expert op één gebied geworden en zijn zij niet meer in staat om het geheel te zien en de verbinding tussen alle systemen.

Dit heeft ertoe geleid dat men bijvoorbeeld bij een depressie alleen naar het hoofd (psyche) kijkt en niet naar de rest van het lichaam. Hierdoor is het bijna onmogelijk om de oorzaak van de depressie te achterhalen. Een depressie wordt namelijk niet altijd alleen door psychische factoren veroorzaakt. Vaak ontstaat een depressie als gevolg van ontsteking door een ‘lekkende darm’ en een verkeerde samenstelling van darmbacteriën. De darmen en hersenen staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. In veel gevallen is een depressie eigenlijk een darmprobleem. En als je de darmfunctie herstelt vermindert of verdwijnt de depressiviteit.

Een ander voorbeeld is de ziekte van Hashimoto. Bij Hashimoto wordt de schildklier door het immuunsysteem aangevallen, waardoor schade ontstaat. Hierdoor neemt de schildklierfunctie af en wordt er minder schildklierhormoon geproduceerd. Uiteindelijk kan er een tekort aan schildklierhormoon ontstaan, waardoor klachten optreden. De reguliere oplossing is het aanvullen van schildklierhormoon. Verder wordt er niet naar gekeken waardoor het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Als je snapt hoe alles met elkaar verbonden is kun je erachter komen waardoor het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Het immuunsysteem wordt onder andere op een negatieve manier beïnvloed door voedingstekorten, chronische stress, blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen en gifstoffen, een verkeerde samenstelling van darmbacteriën en een ‘lekkende darm’. Het aanpakken van de oorzaak leidt tot een vermindering van klachten.

In de reguliere geneeskunde zijn specialisaties ontstaan, waarbij men naar slechts één deel van het lichaam kijkt. De kPNI heeft deze specialisaties weer teruggebracht naar één geheel, waarbij alles in samenhang wordt bekeken. Zo wordt er bij een depressie niet alleen naar de hersenen gekeken, maar bijvoorbeeld ook naar de darmfunctie. Hierdoor komt de echte oorzaak van de klachten eerder aan het licht.

Onderstaande afbeelding geeft factoren weer die allemaal invloed op de gezondheid hebben.

factoren die gezondheid beïnvloeden

De evolutie als basis

De huidige mens is het product van miljoenen jaren evolutie. kPNI ziet de evolutionaire biologie als basis voor de ontwikkeling van diagnostische middelen en behandelingen. Geneeskunde is gebaseerd op biologie en dat is vervolgens weer gebaseerd op de evolutie. Zonder kennis van de evolutie is het onmogelijk om de oorzaak van ziekten effectief aan te pakken.

Energie is de drijfveer achter evolutie. Een tekort aan energie door een verstoorde energieverdeling binnen het lichaam speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en in stand houden van chronische klachten. Een tekort aan energie in een bepaald lichaamsdeel leidt namelijk tot een verminderde functie en klachten. Het herstellen van de energieverdeling in het lichaam speelt daarom een hoofdrol binnen de kPNI.

De echte oorzaak

Bij kPNI staat het opsporen van verstoorde werkingsmechanismen (lichaamsfuncties) centraal. Verstoorde werkingsmechanismen zijn namelijk de echte oorzaak van klachten. Als je deze verstoorde mechanismen hebt gevonden en die zo goed mogelijk oplost hoef je daarna niet meer jarenlang een behandeling te blijven volgen. Het probleem is dan namelijk (deels) opgelost en de klachten zullen daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Een kPNI behandeling is gericht op het oplossen van verstoorde werkingsmechanismen door middel van voeding, leefstijl en supplementen.

Om de oorzaak van de klachten te achterhalen kan gebruik worden gemaakt van bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en speekselonderzoek.

Bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en speekselonderzoek

Indien nodig/gewenst kan ik diverse onderzoeken voor je aanvragen. Dit bepalen we samen tijdens het consult. Ik kan de o.a. volgende waarden/testen aanvragen:

 • Ontstekingswaarden (hs-CRP, ferritine)
 • Cholesterol (totaal cholesterol, LDL, HDL, triglyceriden)
 • Schildklierfunctie (TSH, FT4, FT3, rT3, anti-TPO, anti-Tg)
 • Nierfunctie (GFR, creatinine)
 • Leverfunctie en galblaasfunctie (Gamma-GT, ALAT, ASAT, alkalische fosfatase, bilirubine)
 • Pancreasfunctie (insuline, glucose, HOMA-index/insulineresistentie)
 • Vitamines (vitamine D, B6, foliumzuur, B12)
 • Mineralen (selenium, zink, ijzerstatus: ferritine, Hb, MCV)
 • Omega 3-index
 • Lekkende darm (zonuline in ontlasting en LBP in bloed)
 • Ontsteking in de darmen (calprotectine, lactoferrine, sIgA, bètadefensine in ontlasting)
 • Darmparasisten en bepaalde verkeerde darmbacteriën (in ontlasting)
 • Maagzweerbacterie (Helicobacter Pylori in ontlasting)
 • Schimmels en gisten (Candida in ontlasting)
 • Spijsvertering van zetmeel, eiwitten en vetten (ontlastinstest)
 • Cortisol dagprofiel (speekseltest)

