Wordt jouw schildkliermedicatie goed opgenomen? (9 tips)

Misschien wist je al dat een lactose intolerantie, koffie, soja en grapefruitsap de opname van schildkliermedicatie (thyroxine, schildklierhormoon) kunnen remmen, maar er zijn meer factoren en toestanden die de opname (en dus de werking) kunnen belemmeren. Wanneer de opname niet optimaal is, is er meer medicatie nodig. Door inzicht te krijgen in de belemmerende factoren en toestanden kun je er (deels) iets aan doen en kun jij je opname optimaliseren.

Laten we eens induiken op de belemmerende factoren en toestanden, maar ook op een aantal tips die je kunt toepassen om de opname van schildkliermedicatie te optimaliseren.

Factoren en toestanden die de opname van schildkliermedicatie remmen

Hieronder vind je een aantal factoren en toestanden die de opname van thyroxine kunnen remmen.[1],[2]

Voeding, supplementen en dranken

 • Inname op een niet-lege maag (tijdens het eten of binnen een uur na het eten van vezelrijke voeding zoals brood, ontbijtgranen en papaja)
 • Sojaproducten (sojayoghurt, sojamelk, tofu, tempé)
 • Melk indien er sprake is van lactose intolerantie
 • Supplementen die vezels, ijzer, calcium, chroom (picolinaat), magnesium en flavonoïden bevatten
 • Koffie
 • Grapefruitsap

Problemen met het spijsverteringskanaal

 • Lactose intolerantie
 • Gastritis (maagontsteking)
 • Coeliakie (glutenintolerantie)
 • Darmontstekingen (o.a. Prikkelbare Darm Syndroom, PDS)
 • Darmparasieten
 • Bariatrische chirurgie (operatie met als doel gewichtsverlies: maagband, maagbypass)
 • Chronische leverziekte
 • Pancreas insufficiëntie (verminderde werking van de alvleesklier)
 • Bepaalde soorten medicatie: aluminium hydroxide, maagzuurremmers, calcium carbonaat, galzuurbindende harsen (Cholestagel, Questran, Questran a), ijzerzouten, fosfaatbinders (OsvaRen, Fosrenol, Velphoro, Renagel, Renvela, Sevelameer), sucralfaat, calciumpolystyreensulfonaat, Alli, Orlistat.[3]

9 Tips om de opname van schildkliermedicatie te optimaliseren

Graag deel ik 9 tips waarmee je de opname kunt optimaliseren:

 1. Je kunt proberen om de medicatie (levothyroxine) ’s avonds in te nemen in plaats van ’s ochtends. Sommige mensen voelen zich hier beter bij.[4] Je kunt direct overstappen op het ’s avonds innemen, aangezien de halfwaardetijd van T4 (levothyroxine) 7 dagen is. Dit betekent dat 7 dagen na inname van thyroxine de helft nog in je lichaam aanwezig is. Door deze lange halfwaardetijd zullen geen grote schommelingen in het schildklierhormoon optreden als je besluit de levothyroxine de volgende ochtend over te slaan en het pas ’s avonds te gaan nemen. Overleg met jouw arts of specialist of dit mogelijk is. Let op: dit geldt voor medicatie die alleen levothyroxine (T4) bevat.
 2. Neem de schildkliermedicatie op een nuchtere maag. Als je de medicatie ’s ochtends inneemt, zorg dan dat je tot minimaal een half uur na inname niets eet. Als je de medicatie ’s avonds inneemt, zorg dan dat je minimaal 2 uur daarvoor (maar liever langer) niets eet.
 3. Vermijd de inname van grapefruitsap rondom de inname van thyroxine.
 4. Houd minimaal 4 uur tussen de inname van schildkliermedicatie en ijzer- en calcium bevattende supplementen.
 5. Laat onderzoeken of je lactose intolerant bent. Zo ja, houd dan een lactosevrij voedingspatroon aan. Lactose zit onder andere in melk, maar ook in veel bewerkte producten.
 6. Vermijd koffie, aangezien dit tot uren na de inname van medicatie de opname kan remmen.
 7. Vermijd sojaproducten zoals sojamelk, sojayoghurt, tofu en tempé.
 8. Laat problemen van het spijsverteringskanaal behandelen.
 9. Gebruik je ook andere medicijnen die de opname van schildkliermedicatie kunnen remmen? Raadpleeg dan je arts voor advies. (meestal houden artsen hier al rekening mee, maar ieder mens kan fouten maken)

