Te weinig actief schildklierhormoon door laaggradige ontsteking
Leefstijl
16 april 2018

Te weinig schildklierhormonen door laaggradige ontsteking

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Schildklierklachten komen voornamelijk bij vrouwen voor. Indien er te weinig actief schildklierhormoon aanwezig is ontstaan er klachten. Een tekort kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld door een tekort aan voedingsstoffen of door een auto-immuunziekte zoals Hashimoto. Daarnaast kan het mogelijk ook een gevolg van chronische laaggradige ontsteking zijn.

  Symptomen van een tekort aan actief schildklierhormoon

  De schildklier heeft vele functies. Iedere lichaamscel wordt door schildklierhormonen beïnvloed. Een tekort aan het actieve schildklierhormoon (T3) kan daarom voor veel uiteenlopende klachten zorgen. Symptomen als gevolg van een T3 tekort zijn:

  • moeheid
  • koude handen en voeten
  • droge huid
  • gewichtstoename en moeilijk kunnen afvallen
  • spierkrampen, reumatoïde pijnen, stijfheid
  • depressieve gevoelens
  • obstipatie
  • menstruatiestoornissen, ruim bloedverlies bij menstruatie
  • brokkelige nagels
  • haaruitval en langzaam groeiend haar (je hoeft niet vaak naar de kapper)
  • trage hartslag
  • slecht geheugen, verminderde concentratie
  • traagheid
  • hoofdpijn

  Laaggradige ontsteking

  Bij laaggradige ontsteking is er sprake van een chronische ontsteking die zo licht is dat het in veel gevallen niet opvalt. De klassieke kenmerken van een ontsteking zijn daarbij afwezig. Wel ondervindt men lichte symptomen zoals vermoeidheid, afkeer tegen beweging en sociale activiteiten, slaapproblemen, ‘niet lekker in je vel zitten’ en stemmingswisselingen. Symptomen waarvan men denkt: ‘ach, dat hoort nou eenmaal bij het leven’. Maar dat is dus niet zo. Het lichaam geeft niet voor niets signalen af. Na verloop van tijd kan laaggradige ontsteking tot serieuze klachten en ziekten leiden. Laaggradige ontsteking staat aan de basis van bijna alle welvaartsziekten.[1] Iets om serieus te nemen dus.

  *Lees mijn overige artikelen over laaggradige ontsteking voor meer diepgang.

  Laag schildklierhormoon syndroom

  Laaggradige ontsteking kan mogelijk tot het lage schildklierhormoon syndroom (in het Engels: Low Thyroid Hormone Syndrome) leiden. Het weinig actieve schildklierhormoon (T4) kan in zowel het actievere schildklierhormoon (T3) als in het ‘inactieve’ schildklierhormoon reverse T3 (rT3) worden omgezet. Bij het lage schildklierhormoon syndroom neemt de omzetting van T4 naar rT3 toe. Dit gaat ten koste van de omzetting van T4 naar T3. Tegelijkertijd wordt T3 in de cel afgebroken. Als gevolg hiervan daalt de hoeveelheid T3 (en dus de stofwisseling) in desbetreffende cellen. Dit lijkt met name te gebeuren in spierweefsel, de lever, de nieren, het hart en het spijsverteringsstelsel, maar niet in de hersenen. Hier blijft T4 wel in T3 omgezet worden.[2]

  Laag schildklierhormoon syndroom als strategie van het immuunsysteem

  Volgens dr. Leo Pruimboom is het lage schildklierhormoon syndroom een strategie van het immuunsysteem om zichzelf langdurig van energie te kunnen voorzien. Door dit mechanisme kan het immuunsysteem chronisch actief blijven (chronische laaggradige ontsteking). Een geactiveerd immuunsysteem kost erg veel energie. Door de hoeveelheid T3 in een weefsel te verlagen daalt het energieverbruik (stofwisseling) in desbetreffend weefsel. Dit gebeurt voornamelijk in organen die niet direct voor overleving nodig zijn tijdens een immuunreactie. Voorbeelden hiervan zijn de spieren, lever, nieren, het hart en het spijsverteringsstelsel. Het gevolg is dat deze organen minder energie kunnen gebruiken dan normaal. Hierdoor worden zij minder actief. Op die manier blijft er meer energie voor het immuunsysteem over waardoor het langdurig actief kan blijven.

