Supplementen bij een trage schildklier (incl. handig overzicht)

Voor een goede werking van de schildklier is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen zoals jodium, selenium en zink binnenkrijgt. Indien je van deze voedingsstoffen tekort binnenkrijgt, kun je last krijgen van een trage schildklier. Veel mensen hebben zo’n voedingstekort. Gelukkig kunnen voedingstekorten met supplementen worden aangevuld. In dit artikel lees je welke voedingsstoffen en kruiden je eventueel via supplementen kunt innemen om een trage schildklier te ondersteunen.

Voedingsstoffen voor T4 productie

Voor de productie van het weinig actieve schildklierhormoon (T4) zijn de volgende voedingsstoffen nodig: tyrosine, vitamine A, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B12, vitamine C, vitamine E, vitamine D, jodium, selenium, magnesium, ijzer en zink. Daarnaast kan het kruid Ashwaganda de productie van T4 verhogen.

Voedingsstoffen voor omzetting T4 naar T3

Het hormoon T4 is weinig actief. Daarentegen is T3 wel drie tot tien keer actiever.[1] Om T4 naar T3 om te kunnen zetten zijn de volgende voedingsstoffen van belang: vitamine A, vitamine B12, vitamine D, jodium, selenium, magnesium, ijzer en zink. Zoals je ziet zijn dit grotendeels dezelfde voedingsstoffen die ook voor de productie van T4 noodzakelijk zijn. Ook bij dit proces is Ashwaganda waardevol. Het stimuleert namelijk de omzetting van T4 naar T3.

Gevoeligheid voor schildklierhormonen verbeteren

Je kunt voldoende schildklierhormonen aanmaken, maar als je er niet gevoelig voor bent kunnen er evengoed klachten optreden. Voedingsstoffen die de gevoeligheid voor schildklierhormonen verhogen zijn vitamine A, zink en de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Vitamine A kun je het best in de vorm van levertraan suppleren. Dit bevat namelijk ook een beetje vitamine D, vitamine K en omega-3 vetzuren. Voor het suppleren van omega-3 vetzuren is het belangrijk dat je de vetzuren EPA en DHA neemt, en niet het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA). Dit laatste vetzuur moet namelijk in het lichaam worden omgezet naar EPA en DHA, maar dit proces verloopt heel inefficiënt. Daarom kun je het beste EPA en DHA in de vorm van visolie of algenolie suppleren. Verder is zink in verschillende verbindingen verkrijgbaar. Zinkmethionine is een goed opneembare vorm.

In onderstaande tabel zie je een overzicht van voedingsstoffen die de schildklierfunctie kunnen ondersteunen.

Overzicht voedingsstoffen voor de schildklier

Productie reverse T3 verminderen

Bepaalde omstandigheden, zoals chronische stress en ontsteking, leiden tot een verhoogde activiteit van het deiodinase enzym dat verantwoordelijk is voor de omzetting van T4 maar reverse T3 (rT3). rT3 kan in tegenstelling tot T3 niet de stofwisseling verhogen. Bij een verhoogde rT3 productie blijft de stofwisseling dus laag. Op die manier kan een verhoogde productie van rT3 tot symptomen van een trage schildklierwerking leiden.

Stressreductie

Bij chronische stress wordt er continu veel cortisol geproduceerd. Dit leidt tot een verhoging van deiodinase enzymen die T4 in rT3 omzetten. Zo kan stress tot symptomen van een trage schildklierwerking leiden.

Adaptogenen kruiden, zoals Ashwaganda, Rhodiola en Ginseng reguleren de productie van het stresshormonen cortisol. Als er teveel cortisol geproduceerd wordt zorgen adaptogene kruiden ervoor dat de productie omlaag gaat, terwijl ze de productie van cortisol juist verhogen indien de productie te laag is. Op die manier zorgen adaptogene kruiden voor een juiste balans.

Rem ontsteking

Ontsteking kan tot een verhoogde rT3 productie leiden. Hierbij wordt de omzetting van T4 naar rT3 verhoogd. Ook wordt T3 in de cel afgebroken. Als gevolg vindt er een daling van T3 in de cellen plaats. In de medische literatuur staat deze situatie bekend onder de termen Euthyroid Sick Syndrome (ESS), Non-thyroidal Illness Syndrome (NTIS) en Low T3 Syndrome. Het uit zich in de symptomen van een trage schildklier.

