Ontgifting hormoonverstorende giftige stoffen
Leefstijl
22 oktober 2019

Protocol: ‘ontgifting’ (zo bescherm je jezelf tegen giftige stoffen: 14 tips)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Dagelijks word je blootgesteld aan een grote hoeveelheid chemicaliën. De hoeveelheid verschillende chemicaliën is de laatste tientallen jaren enorm toegenomen. Daarmee lijkt onze blootstelling aan giftige stoffen ook toegenomen, want steeds meer onderzoeken vinden aanwijzingen voor negatieve effecten van bepaalde chemicaliën waaraan we dagelijks worden blootgesteld. Toch worden deze verdachte stoffen niet verboden, omdat het vrijwel onmogelijk is om de negatieve effecten ervan te bewijzen.

  Waarom zijn de negatieve effecten moeilijk te bewijzen?

  Majorie van Duursen (hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit) doet onderzoek naar de negatieve effecten van chemicaliën. Volgens haar ontbreken op dit moment de juiste testen om negatieve effecten in kaart te brengen. Daarnaast richt onderzoek zich vaak op slechts één stof en bepaalt daarvan de veilige dosis. Dit staat ver van de werkelijkheid, want in de praktijk worden we dagelijks niet aan één stof blootgesteld, maar aan een ‘cocktail’ van verschillende chemicaliën. Daarom zou er onderzoek gedaan moeten worden naar het gezamenlijke effect van al die chemicaliën.[1]

  Mogelijk negatieve effecten

  Er zijn aanwijzingen dat sommige chemicaliën, die in het lichaam terecht komen, een reactie van het immuunsysteem kunnen uitlokken. Het immuunsysteem ziet deze chemicaliën namelijk als lichaamsvreemde ‘indringers’ die aangevallen moeten worden. Op deze manier wordt ontsteking uitgelokt en bevordert het mogelijk de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals Hashimoto, Graves, MS en reuma. Onder andere BPA wordt hiervan verdacht.[2], [3], [4]

  Daarnaast worden bepaalde chemicaliën in verband gebracht met een verstoorde hormoonhuishouding; een verminderde vruchtbaarheid en een verhoogd risico op hormoongevoelige kankers, zoals prostaat-, zaadbal- en borstkanker.[5]

  Hoe word je blootgesteld aan gifstoffen?

  Giftige chemicaliën bevinden zich overal. Sommige chemicaliën hebben een verstorende werking op de hormoonhuishouding. Vandaar de term hormoonverstorende stoffen. Voorbeelden van hormoonverstorende stoffen zijn bisfenol A (BPA) en ftalaten. Beide zijn in plastic te vinden. Ook parabenen in cosmetica hebben een hormoonverstorende werking.

  Hormoonverstorende stoffen bevinden zich onder andere in sommige cosmetica, luchtverfrissers, speelgoed, (voedings)verpakkingsmaterialen, kleding en meubels. Mensen worden voornamelijk blootgesteld via het eten, maar ook via lucht, drinkwater en huisstof.[5]

  Hormoonverstorende/giftige stoffen ‘lekken’ uit producten die iedereen in zijn huis of werkruimte heeft staan. Bijvoorbeeld brandvertragers, die o.a. voor meubels en elektronische apparatuur gebruikt worden. Je huid (handen) komt ermee in contact (bijvoorbeeld als je met je arm op de leuning van een bank leunt of als je op je laptop aan het typen bent) en via je handen komt het via je eten in je mond terecht. Giftige stoffen uit verzorgingsproducten en cosmetica kunnen ook via de huid opgenomen worden.

  Ook via de voeding en via dranken word je blootgesteld aan chemicaliën. BPA kan uit plastic verpakkingen (aan de binnenkant van blik zit ook een plastic laagje met BPA) lekken en op die manier in de voeding of in dranken terecht komen.

  Naast chemicaliën lijkt ook straling negatieve effecten op de gezondheid te hebben. Straling is afkomstig van draadloze elektronische apparatuur, zoals laptops en mobiele telefoons. Professor Martin Pall is expert op het gebied van straling. Volgens hem leidt blootstelling aan straling onder andere tot een verminderde vruchtbaarheid, verstoorde hormoonwerking, verminderde werking van het zenuwstelsel en het brein en een verhoogd risico op hartproblemen en kanker.

