Onderzoek bewijst: glutenvrij dieet helpt bij Hashimoto (trage schildklier)

In de praktijk merken we al jaren dat het vermijden van gluten een positief effect op allerlei verschillende klachten en auto-immuunziekten kan hebben, waaronder op de ziekte van Hashimoto (trage schildklier). Tot voor kort was er nog nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van een glutenvrij dieet op de ziekte van Hashimoto. Maar in juni 2018 kwam daar verandering in. Er verscheen een publicatie met de titel ‘The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study’.[1] De onderzoekers bestudeerde het effect van een glutenvrij dieet op vrouwen met de ziekte van Hashimoto. De resultaten waren positief.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek was om te kijken of een glutenvrij dieet invloed had op schildklier auto-immuniteit, hypothalamus-hypofyse-schildklier as (HPT-as) activiteit en schildklierfunctietesten bij vrouwen met de ziekte van Hashimoto en incidenteel gevonden positieve anti-weefsel transglutaminase-antilichamen.

Onderzoeksmethode

Tijdens het onderzoek werden 34 Poolse vrouwen met de ziekte van Hashimoto in twee groepen verdeeld:

 • Groep A: bestond uit 16 vrouwen en volgde 6 maanden een glutenvrij dieet
 • Groep B: bestond uit 18 vrouwen en volgde hun normale voedingspatroon

Alle deelnemers voldeden aan onderstaande eisen:

 • Geen behandeling (medicatie) voor Hashimoto
 • Anti-TPO >100 U/mL
 • Uit een echo bleek dat er veranderingen van schildklierweefsel aanwezig waren
 • Normale schildklierfunctie: TSH-waarden tussen 4 en 4,5 mU/L
 • Vrij T4 tussen 10 en 21 pmol/L
 • Vrij T3 tussen 2,6 en 6,5 pmol/L
 • Voor het onderzoek hadden alle deelnemers een voedingspatroon met gluten erin
 • Incidenteel gevonden anti-weefsel transglutaminase antilichamen, zonder klinische symptomen van coeliakie

Zowel aan het begin als aan het eind van het onderzoek (na 6 maanden) werden de volgende bloedwaarden gemeten:

 • Antilichamen (anti-TPO, anti-Tg)
 • TSH
 • Vrije schildklierhormonen: vrij T3 en vrij T4
 • Vitamine D
 •  Immunoglobuline A (IgA) antilichamen tegen weefsel transglutaminase antigenen (test voor coeliakie)

Verder werd op basis van de TSH-waarde en het niveau van de vrije schildklierhormonen de Jostel’s TSH-index (schildklier uitscheidingscapaciteit), de SPINA-GT-index en de SPINA-GD-index (capaciteit om schildklierhormonen om te kunnen zetten) berekend.

Resultaten van een glutenvrij dieet op vrouwen met Hashimoto

Bij de groep die geen glutenvrij dieet volgde bleven de waarden van TSH, vrij T3, vrij T4, vitamine D en de berekende indexen (Jostel’s TSH-index, SPINA-GT-index, SPINA-GD-index) ongeveer gelijk. Daarentegen was bij groep die wel een glutenvrij dieet volgde een daling van de antilichamen (anti-TPO, anti-Tg) te zien. Verder was de vitamine D-waarde en de SPINA-GT-index toegenomen.

Overzicht effect glutenvrij dieet op Hashimoto

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat een glutenvrij dieet voordelen kan bieden voor vrouwen met de ziekte van Hashimoto. Ook in de praktijk blijkt dat veel mensen met Hashimoto baat hebben bij het vermijden van gluten, maar dit geldt niet voor iedereen.

