5 acties die vrijwel altijd restklachten bij een trage schildklier verminderen

5 acties die vrijwel altijd restklachten bij een trage schildklier verminderen

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

    Restklachten bij een trage schildklier en Hashimoto komen vaak voor. Denk hierbij aan overgewicht – en moeite met afvallen -, brain fog, haaruitval, gewichtspijn en spierpijn. In veel gevallen worden deze klachten veroorzaakt en in stand gehouden door leefstijl en voeding. Het is dus niet gek dat het gebruik van schildkliermedicatie niet altijd voldoende helpt. Als je ondanks het gebruik van schildkliermedicatie en normale schildklierwaarden nog klachten hebt, dan loont het vrijwel altijd om je leefstijl en/of voeding aan te passen. Aanpassingen in je leefstijl en voeding kunnen ervoor zorgen dat restklachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

    Maar wat moet je dan precies doen voor klachtenvermindering?

    In deze blog lees je welke vijf acties vrijwel altijd tot een vermindering van klachten en symptomen leiden. Ze staan hieronder op een rijtje en ze worden één voor één toegelicht.

    1. Verminder je stress
    2. Verbeter je nachtrust
    3. Zorg voor voldoende beweging
    4. Vul je voedingstekorten aan
    5. Achterhaal de voeding die bij jou klachten veroorzaakt

    Laten we beginnen bij stressreductie.

    1. Verminder je stress

    Je kunt alleen goed herstellen in een ontspannen toestand. Chronische stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem, spijsvertering, darmflora en schildklierwerking. Daardoor belemmert het herstel. Hierom is het belangrijk om chronische stress te voorkomen en te verminderen. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen, waaronder meditatie- en ademhalingstechnieken.

    2. Verbeter je nachtrust

    Tijdens het slapen vinden herstelwerkzaamheden plaats. Bij een goede nachtrust – diep en lang genoeg – wordt groeihormoon aangemaakt, wat een belangrijke rol bij je herstel speelt. Het is onder andere nodig voor sterke spieren en botten; een goede lichaamsverhouding tussen water, vet en spieren; concentratievermogen en geheugen; stimulering van je stofwisseling.

    Daarnaast is een goede nachtrust belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem. Door goed te slapen krijg je een betere afweer tegen bacteriën en virussen. Ook wordt je immuunsysteem dan beter gereguleerd, waardoor de kans op incorrecte immuunreacties – zoals chronische ontsteking, allergieën en auto-immuunziekten – kleiner wordt.

    Verder zorgt een goede slaap ervoor dat je minder trek hebt in ongezond voedsel. Daarom is het belangrijk dat je goed slaapt als je gezond wilt eten en als je wilt afvallen. Door goed te slapen is de kans groter dat de juiste voeding eet, omdat je dan minder trek hebt in ongezonde producten.

    Een tekort aan slaap veroorzaakt vaak klachten bij een langzame schildklier en Hashimoto. Maak van slaap dus een prioriteit en zorg dat niet alleen de duur goed is, maar ook de kwaliteit van de slaap.

    3. Zorg voor voldoende beweging

    Ongeveer 53 procent van de Nederlanders ouder dan vier jaar voldoet niet aan de bewegingsrichtlijnen.[1] Meer dan de helft beweegt dus te weinig en dat is een ramp voor de volksgezondheid. Onder mensen met chronische aandoeningen is dit percentage nóg hoger. De veranderingen in het hart- en vaatstelsel, de longfunctie en de spieren zorgen bij veel mensen met een trage schildklier en Hashimoto voor problemen met bewegen. Het is best logisch dat je hierdoor misschien ontmoedigd raakt. En dat je daardoor geneigd bent om minder te gaan bewegen. Deze lichaamsveranderingen kunnen tot bewegingsarmoede en een verminderde fitheid en levenskwaliteit leiden.[2]

    Bewegen en sporten is enorm belangrijk. Regelmatige beweging verbetert namelijk de fitheid en levenskwaliteit van mensen met een trage schildklierwerking en Hashimoto.[2] Daarom is het belangrijk om regelmatig te bewegen, ondanks het misschien moeizaam gaat. Op de langere termijn zul je er baat bij hebben.

    Door een tekort aan schildklierhormoon – dus bij een trage schildklier – nemen de type 2 spiervezels af. Het is belangrijk om deze spieren te trainen, zodat ze weer toenemen.

    4. Vul je voedingstekorten aan

    Veel mensen met een trage schildklier en Hashimoto hebben voedingstekorten. Hierbij gaat het onder andere om vitamine B12, vitamine D, ijzer, magnesium en omega 3-vetzuren. Als je restklachten hebt is het belangrijk om uit te zoeken of je een tekort aan deze voedingsstoffen hebt. Dit kan aan de hand van bloedonderzoek en het symptoombeeld.

    Ook is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van het tekort is, want als je die hebt gevonden kun je het beter aanpakken. Bij sommige voedingsstoffen lukt het niet of nauwelijks om een tekort via de voeding op te lossen. Aanvulling met een supplement – of in het geval van vitamine B12 een injectie – is dan noodzakelijk.