Ontsteking ontstaat als de lichaamsbarrières zoals de mondbarrière, darmbarrière, huidbarrière of longbarrière beschadigd zijn. Om de barrières te herstellen kun je specifieke supplementen gebruiken, zoals L-glutamine, zink, vitamine A, vitamine D, Aloë Vera en probiotica (goede bacteriën voor in de mond en darm). Andere supplementen die een ontstekingsremmend effect hebben zijn de omega-3 vetzuren EPA en DHA (visolie, krillolie, algenolie), levertraan (combinatie van vitamine A, vitamine D, vitamine K en een beetje omega-3 vetzuren), lactoferrine, salix alba, magnesium[2], gemberextract[3], curcumine.[5]

Kortom

Voor een goede schildklierwerking is het belangrijk om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Indien dat via de voeding niet lukt, kun je supplementen inzetten om tekorten aan te vullen de schildklierwerking te ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk om stress te reduceren en om aanwezige ontsteking te remmen.

Net als medicijnen kunnen supplementen ook bijwerkingen hebben. Laat je daarom adviseren door een orthomoleculair of kPNI-therapeut als je supplementen wilt gaan gebruiken.

Klik hier om de bronnen te zien
[1] Broda O. Barnes & Lawrence Galton (2017). De trage schildklierwerking: de niet herkende ziekte.
[2]Simental-Mendia, L. E., Sahebkar, A., Rodriguez-Moran, M., Zambrano-Galvan, G., & Guerrero-Romero, F. (2017). Effect of magnesium supplementation on plasma C-reactive protein.
[3] Jolad, S. D., Lantz, R. C., Solyom, A. M., Chen, G. J., Bates, R. B., & Timmermann, B. N. (2004). Fresh organically grown ginger (Zingiber officinale): composition and effects on LPS-induced PGE 2 production. Phytochemistry, 65(13), 1937-1954.
[4] Van Ommen, B., Wopereis, S., van Empelen, P., van Keulen, H., Otten, W., Kasteleyn, M., … & Evers, A. W. (2017). From diabetes care to diabetes cure-The integration of systems biology, ehealth and behavioural change. Frontiers in Endocrinology, 8, 381.

Dit e-book scheelt je een consult

Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Deze tips zijn bij veel van mijn patiënten succesvol gebleken. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

De basis van herstel (incl. >50 tips)E-book

De basis van herstel (incl. >50 tips)

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk ook eens

P.s. Volg je onze Facebookpagina Schildklier Gezondheid al? Je vindt daar alles over de schildklier en schildklierklachten. Ook kun je daar veel van lotgenoten leren. Er worden veel ervaringen gedeeld.

Reacties op dit artikel

15 reacties
 • Avatar for Ruud Rotteveel
  Ruud Rotteveel Geplaatst op 01 dec 2018

  Verschillende onderzoeken laten zien dat selenium de anti-TPO waarden laat dalen, Erica.

  1x
  • Avatar for Bernardin
   Bernardin Geplaatst op 13 aug 2019

   Wat ik mis… gelden uw adviezen ook voor mensen welke schildklier hormonen reeds slikken dus … Levothyroxine natrium slikken. Meer of minder zijn ingesteld op een schildklier die weer redelijk in balans is. Want dan met het slikken vn uw supplementen… zou het zeker geen goed doen en raakt de schildklier vlgns mij nog meer van slag!
   Ik lees dat nergens!

   0x
   • Avatar for Ruud Rotteveel
    Ruud Rotteveel Geplaatst op 20 aug 2019

    Suppletie advies is altijd persoonsgebonden. Dit artikel is geen persoonlijk advies, maar geeft inzicht in welke stoffen er nodig zijn voor een goede schildklierwerking.

    1x
 • Avatar for Erica
  Erica Geplaatst op 28 nov 2018

  Zijn er ook supplementen die werken bij een verhoogt positief tpo. Zonder afwijkingen in de t4 en t3 waardes

  0x
 • Avatar for Anna
  Anna Geplaatst op 04 feb 2019

  Op internet las ik een artikel waarin stond,dat je ashwagandha beter niet kunt gebruiken als je een schildklierziekte hebt.Klopt dit?

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 10 feb 2019

   Voor zover ik weet kan Ashwagandha juist helpen bij een trage schildklier.

   0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 10 feb 2019

   Kun je de bron van dat artikel vermelden? Dan kijk ik er even naar.