In de praktijk

In de praktijk merken kPNI-therapeuten en orthomoleculair therapeuten al jaren dat het vermijden van gluten positieve effecten op auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto kan hebben. Gluten kunnen op twee manieren bijdragen aan de ontwikkeling van Hashimoto. Ten eerste via het lek maken van de darmen, waardoor chronische laaggradige ontsteking ontstaat. En ten tweede via een mechanisme dat moleculaire nabootsing (molecular mimicry) wordt genoemd. In mijn vorige artikel kun je hier uitgebreid over lezen.

Kortom

Het positieve effect van een glutenvrij dieet wordt niet alleen door kPNI-therapeuten en orthomoleculair therapeuten opgemerkt, maar wordt sinds juni 2018 ook door wetenschappers waargenomen. Dit onderzoek is een mooie eerste stap. Hopelijk komt er snel meer onderzoek onder grotere groepen Hashimotopatiënten. Verder zou het ook waardevol zijn als er onderzoek wordt gedaan naar het vermijden van Neu5Gc (in rood vlees en zuivel producten) en caseïne (in zuivelproducten). Beide worden namelijk in verband gebracht met auto-immuunziekten en Hashimoto. [2], [3]

P.S. Heb jij ervaring met het vermijden van gluten bij Hashimoto? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Laat het mij gerust weten door hieronder een reactie achter te laten. Ik weet zeker dat andere Hashimotopatiënten het ook fijn vinden om ervaringen te lezen.

Klik hier om de bronnen te zien
[1] Krysiak, R., Szkróbka, W., & Okopień, B. (2018). The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes.
[2]Eleftheriou, P., Kynigopoulos, S., Giovou, A., Mazmanidi, A., Yovos, J., Skepastianos, P., … & Efterpiou, M. (2014). Prevalence of anti-Neu5Gc antibodies in patients with hypothyroidism. BioMed research international, 2014.
[3] Vojdani, A. (2015). Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med, 21(Suppl 1), 34-45.

Dit e-book scheelt je een consult

Na maandenlang wetenschappelijke onderzoeken en boeken over de ziekte van Hashimoto te hebben gelezen, heb ik een aantal risicofactoren gevonden. Hiervan heb ik er 7 uitgebreid in mijn e-book beschreven. Veel Hashimotopatiënten hebben baat bij het vermijden van deze risicofactoren. Jij waarschijnlijk ook. Je kunt het e-book nu tijdelijk gratis downloaden.

7 risicofactoren voor HashimotoE-book

7 risicofactoren voor Hashimoto

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk ook eens

P.s. Volg je onze Facebookpagina Schildklier Gezondheid al? Je vindt daar alles over de schildklier en schildklierklachten. Ook kun je daar veel van lotgenoten leren. Er worden veel ervaringen gedeeld.

Reacties op dit artikel

42 reacties
 • Avatar for Antsje
  Antsje Geplaatst op 21 okt 2018

  Nu 7 weken glutenvrij aan het eten. Ik merk veel verschil! Ik bleef met goede bloedwaardes klachten houden als o.a. vermoeidheid en spierpijn. Deze klachten zijn nu allemaal verdwenen!

  2x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 21 okt 2018

   Bedankt voor het delen van jouw ervaring met een glutenvrij voedingspatroon, Antsje. Mooi om te horen dat je zulke mooie resultaten in slechts 7 weken tijd kunt behalen. Hopelijk inspireert en motiveert dit andere schildklierpatiënten om met leefstijl aan de gang te gaan.

   1x
   • Avatar for Peggy
    Peggy Geplaatst op 04 feb 2020

    Ik kom juist van bij de dr en de testen zijn volop bezig maar als ik dit allemaal lees heb ik dit ook glutenvrij ga ik nu al proberen morgen maar jogert eet ik zo graag dat mag al ni meer zijn jullie terug op u oude kiloos gekomen

    0x
  • Avatar for Gerjan
   Gerjan Geplaatst op 24 apr 2019

   Beste Antsje,
   Gebruik je daardoor ook minder medicatie?

   Groet gerjan

   1x
   • Avatar for Antsje
    Antsje Geplaatst op 07 mei 2019

    Gerjan,

    Nee ik neem de zelfde hoeveelheid medicatie.