Deep learning (begrijpen hoe het zit)

Bij een kPNI consult speelt deep learning een belangrijke rol. Er wordt ruim de tijd genomen om met behulp van tekeningen tot in detail uit te leggen hoe lichaamsfuncties werken, waardoor zij verstoord worden en hoe je ze weer kunt herstellen. Dit is een belangrijk aspect van het consult, want als je snapt ‘hoe’ en ‘waarom’ functies verstoord raken en ‘hoe’ je ze weer kunt herstellen, kun je er iets aan doen. Ook zorgt het ervoor dat je gemakkelijker je gedrag kunt veranderen als je het ‘hoe’ en ‘waarom’ snapt.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Voor het consult zal ik de ingevulde intakeformulieren zorgvuldig analyseren. Tijdens het eerste consult neem ik ruim de tijd om samen met jou jouw situatie nóg beter in kaart te brengen. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw symptomen. Nadat dit (deels) opgehelderd is, zal ik je uitleggen (m.b.v. tekeningen) wat er aan de hand is en wat je zelf kunt doen om jouw situatie te verbeteren. Dit valt allemaal binnen het eerste consult. Na het consult krijg je een mail met daarin de adviezen en aanvullende informatie. Tijdens het consult hoef je dus zelf niets op te schrijven.

Wat krijg je?

Afhankelijk van jouw situatie en verstoorde functies krijg je advies over:

 • Voeding (wat je beter wel en niet kunt eten; hoe je dat doet; wanneer je het best kunt eten; hoe vaak je het best kunt eten)
 • Beweging (hoe je beweging als ‘medicijn’ kunt inzetten)
 • Stressreductie (welke bewezen ontspanningstechnieken jouw stress-systeem tot rust brengen, waardoor herstel wordt bevorderd)
 • Bioritme (hoe je het kunt herstellen en beter kunt slapen)
 • Supplementen (welke supplementen het herstel kunnen ondersteunen)
 • Ademhalingstechnieken (hoe je ademhaling als ‘medicijn’ kunt inzetten)

De adviezen ontvang je na het consult via de mail. Hierdoor kun je tijdens het consult ontspannen zitten en luisteren. In het adviesdocument lees je ook precies welke supplementen ik aanraad, waar je die kunt aanschaffen, welke dosering je kunt nemen en wanneer je het kunt innemen.

Tijdens het consult leg ik veel dingen uit (waaronder de verstoorde werkingsmechanismen en de oorzaken daarvan). Hier maak ik ook tekeningen bij die je mee naar huis krijgt, zodat je het thuis nog eens op je gemak kunt bekijken.

Daarnaast krijg je indien gewenst:

 • Recepten
 • Voedingslijst met alle voeding die je kunt eten

Welke effecten mag je verwachten?

Ik ben geen tovenaar. Ook heb ik geen wonderpil voor je. En helaas kan ik niets garanderen (net als andere therapeuten en artsen). Het is lastig om te voorspellen wat het effect op jouw klachten zal zijn. Wel kan ik uit ervaring zeggen dat bij het merendeel van mijn cliënten de klachten verminderen en in sommige gevallen zelfs helemaal verdwijnen. Het succes van mijn aanpak is grotendeels afhankelijk van jouw inzet (aanpassing van voeding en leefstijl).

Vaak zijn er meerdere mechanismen verstoord die hersteld moeten worden. Dit betekent dat er meestal meerdere consulten nodig zijn. Het aantal consulten is afhankelijk van het individu en zijn of haar persoonlijke situatie. Veel cliënten merken na één consult al positieve effecten zoals:

 • Meer energie
 • Vermindering van vetmassa
 • Betere stemming
 • Minder brain fog en geheugen- en concentratieproblemen
 • Minder pijn
 • Minder ontstekingen
 • Minder prikkelbaar en geïrriteerd
 • Betere testuitslagen
 • Een betere nachtrust (beter inslapen, doorslapen én met meer energie wakker worden)
 • Meer rust en ontspanning
 • Een mooiere huid
 • Betere haarkwaliteit
 • Een betere spijsvertering (minder winderigheid, opgeblazenheid, buikpijn en een betere structuur van ontlasting, minder last van brandend maagzuur en intoleranties)
 • Betere mondgezondheid (geen bloedend tandvlees)

**Klik hier om een aantal succesverhalen van mijn patiënten op mijn website te lezen. En klik hier om een aantal Google Reviews te lezen.**

