De 10 beste boeken over Hashimoto op een rij

Een goede behandeling van Hashimoto bestaat uit meer dan alleen het gebruik van schildkliermedicatie. Vaak ervaren mensen restklachten ondanks het gebruik van schildklierhormoon. Dat komt omdat hiermee de echte oorzaken niet worden aangepakt. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte, een situatie waarbij het immuunsysteem je eigen cellen aanvalt. Als gevolg gaat de schildklier kapot en vermindert de productie van schildklierhormonen.

Hashimoto is eigenlijk niet alleen een schildklierprobleem, maar ook een immuunsysteemprobleem.

Door verschillende factoren kan de werking van het immuunsysteem verstoord raken, waardoor auto-immuniteit optreedt. In onze huidige maatschappij zijn veel van die factoren aanwezig.

Maar er is hoop! Inmiddels zijn er al veel van deze factoren (triggers) in kaart gebracht. Met deze kennis kun je in meer of mindere mate invloed op jouw eigen gezondheid uitoefenen. Al veel mensen hebben hun bloedwaarden verbeterd en klachten vermindert door de triggers uit hun leven te halen.

De boeken die ik hieronder benoem kunnen jou helpen in jouw zoektocht naar de triggers die jouw Hashimoto stimuleren. Zodra je deze gevonden hebt en vervolgens verwijdert, zullen jouw bloedwaarden en gezondheid verbeteren. Hierdoor zal je leven weer leefbaarder worden en zal je meer plezier gaan beleven.

Dat klinkt goed toch?

Hier komen de beste boeken die ik heb gevonden.

Nederlandstalige boeken

Helaas zijn er in de Nederlandse taal nog maar weinig boeken over Hashimoto te vinden. Hieronder vind je twee hooggewaardeerde boeken die vanuit het Engels vertaald zijn.

Het Hashimoto Protocol

Auteur: Izabella Wentz
Aantal pagina’s: 416

Samenvatting:
Een 90-dagen plan om schildkliersymptomen te verhelpen en je leven terug te krijgen. Bestsellerauteur Izabella Wentz keert terug met een langverwacht, baanbrekend recept om de symptomen van de ernstige auto-immuunziekte Hashimoto, een van de snelst groeiende ziekten,te verminderen. Meer dan vijfendertig miljoen Amerikanen lijden momenteel aan Hashimoto’s – een auto-immuunziekte die de schildklier aantast en ervoor zorgt dat het lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Om de symptomen van deze slopende aandoening te verlichten -inclusief chronische hoest, brandend maagzuur, prikkelbare darmsyndroom, allergieën, chronische pijn, haaruitval, brain fog en vergeetachtigheid – krijgen patiënten vaak synthetische hormonen voorgeschreven die tal van bijwerkingen hebben.

Maar er is een betere manier. Gediagnosticeerd met Hashimoto op zevenentwintigjarige leeftijd, weet apotheker Dr. Izabella Wentz uit de eerste hand de effecten van de ziekte, evenals de waarde en beperkingen van medicatie. De sleutel tot een betere gezondheid houdt volgens haar verband met leefstijlinterventies. In Het Hashimoto Protocol schetst ze een bewezen behandeling die duizenden mensen heeft geholpen zich beter te voelen – binnen 90 dagen. Op basis van haar eigen persoonlijke ervaring en haar werk met duizenden patiënten, biedt Het Hashimoto protocol een praktisch pad voor het verminderen van symptomen.

De eerste stap is een detox van twee weken met advies over voeding en supplementen ter ondersteuning van de lever en een bijnieren. Vervolgens maakt de lezer een persoonlijk plan met voedingsmiddelen, supplementen en andere leefstijlinterventies die zijn afgestemd op de unieke Hashimoto-triggers van zijn/haar lichaam. Deze triggers kunnen ze identificeren met behulp van checklisten die in het boek zijn opgenomen. Het boek bevat ook recepten. Op basis van de nieuwste wetenschap is Het Hashimoto Protocol het eerste boek dat een bewezen protocol aanbiedt om deze aandoening te behandelen en patiënten te helpen hun leven terug te krijgen.