    Groetjes Antsje

    0x
 • Avatar for Angéla
  Angéla Geplaatst op 10 okt 2018

  Ik eet al zeker 4 jaar gluten en lactose vrij en dat komt mijn Hashimoto ten goede.
  Lagere Anti Tpo waarde en betere schildklier werking.

  3x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 14 okt 2018

   Mooi om te horen dat het vermijden van gluten en lactose een positieve invloed op jouw Hashimoto heeft, Angéla. Bedankt voor het delen van jouw ervaring met een glutenvrij en lactosevrij dieet bij Hashimoto.

   0x
  • Avatar for Claudia
   Claudia Geplaatst op 03 jun 2019

   Heb dus ook Hasimoto nu 8 jaar, ik voel mij het laatste jaar niet lekker en heb testen ondergaan. Ik heb geen intolerantie voor gluten en lactose. Toch voel ik mij niet lekker en nu verteld mijn internist dat ik gevoelig zou zijn voor eiwitten / caseïne. Heb nu even geen idee hoe ik mijn eetpatroon moet veranderen. Door auto-immuniteid wordt zuivel, rood vlees en soja ook al afgeraden. Iemand met goede tips, want met gluten vrij dieet alleen kom ik er niet.
   Groetjes, Claudia

   0x
   • Avatar for Ruud Rotteveel
    Ruud Rotteveel Geplaatst op 05 jun 2019

    Hoi Claudia,

    Sommige mensen zijn toch gevoelig voor bepaalde substanties (gluten, caseïne), terwijl dit niet uit testen blijkt. Daarom is het vermijden van die substanties de beste manier om erachter te komen of je er tegen kunt of niet. Caseïne zit in zuivelproducten. Op het internet zijn veel recepten te vinden die vrij zijn van gluten, soja, caseïne en rood vlees.

    0x
 • Avatar for Ron Dekker
  Ron Dekker Geplaatst op 27 okt 2018

  Voor de verandering een man met”Hasimoto”.
  Nu 6 maanden: gluten,
  . Zuivel,
  . Suiker vrij.
  Anti TPO was 684 nu 448.
  En slik elke dag selenium,magnesium en een schep collageen.

  3x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 27 okt 2018

   Ron, bedankt voor het delen van jouw ervaring met het vermijden van zuivel, suiker en gluten bij Hashimoto.

   0x
 • Avatar for Monique
  Monique Geplaatst op 08 jan 2019

  In het artikel lees ik dat niemand medicatie heeft?
  Wat als je nu al medicijnen slikt?
  Ik heb het pas met mijn endocrinoloog besproken en was er nog niet echt van onder de indruk dat het daadwerkelijk zou helpen. Hij wil in maart eerst een coeliakie in bloed testen.

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 10 jan 2019

   Ook als je wel medicatie neemt kan het vermijden van gluten je antistoffen laten dalen. Zelfs als je geen Coeliakie hebt. Maar dit kan maanden duren en het gebeurt niet bij iedereen. Het is een individuele zoektocht naar welke factor(en) jouw antistoffen laten stijgen/in stand houden en jouw klachten veroorzaken. Er zijn zo veel factoren die invloed kunnen hebben op Hashimoto: stress, jeugdtrauma’s, verkeerde voeding (soja, zuivelproducten, zoogdierenvlees, gluten en andere lectinen en saponinen), gifstoffen (bisfenol A (BPA), fluoride), een tekort aan voedingsstoffen (B-vitamines, selenium, jodium, zink, vitamine D, omega-3). Voor het beste resultaat zou je al deze factoren aan moeten pakken. Als je wilt kan ik je hierbij begeleiden. Via de volgende link kun je een consult aanvragen: http://www.revolutionairgezond.nl/contact