  Volgens Pall richt onderzoek naar de veiligheid van straling zich alleen op de thermische effecten (verwarmende effecten) van straling en niet op de niet-thermische effecten (niet-verwarmende effecten). Volgens Pall vormen juist de niet-thermische effecten een gezondheidsrisico. Ook hier lijkt het erop dat de veiligheid niet met de juiste onderzoeksmethoden is onderzocht.[6]

  14 Tips voor ‘Ontgifting’

  Helaas zijn giftige stoffen en straling niet helemaal te vermijden, maar je kunt wel je blootstelling eraan verminderen:

  1. Vermijd gifstoffen uit verzorgingsproducten (o.a. douchegel, shampoo, deodorant, parfum), make-up, reinigingsmiddelen (ook vaatwastabletten, afwasmiddel) etc. door zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijkere alternatieven (zie o.a. webshops Bio-Amable en Greenjump).
  2. Vermijd voedsel en dranken uit plastic en blik.
  3. Was je handen regelmatig (met water of een natuurlijke handzeep).
  4. Ventileer je huis en werkruimte (zet regelmatig ramen open; gebruik een luchtfilter: Dyson).
  5. Regelmatig stofzuigen, dweilen, afstoffen.
  6. Zet de afzuigkap aan tijdens het koken of als je de airfryer gebruikt. Bij deze activiteiten komen namelijk grote hoeveelheden fijnstof vrij, die je via je ademhalingswegen binnenkrijgt als je het niet via de afzuigkap afvoert.
  7. Regelmatig stofzuigen om de stoffen die uit de meubels en apparatuur gelekt zijn te verwijderen.
  8. Via zweet worden o.a. zware metalen uitgescheiden. Mogelijk kun je dit stimuleren door het nemen van een sauna, infraroodcabine of een heet bad. Daarnaast wordt de zweetproductie natuurlijk gestimuleerd door sport.
  9. Bewaar eten en drinken in glazen bakken en glazen flessen/bekers.
  10. Eet waar mogelijk biologisch, want zo vermijd je giftige bestrijdingsmiddelen.
  11. Gebruik eventueel een waterfilter (bijvoorbeeld EWO) om kraanwater te filteren.
  12. Beperk blootstelling aan straling. Gebruik zo weinig mogelijk draadloos internet en maak gebruik van bekabeld internet. Houd je mobiele telefoon op afstand (ook tijdens het bellen, bijvoorbeeld op luidspreker) en/of zet hem op vliegtuigmodus.

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Deze tips zijn bij veel van mijn patiënten succesvol gebleken. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/04/overal-zitten-hormoonverstorende-stoffen-a3907854
  [2] Moriyama, K., Tagami, T., Akamizu, T., Usui, T., Saijo, M., Kanamoto, N., … & Nakao, K. (2002). Thyroid hormone action is disrupted by bisphenol A as an antagonist. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 87(11), 5185-5190.
  [3] Kharrazian, D. (2014). The potential roles of bisphenol A (BPA) pathogenesis in autoimmunity. Autoimmune diseases, 2014.
  [4] Chailurkit, L. O., Aekplakorn, W., & Ongphiphadhanakul, B. (2016). The association of serum bisphenol A with thyroid autoimmunity. International journal of environmental research and public health, 13(11), 1153.
  [5] https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/help-hormoonverstorende-stoffen-de-wereld-uit.htm
  [6] https://www.radiationresearch.org/wp-content/uploads/2018/06/EU-EMF2018-6-11US3.pdf

  Bronnen ter verdieping:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/04/overal-zitten-hormoonverstorende-stoffen-a3907854
  https://www.foodlog.nl/artikel/van-de-ene-hormoonverstoorder-naar-de-andere-de-eu-investeert-in-een-oploss/
  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/een-gezonde-levensstijl-voorkomt-niet-per-se-dat-je-giftige-stoffen-binnenkrijgt~bfc9d1ad/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Hannie loermans

   Interessante blog, maar het is bijna ondoenlijk om precies te weten of er toxische stoffen zitten in m’n omgeving/huis, etc.
   Weet jij of die giftige stoffen ook invloed hebben op de bijnieren ? Vlgs. Mijn orthomoleculaire arts heb ik uitgeputte bijnieren die de schildklier meetrekken. Enig idee of dat klopt en wT ik zou kunnen doen ?
   Mvrgr hannie loermans

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023
  Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
  HV
  Han Veelders 24 augustus 2023
  Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
  MD
  Marit Duits 20 juli 2023
  Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
  AH
  Alice Hendriks 8 mei 2023