Trage schildklierwerking symptomen
Leefstijl
12 mei 2018

Speelt een trage schildklier een rol bij jouw klachten? (herken de symptomen)

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Heb jij vage klachten en ben je een vrouw? Dan zou het goed kunnen dat een trage schildklierwerking (hypothyreoïdie) bij jouw ongemakken een rol speelt. Een vertraagde schildklierfunctie komt namelijk vaak voor. In 2014 hadden 403.200 Nederlanders een trage schildklier. Het werkelijke aantal zou hoger kunnen liggen, aangezien niet iedereen met een trage schildklier gediagnosticeerd is. Een trage schildklier komt vijf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de kans erop stijgt naarmate de leeftijd toeneemt.[1]

  Diagnose wordt vaak gemist

  Schildklierhormonen beïnvloeden elke lichaamscel en daarom kan een tekort aan schildklierhormonen (trage schildklierfunctie) tot veel uiteenlopende klachten leiden. Vaak wordt de diagnose hypothyreoïdie gemist, omdat het standaard bloedonderzoek (TSH en T4) te beperkt is voor het diagnosticeren van een trage schildklier. Daarom is het goed om ook de lichaamstemperatuur te meten (Barnes test) en de klachten goed in kaart te brengen. Hieronder lees je welke symptomen het meest voorkomen bij een trage schildklierwerking en ook hoe vaak ze voorkomen. Aan de hand van deze symptomen kun je ontdekken of een trage schildklier bij jouw klachten mogelijk een rol speelt.

  Symptomen van een trage schildklier

  In onderstaande tabel vind je symptomen die op een trage schildklierwerking kunnen duiden. Zoals je ziet zijn sommige symptomen tegenstrijdig. Zo kan een vertraagde schildklierfunctie bij de ene persoon tot overgewicht leiden, maar bij de andere persoon juist tot gewichtsverlies. De ene persoon heeft het vaak koud, terwijl de ander overgevoelig voor warmte is. En sommige mensen krijgen dun haar, terwijl andere juist grof haar krijgen. In de tabel zie je ook hoe vaak de specifieke symptomen bij mensen met een trage schildklier gevonden zijn.

  Symptomen van een trage schildklierwerking

  Combineer symptomen met de Barnes test

  Bovenstaande symptomen kunnen het gevolg van een vertraagde schildklierwerking zijn, maar het hoeft niet. Dr. Broda Barnes, een Amerikaanse arts, ontdekte dat de lichaamstemperatuur een goede voorspeller van de schildklierfunctie is. Door het meten van de lichaamstemperatuur kun je zowel een snelle als een trage schildklierfunctie opmerken. Bij een vertraagde schildklierwerking is de basale stofwisseling verlaagd. Dit leidt tot een verlaagde lichaamstemperatuur. Bij een te snelle schildklierfunctie is de basale stofwisseling en de lichaamstemperatuur juist verhoogd. Door de symptomen met de Barnes test te combineren wordt de kans op een juiste diagnose verhoogd. Klik hier voor meer info over de Barnes test.

  Kortom

  En trage schildklierwerking komt naar schatting bij minimaal 403.200 Nederlanders voor en met name bij vrouwen. Een vertraagde schildklierfunctie kan zich in veel uiteenlopende en tegenstrijdige symptomen uiten. Omdat het standaard bloedonderzoek meestal te beperkt is om een trage schildklierwerking te diagnosticeren, wordt de diagnose hypothyreoïdie vaak gemist. Door de symptomen van een trage schildklier met de Barnes test en bloedonderzoek te combineren, wordt de kans op een juiste diagnose verhoogd.

  Gratis E-mailcursus Trage Schildklier

  Leer hoe je restklachten bij een trage schildklier kunt verminderen. De cursus bestaat uit 12 lessen (mails). Iedere dag ontvang je een nieuwe les in je mailbox.

  Inhoud e-mailcursus:

  • Introductie e-mailcursus
  • Les 1: Hoe weet je of je Hashimoto hebt?
  • Les 2: Schildkliermedicatie
  • Les 3: Ontspanning
  • Les 4: Slaap
  • Les 5: Beweging
  • Les 6: Voeding
  • Les 7: Hormoonverstorende chemicaliën
  • Les 8: Ziekteverwekkers
  • Les 9: Supplementen
  • Les 10: Mindset
  • Les 11: Hoe ik jou verder kan helpen

  Schrijf je nu tijdelijk gratis in.

  Gratis e-mailcursus

  Restklachten trage schildklier verminderen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Je kunt je op ieder gewenst moment zelf afmelden voor onze mails. Dit kan onderaan iedere mail die je ontvangt. 

  Klik hier om de bronnen te zien
  [1] https://www.schildklier.nl/nieuws/28-weekvandeschildklier/110-hoeveel
  [2] Broda O. Barnes & Lawrence Galton. De trage schildklierwerking.

  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  E-mailcursus

  Gratis e-mailcursus: Skip je Energiedips

  Ontdek de oorzaken en oplossingen voor jouw energiedips

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Desirée heeft mij enorm geholpen met het verbeteren van mijn vermoeidheid en andere klachten, ik heb veel adviezen en begeleiding mogen krijgen wat ik als erg fijn heb ervaren! De regelmatige check-in momenten en vrijheid om vragen te stellen maakt dit programma... Lees verder
  FD
  Fenna  Dorst 13 februari 2024
  Een toegewijde, aandachtige en hartverwarmende begeleiding met goede praktische tips om aan te werken, die ook succesvol zijn.
  RW
  Roeli Walraven 2 februari 2024
  Goede duidelijke inzichten. Gedurende de dag meer energie.
  MM
  Mandy Muller 9 januari 2024
  Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
  AV
  Alina Visser 14 oktober 2023
  Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
  s
  st33phi 20 september 2023