Over de auteur:
Izabella Wentz is auteur van meerdere bestsellerboeken, apotheker, ervaringsdeskundige en expert op het gebied van Hashimoto.

Medical Medium Thyroid Healing

Auteur: Anthony William
Aantal pagina’s: 336

Samenvatting:
Het derde boek van Anthony William behandelt de schildklier. Als je met een chronisch gezondheidsprobleem worstelt, ben je niet de enige. Je bent dan een van de miljoenen mensen die met de mysterieuze symptomen wordt geconfronteerd die de medische gemeenschap met schildklierziekte associeert. Net zoals zoveel andere mensen ben jij op zoek naar de grotere waarheid over de  schildklier.

We wachten al meer dan honderd jaar op echte inzichten van artsen  in schildklierproblemen, maar die zijn er nog niet. Zelfs de meest recente meningen van experts wijzen er nog niet op dat men grip

heeft op wat er echt achter je klachten ligt. De ziekte van Hashimoto is niet een ziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Er komt meer bij schildklierkanker kijken dan ons wordt verteld. Je verkeert niet in een hopeloze positie als je geen schildklier meer hebt. De schuld van een schildklierziekte moet niet bij je genen worden gelegd. De huidige schildklierdiagnosen verklaren niet waarom jij al jaren last hebt van mysterieuze symptomen.

De betekenis van schildklierziekten, die tegenwoordig zo wijdverspreid zijn, is vele malen groter dan tot op heden is ontdekt. De informatie in dit boek is uniek. Het is tijd dat je zelf de regie in handen neemt en een echte schildklierdeskundige wordt. Ontdek de werkelijke oorzaken en de weg naar vermindering van symptomen.

Een groot deel van de informatie die Anthony deelt verschilt enorm  van de gangbare medische kennis, dus verwacht niet dat je in dit boek allerlei feiten tegenkomt die je allang hebt gelezen of gehoord.

Je krijgt een aantal krachtige hulpmiddelen aangereikt voor het verbeteren van je gezondheid en voor het veilig en gezond houden van jezelf en de mensen van wie je houdt.

Over de auteur:
Anthony William, het Medisch Medium, heeft wereldwijd tienduizenden mensen geholpen om klachten te verminderen bij aandoeningen waarbij artsen geen goede diagnose konden vinden, de behandeling onvoldoende effect had of  geen oplossing voor handen hadden.  Vanaf zijn vierde jaar hoort Anthony een stem die hem  glasheldere informatie geeft over mensen om hem heen, en hij  weet hen daardoor exacte informatie te geven over hun gezondheid en de onderliggende oorzaak van en remedie voor klachten. Tot op de dag van vandaag heeft Anthony spectaculaire resultaten geboekt. Zelfs artsen die hun patiënten niet meer kunnen helpen roepen de hulp van  Anthony in.

Engelstalige boeken

Gelukkig zijn er wel veel boeken over Hashimoto in de Engelse taal geschreven. Met het lezen van deze boeken sla je twee vliegen in één klap: je leert over Hashimoto én je oefent je Engels ;)

Hieronder vind je de beste Engelstalige boeken over de ziekte van Hashimoto.

Stop the thyroid madness II

Auteurs: verschillende artsen die in de schildklier gespecialiseerd zijn
Aantal pagina’s: 346

Samenvatting:
Het begin van de 21e eeuw bracht een van de meest diepgaande en veelomvattende patiëntenactivistbewegingen uit de geschiedenis met zich mee: Stop the Thyroid Madnes. Opgericht door Janie A. Bowthorpe M.Ed. Hiermee ontstond de geboorte van levens veranderende behandelingskennis en -protocollen voor schildklieraandoeningen.