   0x
   • Avatar for Ruud Rotteveel
    Ruud Rotteveel Geplaatst op 10 jan 2019

    Veel artsen geloven niet in leefstijlmaatregelen omdat zij zich hier nooit voldoende in verdiept hebben. Ik en veel andere therapeuten kunnen uit ervaring vertellen dat leefstijl wel degelijk een enorme invloed op Hashimoto heeft. Ondanks de ziekte (tot nu toe) niet te genezen is, kun je Hashimoto wel in remissie brengen waardoor je niet/nauwelijks last ervan hebt. Door je leefstijl op de juiste manier aan te passen kun je spectaculaire resultaten bereiken in de zin van vermindering van vervelende symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, haaruitval en een slechte/negatieve/depressieve stemming.

    3x
   • Avatar for Josca
    Josca Geplaatst op 07 mei 2019

    Kan medicatie ook het herstel in de weg staan?

    0x
   • Avatar for Ruud Rotteveel
    Ruud Rotteveel Geplaatst op 08 mei 2019

    Nee, voor zover ik weet niet. Het is juist essentieel als je een tekort aan schildklierhormoon hebt en je dit niet (snel genoeg) met leefstijl kunt verbeteren.

    0x
 • Avatar for Karin Martens
  Karin Martens Geplaatst op 10 okt 2018

  Ik ben nu een aantal weken glutenvrij aan het eten en kan geen grote verschillen merken. Ik ben benieuwd hoe de ervaringen bij anderen zijn.

  1x
  • Avatar for Kristien
   Kristien Geplaatst op 16 nov 2018

   Na een jaar, glutenvrij eten ook geen verschil , maar wel steeds L thyroxine 125 mg.blijven innemen.Schildklierweefsel was wel al geatrofieerd tot 2 mm.(echografie)…

   1x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 14 okt 2018

   Karin, het kan een tijd duren voordat je positieve effecten merkt. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol bij de ontwikkeling/verergering van schildklierklachten. Bijvoorbeeld: Neu5Gc (zuivel, rood vlees), caseïne (zuivel), chronische stress, ziekteverwekkers (virussen en bacteriën), bisfenol A (BPA) etc.

   0x
 • Avatar for Pascale Van der bruggen
  Pascale Van der bruggen Geplaatst op 16 nov 2018

  Bij mij na 3 maanden glutenvrij en lactose vrij dieet antistoffen gezakt van 1300 naar 300, tsh van 6.8 naar 3.5 en dit enkel met voeding geen medicijnen. Veel minder spier en gewrichtsklachten , minder vermoeidheid en helderder in mn hoofd

  2x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 16 nov 2018

   Mooie resultaten, Pascale! Bedankt voor het delen van jouw ervaring.

   0x
 • Avatar for ria novak
  ria novak Geplaatst op 20 nov 2018

  3jaar geleden hashimoto bij me ontdekt , maar ik heb het al vanaf mijn kinderjaren, Altijd last gehad van winderigheid en opgeblazen gezicht moe koude handen en voeten en noem maar op . Omdat ik vaker aan de lijn deed merkte ik dat mijn klachten dan verdwenen ,maar begon ik weer gewoon te eten waren mijn klachten weer terug nu blijkt dat ik hashomoto heb , eet ik glutenvrij melkvrij weinig goitronen geen suikers geen aardappels kortom het paleodieet en als ik dat doe ben ik gewoon een super gezond mens. Zeker weten dus dat de klachten van hashimoto verdwijnen bij glutenvrij en het paleodieet maar gluten zijn de grootste activator bij hashimoto,weet ik uit ervaring , medicijnen lijken mij alleen zinvol als de schildklier waardes stabiel zouden zijn maar bij hashimoto schommelen ze groeten ria novak

  2x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 21 nov 2018

   Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Ria. Net als jij hebben veel mensen baat bij het eten van oervoeding (Paleo, maar dan zonder rood vlees! i.v.m. Neu5Gc).