  In eerste instantie is het lage schildklierhormoon syndroom een beschermende aanpassing. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem voldoende energie krijgt om goed te kunnen werken. Op die manier ben je goed beschermt tegen ziekteverwekkers, maar als het immuunsysteem te lang actief blijft, gaat dit ten koste van de eerder besproken organen. Deze verkeren dan continu in een situatie waarbij ze te weinig energie hebben om goed te kunnen functioneren. Hierdoor zullen zij na verloop van tijd verwaarlozen. Bepaalde organen kunnen zelfs letterlijk gaan krimpen. Als de T3 waarden langdurig verlaagd blijven kan dit tot hartfalen en nierfalen leiden.[2]

  Oorzaken van laaggradige ontsteking

  Simpel gezegd wordt laaggradige ontsteking veroorzaakt doordat het moderne leven niet goed op onze genen aansluit. Gedurende de evolutie is de mens op een bepaalde omgeving (oeromgeving) aangepast, maar onze leefomgeving is drastisch veranderd. De veranderingen hebben zo snel plaatsgevonden dat onze genen niet genoeg tijd hebben gehad om zich optimaal aan deze omgeving aan te kunnen passen. Daardoor is er een evolutionaire mismatch tussen onze genen en onze leefomgeving ontstaan. Simpel gezegd eten we het verkeerde voedsel (bewerkt), bewegen we te weinig, hebben we te veel chronische stress, worden we te weinig aan zonlicht blootgesteld en hebben we te weinig goede slaapkwaliteit, enzovoort. De oplossing is het nabootsen van de oeromgeving. Dit doe je onder andere door als een oermens (jager-verzamelaar) te eten en te bewegen. Klik hier om te lezen hoe je dat doet.

  Kortom

  Het lage schildklierhormoon syndroom is een situatie waarbij de schildklier zelf in orde is, maar waarbij T4 in bepaalde weefsels onvoldoende in T3 wordt omgezet. Daarentegen is de omzetting van T4 in rT3 juist hoger. Ook wordt T3 in de cel afgebroken waardoor de hoeveelheid T3 in de cellen afneemt. Dit kan tot veel uiteenlopende klachten leiden, aangezien hierdoor het energieverbruik van desbetreffende weefsels daalt.

  Het lage schildklierhormoon syndroom is een strategie van het immuunsysteem om zichzelf langdurig van voldoende energie te kunnen voorzien om chronisch actief te kunnen blijven in de vorm van laaggradige ontsteking. Deze strategie gaat wel ten koste van andere organen. Als het immuunsysteem langdurig van deze strategie gebruik maakt, verkeren de overige organen langdurig in een situatie van energietekort. Hierdoor kunnen zij niet naar behoren functioneren en kunnen zij na verloop van tijd verwaarlozen en zelfs letterlijk krimpen. Dit is een gevaarlijke situatie en kan tot hart- en nierfalen leiden.

  Laaggradige ontsteking ontstaat doordat onze moderne leefomgeving niet goed op onze oergenen aansluit. De oplossing is het nabootsen van een oeromgeving door onder andere als een oermens (jager-verzamelaar) te eten en te bewegen.

  Klik hier om de bronnen te lezen
  [1] F.A.J. Muskiet (2011). De evolutionaire achtergrond, oorzaak en consequenties van chronische systemische lage graad ontsteking; betekenis voor de klinische chemie. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2011, vol. 36, no. 4.
  [2] The Selfish Immune System. When the Immune System Overrides the “Selfish” Brain. Pruimboom L, Raison CL, Muskiet FA. Submitted Journal of Evolution and Health.
  [3] Muskiet, F. (2008). Prof. dr. Frits Muskiet: ‘Onze voeding moet gebaseerd zijn op eetpatroon oermens’.

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  Download dit bestand
  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Bekijk ook eens

  P.s. Volg je onze Facebookpagina Schildklier Gezondheid al? Je vindt daar alles over de schildklier en schildklierklachten. Ook kun je daar veel van lotgenoten leren. Er worden veel ervaringen gedeeld.

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Mabel

   Ik vroeg me af als je een laaggradige ontsteking hebt of je dan bijv schildklier hormonen kan slikken om de schildklier te ondersteunen en te verbeteren. Ik zag dat je schildklier van een varken hebt in pilvorm. Ik neem nu al zink, selenium en jodium ter ondersteuning.

   • avatar

    Ruud Rotteveel MSc. Auteur

    Mabel, als je een tekort aan schildklierhormoon hebt (TSH verhoogd en FT4 verlaagd), dan krijg je van je arts schildklierhormoon voorgeschreven. Natuurlijk schildklierhormoon (schildklierextract van varken) is niet per se beter.