Nu, als redacteur, brengt Bowthorpe de lezer dit briljante boek, Stop the Thyroid Madness II, geschreven door meer dan een dozijn pientere medische professionals. Ieder hoofdstuk is door een expert op desbetreffend gebied geschreven. Je leest over:

 • de functionele en holistische benadering van schildklieraandoeningen
 • hoe stress de schildklierpatiënt beïnvloedt
 • de superieure behandeling van natuurlijk schildklierhormoon
 • waarom de TSH laboratoriumtest ontoereikend is
 • wat ‘normaal’ echt niet betekent als het gaat om labwerk (normaal is niet altijd normaal)
 • het belang van voeding bij het herwinnen van gezondheid en welzijn
 • alles over de auto-immuun Hashimoto-versie van hypothyreoïdie
 • waarom artsen zijn zoals ze zijn
 • gluten en voedingsproblemen
 • schildkliertoxiciteit en hoe die gifstoffen kunnen worden bestreden
 • het reverse T3-probleem (rT3)
 • hoe MTHFR- en methylatieblokkades schildklierpatiënten kunnen treffen
 • waarom zoveel schildklierpatiënten uiteindelijk lage cortisolwaarden krijgen

The Thyroid Connection

Auteur: Amy Myers
Aantal pagina’s: 432

Samenvatting:
Van de auteur van de New York Times bestseller “The Auto Immune Solution,” een uitgebreid, toegankelijk overzicht van problemen met de schildklier die jou zullen helpen de waarschuwingssignalen te identificeren en uiteindelijk jouw gezondheid terug te nemen.

Ben je de hele tijd uitgeput, geplaagd door brain fog en niet in staat om af te vallen? Worstel je met slapeloosheid, paniekaanvallen en tremoren (onwillekeurige samentrekking van spieren)? Maar dringt jouw arts erop aan dat jouw bloedwaarden normaal zijn en dat je gewoon minder moet eten en meer moet bewegen? Zoals iedereen die dit heeft meegemaakt weet, is er niets frustrerender, stressvoller en emotioneler belastender dan je niet goed voelen en vervolgens van je arts te horen krijgen dat alles goed gaat.

De waarheid is dat jouw symptomen veroorzaakt kunnen worden door een schildklieraandoening – de verborgen oorzaak achter een breed scala aan gezondheidsproblemen die jouw leven kunnen ruïneren. Schildklierdisfuncties zoals de ziekte van Hashimoto, hypothyreoïdie (trage schildklier) en hyperthyreoïdie (snelle schildklier) treffen minstens 20 miljoen Amerikanen en toch mist de reguliere geneeskunde vaak de diagnose. Het engste deel? De meeste artsen zullen zelfs geen schildkliertesten bestellen, tenzij u specifiek daarom vraagt.

Nu, in “The Thyroid Connection”, leert Dr. Amy Myers je hoe je jouw gezondheid in eigen hand kunt nemen. Bij dr. Myers is in het verleden ook een verkeerde diagnose gesteld en begrijpt als ervaringsdeskundige de problemen van de schildklierdisfunctie. Gelukkig weet ze ook hoe haalbaar herstel en welzijn zijn, en hoe je daar komt.

In “The Thyroid Connection” legt ze de wetenschap achter schildklierproblemen uit, evenals hoe je met je arts kunt werken om een ​​juiste diagnose en behandeling te krijgen. Compleet met een persoonlijk 28-dagen actieplan, met advies over voeding, supplementen, lichaamsbeweging, stressreductie en slaap, is “The Thyroid Connection”  de ultieme routekaart terug naar jouw gelukkigste, gezondste zelf .

Over de auteur:
Auteur van meerdere bestsellerboeken, arts met expertise in schildklieraandoeningen en ervaringsdeskundige.