   0x
 • Avatar for debby
  debby Geplaatst op 16 jan 2019

  Bij mij is er in september 2013 Hashimoto vastgesteld. Ik heb jarenlang last gehad van buik en allerlei andere klachten. Er is ook PDS vastgesteld en ik heb een zwakke maag en darmen.
  Ik vind dat door gluten en lactose te vermijden ik veel minder klachten heb. Ik ben minder opgeblazen, verteer dit ook beter. Qua medicijnen kan ik niet veel zeggen omdat ik nu op 175mcg L-Thyroxine zit. Wat vrij hoog is denk ik?
  Ik moet wel zeggen dat ik af en toe wel eens normaal iets eet (zoals een frituursnack) maar dan voel ik dat ook meteen, ik word dan heel moe en mijn buik reageert hier ook op.

  2x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 16 jan 2019

   Bedankt voor het delen van jouw ervaring, Debby. Goed om te horen dat je klachten verminderd zijn door het vermijden van gluten en lactose. Hopelijk inspireert en motiveert dit andere mensen om ook glutenvrij en zuivelvrij te gaan eten.

   0x
 • Avatar for Michele
  Michele Geplaatst op 28 mrt 2019

  Ik eet al 5 jaar gluten vrij. En nu 6 maanden geen eieren vlees zuivel en toch heb ik nu hashimoto. Ik zoek in België Limburg een therapeut die mij kan helpen aub

  2x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 28 mrt 2019

   Wat vervelend, Michele! Dan ligt het probleem bij jou op een ander vlak. Het immuunsysteem kan door vele factoren verstoord raken. Ik weet zelf geen therapeut in Limburg of België. Wel weet ik dat er ook kPNI-therapeuten in België zijn. Je kunt het best even Googlen op ‘kPNI-therapeut’, dan vind je er vast een. Succes!

   0x
  • Avatar for Daria
   Daria Geplaatst op 05 sep 2019

   Misschien heb je hashimoto gekregen door het glutenvrij eten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van soja en dat is ook niet goed voor de schildklier.

   0x
  • Avatar for Miranda de Winter
   Miranda de Winter Geplaatst op 10 mrt 2020

   Ik heb inmiddels sinds 2013-2014 Hashimoto. Hierbij is gebleken dat mijn schildklier ook flink is gekrompen. Ik gebruik medicatie. En jawel mijn waardes zijn binnen de norm. Heel fijn natuurlijk, maar klachten…die hebben we nog steeds. Ik heb veel spierklachten en weinig energie. Als ik op één dag mijn paard rijd, mest opruim, honden uitlatt en stofzuig is het op. Ik kom niet meer vooruit. Constante zijn mijn spieren, met name bovenbenen, heup en rug aanwezig.
   Nu mijn vraag, zal glutenvrij eten hier een positief effect op kunnen hebben?

   Bedankt voor je antwoord.
   Groetjes,
   Miranda

   0x
 • Avatar for Rose
  Rose Geplaatst op 10 jul 2019

  In november 2017 kreeg ik te horen dat ik Hashimoto heb. De anti-TPO was 1523. De internist wilde medicatie voorschrijven, maar in het verleden kreeg ik daar hartkloppingen en een opgejaagd gevoel was. Door de resultaten in een medisch Engelstalig artikel wilde ik het ‘alternatief’ proberen: glutenvrij, geen soja, vitamine B-12 en 3 paranoten per dag (selenium). De internist vond het maar niks en ik hoefde niet meer bij hem terug te komen, zei hij. Gelukkig wilde de huisarts wel regelmatig kijken hoe mijn bloedwaardes zich ontwikkelden. Ondertussen was ik ook tandpasta zonder fluoride gaan gebruiken.
  Onlangs was ik voor iets anders bij een -andere- internist en via haar weet ik nu mijn huidige anti-TPO: 505.
  THS was gedurende de anderhalf jaar al gedaald van 7.8 naar 2.6.
  FT4 en FT3 waren altijd keurig binnen de marge, dus nooit te hoog of te laag.

