4 tips om snel meer energie te krijgen
Leefstijl
1 maart 2018

4 Tips om snel meer energie te krijgen

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Sta jij ’s ochtends moe op, en heb je overdag weinig energie? Of heb je last van die vervelende energiedips na het eten? Dan ben je niet de enige. Gelukkig kun je hier in de meeste gevallen iets aan doen door je leefstijl op een aantal punten aan te passen. Sinds ik deze veranderingen in mijn leefstijl heb aangebracht, heb ik geen last meer van energiedips. Sindsdien heb ik continu voldoende energie om te kunnen vlammen. Het gevolg is dat ik veel productiever ben dan voorheen. Wil jij dat ook? Lees dan onderstaande tips.

  1. Beperk het aantal eetmomenten

  Eten maakt moe. Iedere keer als je iets in je mond stopt wordt je immuunsysteem geactiveerd, want mogelijk komen er ziekteverwekkers via de voeding of het drinken binnen. Het immuunsysteem moet paraat staan om jou hiertegen te beschermen. Zolang het immuunsysteem in rust is kost het niet zoveel energie, maar dat verandert als het geactiveerd wordt. Een actief immuunsysteem verbruikt veel meer energie dan een immuunsysteem in rust. Iedere keer dat je iets eet of drinkt wordt het immuunsysteem actief en kost het je energie.

  Vanuit dit perspectief is het dus niet verstandig om tussendoortjes te eten. Als je zes keer op een dag eet, wordt je immuunsysteem zes keer per dag geactiveerd, en kost het je zes keer per dag energie. Dat is zonde. Voeg je tussendoortjes liever aan je twee of drie maaltijden toe en beperk op die manier het aantal eetmomenten. Zo krijg je dezelfde hoeveelheid kcal binnen, maar je bespaart energie omdat je immuunsysteem nu minder vaak geactiveerd wordt. Aan twee of drie grote maaltijden per dag heb je genoeg. Ondanks het in het begin lastig kan zijn om terug te gaan naar twee of drie maaltijden per dag, zal het na verloop van tijd steeds makkelijker worden. Je overleeft het echt wel zonder tussendoortjes, wees maar niet bang ?

  2. Ga intermittent fasten

  Intermittent fasting betekent periodiek vasten. Er zijn verschillende vormen die je kunt toepassen. Zelf vind ik time restricted feeding de makkelijkste. Hierbij eet je binnen een bepaald tijdsbestek al je maaltijden. Je eet dan bijvoorbeeld alle maaltijden binnen 6, 8 of 10 uur en de overige uren eet je niets. Op die manier ben je dagelijks zo’n 14 tot 18 uur aan het vasten. Je kunt dit het makkelijkst doen door na je avondmaal niets meer te eten en de volgende dag je ontbijt over te slaan. Dit heeft veel gezondheidsvoordelen.

  Intermittent fasting werkt ontstekingsremmend en het verbetert de energieverdeling in het lichaam. Tijdens een (laaggradige) ontsteking is het immuunsysteem actief en dat verbruikt veel energie. Het eist alle energie op. Door andere lichaamsdelen insulineresistent te maken ‘rooft’ het immuunsysteem energie van deze lichaamsdelen. Denk hierbij aan de hersenen en spieren. Hierdoor ontstaat er een energietekort wat vervolgens kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, inactiviteit en depressieve gevoelens.

  Je mag niet vrolijk zijn en teveel in actie komen (energie verspillen), want het immuunsysteem heeft de energie hard nodig. Vermoeidheid en depressieve gevoelens zijn dus beschermingsmechanismen die ervoor zorgen dat er voldoende energie voor het immuunsysteem beschikbaar is. Intermittent fasting remt ontsteking. Het immuunsysteem komt tot rust en verbruikt daardoor minder energie. Hierdoor komt er weer meer energie voor de rest van het lichaam beschikbaar. De stemming zal verbeteren en je zult weer actiever worden.