The Complete Thyroid Health & Diet Guide

Auteur: Nikolas R. Hedberg & Danielle Cook
Aantal pagina’s: 288

Samenvatting:
Het boek geeft een duidelijk, uitgebreid inzicht in schildklierproblemen en welke natuurlijke maatregelen gebruikt kunnen worden om deze problemen te normaliseren. Het boek behandelt:

 • de anatomie en functie van de schildklier
 • de diagnose van een schildklieraandoening
 • de oorzaken van schildklierdisfunctie
 • gebruikelijke behandelingen
 • voeding als een aanvulling op reguliere medische behandelingen

Het bevat ook 150 aanbevolen recepten voor een gezonde schildklier en voedingsstrategieën om de stofwisseling te maximaliseren. In het boek vind je patiëntcasussen, illustraties, samenvattingstabellen, definities en gezondheidstips.

De auteurs moedigen natuurlijke maatregelen aan, maar ze drukken de lezers op het hart om ook door te blijven gaan met de voorgeschreven medicijnen en om eventuele veranderingen in hun behandeling met hun artsen te bespreken.

Zelfs degenen die reguliere medische behandelingen ondergaan kunnen baat hebben bij de voedingsstrategieën die in het boek worden gedeeld.

Elk hoofdstuk bespreekt een verschillend lichaamssysteem ​​en legt uit hoe dit zich tot schildklieraandoeningen verhoudt. De auteur geeft een diepgaand zicht op auto-immuunziekten van de schildklier, de meest voorkomende oorzaak van schildklieraandoeningen. De tweede helft van het boek is gevuld met gezonde recepten voor de schildklier en voedingsstrategieën om ervoor te zorgen dat de stofwisseling op een hoog niveau wordt uitgevoerd. Dit boek bevat ook voedingsstrategieën om het gezonde schildklierwerk nog beter te laten werken.

Over de auteurs:
Dr. Hedberg is een natuurgeneeskundige en chiropractische arts met expertise in schildklieraandoeningen. Danielle Cook is diëtist.

Hashimoto’s Thyroiditis: root cause

Auteur: Izabella Wentz & Marta Nowosadzka
Aantal pagina’s:

Samenvatting:
Hashimoto is meer dan alleen een traag werkende schildklier. Het lichaam komt vast te zitten in een vicieuze cirkel van overbelasting van het immuunsysteem, bijnieruitputting, een verstoorde samenstelling van darmbacteriën, een verminderde spijsvertering, ontsteking en een ontregelde aanmaak van schildklierhormoon. Dit alles wordt in detail beschreven. Natuurlijk biedt het boek ook oplossingen. De leefstijl-interventies die in dit boek worden besproken, beogen de vicieuze cirkel stukje bij beetje te ontmantelen, waardoor het lichaam zichzelf kan herbouwen en klachten zullen verminderen.

Over de auteur:
Izabella Wentz is auteur van meerdere bestsellerboeken, apotheker, ervaringsdeskundige en expert op het gebied van Hashimoto. Marta Nowosadzka is arts.

Hashimoto’s Food Pharmacology (kookboek)

Auteur: Izabella Wentz
Aantal pagina’s: 368

Samenvatting:
“Toen ik op de apothekersschool zat, ontdekte ik dat voedsel een diepgaande invloed heeft op onze genezing en dat wat we in ons lichaam stoppen ons zal genezen of zieker zal maken. Op dezelfde manier waarop we geneesmiddelen gebruiken om onze biologie te beïnvloeden, kunnen we voedsel als ons medicijn gebruiken. Ik noem dit begrip voedsel-farmacologie. Eten is een van de krachtigste hulpmiddelen in je helende reis.”
– Dr. Izabella Wentz

Meer dan 35 miljoen Amerikanen hebben momenteel last van Hashimoto, de snelst groeiende auto-immuunziekte van het land, die de schildklier aantast en ervoor zorgt dat het lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Veel mensen met of zonder een officiële diagnose lijden aan dagelijkse symptomen, waaronder chronische hoest, brandend maagzuur, prikkelbare darmsyndroom, allergieën, chronische pijn, haarverlies, brain fog en vergeetachtigheid. Hashimoto’s Food Pharmacology combineert de revolutionaire en bewezen aanpak van Dr. Izabella Wentz om de symptomen van de schildklier om te keren met heerlijke, gemakkelijk te bereiden recepten die de smaakpapillen verrassen terwijl ze het lichaam helen.