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 10 jul 2019

   Wat een mooi resultaat, Rose! Bedankt voor het delen van jouw ervaring. Merk je ook een vermindering van symptomen? En zo ja, wat heb je gemerkt?

   1x
 • Avatar for Alex Keuning
  Alex Keuning Geplaatst op 08 jan 2019

  Ik heb vorig jaar ontdekt dat ik Hashimoto heb, maar heb al 15 jaar een trage schildklier met medicatie, dus wellicht ook al veel langer Hashimoto. Heb toen 3 maanden glutenvrij en zo goed als zuivelvrij gegeten. Behalve een aantal kilo’s te verliezen geen verandering in energieniveaus of andere klachten. TSH in eerste instantie iets gedaald, later toch weer enorm verhoogd…ook met glutenvrij..en het slikken van allerlei supplementen, Vit D, selenium, zink, pro- en prebiotica, Omega 3/6. Ook moest er na mijn glutenvrij dieet ineens een enorm ijzertekort aangevuld worden…
  Ben nog niet helemaal overtuigd van de absolute noodzaak van glutenvrij. Het lichaam is een ingewikkelde machine waarin vele processen invloed op elkaar hebben. Glutenvrij eten houdt vaak wel in dat je veel slechte dingen die je normaal eet laat staan (koek, snoep, crackers, bitterballen etc etc), misschien is dat wel het positieve effect en zit het hem niet zozeer in de gluten?

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 10 jan 2019

   Jammer dat het bij jou tot nu toe nog niet heeft gewerkt, Alex. Het kan maanden duren voordat antistoffen afnemen. Mogelijk is 3 maanden te kort. Daarnaast zijn er nog andere factoren die de aanmaak van antistoffen kunnen triggeren. Zolang je die niet aanpakt zullen ze hoog blijven. Het is dus zaak om uit te zoeken welke triggers er nog aanwezig zijn. Er zijn veel factoren die Hashimoto kunnen beïnvloeden: stress, jeugdtrauma’s, verkeerde voeding (zoetstoffen, soja, zuivelproducten, zoogdierenvlees, gluten en andere lectinen en saponinen), gifstoffen (bisfenol A (BPA), fluoride), een tekort aan voedingsstoffen (B-vitamines, selenium, jodium, zink, vitamine D, omega-3).

   Vaak zie ik dat er bij mensen met Hashimoto verschillende systemen verstoord zijn: maagfunctie, alvleesklierfunctie, darmfunctie, stress-systeem en natuurlijk het immuunsysteem. Er is vaak sprake van lekke lichaamsbarrières (mond- en darmslijmvlies) waardoor allerlei ongewenste stoffen naar binnen komen en een immuunreactie/ontstekingsrectie uitlokken. Dit leidt tot chronische laaggradige ontsteking, wat aan de basis van vrijwel alle chronische ziekten ligt.

   Voor het beste resultaat zou je alle triggers en verstoringen aan moeten pakken. Als je wilt kan ik je hierbij begeleiden. Via de volgende link kun je een consult aanvragen: http://www.revolutionairgezond.nl/contact

   0x
 • Avatar for Rose
  Rose Geplaatst op 11 jul 2019

  Ik was dagelijks vitamine D nog vergeten. In het verleden bleek bij mij al als vitamine D laag was, TSH dan veel te hoog bleek. Denkelijk houden die twee waarden verband met elkaar.
  Omdat ik ook fibromyalgie heb Ruud, is het moeilijk aan te geven of ik vooruitgang boek. Soms wat meer energie dan voorheen, maar niet elke dag helaas.
  Voor mij is het al belangrijk dat de anti-TPO dalen en dat blijven doen, opdat de aanval op de schildklier afneemt dan wel geheel verdwijnt.