Groot resultaat met weinig moeite

Door levothyroxine ’s avonds in te nemen in plaats van ’s ochtends kunnen restklachten bij sommige mensen verminderen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, maar ook uit de praktijk. Op de Facebook pagina ‘Schildklier Gezondheid’ kun je verschillende positieve ervaringen van Hashimotopatiënten lezen.

Eerder schreef ik hier een artikel over. Klik hier om het te lezen.

Kortom

Verschillende factoren en toestanden kunnen de opname van schildkliermedicatie remmen. Door de gegeven tips toe te passen kun je de opname van schildklierhormoon (thyroxine, T4) optimaliseren. Mogelijk verminderen hierdoor jouw klachten en/of kun je met minder medicatie toe.

Klik hier om de bronnen te zien
[1] Montanelli, L., Benvenga, S., Hegedüs, L., Vitti, P., Latrofa, F., & Duntas, L. H. (2018). Drugs and Other Substances Interfering with Thyroid Function. Thyroid Diseases: Pathogenesis, Diagnosis, and Treatment, 733-761.
[2] Motohashi, N., Vadapalli, J., Vanam, A., & Gollapudi, R. (2018). The Impact of Nutrition on Hashimoto’s Thyroiditis Patients: An Overview.
[3] https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/l/levothyroxine#interacties
[4] Bolk, N., Visser, T. J., Kalsbeek, A., Van Domburg, R. T., & Berghout, A. (2007). Effects of evening vs morning thyroxine ingestion on serum thyroid hormone profiles in hypothyroid patients. Clinical endocrinology, 66(1), 43-48.

Dit e-book scheelt je een consult

Na maandenlang wetenschappelijke onderzoeken en boeken over de schildklier en de ziekte van Hashimoto te hebben gelezen, heb ik een aantal risicofactoren gevonden. Hiervan heb ik er 7 uitgebreid in mijn e-book beschreven. Veel Hashimoto patiënten hebben baat bij het vermijden van deze risicofactoren en merken een vermindering van restklachten. Waarschijnlijk zul jij dit ook gaan merken. Je kunt het e-book nu gratis downloaden.

In dit e-book lees je:

 • Welke voeding je beter NIET kunt eten
 • Welke gifstoffen je schildklierfunctie verstoren
 • Welke supplementen kunnen helpen (gebruik alleen onder begeleiding van een arts of therapeut)

7 risicofactoren voor HashimotoE-book

7 risicofactoren voor Hashimoto

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk ook eens

P.s. Volg je onze Facebookpagina Schildklier Gezondheid al? Je vindt daar alles over de schildklier en schildklierklachten. Ook kun je daar veel van lotgenoten leren. Er worden veel ervaringen gedeeld.

Reacties op dit artikel

6 reacties
 • Avatar for Eline
  Eline Geplaatst op 01 jul 2019

  Allereerst enorm bedankt voor alle informatie die je hier deelt! Sinds ik onder behandeling ben bij een orthomoleculair arts gaat het beter met de restklachten van Hashimoto, maar het blijft een “struggle” en zoeken. Recent ontdekt dat het EBV virus mogelijk een rol speelt (in mijn jeugd doorgemaakt en recente reactivatie). Ook andere dingen, zoals een doorgemaakte hersenvliesontsteking in mijn pubertijd, hebben wellicht bijgedragen. Hoe dan ook, nogmaals dank. Enorm fijn om nieuwe inzichten te kunnen lezen, zeker aangezien de reguliere medische wetenschap zo weinig weet/deelt.

  Korte vraag irt bovenstaand artikel: geldt verminderde opname schildklierhormoon ook voor decaf?