   0x
 • Avatar for Wilna
  Wilna Geplaatst op 26 feb 2019

  Beste Ruud, mijn huid is veel open, veel moe, etc . lengte 1.60 en weeg hoogsten 50kg, eet heel erg veel , kom niks aan. Gebruik al jaren veel suppl. Huid gaat nu wat beter, goed op voeding letten. Volgens mij heb ik dan toch een overactieve schildklier,

  0x
 • Avatar for liesbeth
  liesbeth Geplaatst op 15 mrt 2019

  hartelijk dank voor deze mooie en goede gegevens over de werking en de supplementen
  bij de schildklier. Ik zal zeker zo goed mogelijk alle gegevens op volgen. Vitaminen gebruik is zeker door mij al op gevolgd. Ik vind het verschrikkelijk dat mijn gewicht zo kan schommelen,
  daar wil ik zeker iets aan doen. Iedereen vindt mij goed maar ik ben niet te vrede met mij zelf.
  Vriendelijke groet.
  Liesbeth

  0x
 • Avatar for Hetty
  Hetty Geplaatst op 13 aug 2019

  Ik heb een nikkel allergie, er hoeft maar een beetje van dat in te zitten en het is mis, hoe kan ik dan aan deze supplementen komen.

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 20 aug 2019

   Hetty, je kunt via Google naar supplementen zoeken en vervolgens de leverancier contacten om te vragen of het 100% vrij van nikkel is.

   0x
 • Avatar for Tineke
  Tineke Geplaatst op 13 aug 2019

  Ik heb al enige tijd L-tyrosine 500 in de kast staan. Maar ik weet niet goed hoe ik deze kan gebruiken en of het veilig is.
  Heeft u advies voor mij.
  Met vriendelijke groet,
  Tineke

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 20 aug 2019

   Tineke, ik zet L-tyrosine nooit als los supplement in.

   0x
 • Avatar for Sylvana
  Sylvana Geplaatst op 11 mrt 2020

  Ik heb altijd begrepen dat ik geen extra jodium meer mag, omdat dat voor Hashimoto patiënten juist en auto immuun reactie kan geven?….

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 11 mrt 2020

   Sylvana, het verband tussen jodium en Hashimoto is complex. Zowel een jodiumtekort als een overschot aan jodium kan Hashimoto stimuleren. Het lijkt erop dat:

   1. Jodium Hashimoto stimuleert als er te weinig selenium binnenkomt. Jodium stimuleert namelijk de productie van schildklierhormoon en hierbij komen schadelijke stoffen (vrije radicalen) vrij (waterstofperoxide/H2O2). Normaal gesproken wordt H2O2 geneutraliseerd (onschadelijk gemaakt) door de antioxidant glutathion. Voor een goede werking van glutathion is voldoende selenium nodig. Een seleniumtekort kan tot een glutathiontekort leiden en dan wordt H2O2 niet voldoende onschadelijk gemaakt, waardoor ontsteking in de schildklier bevorderd wordt.

   Bron: Rayman, M. P., & Duntas, L. H. (2019). Selenium deficiency and thyroid disease. In The Thyroid and Its Diseases (pp. 109-126). Springer, Cham.

   2. Jodium lijkt vooral Hashimoto te stimuleren op het moment dat er al ontsteking aanwezig is.

   Bron: Kostic, I., Toffoletto, B., Fontanini, E., Moretti, M., Cesselli, D., Beltrami, C. A., … & Curcio, F. (2009). Influence of iodide excess and interferon-γ on human primary thyroid cell proliferation, thyroglobulin secretion, and intracellular adhesion molecule-1 and human leukocyte antigen-DR expression. Thyroid, 19(3), 283-291.

   Wat dat betreft zou het dus verstandig zijn om eerst ervoor te zorgen dat laaggradige ontsteking wordt opgelost voordat je meer jodium aan je voeding gaat toevoegen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je erachter zien te komen welke factoren jouw ontsteking bevorderen: bepaalde voedingsmiddelen (granen, zuivel, nachtschades, peulvruchten, noten, zaden, eieren?), voedingstekorten (bijvoorbeeld: omega 3, vitamine D, vitamine A, magnesium), stress, slechte nachtrust, onvoldoende beweging of juist te veel intensieve beweging, onvoldoende voldoening op de volgende gebieden: cognitieve uitdaging, sociaal contact, seksueel contact, lichamelijk contact.

   0x

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Gerelateerd

Categorieën