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 13 jul 2019

   Bedankt voor je aanvulling, Rose. Hoe meer mensen dit soort ervaringen delen, hoe meer aandacht er voor de rol van leefstijl bij chronische klachten/ziekten komt.

   0x
 • Avatar for am vissers vd bree
  am vissers vd bree Geplaatst op 15 okt 2019

  hallo ik ben tonnie 71 jaar,al mijn levenlang last van de schildklier,eerst een te snel werkende en nu te langzaam,heb ooit is een slok gehad en daarna was het een paar jaar goed gegaan toen kreeg ik weer last en loop nu al een jaar of 15 zo rond,kreeg 3 jaar geleden hartritmestoornissen en toen werden de klachten van de schild klier weer erger,ben nu ruim 1 jaar alweer bezig met thyrax o,75mg lees hier nu alle verhalen en vraag mij af wat heb ik gemist de bloedwaarde schommelen iedere keer wat moet ik vragen aan mijn huisarts om te kijken of het geen hasimoto is?heb genoeg last van een hoop simptonen,en vraag mij nu af wanneer gaan ze er naar kijken,welke bloedwaardens moet ik laten nakijken??

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 17 okt 2019

   Hoi Tonnie,

   Wat vervelend! Als je op Hashimoto wilt testen moet de antistof anti-TPO worden gemeten en het liefst ook anti-Tg.

   0x
 • Avatar for An
  An Geplaatst op 07 nov 2019

  Sinds 2011 neem ik medicatie voor een te trage schildklier. Deze week wees een dokter mij erop dat ik Hashimoto heb. (hij had dit gezien in eerdere bloedonderzoeken, waar de antilichamen verhoogd waren, maar daar was mij nog nooit iets van gezegd)
  Ik heb al van in mijn jeugd last van prikkelbare darmen en spastisch colon. Ben enkele jaren geleden getest en ik blijk een intolerantie te hebben voor gluten, eieren en melkeiwitten.
  Uit ervaring weet ik dat als ik mij houd aan een glutenvrij, melkeiwitvrij en eivrij dieet dat ik minder schildkliermedicatie moet innemen en dat ik geen gezwollen buik en krampen heb.
  Maar dat is wel een hele opgave, steeds aan andere mensen moeten verantwoorden waarom ik deze voedingsstoffen niet wil eten. Dus eet ik meestal gewoon alles mee met de rest… en daardoor meer medicatie, en regelmatig buikpijn.

  0x
 • Avatar for A.
  A. Geplaatst op 11 nov 2019

  Sinds 2011 neem ik medicatie voor een te trage schildklier. Deze week wees een dokter mij erop dat ik Hashimoto heb. (hij had dit gezien in eerdere bloedonderzoeken, waar de antilichamen verhoogd waren, maar daar was mij nog nooit iets van gezegd)
  Ik heb al van in mijn jeugd last van prikkelbare darmen en spastisch colon. Ben enkele jaren geleden getest en ik blijk een intolerantie te hebben voor gluten, eieren en melkeiwitten.
  Uit ervaring weet ik dat als ik mij houd aan een glutenvrij, melkeiwitvrij en eivrij dieet dat ik minder schildkliermedicatie moet innemen en dat ik geen gezwollen buik en krampen heb.
  Maar dat is wel een hele opgave, steeds aan andere mensen moeten verantwoorden waarom ik deze voedingsstoffen niet wil eten. Dus eet ik meestal gewoon alles mee met de rest… en daardoor meer medicatie, en regelmatig buikpijn.

  0x
 • Avatar for Moons
  Moons Geplaatst op 24 nov 2019

  Ik ondervind heel veel maag en darm problemen. Had geen idee dat het verband had met Hachimoto..
  mijn leverwaarden zijn ook te hoog sinds 8 maanden, misschien door L Tiroxine vraag ik mij af? Dankjewel alvast, Viv

  0x

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Gerelateerd

Categorieën