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 01 jul 2019

   Eline, dat doe ik graag. Goed om te horen dat het al beter met je gaat. Het is inderdaad een hele zoektocht. Ook ‘cafeïne vrije’ koffie schijnt alsnog een bepaalde hoeveelheid cafeïne te bevatten en zou daarom de opname van thyroxine medicatie (T4) kunnen verminderen.

   1x
 • Avatar for Yvonne Bergwerff
  Yvonne Bergwerff Geplaatst op 28 jun 2019

  Hoi Ruud. Bedankt weer voor de nieuwsbrief. Ken je het boek van Isabella Wentz, Apotheker met Hashimoto?
  Zij heeft t bv over NAC suppletie. Zegt dit jou wat?
  N-acetylcysteine, ondersteunt glutathionniveau, breekt ziekteverwekkende biofilms af en ondersteunt de leverfunctie.

  Zelf geen anti TPO maar wel niet werkende schildklier door hersebnletsel / disfunctie hypofyse een verstoorde hormoon huishouding al decennia. 75mg Thyrax voorheen Euthyrox, en Thyrax vanaf 2002.

  Geen glutenintolerantie uit bloedanalyse, maar wel buikklachten ná brood eten wisselend. Hoe verklaar je dat?

  Ontstekingswaardes verhoogd.

  Is t verstandig toch het AIP te volgen? De internist wil een darmonderzoek doen, ik sta daar niet volledig achter, voel meer voor eliminatie dieet om te achterhalen wat de klachten veroorzaakt denk daarbij aan gluten, zuivel, soja, suiker, nachtschade groenten, caffeinevrije koffie wel of niet, rode wijn.

  Zie jij in je praktijk mensen ook herstellen, kwaliteit verbeteren na zo’ n dieet en is dat levenslang de bedoeling?

  Dank je
  Yvonne Bergwerff

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 01 jul 2019

   Yvonne, ik heb alle boeken van Isabella Wentz. Ja, NAC ben ik bekend mee. Sommige dingen zijn lastig te meten, waaronder glutengevoeligheid. Als je op gluten reageert, dan zijn gluten een probleem voor jou, ongeacht de uitslag van een test. Het is belangrijk om naar de symptomen te kijken en niet alleen naar onderzoeksuitslagen.

   Je zou AIP (Auto Immune Paleo) kunnen toepassen, maar niet voor altijd. Je voedingsvariatie wordt dan namelijk erg beperkt. AIP kun je bijvoorbeeld 3 maanden toepassen en in de tussentijd werken aan het verbeteren van je spijsvertering (hier ligt de echte oorzaak van intoleranties).

   Een eliminatiedieet is de beste manier om te achterhalen waar je gevoelig voor bent.

   De kunst is de factoren te vinden die jouw immuunsysteem triggeren (en dus tot ontsteking leiden). Als je die vermijd ga je je beter voelen. Deze triggers kunnen zich in de voeding bevinden, maar ook op andere gebieden. Stress en infecties zijn ook triggers. Als je bijvoorbeeld intoleranties voor verschillende voedingsmiddelen hebt, kun je dat meestal verminderen/oplossen door je spijsvertering te herstellen. Als dit herstelt is worden die voedingsmiddelen weer beter verdragen.

   Ik krijg mensen met allerlei klachten in mijn praktijk. In veel gevallen verminderen/verdwijnen de klachten als de echte oorzaak van de klachten wordt aangepakt.

   0x
 • Avatar for Peggy
  Peggy Geplaatst op 15 feb 2020

  Werk in de vaste nachtdienst (3 nachten per week)
  Ben pas begonnen met medicijnen voor de schildklier .
  Zoals bekend moeten die nuchter genomen worden.
  Wat is in dit geval het beste /handigste

  0x
  • Avatar for Ruud Rotteveel
   Ruud Rotteveel Geplaatst op 16 feb 2020

   Peggy, dat kun je het best met jouw behandelend arts overleggen. Eventueel kun je het aangehaalde onderzoek naar je arts meenemen.

   0x

Plaats een reactie op dit artikel

Reageer

Gerelateerd

Categorieën