Het boek bevat:

 • 125 heerlijke en voedzame recepten voor salades, smoothies, bottenbouillons en crockpot- en bibimbap-achtige maaltijden, met op elke pagina info over de ondersteunende voedingsstoffen in die in de maaltijd zitten
 • Tips voor het vernieuwen van je keuken en de voorraadkast
 • Antwoord op veelgestelde vragen (FAQ)
 • Gemakkelijk te bereiden, persoonlijke maaltijdplannen en voedselrotatieschema’s

Over de auteur:
Izabella Wentz is auteur van meerdere bestsellerboeken, apotheker, ervaringsdeskundige en expert op het gebied van Hashimoto.

How to Heal Hashimoto’s

Auteur: Marc Ryan
Aantal pagina’s: 408

Samenvatting:
Als je lijdt aan Hashimoto is dit een ongelooflijk bruikbaar boek dat je zal helpen je leven terug te krijgen!

Hier is de simpele waarheid over Hashimoto: het is veel meer dan een schildklierprobleem. En hoewel het een auto-immuunziekte is, is het ook veel meer dan een probleem met het immuunsysteem. Na verloop van tijd wordt het geleidelijk aan een stoornis voor het hele lichaam. De meeste mensen zijn bekend met de gebruikelijke symptomen van een trage schildklierfunctie, zoals vermoeidheid, brain fog, gewichtstoename, gevoeligheid voor verkoudheid, haarverlies en obstipatie. Maar wat veel mensen niet lijken te begrijpen is dat veel Hashimoto patiënten ook angst en depressie hebben, maar ook brandend maagzuur, bloedsuikerproblemen zoals hypoglykemie en insulineresistentie, een lekke darm, bloedarmoede, voedingsintoleranties en nog veel meer.

Dit is geen toeval. Het wordt allemaal veroorzaakt door herhaalde patronen van één systeem van het lichaam dat kapot gaat en andere systemen mee naar beneden haalt. Dit veroorzaakt vicieuze cycli die leiden tot de afbraak van het darmkanaal, het brein, de bijnieren, de maag, de galblaas, de lever en alle andere belangrijke organen in het lichaam.

Dit boek biedt een praktische, gemakkelijk te volgen aanpak die het hele lichaam behandelt, door uit te vogelen wat er aan de hand is en vervolgens een plan te ontwikkelen om het te repareren. Met behulp van een auto-immuun dieet, veranderingen in levensstijl, zoals meditatie en qi-gong, en andere natuurlijke interventies, laat Marc Ryan je zien hoe je deze vicieuze cycli kunt omzetten in positieve healing-momentum – waardoor het lichaam weer in evenwicht kan komen. Bereid je voor om de leiding te nemen over je gezondheid en claim je leven terug!

Over de auteur:
Marc Ryan heeft zelf Hashimoto en is acupuncturist, herbalist en functional medicine therapeut met expertise in Hashimoto.

The Hashimoto’s Healing Diet (kookboek)

Auteur: Marc Ryan
Aantal pagina’s: 408

Samenvatting:
Als je Hashimoto hebt kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen met je voedingspatroon. Er zijn zoveel verschillende kookboeken en aanbevelingen en slechts weinigen bieden verschillende opties voor verschillende situaties. Dat is waar The Hashimoto’s Healing Diet komt!

In dit boek zal Marc Ryan je helpen omgaan met de veranderingen die vaak gepaard gaan met chronische aandoeningen zoals Hashimoto. Hij laat je zien hoe je op een efficiënte manier voedingsinterventies kunt gebruiken, zodat je jouw plan onder verschillende omstandigheden kunt aanpassen. Hij zal je begeleiden bij de verschillende complicaties die verband houden met Hashimoto en de aanbevolen dieet- en behandelprotocollen voor elk daarvan, inclusief Candida, histamine-intolerantie, darmproblemen, Epstein-Barr-virus en meer.