Veelgestelde vragen

Voor wie is mijn behandeling geschikt?
In mijn praktijk gebruik ik voeding en leefstijl als ‘medicijn’. Dit betekent dat het veranderen van de voeding en leefstijl een centrale rol speelt binnen mijn aanpak. Deze aanpak is geschikt voor mensen die de echte oorzaak van hun (rest)klachten willen aanpakken en daarvoor ook bereid zijn om hun voeding en leefstijl aan te passen.
Mijn aanpak is met name geschikt voor volwassenen die snel van A naar B(eter) willen gaan. Grote stappen, snel thuis. Ofwel: grote stappen, snel resultaat.
Als je niets of weinig aan je voeding of leefstijl wilt doen, dan ben je hier niet aan het juiste adres.
Hoe lang duurt een consult en wat zijn de kosten?
Zie de pagina ‘tarieven’ voor de actuele duur en kosten van een eerste consult en vervolg consulten.
Hoeveel consulten zijn er nodig?
Hoeveel consulten er nodig zijn hangt van je doel af. Meestal merken mensen na één consult al een positief effect (vermindering van symptomen), maar om chronische klachten goed aan te pakken en de oorzaak zo goed mogelijk op te lossen zijn vaak meerdere consulten nodig. Het aantal benodigde consulten is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Vervolgconsulten vinden meestal binnen 6 tot 10 weken plaats.
Kan een consult ook op afstand?
Ja, een consult kan prima via Skype of Zoom plaatsvinden. Dit is ideaal voor mensen die ver weg wonen. Via online beeldbellen kan ik ook mijn beeldscherm met je delen, waardoor ik je het een en ander kan laten zien.
Kan ik na het consult vragen via de mail stellen?
Ja, na het consult kun je eventuele vragen via de mail stellen. Voor de tijd die ik besteed aan het beantwoorden van de mail reken ik het mailtarief. Zie ‘tarieven’ voor meer info hierover.
Is telefonisch contact mogelijk?
Nee, telefonisch contact is niet mogelijk. Alle communicatie buiten de consulten om vindt alleen via de mail plaats, want dan kan alles direct in jouw dossier opgeslagen worden.
Is een kennismakingsgesprek mogelijk?
De kennismaking vindt plaats tijdens het eerste consult. Daarvoor wordt geen kennismakingsgesprek gehouden, ook niet op verzoek.

Ben je klaar om aan de slag te gaan?

Als je er klaar voor bent kan ik jou helpen bij het opsporen van de oorzaak van jouw klachten. Samen kunnen we vervolgens een plan van aanpak maken, waarmee je direct aan de slag kunt. Een plan dat voor jou haalbaar is.

Interesse? Klik op onderstaande knop om direct een consult aan te vragen.

Consult aanvragen

 

Liever zelf op je eigen tempo aan de slag bij Hashimoto? Doe dan mee met het Online Hashimoto Zelfhulpprogramma. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Meer lezen

 

Bronnen & aanvullende info
[1] Bisht B, et al. “A multimodal intervention for patients with secondary progressive multiple sclerosis: feasibility and effect on fatigue.” J Altern Complement Med. 2014 May;20(5):347-55.
[2] Lee JE, et al. “A Multimodal, Nonpharmacologic Intervention Improves Mood and Cognitive Function in People with Multiple Sclerosis.” J Am Coll Nutr. 2017 Mar-Apr;36(3):150-168.
[3] Konijeti, G. G., Kim, N., Lewis, J. D., Groven, S., Chandrasekaran, A., Grandhe, S., … & Molparia, B. (2017). Efficacy of the autoimmune protocol diet for inflammatory bowel disease. Inflammatory bowel diseases, 23(11), 2054-2060.
[4] Chandrasekaran, A., Groven, S., Lewis, J. D., Levy, S. S., Diamant, C., Singh, E., & Konijeti, G. G. (2019). An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohn’s & Colitis 360.
[5] Abbott, R. D., Sadowski, A., & Alt, A. G. (2019). Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis.
[6] Robert Ader (psycholoog), Nicholas Cohen (immunoloog) en David Felten (neurowetenschapper) waren de eerste wetenschappers die duidelijk maakten dat er interactie bestaat tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem en zijn dan ook de grondleggers van de psycho-neuro-immunologie.
[7] Dr. Leo Pruimboom is de grondlegger van de kPNI.
[8] Dr. Leo Pruimboom & Daniel Reheis (2019). Word weer mens: de terugkeer van de homo sapiens.

Gerelateerde artikelen

Trage schildklier? Test het met de simpele temperatuurtest van Barnes

Lees verder

Succesverhalen van patiënten – praktijk Revolutionair Gezond

Lees verder

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Gerelateerd

Trage schildklier? Test het met de simpele temperatuurtest van Barnes

Lees verder

Succesverhalen van patiënten – praktijk Revolutionair Gezond

Lees verder

Categorieën