  2. avatar

   Margreet

   5 maand na mijn vorige zwangerschap kreeg ik klachten passen bij een traag werkende schildklier, maar TSH (0.91) en T4 zitten binnen de waarden.. :( dus niet aan de hand, u moet maar naar een psycholoog enz enz. na 1.5 jaar geeist om naar een endocrinoloog doorverwezen te worden. Ook zij constateerde geen bijzonderheden. ook bij palpatie zou ik een normale schildklier hebben. Waarop ik nog aangaf.. dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk op de vorige echo had ik een nodus en een sterk vergrote schildklier? nee hoor niets aan de hand zei ze.. maar voor de zekerheid maken we dan wel een echo.. en idd. hij was aan het verschrompelen. 10 dagen prednison en alle klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Nu 3 jaar later en 5 maanden na mijn 3e zwangerschap.. wederom, vermoeid, hele pijnlijke gewrichten, vermoeide spieren, zelf vermoei, benauwd, gevoel alsof ik geen adem kan halen, of mijn keel word dicht geknepen en geen energie hartkloppingen in mijn keel, trage hartslag… en wederom een TSH van 0.91 en normale T4. pfff ik word zo moe van die artsen die dan weer een onmogelijke bewijsdrang hebben om eerst alles te onderzoeken.. ipv gelijk te behandelen en je serieus te nemen. stootkuurtje prednison en klaar :( hopelijk lees ik in uw boek ook methodes waar ik hiermee de problemen kan oplossen. mijn energie is zo laag… dit is niet gezond

  3. avatar

   Louise

   Ik lees dit artikel een herken alles hierin. Ik gebruik euthyrox en mijn waarden zijn momenteel: TSH 2.42, t4 16, t3 3.7.
   De rt3 is niet geprikt. Is dit noodzakelijk bij deze waarden?
   Bijna alle symptomen herken ik een al jaren om ongeveer 3.30 uur snachts klaarwakker en niet meer kunnen slapen. Het lijkt wel of er iets in mijn lichaam dan “aan” gaat.
   Kan ik nog andere (bloed) onderzoeken doen om erachter te komen of het laaggradige ontsteking is?
   Ik zou hier graag hulp bij hebben.

   • avatar

    Ruud Rotteveel Auteur

    Louise, rT3 is belangrijk om te weten omdat een verkeerde verhouding tussen fT3 en rT3 ook tot problemen kan leiden. Voor het opsporen van laaggradige ontsteking kun je o.a. de volgende bloedwaarden meten: hs-CRP, ferritine, urinezuur, rT3.

  4. avatar

   Cristel

   Hoi hoi

   Begrijp ik het nu goed dat laaggradige ontsteking bedoeld word als lage ontstekings waardes in je bloed? Of sla ik plank volledig mis! Ben al jaren niet mezelf en heb veelal de meeste symptomen die kunnen wijzen op een trage schildklier, mijn bloed is al wel eens getest en uiterraard was er niks aan te zien, behalve dat er altijd wel iets van te hoge ontstekings waardes zijn, en al jaren zoek naar een diagnose of überhaupt erkening van mijn klachten, functioneren in het dagelijks leven is inmiddels zo lastig dat ik het niet meer zie zitten. Ik ben 33 jaar maar voel me altijd compleet uitgeput.
   Feiten zijn dat ik 4 wervels heb waar geen kraakbeen meer in zit en een veel te hoge spierspanning heb. Graag verneem ik een reactie.
   Vriendelijke groet Cristel

   • avatar

    Ruud Rotteveel, MSc Auteur

    Hoi Cristel,

    Bij laaggradige ontsteking is er sprake van lichte ontstekingsactiviteit, maar zijn de bloedwaardes (zoals CRP) volgens de reguliere richtlijnen nog normaal.

    Wat vervelend dat je zoveel last hebt van ‘vage klachten’. Helaas laten de meeste artsen alleen T4 en TSH bepalen. Dit is onvoldoende voor een goede diagnose. T4 moet namelijk nog omgezet worden in T3, de actievere van het schildklierhormoon. Het kan dus zijn dat T4 en TSH normaal zijn, maar dat T3 te laag is omdat T4 niet goed in T3 wordt omgezet. T4 kan namelijk ook in rT3 worden omgezet, bijvoorbeeld in het geval van laaggradige ontsteking. Mogelijk is dit ook bij het geval. Je kunt hier achter komen door de volgende waarden te laten meten: TSH, T4, T3, rT3, hs-CRP en feritine.

    Als je wilt kun je een keer langskomen voor een consult. Dan brengen we jouw situatie in kaart en kijken we samen wat we eraan kunnen doen. Als je wilt kan ik dan bovenstaande bloedwaarden voor je aanvragen. Deze kosten worden helaas niet door zorgverzekeringen vergoed, dus komen voor je eigen rekening. Mijn consult wordt meestal wel (deels) vergoed als je aanvullend verzekerd bent.

    Groeten,
    Ruud

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  Gratis e-book

  5 Oorzaken van trage schildklier restklachten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022