  Daarnaast wordt het lichaam gedwongen om tijdens het vasten vet als energiebron te gebruiken. Hierdoor leert het lichaam binnen enkele weken weer vetten te verbranden. Het zorgt ervoor dat het lichaam metabool flexibel wordt. Dat het naast glucose (suiker) ook goed vetten kan verbranden. En dat het lichaam snel kan switchen tussen glucose- en vetverbranding. Hoe beter je lichaam hiertoe in staat is, hoe minder last je hebt van energiedips. Omdat het een aantal weken kan duren voordat het lichaam weer goed vetten kan verbranden, kunnen de periodes van vasten in het begin vervelend zijn. Vermoeidheid, een slap gevoel en hoofdpijn kunnen dan optreden. Na verloop van tijd zal je lichaam steeds beter vet kunnen verbranden en zullen de ‘bijwerkingen’ van het vasten afnemen. Uiteindelijk zal je merken dat je er meer energie van krijgt en dat je geen energiedips meer hebt.

  3. Ga meer bewegen

  Door beweging kun je je spiermassa vergroten. Spiercellen bevatten mitochondriën. Dit zijn als het ware ‘energiefabriekjes’. Ze spelen een belangrijke rol bij de energie aanmaak. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer mitochondriën en hoe te energieker je zal zijn. Het is vooral belangrijk dat je beweegt, niet hoe je beweegt. Zorg dus voor meer beweging in welke vorm dan ook. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, hardlopen, fitness, fietsen, tennissen of zwemmen.

  Bewegen op een lege maag is helemaal top. Zo combineer je beweging met vasten. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling voordat je de eerste maaltijd eet. Of doe eerst krachttraining en ga daarna pas eten. Je hoeft echt niet te eten vóórdat je gaat bewegen. Alhoewel je prestaties de eerste keren waarschijnlijk minder zullen zijn, zal dit na een aantal weken verbeteren. Je lichaam moet weer even leren vet te verbranden. Zodra dit goed lukt zal je zien dat je topprestaties gaat leveren. Ik heb het zelf ervaren met zowel kickboksen als krachttraining. Ondertussen zijn er nu al meerdere mensen op de sportschool die nuchter trainen.

  4. Neem extra magnesium

  Voor de aanmaak van ATP (energie) is onder andere het mineraal magnesium nodig. Veel mensen hebben een verhoogde magnesiumbehoefte als gevolg van stress en medicatiegebruik. Tijdens stress wordt er vele malen meer magnesium verbruikt dan normaal. Aangezien we in een drukke maatschappij met veel prikkels leven, wordt er veel magnesium verbruikt en hebben veel mensen hierdoor een tekort. Dit leidt tot vermoeidheid. Extra inname van magnesium via een supplement kan in veel gevallen uitkomst bieden. Goede vormen van magnesium zijn onder andere magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat*.

  *Laat je voor het gebruik van supplementen altijd adviseren door een professional zoals een orthomoleculair- therapeut of arts. Supplementen kunnen namelijk bijwerkingen hebben en wisselwerkingen aangaan met medicatie.

  Kortom

  In veel gevallen kun je je energieniveau door een paar simpele leefstijlveranderingen verbeteren. Effectieve maatregelen zijn: het verminderen van het aantal eetmomenten, intermittent fasting, meer beweging, en het nemen van extra magnesium.

  Dit e-book scheelt je een consult

  Om zoveel mogelijk mensen naar een goede gezondheid te kunnen helpen heb ik een e-book geschreven met meer dan 50 praktische tips. Na het lezen kun je direct de eerste stappen zetten en je gezondheid versterken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

  Download dit bestand
  E-book

  De basis van herstel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deel deze blog via

  Reacties op deze blog

  1. avatar

   Esther Vlieland

   IF
   Als ik om 18 uur m’n laatste maaltijd eet, mag ik dan ook niets meer drinken?
   Als ik dan om 10 uur smorgens een licht ontbijt neem is er dan voldoende tijd voor IF?

  2. avatar

   Bahar

   Dit zijn echt super fijne tips en makkelijk om mee te starten op weg naar een gezonder leefstijl

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022