5 acties die vrijwel altijd restklachten bij een trage schildklier verminderen

5 acties die vrijwel altijd restklachten bij een trage schildklier verminderen

Avatar for Ruud Rotteveel MSc.
Ruud Rotteveel MSc Expert schildklier & auto-immuunziekten

Inhoud van deze blog

  Restklachten bij een trage schildklier en Hashimoto komen vaak voor. Denk hierbij aan overgewicht – en moeite met afvallen -, brain fog, haaruitval, gewichtspijn en spierpijn. In veel gevallen worden deze klachten veroorzaakt en in stand gehouden door leefstijl en voeding. Het is dus niet gek dat het gebruik van schildkliermedicatie niet altijd voldoende helpt. Als je ondanks het gebruik van schildkliermedicatie en normale schildklierwaarden nog klachten hebt, dan loont het vrijwel altijd om je leefstijl en/of voeding aan te passen. Aanpassingen in je leefstijl en voeding kunnen ervoor zorgen dat restklachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

  Maar wat moet je dan precies doen voor klachtenvermindering?

  In deze blog lees je welke vijf acties vrijwel altijd tot een vermindering van klachten en symptomen leiden. Ze staan hieronder op een rijtje en ze worden één voor één toegelicht.

  1. Verminder je stress
  2. Verbeter je nachtrust
  3. Zorg voor voldoende beweging
  4. Vul je voedingstekorten aan
  5. Achterhaal de voeding die bij jou klachten veroorzaakt

  Laten we beginnen bij stressreductie.

  1. Verminder je stress

  Je kunt alleen goed herstellen in een ontspannen toestand. Chronische stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem, spijsvertering, darmflora en schildklierwerking. Daardoor belemmert het herstel. Hierom is het belangrijk om chronische stress te voorkomen en te verminderen. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen, waaronder meditatie- en ademhalingstechnieken.

  2. Verbeter je nachtrust

  Tijdens het slapen vinden herstelwerkzaamheden plaats. Bij een goede nachtrust – diep en lang genoeg – wordt groeihormoon aangemaakt, wat een belangrijke rol bij je herstel speelt. Het is onder andere nodig voor sterke spieren en botten; een goede lichaamsverhouding tussen water, vet en spieren; concentratievermogen en geheugen; stimulering van je stofwisseling.

  Daarnaast is een goede nachtrust belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem. Door goed te slapen krijg je een betere afweer tegen bacteriën en virussen. Ook wordt je immuunsysteem dan beter gereguleerd, waardoor de kans op incorrecte immuunreacties – zoals chronische ontsteking, allergieën en auto-immuunziekten – kleiner wordt.

  Verder zorgt een goede slaap ervoor dat je minder trek hebt in ongezond voedsel. Daarom is het belangrijk dat je goed slaapt als je gezond wilt eten en als je wilt afvallen. Door goed te slapen is de kans groter dat de juiste voeding eet, omdat je dan minder trek hebt in ongezonde producten.

  Een tekort aan slaap veroorzaakt vaak klachten bij een langzame schildklier en Hashimoto. Maak van slaap dus een prioriteit en zorg dat niet alleen de duur goed is, maar ook de kwaliteit van de slaap.

  3. Zorg voor voldoende beweging

  Ongeveer 53 procent van de Nederlanders ouder dan vier jaar voldoet niet aan de bewegingsrichtlijnen.[1] Meer dan de helft beweegt dus te weinig en dat is een ramp voor de volksgezondheid. Onder mensen met chronische aandoeningen is dit percentage nóg hoger. De veranderingen in het hart- en vaatstelsel, de longfunctie en de spieren zorgen bij veel mensen met een trage schildklier en Hashimoto voor problemen met bewegen. Het is best logisch dat je hierdoor misschien ontmoedigd raakt. En dat je daardoor geneigd bent om minder te gaan bewegen. Deze lichaamsveranderingen kunnen tot bewegingsarmoede en een verminderde fitheid en levenskwaliteit leiden.[2]

  Bewegen en sporten is enorm belangrijk. Regelmatige beweging verbetert namelijk de fitheid en levenskwaliteit van mensen met een trage schildklierwerking en Hashimoto.[2] Daarom is het belangrijk om regelmatig te bewegen, ondanks het misschien moeizaam gaat. Op de langere termijn zul je er baat bij hebben.

  Door een tekort aan schildklierhormoon – dus bij een trage schildklier – nemen de type 2 spiervezels af. Het is belangrijk om deze spieren te trainen, zodat ze weer toenemen.

  4. Vul je voedingstekorten aan

  Veel mensen met een trage schildklier en Hashimoto hebben voedingstekorten. Hierbij gaat het onder andere om vitamine B12, vitamine D, ijzer, magnesium en omega 3-vetzuren. Als je restklachten hebt is het belangrijk om uit te zoeken of je een tekort aan deze voedingsstoffen hebt. Dit kan aan de hand van bloedonderzoek en het symptoombeeld.

  Ook is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van het tekort is, want als je die hebt gevonden kun je het beter aanpakken. Bij sommige voedingsstoffen lukt het niet of nauwelijks om een tekort via de voeding op te lossen. Aanvulling met een supplement – of in het geval van vitamine B12 een injectie – is dan noodzakelijk.

  5. Achterhaal de voeding die bij jou klachten veroorzaakt

  Mensen met een trage schildklier en Hashimoto hebben vaak voedselovergevoeligheden die ervoor zorgen dat klachten in stand blijven. Door de problematische voedingsmiddelen te achterhalen en te vermijden nemen klachten af en soms verdwijnen ze zelfs helemaal. Een overgevoeligheid voor een voedingsmiddel kan zich in veel verschillende klachten en symptomen uiten. Soms treden deze dezelfde dag op, maar het kan ook een aantal dagen duren voordat je ze optreden.