    5. Achterhaal de voeding die bij jou klachten veroorzaakt

    Mensen met een trage schildklier en Hashimoto hebben vaak voedselovergevoeligheden die ervoor zorgen dat klachten in stand blijven. Door de problematische voedingsmiddelen te achterhalen en te vermijden nemen klachten af en soms verdwijnen ze zelfs helemaal. Een overgevoeligheid voor een voedingsmiddel kan zich in veel verschillende klachten en symptomen uiten. Soms treden deze dezelfde dag op, maar het kan ook een aantal dagen duren voordat je ze optreden.

    Om restklachten bij een trage schildklier en Hashimoto te vermijden is het essentieel om uit te zoeken of er voedingsmiddelen zijn waarvoor je overgevoelig bent.

    En nu?

    Voor een optimale behandeling van restklachten bij een trage schildklier en de ziekte van Hashimoto is vaak een totaalaanpak nodig, waarbij schildkliermedicatie, leefstijl, voeding en eventueel supplementen een rol spelen. Met deze combinatie worden zeer goede resultaten behaald.

    Sterker nog, het is zelden voorgekomen dat restklachten niet verminderen door deze aanpak.

    Vrijwel iedereen die deze aanpak volgt merkt in meer of mindere mate een vermindering van klachten en symptomen.

    Wil jij ook jouw restklachten verminderen met deze totaalaanpak?

    Dan kunnen wij je helpen met ons Online Hashimoto Zelfhulpprogramma. Dit programma biedt een duidelijk stappenplan, zodat je precies weet wat je moet doen – en in welke volgorde – om restklachten te verminderen.

    Je leert onder andere:

    • Hoe je stress kunt verminderen
    • Hoe je jouw nachtrust kunt optimaliseren
    • Hoe je het best kunt bewegen en hoe je de type 2 spieren kunt trainen
    • Hoe je voedingstekorten kunt achterhalen
    • Welke supplementen effectief kunnen zijn en waar je op moet letten als je ze aanschaft en gaat gebruiken – dit is erg belangrijk
    • Hoe je eventuele voedselovergevoeligheden kunt achterhalen – zonder dure onderzoeken (gewoon gratis)

    En je leert ook je eigen bloedwaarden te interpreteren. Veel mensen hebben geen flauw idee wat de verschillende bloedwaarden op hun uitslagenformulier betekenen. En hoe je ze moet aflezen. Dit ga je dus ook leren, dat is wel zo handig.

    Kortom: Je wordt je eigen schildklierexpert, waardoor je straks meer over de schildklier en Hashimoto weet dan de gemiddelde arts en therapeut.

    Mensen die de kennis uit het Online Hashimoto Zelfhulpprogramma hebben toegepast geven aan dat zij:

    • Zijn afgevallen
    • Meer energie hebben
    • Minder of géén brain fog meer hebben
    • Minder maag-darmklachten hebben
    • Minder spier- en gewrichtsklachten hebben
    • De dosering van hun schildkliermedicatie konden verminderen
    • Andere soorten medicatie konden afbouwen, zoals maagzuurremmers en bloeddrukverlagers

    Wil jij dit ook?

    Doe dan mee met het Online Hashimoto Zelfhulpprogramma. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

    Ik wil meer informatie

    Online Hashimoto Zelfhulpprogramma

    Klik hier om alle bronnen te zien
    [1] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sport-en-bewegen/cijfers-context/huidige-situatie#node-beweegrichtlijnen
    [2] Lankhaar et al. (2014). Onbegrepen beweegklachten bij behandelde hypothyreoïdie. Modern Medicine, 2014, nr. 9.
    Deel deze blog via

    Plaats een reactie op deze blog

    Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
    Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

    Download

    AIP dieet voedingslijst

    Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Wat anderen zeggen

    Mooie complete workshop, van klachten en symptomen , diagnose medicatie tot leefstijl verbetering! Heb jij en ben je partner van iemand met schildklier problemen is deze workshop een super fijne aanvulling op/naar een gezonde leefstijl! Als leefstijl coach ook mooie nieuw inzichten... Lees verder
    AV
    Alina Visser 14 oktober 2023
    Meegedaan aan het AIP dieet van Revolutionair gezond. Je krijgt ontzettend veel informatie+video's in het programma. Informatie die ik nooit heb gekregen van de huisarts. Ruud heeft ontzettend veel kennis in huis en geen vraag is hem te gek. Eerst twijfelde ik... Lees verder
    s
    st33phi 20 september 2023
    Beste Ruud, Dank voor je programma en je inzet. Bij mij werkt het, eindelijk geen buikpijn meer, goed slapen. Het vele werk i.v.m. het klaarmaken van de maaltijden heb ik er graag voor over, bovendien eet ik nog steeds erg lekker. Ben... Lees verder
    HV
    Han Veelders 24 augustus 2023
    Ik ben met het AIP dieet begonnen vanwege darmklachten en huidklachten. Na anderhalve maand waren mijn klachten bijna helemaal verdwenen. Inmiddels ben ik bezig met de herintroductie en hoop ik erachter te komen welke voeding het beste kan vermijden.
    MD
    Marit Duits 20 juli 2023
    Het programma Revolutionair Gezond heeft me veel gebracht. Door het eliminatiedieet heb ik ontdekt op welke specifieke voeding mijn lichaam heftig reageert. Nu ik dit weet en deze voeding vermijdt, zijn mijn stofwisseling en nachtrust onvoorstelbaar verbeterd. Ik kan het vsn harte... Lees verder
    AH
    Alice Hendriks 8 mei 2023