Marc heeft met duizenden mensen met Hashimoto gewerkt en hij is zelf ervaringsdeskundige, waardoor hij een zeldzaam inzicht heeft in de vele verschillende permutaties van deze onbegrepen toestand. Op vrijwel dezelfde manier onderzocht Marc de vijf elementen van de gezondheid van de schildklier in zijn eerste boek:How To Heal Hashimoto’s, hij deelt de vijf elementen van de spijsverteringsgezondheid van de Chinese geneeskunde (aarde, metaal, hout, water en vuur) en legt uit hoe dagelijkse voeding als medicijn gebruikt kan worden om je lichaam en geest te verbeteren voor een totaal welzijn. Dieet is niet alleen het fundament van gezondheid en welzijn – het is het voertuig om ons daar te krijgen.

Over de auteur:
Marc Ryan heeft zelf Hashimoto en is acupuncturist, herbalist en functional medicine therapeut met expertise in Hashimoto.

Why Do I Still Have Thyroid Symptoms? When My Lab Tests Are Normal

Auteur: Datis Kharrazian
Aantal pagina’s: 342

Samenvatting:
In dit boek worden de echte oorzaken van een trage schildklierwerking beschreven. Ook geeft de auteur aan hoe je dit kunt behandelen. In de meeste gevallen wordt een trage schildklier veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunreactie. Helaas wordt dit vaak verkeerd gediagnosticeerd en behandeld door de reguliere zorg. Door diepgaand onderzoek en klinische ervaring heeft dr. Kharrazian de vele oorzaken van een trage schildklierwerking ontdekt, waaronder auto-immuniteit. Ook heeft hij ontdekt hoe je dit kunt behandelen door middel van leefstijlmaatregelen. Zijn kennis en ervaring de

Over de auteur:
Datis Kharrazian is een klinisch onderzoekwetenschapper, academisch professor en een functional medicine zorgverlener. Hij is gespecialiseerd in het ontwikkelen van evidence-based (wetenschappelijk bewezen) modellen om auto-immuun, neurologische en ongeïdentificeerde chronische ziekten te behandelen met niet-farmaceutische toepassingen zoals voeding en leefstijlgeneeskunde. Zijn academische en klinische onderzoek is te zien geweest in talloze documentaires en zijn klinische modellen van functional medicine worden gebruikt door verschillende academische instellingen en duizenden zorgverleners over de hele wereld.

De 10 boeken op een rij

Door hieronder op de afbeelding van het boek te klikken krijg je meer info en kun je het boek eventueel bestellen.

Ken jij nog goede boeken die ontbreken? Laat het gerust weten in een reactie hieronder.

Naast deze boeken heb ik zelf een Nederlandstalig e-book over Hashimoto geschreven. Je kunt hem hieronder gratis downloaden.

Dit e-book scheelt je een consult

Na maandenlang wetenschappelijke onderzoeken en boeken over de schildklier en de ziekte van Hashimoto te hebben gelezen, heb ik een aantal risicofactoren gevonden. Hiervan heb ik er 7 uitgebreid in mijn e-book beschreven. Veel Hashimoto patiënten hebben baat bij het vermijden van deze risicofactoren en merken een vermindering van restklachten. Waarschijnlijk zul jij dit ook gaan merken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

In dit e-book lees je:

 • Welke voeding je beter NIET kunt eten
 • Welke gifstoffen je schildklierfunctie verstoren
 • Welke supplementen kunnen helpen (gebruik alleen onder begeleiding van een arts of therapeut)

7 risicofactoren voor HashimotoE-book

7 risicofactoren voor Hashimoto

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk ook eens

P.s. Volg je onze Facebookpagina Schildklier Gezondheid al? Je vindt daar alles over de schildklier en schildklierklachten. Ook kun je daar veel van lotgenoten leren. Er worden veel ervaringen gedeeld.

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Gerelateerd

Categorieën