  Om restklachten bij een trage schildklier en Hashimoto te vermijden is het essentieel om uit te zoeken of er voedingsmiddelen zijn waarvoor je overgevoelig bent.

  En nu?

  Voor een optimale behandeling van restklachten bij een trage schildklier en de ziekte van Hashimoto is vaak een totaalaanpak nodig, waarbij schildkliermedicatie, leefstijl, voeding en eventueel supplementen een rol spelen. Met deze combinatie worden zeer goede resultaten behaald.

  Sterker nog, het is zelden voorgekomen dat restklachten niet verminderen door deze aanpak.

  Vrijwel iedereen die deze aanpak volgt merkt in meer of mindere mate een vermindering van klachten en symptomen.

  Wil jij ook jouw restklachten verminderen met deze totaalaanpak?

  Dan kunnen wij je helpen met ons Online Hashimoto Zelfhulpprogramma. Dit programma biedt een duidelijk stappenplan, zodat je precies weet wat je moet doen – en in welke volgorde – om restklachten te verminderen.

  Je leert onder andere:

  • Hoe je stress kunt verminderen
  • Hoe je jouw nachtrust kunt optimaliseren
  • Hoe je het best kunt bewegen en hoe je de type 2 spieren kunt trainen
  • Hoe je voedingstekorten kunt achterhalen
  • Welke supplementen effectief kunnen zijn en waar je op moet letten als je ze aanschaft en gaat gebruiken – dit is erg belangrijk
  • Hoe je eventuele voedselovergevoeligheden kunt achterhalen – zonder dure onderzoeken (gewoon gratis)

  En je leert ook je eigen bloedwaarden te interpreteren. Veel mensen hebben geen flauw idee wat de verschillende bloedwaarden op hun uitslagenformulier betekenen. En hoe je ze moet aflezen. Dit ga je dus ook leren, dat is wel zo handig.

  Kortom: Je wordt je eigen schildklierexpert, waardoor je straks meer over de schildklier en Hashimoto weet dan de gemiddelde arts en therapeut.

  Mensen die de kennis uit het Online Hashimoto Zelfhulpprogramma hebben toegepast geven aan dat zij:

  • Zijn afgevallen
  • Meer energie hebben
  • Minder of géén brain fog meer hebben
  • Minder maag-darmklachten hebben
  • Minder spier- en gewrichtsklachten hebben
  • De dosering van hun schildkliermedicatie konden verminderen
  • Andere soorten medicatie konden afbouwen, zoals maagzuurremmers en bloeddrukverlagers

  Wil jij dit ook?

  Doe dan mee met het Online Hashimoto Zelfhulpprogramma. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

  Ik wil meer informatie

  Online Hashimoto Zelfhulpprogramma

  Klik hier om alle bronnen te zien
  [1] https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sport-en-bewegen/cijfers-context/huidige-situatie#node-beweegrichtlijnen
  [2] Lankhaar et al. (2014). Onbegrepen beweegklachten bij behandelde hypothyreoïdie. Modern Medicine, 2014, nr. 9.
  Deel deze blog via

  Plaats een reactie op deze blog

  Geef hieronder jouw reactie. Je e-mailadres wordt niet getoond.
  Vereiste velden zijn gemarkeerd met: *

  AIP dieet voedingslijst

  Met deze lijst kun je direct zelfstandig aan de slag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wat anderen zeggen

  Ruud geeft veel informatie over de schildklier, iets wat ik bij een huisarts en internist niet krijg. Ik vind het fijn dat ik met voeding en supplementen zelf ook mee kan werken aan m'n eigen gezondheid. Ruud heeft een fijne stem om naar te luisteren en het is makkelijk te... Lees verder
  BB
  Bibian  Buwalda 28 februari 2023
  Ik ben ontzettend dankbaar dat het Auto-Imuun Programma van Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) op mijn pad is gekomen. Ik kampte al ruim 1,5 jaar met onverklaarbare klachten en vreselijke pijnen waarvoor ik zo'n beetje alle artsen heb gezien en waarvoor geen remedie leek te zijn. Pas toen ik met Paleo... Lees verder
  PM
  Petra Mester 16 mei 2022
  Ik heb in 2021 Ruuds Auto-Immuun programma gevolgd en ben heel enthousiast over zijn aanpak en kundige begeleiding. Hij weet immens veel en kan heel goed en rustig uitleg geven over voeding. Je merkt echt dat hij passie heeft voor voeding en gezondheid. Het duurde even, maar mijn eczeem werd... Lees verder
  C
  Chantal 16 mei 2022
  Ik heb bij Ruud Rotteveel het Auto-Immuun Programma (AIP) gevolgd. Ik ben al jaren op zoek naar een voedingspatroon en leefstijl die mij energieker kunnen maken.Aanvankelijk dacht ik dat het AIP programma een brug te ver was voor mij. Toch ben ik ermee gestart en nu ben ik enorm dankbaar.... Lees verder
  KV
  Katrin Van Laer 16 mei 2022
  Nog nergens zulke goede informatie gevonden over Hashimoto! Ruud heeft mij in korte tijd meer bijgebracht dan mijn internist en huisarts in 22 jaar hebben gedaan. Ik zit midden in het AIP programma, klachten zijn nu al enorm verminderd. Bij vragen kun je ook altijd bij Ruud terecht, heel erg... Lees verder
  Bv
  Bianca van Leeuwen 16 mei 2022